Managing director IMF doet toezegging voor herzien van het IMF-akkoord

10
Managing director IMF doet toezegging voor herzien van het IMF-akkoord

Tijdens een gesprek met managing director, Kristalina Georgieva, van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft president Santokhi gesproken over de huidige stand van zaken van de Surinaamse monetaire situatie. Tijdens het gesprek op vrijdag 16 september 2022 is aan het IMF gevraagd om het akkoord dat Suriname met het IMF heeft, te evalueren. In dit kader zijn er afspraken gemaakt om binnen enkele weken nader in contact te treden over het akkoord en hoe deze aan te passen naar de Surinaamse behoeften.

Het Surinaamse staatshoofd gaf aan dat er vanaf 2020 veel inspanning is geweest van de regering voor het vinden van een gezonde macro-economische balans voor Suriname. Er is binnen het herstelplan gewerkt aan verantwoorde fiscale en monetaire initiatieven met steeds als doel het sterker maken van de economie en het verbeteren van het welzijn van de samenleving.

Volgens het staatshoofd heeft de IMF hierin een grote rol gespeeld en de regering ondersteund in de inspanningen. “We zijn u dankbaar voor de ondersteuning en voor de flexibele houding”, aldus president Santokhi.

De president heeft met de managing director gesproken over wereldwijde problemen zoals klimaatsverandering, hoge export- en transportprijzen, en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Voor een klein land als Suriname dat zich al in een moeilijke financiële positie bevindt, kunnen de gerezen uitdagingen catastrofale gevolgen hebben. President Santokhi gaf aan dat de regering het Surinaamse volk welvaart heeft beloofd, maar dat de aanpak met deze veranderde realiteit aangepast moet worden. “De druk op onze mensen is enorm. Het is nodig om ook het IMF-programma aan te passen naar deze nieuwe realiteit”, stelt de regeringsleider.

Georgieva kon zich terugvinden in de standpunten van de president en gaf aan dat de wereld veranderd is en dat het IMF ook anders zal moeten omgaan met zaken. “Er zullen altijd obstakels zijn en wij zijn bereid manieren te vinden deze te overwinnen. Laat het IMF weten hoe wij hierin kunnen ondersteunen”, aldus het IMF-functionaris.

Verder is afgesproken frequent bij elkaar te komen daar deze reguliere ontmoetingen de aanpak en de gevolgen daarvan inzichtelijk maken.

10 REACTIES

 1. Ik wens Z.E. president Chandrikaperkash Santokhi en staf heel veel succes toe voor de besprekingen van uitdagingen Marco Economsche situatie van de republiek Suriname en de Surinamers in VN in NY en ook als voorzitter vd CARICOM . De IMF en ook dat premier Mark Rutte zich inzetten dat de IMF aan de herziening van het herstelplan meewerkt en wij de trances op tijd krijgen voor de begrotingen van Suriname.

  President CS laat u geen vluchtelingen uit Afganistan, oorlogslanden, moslimlsnden en verweglanden toe in Suriname. Deze mensen/ moslims verschillen hemelsbreed vd Surinaamse Moslims, zijn geweldadig, getraumatiseerd, niet westers en gaan zich niet aanpassen aan de Surinasmse maatschappij, zeden, gewoonten, cultuur, enz. Het gaat tot geweld leiden in Suriname.

  Zie hoeveel geweld deze mensen veroorzaken in de EU, aanslagen, niet aangepast zijn, het westen niet begrijpen en omgekeerd.

  Laat deze mensen worden opgevangen in hun eigen regio, buurlanden. Daar zijn ze gewend aan hun eigenstreek, weer en klimaat, voedsel, schapen, kamelen, klederdrachten, regels van hun geloof, geweld enz.

  Suriname mag wel in de wereld een land zijn van een Moskee naast een Synagoge, ook met de diverse keukens vd etniciteiten van Suriname, diverse etniciteiten en geloven, eco-toerisme op de wereldkaart willen verkopen, maar met de huidige grote schulden met hoge renten bij binnen en buitenlandse crediteuen, die wij niet kunnen aflossen kunnen wij niet meer problemen bij hebben. Ook de binnenlandse politiek, de armoede en grote ellende, leger, politie, criminaliteitbestrijding, onderwijs en wetenschappen, ITC, productie en export, enz, vragen voor oplossinen. Ook met de te veel nieuwe Chinezen in Suriname, die ons valuta naar China sturen, verkoop van ons rondhout moet stoppen, ook van ons goud, Guyanezen, Haitianen, Brazilianen, Venezolanen, Columbianen, Turken, Marrokkanen, sluiten vd casino’s, drugs/ Cocaine, grote criminaliteit, gambio’s moeten gesloten worden, de grondzaken vd Inheemsen, Marrons die niet zijn aangepast voor het stadsleven en functies, ook andere etniciteiten in de politiek, DNA, regeringscoalitie, oppositie, enz.

  Laat Suriname eerst haar eigen huishouding op orde brengen voordat het andere kanslozen naar Suriname haalt. Vele Surinamers zijn lui, Suriname is een importeconomie, zelf groenten, sunaansappels, veel vervangende producten worden gewoon geimporteerd. Schandalig.

  President kijkt u ook uit voor de grote kapitaalkrachtige e/o grote criminelen rondom
  u dis met hun enige eigen belangen bezig zijn. Het volk heeft u gekozen en werkt u daarom voor de algemene korte, middenlange en lange termijnplannen en doelen vh land. Werkkt u met plannen, visie, goed beleid en goed bestuur. Verzamelt u een team van technocraten om u heen die de komende 3 jaar u gaan helpen de grote uitdagingen aan te gaan.

  Er moet gewerkt worden en spijkers met koppen worden geslagen. Surinamers moeten geloof in zichzelf, het Surinaams product krijgen.

  Laat alle Surinsmers gewoon hun eigen huishoudingen op gang zetten, geeft u elke kleine man/ vrouw vanaf 18 jaar een klein stukje domeingrond en als hij of zij zich inspant, kan die al vast beginnen met de grond te bewerken, planten en zijn/ haar voedsel/ groenten al binnen 3 tot 6 maanden te hebben, tenzij hij/ zij de regel bevestigt, dat hij/ zij lui is. Wel uitkijken voor gelukszoekers die de gronden willen verkopen. In de grondwet opnemen dat deze gronden zijn tiegewezen voor bepaalde doelen/ bestemmingen en niet verkocht mogen worden aan derden en binnen 1 jaar al op zijn minst landbouw op wordt verricht of 1 kamer huis op wordt gebouwd.

  Samen Werken, Samen Sterker

  Vertrouwen In Eigen Kunnen.
  gemodereerd

 2. A NJANG PATOE ARRIVEER HIEP HEIP HOEREEEEY,….BRUNSIE KONG NOH ..AANSCHUIVUHHH,..LEO, waar blijf je,….TE LAAAAT !!!!!!
  gemodereerd

 3. Opzouten Chan ,je zou t redden zonder imf waar is de diaspora kapitaal, zoals vele van je leugens?
  gemodereerd

 4. Terwijl de president zwaar lobbywerk verricht bij het imf, is zijn vp bezig met een hetze tegen het imf. Wat voor kennis bezit deze man om te dealen met de cbvs?

  “Steek je rechterhand op en zeg: ‘nanga her ati we go wroko gi Abop.” (Bron:sun).
  Of het nou een adolff groet was kan ik niet zien.
  Ondanks alle bagger zijn er toch suri’s die niet begrijpen dat een overheid faciliteert en dat ze voor zichzelf moeten werken en niet voor abop. Oooh my gosh!

  Het lukt niet met de huidige banktop, reshuffelen.
  gemodereerd

 5. Hij,en de hele PUINSOOI eruit pleuren,dit is sowieso een doodlopende weg,a mang eh PIER ING tiefie,Santhoky is een domme man.deze figuur maakt alleen maar BLUNDERS elke dag èèn.BOUTA EH TEK KIEK TAP ING,meneertje wilde PRESIDENT worden.hij en bravo de lamme leidt de blinde,met BIEBES erbij de 3 musketiers.A BOTTO EH SOENGOE,ook met IMF.mark my words.
  gemodereerd

 6. Best grappig de reacties van de vhp’ers. Eerst moesten we horen dat het allemaal de schuld is van de vorige regering dat zaken niet willen lukken, nu is het de Abop, straks zullen het de vhp diasporanen die niet met geld over de brug komen, alhoewel ley mofo heeft beweerd dat IMF niet wil dat de diaspora investeert, ook de banktoezicht krijgt de schuld, die worden nu bedreigd.

  Deze vhp’ers hebben niet eens door dat de vhp geen kaders heeft om zaken voor elkaar te krijgen, al die gekochte en bijelkaar gesjoemelde diploma’s kan ze nu niet helpen. Een president die geen flauw benul heeft dan misleiden en alles bijelkaar liegen zal niet helpen. Voor het eerst in de geschiedenis van IMF hebben ze een land zo aan het lijntje gehouden gewoon omdat ze de regering onbetrouwbaar vinden.

  IMF denkt nu ook miljoenen gestolen op zo een belangrijke ministerie als financiën en de minister die doodleuk beweerd niet verantwoordelijk te zijn. We zullen zien wat die heronderhandelingen zullen brengen, ik zeg met deze vhp’ers niet veel goeds. Hoefdraad in zijn eentje stopt ze allemaal in hun zak, hij kon het wel voor elkaar krijgen.
  gemodereerd

 7. Wat een warm onthaal van de Managing Director van het IMF en president Santhoki. Dat was een stevige brasa. Goed zo! President, ga zo door. Jullie hebben bevriende landen en partijen nodig om uit de ellende te komen. Sterkte en laat mevrouw Santokhi gewoon thuis in het vervolg. Zij heeft geen toegevoegde waarde.
  gemodereerd

 8. klopt Esmerald , de top bij de banken zijn paarse nietsnutters , daar gezet door ddb , kijk die roemer bij de cbvs , het lijken wel koekenbakkers , maar geen enkele idee wat bankzaken zijn
  gemodereerd

 9. IMF doet niet zomaar een toezegging tot herziening van het IMF akkoord. Of Afghanen opnemen of geen herziening. Als bonus magg Santhokie op de foto met de First Lady van de VS. Al was het alleen om te voelen hoe t is om naast een echte FL te zijn.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.