President Santokhi ontmoet Canadese premier Justin Trudeau

7
President Santokhi ontmoet Canadese premier Justin Trudeau

President Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten van Amerika een bilateraal onderhoud gevoerd met de Canadese premier, Justin Trudeau. Het Surinaamse staatshoofd heeft dinsdag tijdens een ontmoeting met zijn ambtgenoot verschillende vraagstukken aan de orde gesteld.

Sinds het aanknopen van diplomatieke betrekkingen tussen Suriname en Canada, hebben beide landen solide bilaterale betrekkingen. Ook de steun van Canada, in de raad van bestuur, van het IMF, wordt zeer gewaardeerd.

Er bestaan reeds relaties in de private sector met de Canadese investeringen in Suriname met name in de mijnbouwsector. President Santokhi heeft tijdens het onderhoud met premier Trudeau gevraagd om in Suriname te investeren vooral op het gebied van landbouw. Maar ook op verschillende gebieden, zoals de olie- en gassector en hernieuwbare energie, samenwerking op het gebied van duurzaam bosbeheer en houtverwerking, wetenschap, onderwijs en het delen van ervaringen op het gebied van inheemse vraagstukken.

Gezien de potentie van de jeugd, heeft Suriname 10 ha land geboden, voor jongeren van de Caricom-regio, om een innovatieve campus te bouwen, voor studenten. “In dit opzicht kijkt Suriname uit naar de uitbreiding van haar partnerschap met Canada op het gebied van onderwijs”, gaf het Surinaamse staatshoofd aan.

Tijdens de 77e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gaf president Santokhi het belang van onderwijs aan, aangezien het de voorwaarde verschaft, om de intergenerationele cyclus van armoede te doorbreken. Er zal daarom volgens het staatshoofd geïnvesteerd moeten worden in het onderwijs.

Met betrekking tot de Caribische Gemeenschap (Caricom) is het partnerschap met Canada en de regelmatige ontmoetingen tussen de partners belangrijk.  “We moeten de voedselveiligheid garanderen, en Suriname kan dit garanderen, want we hebben het land. Maar we hebben de investering, de knowhow en de tools nodig”, benadrukte president Santokhi. 

Suriname is op zoek naar het Canadese leiderschap om bij te dragen aan het vestigen van veiligheid en bescherming van Haïti, want dat betekent veiligheid en zekerheid voor onze regio. Om de verschillende naties op te bouwen is het van belang dat er samengewerkt wordt.

Tijdens de bijeenkomst, worden er afspraken gemaakt over het bouwen aan een betere toekomst voor het Caraïbisch gebied.

7 REACTIES

 1. Leef als de Indianen vroeger en je hoeft bij niemand je hand op te houden.
  Maar als je niks kunt en toch wil leven als een Lord, dan zul je of gefrustreerd raken of je zult constant moeten bedelen.
  gemodereerd

 2. Vraag aan Trudeau om su meel te sturen Chan. Brood tekort in su. Met bla, bla, bla en tralala komt er geen brood op tafel Chan.
  gemodereerd

 3. De Surinaamse landbouwers worden nauwelijks of niet gestimuleerd. De Surinaamse rijstboeren hebben weinig tot geen eenheid. Alleen de grote rijstmagnaten worden rijk.
  Uniforme prijzen, kwaliteit en prijscontrole ontbreekt op vele vlakken, vooral bij de groente en fruitverkopers.
  Dan maar grond ter beschikking stellen aan buitenlanders en de eigen staatsburgers mogen het maar bekijken???
  gemodereerd

 4. Je gaat 10 ha beloven. Deze man klept los en vast. Voor landbouw kan je richting Brazilïe kijken.
  Canada denkt aan zn goud, zilver en diamanten die hij in Su vind. Ze hebben niet eens respect voor de Sur arbeiders.
  Chan zoekt mr mensen die Su willen leegroven.
  gemodereerd

 5. cornelis , jij paarse zetmeel ,wie deed die uitspraken van bla,bla,bla en tralala en zand erover niet deze president maar jou president tussen 2015-2020 , jij bent in de war , vraag mul die zal je helpen
  gemodereerd

 6. Jo EZEL,jij hebt niks aan deze man,a mang mik wang selfie nanga joe zomaar,ie sdong pier joe tiefie als een leeghoofd,ie tak nanga a mang voe doe sang.
  gemodereerd

 7. @ Debby
  21 september 2022 Bij 14:33
  Je gaat 10 ha beloven. Deze man klept los en vast. Voor landbouw kan je richting Brazilïe kijken.
  Canada denkt aan zn goud, zilver en diamanten die hij in Su vind. Ze hebben niet eens respect voor de Sur arbeiders.
  Chan zoekt mr mensen die Su willen leegroven.

  Hebben wij wel respect voor onze eigen arbeiders dan? Waarom worden arbeiders en ondernemers zo vaak door eigen soort beroofd, mishandeld en gedood? Het zijn niet de Canadezen die het doen.
  In een leeggeroofd land, te wijten aan de fascisten van de NDP, valt niet meer te roven. Het land is sinds de onafhankelijkheid door diverse regeringen leeggeroofd dus Debby … wat jij schrijft is onzin.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.