Herdenking geboortedag mr. Jagernath Lachmon

10
Jagernath Lachmon

Vandaag heeft de VHP in Suriname de geboortedag van de eerste voorzitter van de VHP, wijlen mr. Jaggernath Lachmon, herdacht. Indien in leven zou hij 106 jaar zijn geworden. De legendarische VHP-leider mr. Jagernath Lachmon was ruim 52 jaar lang politiek-leider en is de langstzittende parlementariër.

Vanaf 2020 wordt deze bijzondere dag door de VHP mede herdacht in het teken van de verbroederingsgedachte. Het begrip ‘Verbroedering en Eenheid’ is verbonden aan de waarden als harmonie, integratie, eerbied voor mensenrechten, openbaarheid van bestuur en betrouwbaarheid.

Waarnemend voorzitter van de VHP Glenn Oehlers, gaf in zijn speech aan dat de heer Lachmon door de jaren heen politieke structuren ontwikkeld voor de ontwikkeling van de huidige generatie-politici. mr. Jagernath Lachmon was een begrip in Suriname, een staatsman, het boegbeeld van een multi-etnische samenleving, democratie en rechtsstaat.

De waarnemend VHP voorzitter haalde voorts aan dat de oranje partij en het volk kracht en inspiratie putten uit zijn idealen en die zullen wij als partij blijven voortzetten. Zijn verbroederingspolitiek is tot de dag van vandaag een inspiratie voor ons allen en een baken van hoop voor een vreedzaam Suriname.

waarnemend VHP voorzitter Glenn Oehlers legt een krans bij het standbeeld van Lachmon op het onafhankelijkheidsplein

Vermeldenswaard is dat 21 september door de VN uitgeroepen is tot Internationale Dag van de Vrede. Als partij zullen wij de idealen van vrede altijd blijven promoten.

De waarnemend voorzitter memoreerde ook de bekende lijfspreuk van wijlen voorzitter mr. Lachmon namelijk: de vermaarde Riethalm-filosofie. Volgens mr. Lachmon kan in woelige en moeilijke dagen de riethalm-filosofie goed van toepassing en leidend zijn. Als over ons geliefd land een sterke storm raast dan zijn daarbij twee opstellingen mogelijk: ten eerste, zich stoer opstellen als een grote sterke kankantrie met de veronderstelling weerstand te bieden tegen de aanstormende krachten maar die wel ontworteld kan worden.

Ten tweede als een riethalm die door de kracht van een storm wel buigt, misschien lang en diep, maar zich toch weer opricht als de storm voorbij is. Tenslotte gaf de waarnemend voorzitter aan dat wij als VHP hem erkentelijk zijn en dat hij voor ons een inspiratiebron is.

Ter na gedachtenis en eerbetoon van onze legendarische voorzitter en Staatsman, wijlen de heer Jagernath Lachmon, zijn er kransen gelegd bij het standbeeld van hem op het onafhankelijkheidsplein en het VHP Partijcentrum. De regering zal op zaterdag 24 september a.s. in de tuin van het Presidentieel Paleis in het kader van de Nationale Dag voor verbroedering en Eenheid een Gebedsdienst houden.

10 REACTIES

 1. Verdomd wat had hij het toch goed gezien. Sutiname was nog niet toe aan onafhankelijkheid, de basis daarvoor ontbrak ofwel was te smal. Desondanks werd deze grootse staatsman landverraad verweren door de racist Henc Aron die ten koste van alles de onafhankelijkheid wilde doordrukken. Natuurlijk omdat Nederland miljarden steun gaf die in de zakken van landverraders verdwenen. Dankzij Lachmon, die wel over een briljante geest beschikte, kwam de Overgangsregeling inhoudende dat Surinamers na de onafhankelijkheid nog 5 jaar visumvrij zich in Nederland mochten vestigen. De groep die zo graag om onafhankelijkheid riep, vluchtte als eerste weg richting Nederland. Dankzij Lachmon kon ook Aron, de man die zo voor een onafhankelijk Suriname was, een goed heenkomen vinden. Bleek dus wie de echte landverrader was en wie van zijn land hield.
  gemodereerd

 2. De echte “landverrader” was Dewendrepersad (George) Hindori. Staat gewoon op wikipedia…

  —–Door het vertrek van het VHP-Statenlid K. Nandoe kwam Hindori rond 1968 in de Staten van Suriname. Bij de verkiezingen van 1969 en 1973 werd hij herkozen. In de aanloop naar de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 was hij de tweede man van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP), geleid door Jagernath Lachmon. De partij was de grootste tegenstander van onmiddellijke onafhankelijkheid van Nederland. Midden 1975 stapten drie leden uit de NPK-fractie waardoor er in de Staten van Suriname geen meerderheid meer was voor onafhankelijkheid. Na een reis naar Nederland veranderde Hindori van positie, waarbij hij de voorkeur gaf aan onmiddellijke onafhankelijkheid en brak hij met de VHP. Vervolgens steunde hij het onafhankelijkheidsbeleid van premier Henck Arron.

  Na aanvankelijk verzet tegen onafhankelijkheid, gaf zijn beslissing om over te lopen naar de Surinaamse onafhankelijkheidsbeweging, de beweging voldoende stemmen om de onafhankelijkheid van Nederland veilig te stellen. Hij bekleedde de functie van permanent secretaris bij het ministerie van Landbouw.—–
  gemodereerd

 3. Er is in de Surinaamse politiek en samenleving alleen eenheid en “verbroedering” in CORRUPTIE en NEPOTISME…
  gemodereerd

 4. Tot nu toe heb ik geen publicatie gezien waarbij gedetailleerd wordt beschreven naar de ervaringen van de duizenden mensen die hals over kop het land hebben verlaten na de abrupte aankondiging van de toenmalige regering dat het land binnen 2 jaar onafhankelijk zou worden. In sommige wijken gingen 25 % van de mensen weg waarbij ze een huis met complete inrichting achter lieten. Voor veel hard werkende en goed opgeleide mensen was het een nachtmerrie. Een groot deel kon van deze mensen konden geen aansluiting vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt en leefden in isolement. Het trieste is dat de mensen die het hardst schreeuwden voor de onafhankelijkheid ( met name de afro bevolking) daarna ook naar Nederland kwamen waarvan sommigen nog steeds het hoogste woord voeren. Telkens als er VHP geleide regering aan de macht komt gaan ze los.
  gemodereerd

 5. HKF
  Helemaal gelijk. Echter je hebt het over DE landverrader. Ik heb het over Arron die in diverse toespraken te kennen gaf dat hij zijn belofte om Suriname van Nederland af te scheiden nooit zou opgeven want ‘ ik ben geen landverrader en ik word ook geen landverrader”. Grote woorden van een landverrader.
  gemodereerd

 6. Mooi dat ze gebedsdienst houden op kosten van de belastingbetaler.
  De rekening van Rute zn bijna 48 u trip kost ons zo veel.
  Die ned gasten zijn super hongerig gekomen . Erg met die rovers in ons land.
  Terwijl oude mensen en kinderen niets te eten hebben.
  gemodereerd

 7. Lachmon speelde een dubbelrol. Hij heeft veel betekend voor de emancipatie van de Hindoestanen, maar hield ze tegelijkertijd ook achter. Zo wilde hij pertinent niet dat een Hindoestaan president of premier van het land zou worden.
  Zelf was hij meer Creools in denken dan Hindoestaans.
  gemodereerd

 8. Tja, een herdenking is altijd leuk. Maar deze goeie man heeft niets bijzonders gedaan voor het land zelf. Hij gedroeg zich meer als een prins van Willen van oranje.
  gemodereerd

 9. Suriname is nog steeds niet onafhankelijk !

  Had Suriname maar naar deze wijze man geluisterd in plaats van naar kortzichtige aasgieren !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 10. Eigen+mening 22 september 2022 Bij 15:43
  Tja, een herdenking is altijd leuk. Maar deze goeie man heeft niets bijzonders gedaan voor het land zelf. Hij gedroeg zich meer als een prins van Willen van oranje.
  =========================================

  Wat een flapdrol, en jij wilt serieus genomen worden?
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.