Tropenbos Suriname presenteert onderzoeksresultaten stedelijk groen in Groot-Paramaribo

9
Tropenbos Suriname presenteert onderzoeksresultaten stedelijk groen in Groot-Paramaribo

Tropenbos Suriname is in 2021 een project gestart om de voordelen van stedelijk groen in buurten beter te begrijpen en te waarderen door middel van citizen science, oftewel burgerwetenschap. Het project ‘Keeping track of healthy living benefits from green spaces in Urban Suriname’, wordt uitgevoerd door Tropenbos Suriname in samenwerking met de Universiteit van Twente.

De data en informatie die burgers maandelijks verzamelen, zoals de temperatuur, hoe groene locaties veranderen, worden gebruikt en onderhouden, zijn onlangs door gepresenteerd aan het Commissariaat Paramaribo Noord-Oost. Dit vanwege de relevantie van verzamelde data in het project voor de dagelijkse werkzaamheden van het commissariaat.

De presentatie werd gehouden door Lisa Best en Davita Obergh van Tropenbos Suriname.

Informatie over stedelijk groen in ons land en zowel de regio is vrij beperkt. Het onderzoek van Tropenbos is daarom in vele opzichten een primeur. Sinds mei 2021 verzamelen ruim 30 burgers informatie via mobiele applicaties op 39 locaties. De gegevens, die nog steeds worden verzameld, zijn handig om trends over langere tijd en onregelmatigheden te zien. Verder kan de informatie inzichten verschaffen over het gebruik van openbare locaties. Het is ook ondersteunend bij het opstellen van plannen of rapportages. Districtscommissaris Ricardo Bhola van Paramaribo Noord-Oost is ingenomen met het werk dat verricht is door de organisatie.

Aan de hand van de resultaten blijkt dat er relatief weinig bomen en weinig parken zijn in Groot-Paramaribo. Het meeste groen is gewoon gras. Stedelijk groen is zeer belangrijk voor Suriname, omdat veel bomen bij elkaar zorgen voor een laag koolstofdioxide (CO2) gehalte. Bomen zorgen ook voor koelere omgevingen. In dat kader zal burgervader Bhola zich samen met overige stakeholders inzetten voor het planten van meer bomen in en rondom Groot-Paramaribo.

De gegevens die door burgers worden verzameld zijn voor eenieder beschikbaar op www.groenparamaribo.org/kaarten.

9 REACTIES

 1. Sta boven bij AZ dan kijk je rond. Die bomen in de binnenstad onderhouden ze niet.
  Alle grond dat vrij was voor scholen, sportvelden en parken hft Somo genomen.
  Sur hebben geen verstand van boomgaard en geen onderhoudscultuur.
  En nu een smerige regering.
  gemodereerd

 2. Ik hoef geen onderzoek te doen om te weten dat het stedelijk groen in Paramaribo naast de bomen in de Cultuurtuin, de Palmentuin en de mahony bomen in de Nassylaan vooral bestaat uit onkruid op verwaarloosde erven en niet onderhouden bermen. O ja, en in de Boomskreek.had je vroeger dagublad groeien, maar die krijgt tegenwoordig, in deze dure tijd, geen kans meer om de boel te overwoekeren.
  gemodereerd

 3. Onder de toenmalige minister Miranda zijn op heel wat bermen optrekjes gezet.Sommige zijn nog steeds niet afgebouwd.Heel toeristisch.
  gemodereerd

 4. Verder ook informatie maken over:

  Houdt u erf, straat, berm, enz schoon door geen verstandig om te gaan met afval/ Geeft u het goede voorbeeld.

  – Paramaribo, je erf, omgeving, Centrum van Paramaribo, Groot-Paramaribo, wijken, schoon houden. Ga verstandig om met uw afval, huisvuil, grofvuil, plastic, petflessen, oude afgeschreven huishoudelijke elektriciteit apparaten. Houdt u, uw erf, berm, buurt, omgeving, schoon. Plant u een bloem/roos, Faja Lobi op uw erf, op uw berm. snoei het onkruid, de bladeren harken en hiermee kunt u weer in een gat. begraven. en.

  idem, plaatsen in districten in Suriname, dorpen in in het oerwoud van Suriname, schoon houden. Ga verstandig om met uw afval, huisvuil, grofvuil, plastic, petflessen, oude afgeschreven huishoudelijke elektriciteit apparaten , enz. Houdt u omgeving, de natuur, schoon.

  Mannen die het lid uit hun broek halen in het openbaar plassen, tegen palen, muren, hun handen niet wassen, enz. Onbeschaafde wezens.

  Ook het water vd rivieren (oppervlakte water) moet schoon/kwaliteit water blijven. Idem water in de bodem moet kwaliteit water blijven. Zie ook de economische betekenis van het water. Vele landen in de wereld hebben geen kwaliteit water. Suriname heeft het in overvloed. Let op! de wijze waarop goud met kwik gezocht wordt is niet goed voor de oppervlakte water, maar ook niet voor het grondwater, natuur en milieu, vervuiling, bodemvervuiling, niet goed voor flora en fauna/ gif in de vissen en als men het vangt en bereidt en op eet, ook in uw lichaam terecht komt.

  Geeft u het goede voorbeeld en spreekt u anderen aan als die niet verstandig met hun afval omgaan/ over hun a-sociaal gedrag. Uw erf, berm, Groot- Paramaribo, de straten van Paramaribo, uw omgeving is geen vuilnisbak, de natuur is geen vuilnisbak.

  Criminaliteit.

  Zie u criminaliteit maakt u met uw celephone hiervan een foto, van de dader en belt u 115 op en meldt u het bij de politie.

  Grote groepen Surinamers hangen op hoeken van straten, vaak om voorbij gangers lastig te vallen, te beroven, alcohol drinken bij de winkels vd Chinees, enz.

  Veiligheid:
  – verkeersfatsoen.
  Houdt u aan de verkeersregels en pas ze toe waardoor de veiligheid er is, voor andere verkeersdeelnemers en u zelf. Rijdt de auto niet als een idioot. Houdt u rekening met de smalle straten van Paramaribo, goten langs de straten, elektrische palen langs de straten, de weg gesteldheid, gaten in het wegdek, politieagenten, hun aanwijzingen, het voertuig gekeurd is en in goede staat om de weg op te gaan, weergesteldheid, enz. Ook geen alcohol in het gebruik, goed uitgerust bent als u achter het stuur ve auto gaat zitten, dat medicijnen ook u gedrag niet nadelig beïnvloeden, geen drugsgebruik, geen harde muziek in uw voertuig, Geen haast in het verkeer,, met uw hoofd erbij bent in het verkeer en alle verkeerdeelnemers in de gaten houdt, Wees een heer/dame in het verkeer, Verkeerfatsoen. Dit zal voordelig zijn voor alle verkeersdeelnemers.

  Grote Groepen Surinamers zijn niets anders dan een ongeregelde zooitje bij elkaar. Ook in de DNA, zie ook hun voetbalvelden, zwaaien ze met handgranaten, laten de bomen in de natuur omhakken en verkopen dit voor de Chinezen voor een appel en een ei, anderen wilden Staatsolie aan een Zuidkoraanse Bedrijf verkopen, enz.

  Heropvoeding voor grote groepen Surinamers
  Surinamers moeten worden heropgevoed, Alle overtreders moeten niet alleen een zware boete krijgen voor het overtreden van de regels, voor de schade opdraaien, maar moeten ook taakstraffen krijgen. De straten van de Groot -Paramaribo, hun wijk, 6 maanden schoon maken. petflessen uit de goten halen. enz.

  Surinamers weten niet hoe het hoort, zijn geen beschaafde mensen, maar zeer onbeschaafde wezen. Deze groep denkt dat ze de baas zijn en zijn bezig met hun enige eigen belang, enkelen zijn zeer rijk geworden. Kijk zelf naar uw gedrag wat hier boven geschreven is en zie of dat voor u van toepassing is.
  gemodereerd

 5. Ik snap niet waarom ze altijd onzinbomen planten langs de weg. Plant toch gewoon vruchtenbomen waar mens en dier nog wat aan heeft.
  gemodereerd

 6. Ik raad Surinamers aan om naar video’s van steden in de EU. USA, Canada, Bogota/Columbia, Sao Paula/Brazilie, Tokyo/Japan, Nairobi. Kenia, Kigali/Rwanda, Harare, Zimbabwe, Peking/China, enz te kijken.

  Zie hoe schoon die landen zijn en zie hoe het gedrag van die mensen is en hun landen schoon houden of bomen gepland zijn oa Barcelona, Kigali, enz.

  Zie wat jullie van kunnen leren om er ook voor te zorgen dat jullie omgeving, erven, dorpen aan de rivieren, in het oerwoud, plaatsen in de districten, wijken in Paramaribo, de straten, bermen schoon zijn.

  Er zijn ook vele landen in oost – Europa die niet rijk zijn, maar die heel schoon zijn. Bekijk die video beelden maar van die landen. Ook bomen enz. hun parken in de zomer, hoe mensen, enz

  Zie hoe jullie slordig en gestoord/idioot julle Surinamers zijn en overal vuil maken door jullie a-sociale gedrag. Jullie Surinamers zijn een vd aller slordigste en smerigste bevolking in de wereld. Kijk maar naar uw erf, uw omgeving, uw berm, uw wijk, de straten en bermen van Groot-Paramaribo. Jullie hebben niet een klein beetje schande en zelf respect voor jezelf en jullie land en omgeving. Het mag niet goed gaan met Suriname, maar dat wil niet zeggen dat jullie je eigen erven, straten en bermen niet eens willen onderhouden.

  Een schaamteloze bevolking die niet weet hoe het hoort en met hun afval en vuil om moeten gaan en hiermee hen wijken, straten, natuut gewoon vervuilen.
  gemodereerd

 7. Voor iedere man/ vrouw, kind van af 4 jaar en ouder in Suriname, die niet op de juiste wijze met zijn of haar afval omgaat:

  Zeg dan tegen uw zelf:
  – ik ben a-sociaal en gooi mijn afval gewoon op straat, in de natuur ook mijn erf en berm maak ik niet schoon. Ik houdt mij asn geen enkele regel om mijn erf, imgeving, Groot- Paramaribo te houden. Ik ben a-sociaal, ik ben een varken dit is mijn gedrag.

  Voor mensen vanaf 10 jaar en ouder:

  Mijn niveau van denken is vd 4 de klas lagere school.
  gemodereerd

 8. wat is het verschil dan tussen een tropenbos en het regenwoud , zowel een bos als een woud hebben vele bomen , het bos wordt onderhouden maar in het woud worden illegaal bomen gekapt he ddb
  gemodereerd

 9. Ai baja @Passant.

  Ie lekti ie ati. Ha djakassa.
  Maar ik kan u geen ongelijk geven.
  Tell it like it is.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.