Trainer uit Canada belicht voordelen van kassenteelt aan LVV’ers

6
Trainer uit Canada belicht voordelen van kassenteelt aan LVV'ers

Voorlichters en trainers van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en studenten van de agrarische sector zijn onderricht in de technische aspecten van greenhouses of te wel plantenkassen, in tropische landen. Alvin Murray, een afgevaardigde trainer van de World University Service of Canada (WUSC), zal in twee trainingsdagen, die donderdag begon op LVV, de training genaamd ‘Suggested Improvement for Protected Agriculture in Suriname’ verzorgen.

Deze training, welke geopend werd door de waarnemend LVV-directeur van Landbouwkundig Onderzoek, Afzet en Verwerking, Anand Ramkisoensingh, belichtte de voordelen van de beschermde landbouw, in deze kassenteelt in ons klimaat. Waarnemend directeur Ramkisoensingh sprak bij de opening van de training zijn bezorgdheid uit over de sterk verminderde interesse van jongeren in de agrarische sector. Hij deelt de mening dat trainingen als deze, waarbij agrarische innovatie centraal staat, stimulerend kunnen werken bij jongeren. Hij ziet graag een voortzetting hiervan tegemoet.  

De WUSC is een Canadese no-profit organisatie die zich beijverd om de wereld een betere plaats te maken voor jongeren. WUSC is in het Caribisch gebied geregistreerd als WUSC Caribbean. Deze organisatie heeft momenteel in uitvoering the Sustainable Agriculture in the Caribbean (SAC) project. Het is een vijfjarig project dat klimaatbestendige landbouw bevorderd voor een rechtvaardige economische groei. Hiermee willen zij de economische groei van vooral vrouwen en jongeren in de duurzame landbouwmarkten vergroten.

Het SAC-project wordt uitgevoerd in vijf landen te weten Suriname, Dominica, Guyana, Jamaica en Sint Lucia middels financiering van de regering van Canada via Global Affairs Canada. In Suriname is Steve Renfurm de Climate Smart Agriculture Officer van dit project met Varsha Boejharat als Field Facilitator. 

De participanten kregen naast het theoretisch gedeelte een rondleiding met technische toelichting in de plantenkassen op het terrein van het ministerie van LVV.

6 REACTIES

 1. Kassenteelt in Suriname??
  Was al een projekt en mislukt.
  Maar met onze slecte afwatering gaat die hele kast wegdrijven
  Met de hoge electriciteitsrekeningen van tegenwoordig gt het niet werken in Su.
  gemodereerd

 2. Gisteravond nog een mooi programma gezien over de landbouw in Suriname.
  Hoe er totaal geen eenheid is binnen de rijstsector, ze zijn overgeleverd aan de grillen van de machtige opkopers.

  Al die vruchtbare grond is mooi, maar zodra je kunstmest gebruikt dan groeit ook het onkruid mee. Dus dan ga je weer met pesticiden werken om je gewassen te “beschermen”. De waterhuishouding is ook om te huilen.

  De LVV en de regering doen helemaal niks om de landbouw sector naar een hoger niveau te tillen. Het is gewoon te triest voor woorden. Keer op keer laat elke regering zien dan ze gewoon schijt hebben aan de (kleine) landbouwers.
  gemodereerd

 3. Wat een goed idee. Ik ben van mening dat er meer van deze kassen moeten komen (particuliere kassen dan wel.) Zelf ga ik ook een op mijn perceel opzetten voor eigen en familie voorziening. Wat over blijft gaat naar de verkoop. Vanmorgen vroeg Zoete aardappel slipjes de grond ingedaan . Ik heb land zat, en nee niet gehad; het land heb ik zelf gekocht. We kunnen met zn allen negatief bewezen op dit forum maar als je niet lui bent en van planten houdt heb je elke dag gezonde groentes . Ps door de warmte in su kiemen zaden bij mij althans binnen 3@4 dagen. wees minder negatief en doe wat waar je je ook mag bevinden op deze aardkloot.
  gemodereerd

 4. Door bepaalde vormen van teelt gaan de belangerijkste eigenschappen zoals smaak en kwaliteit verloren !

  Surinaamse groenten en fruit hebben bijzondere kenmerken. Dit is het onderscheidend vermogen waarmee geconcureerd kan worden !

  LVV moet onze smaak en kwaliteit blijven bewaken en garanderen !

  Onze bodem maakt het verschil. Proef het zelf !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 5. Para Express 16 september 2022 Bij 17:11
  “Door bepaalde vormen van teelt gaan de belangerijkste eigenschappen zoals smaak en kwaliteit verloren!”

  De kwaliteit van de teelt wordt voornamelijk bepaald door: gezonde lucht, een vruchtbare bodem en voldoende zonlicht (fotosynthese). Het bijkomend voordeel van telen in kassen is dat men bij sommige gewassen, de ongediertebestrijding beter kan reguleren.

  Op de foto zie ik alleen maar Hindoestanen. Waar zijn de creolen, trouwens?

  Niets makkelijker, dan ‘de beste stuurlui aan wal zijn’ en bij het minste geringste, hel en verdoemenis prediken!

  Tan bun.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.