Minister Ramdin heeft oor voor Surinaamse studentengemeenschap in Cuba

6
Minister Ramdin heeft oor voor Surinaamse studentengemeenschap in Cuba

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft tijdens zijn werkbezoek in Cuba ook een onderhoud gehad met de Surinaamse studentengemeenschap in Cuba op 8 september. Ambassadeur van Suriname in Cuba Wendy Paulus-Aminta was hierbij eveneens aanwezig.

Het betreft hier achttien studenten waarvan vier Cuba-bursalen, Surinamers die door tussenkomst van een door Cuba aangeboden beurs in Cuba studeren, en veertien studenten die door tussenkomst van het ministerie van Volksgezondheid van Suriname te Cuba studeren.

Gedurende het onderhoud kwam naar voren dat de studenten problemen hebben met de aanschaf van voedingsmiddelen. De minister zegde toe de mogelijkheid te bespreken met Fly Always voor het versturen van voedselpakketten tegen redelijke prijs met deze Surinaamse luchtvaartmaatschappij. Hierbij zal de coördinatie en distributie van de pakketten te Cuba in handen zijn van de Surinaamse Ambassade.

De bursalen hebben hun bezorgdheid geuit over het uitblijven van de onderhoudsgelden (€1500, – per student, per jaar) waarbij de achterstand in uitbetaling thans drie jaren bedraagt. Minister Ramdin gaf aan dat deze kwestie zo snel als mogelijk onder de aandacht van de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MINOWC) zal worden gebracht zodat de studenten op kort termijn tenminste onderhoudsgelden voor één (1) jaar kunnen ontvangen.

In het belang van een effectieve- en efficiënte aanpak van studentenaangelegenheden is het belangrijk dat op kort termijn focal-points op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en het ministerie van Volksgezondheid (VG) worden aangewezen. Genoemde focal-points zullen nauw samenwerken met de Surinaamse Ambassade te Cuba.

Ten aanzien van de VG-studenten wordt de achterstand in betaling van de collegegelden reeds onderhandeld met de Cubaanse autoriteiten. Afgesproken werd dat de Surinaamse Ambassade contact maakt met het ministerie van Volksgezondheid van Cuba zodat de studenten kunnen worden toegelaten op de universiteiten en hun studie kan worden hervat. De Surinaamse Ambassade in Cuba zal natrekken in hoeverre de VG-studenten kunnen worden overgeplaatst naar de groep bursalen.

6 REACTIES

 1. Belachelijk dat de studenten zo moeten pinaren.
  En geld overmaken nr Cuba gast niet zo gemakkelijk.
  Dat deze idioten niets met de ambassadeur kunnen regelen??
  Waarom moet die zg superminister het doen??
  Hij reist maar rond en verspilt het Sur volk hun geld
  Zijn familie woont in USA. Greg Rusland zn fam hft ook altijd daar gewoond
  gemodereerd

 2. Was het niet didibrie die garant stond voor het collegegeld van de studenten in Cuba???
  Ze zijn destijds onder zijn wanbewind aan hun studie begonnen met de garantie dat hun studie betaald zou worden. De demente awarie heeft ze dus sinds 2019 in de kou laten staan.
  gemodereerd

 3. Sommige ezels weten niet eens hoe de beurs werkt.
  Vanaf deze regering gekomen is zijn de studenten niet meer nr Su gehld. Ze kwamen elk jaar in dec.
  gemodereerd

 4. minister ramdin , jij houdt van de schurkenstaat cuba he , als de president terug is dan moet hij jou direct verwijderen , verdomd u gaat ons geld geven aan die paarse studenten die door ddb in 2019 daar heen gestuurd zijn , en die klojo ddb heeft niets aan die paarse studenten overgemaakt , en wat denkt u dat dit studenten zijn , echt niet het zijn paarse nietsnutters , dus minister blijf van ons geld af , laat ddb het maar oplossen , of debby de nar van ddb hij zit wel in de bijlmer maar heeft veel Euro’s
  gemodereerd

 5. De suri studenten kunnen onmogelijk in ‘weelde’ leven terwijl het Cubaanse volk verpieterd. Ze hebben het erg moeilijk daar.

  Elke ezel weet dat er wereldwijd een vluchtverbod was tijdens covid. Daarnaast is dit een overbodige luxe op conto vd belastingbetaler.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.