Kwamalasemutu start bijbelconferentie met malaria preventie campagne

5
Kwamalasemutu start bijbelconferentie met malaria preventie campagne

Medische Zending, PAHO en het traditioneel gezag in Suriname slaan handen in één om gebieden waar malaria de afgelopen tijd de leefgemeenschappen getergd heeft, malaria-vrij te houden. Enkele weken geleden herdachten deze organisatie dat de laatste lokale besmetting van malaria in de dorpen Palumeu en Peleletepoe een jaar geleden heeft plaatsgevonden. 

De bijbelconferentie die deze week van start gaat, was reden genoeg om zondag 18 september j.l. de aandacht te vestigen op het behoud van die status. In een krutu met de Granman der Trio’s dhr. Jimmy Toeroeman gaf hij aan hoe belangrijk deze status is voor Kwamalasemutu: vanaf 2003 zijn in dit dorp geen malaria gevallen meer geregistreerd.

De delegatie tijdens dit bezoek bestond uit de Directeur van MZ dhr. Herman Jintie, de vertegenwoordiger  van PAHO in Suriname Dr Karen Lewis-Bell, malaria specialist dhr. Oscar Lapouble Martin Mesones  en de Malaria Programma Coördinator Dr Helene Hiwat. Er is  momenteel een speciaal team van Gezondheidszorg Assistenten en malaria microscopisten ter plekke om allerhande gezondheidsinterventies te plegen waaronder het testen van alle personen die van diverse gebieden het dorp zullen aandoen.

Gewapend met test-en voorlichtingsmateriaal, medicijnen, geïmpregneerde klamboes en muskietengel zal de komende dagen de gemeenschap bediend worden.

De PAHO vertegenwoordiger  heeft tijdens deze krutu specifiek uitgelegd waarom de samenwerking met MZ belangrijk is en  hoe deze samenwerking te verbreden.

PAHO die vanaf 1952 actief is in Suriname, ondersteunt het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid om de gezondheid van met name inheemse en tribale volkeren te verbeteren. De andere sprekers hebben benadrukt hoe belangrijk het is om het gebied malaria-vrij te houden. In vergelijking met 2004 heeft Kwamalasemutu nu geen gevallen van malaria en deze status moeten we voor de toekomst behouden.

De Granman bracht namens het gezag zijn dank uit naar de Medische Zending, de PAHO en het Malaria Programma voor hun bereidwilligheid om samen met de gemeenschap de malaria preventie ter hand te nemen en zo zijn volk gezond te houden.

5 REACTIES

 1. Medische Zending, PAHO en het traditioneel gezag in Suriname slaan handen in één om gebieden waar malaria de afgelopen tijd de leefgemeenschappen getergd heeft, malaria-vrij te houden.

  Prima initiatief alleen moet men met het plan van aanpak met de bijbelconferentie deze mensen gaan inpakken om Christenen te worden of de westerse leefpatroon over te nemen.

  Deze mensen zijn tribale volkeren en laat ze in dat verband zo blijven leven. Al deze inheemsen in Latijns- Amerika, cq Suriname zijn verstoord geworden door het Christendom, de kolonisatie.

  Deze mensen als men ze traditioneel laat leven zijn ze niet arm, Ze hebben hun opperhoofd en traditionele leven, zeden, gewoonten, tradities, cultuur, klederdracht, enz.

  Deze mensen worden pas arm als men ze de koloniale westerse cultuur, zeden, gewoonten, klederdracht, voedsel, enz of levenspatroon over nemen. Dan is er een hele grote achterstand die ze hebben t.o.v. mensen die dit model hebben over genomen. Het gaat veel valuta, enz vragen en het is de vraag of dat de oplossing is voor deze mensen die in tribale gemeenschappen leven.

  Daar moet men heel goed voor uit kijken, dat men daarmee deze mensen men hun cultuur, zeden en gewoonten, enz hun hele leven en wie ze zijn over hoop gooit. Hun gedrag deviant te vinden en van hen Christenen en een kopie vd westerling wil gaan maken. Een goed voorbeeld is te vinden in het boek van Thea Doelwijt, Wayono.

  Een Surinaamse indiaan komt in contact met de stadscultuur. Hij leert de stadstaal en komt in huis bij de uit Nederland afkomstige half-Surinaamse schrijfster Joyce. De indiaan zal uiteindelijk toch niet passen in de bureaucratische welvaartsmaatschappij en keert terug naar het bos…

  Heel Suriname zit vol met Wayono’s. Mensen die de westerse cultuur, zeden en gewoonten, levenstijll, klederdracht, Surinaams Nederlands, enz aan nemen. Allemaal verdwaalt in een andere wereld, totaal Chaos.

  Ook vraag ik mij af of men de malaria bij deze mensen moet bestrijden. Zou het niet beter zijn dat niet te doen. Malaria was daar in deze gebieden voor de kolonisten kwamen en ze hebben het tot nu overleefd en bestaan nog steeds. Laat de mensen in vrede hun eigen leven leiden en verstoren jullie het niet.
  gemodereerd

 2. Waarom is iedereen in de Bijbel wit? Ik ben tegen bijbelconferentie en dat ze andere culturen laten verdwijnen. Indianen worden niet met rust gelaten door Buitenlandse Christenen. Wat weten we over malaria? In Suriname komen meer dan 100 muskieten soorten voor en men weet niet welke muskiet soort de Malaria parasiet draag. We hebben Kwasi boom (Quasia amara) dat ons beschermt tegen Malaria. We kunnen zelf malaria tabletten van maken en wie doe dat?
  gemodereerd

 3. Waarheid; Wat let je om de tabletten op de markt te brengen? Stop met te kijken en wachten tot anderen het oppakken begin zelf. Proactief is de sleutel tot ontwikkeling.
  gemodereerd

 4. Enige verdieping in de situatie van de indianen in het binnenland van Suriname alvorens bovenstaande reacties te plaatsen zou niet misstaan. De meeste indianen zijn al lange tijd Christen. Er zijn geen blanke mensen (meer) die daar indianen gaan bekeren, de indianen organiseren zelf de Bijbelconferentie. Het is een belangrijk jaarlijks event waar de indianen uit verschillende dorpen elkaar ontmoeten.

  @Waarheid: Serieus? Iedereen in de Bijbel wit? Waar haal je dat idee vandaan? Het is aannemelijker dat de mensen in de Bijbel gekleurd waren. Dat sommige blanke christenen voor hun illustraties in kinderbijbels zo’n gebrek aan kennis en fantasie hadden dat ze er blanke mensen van maken verandert daar niets aan.
  gemodereerd

 5. Waarom moeten die christenen en die moslims iedereen gaan bekeren?
  Laat anderen gewoon met rust en ga zelf de hele dag bidden, dan doe je tenminste niets slechts.
  En bidt niet dat een ander moge creperen, want dat doen jullie helaas wel
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.