President Santokhi en minister Anthony Blinken bespreken relatie Suriname en VS

15
President Santokhi en minister Anthony Blinken bespreken relatie Suriname en VS

President Chandrikapersad Santokhi heeft donderdag 15 september het eerste officiële gesprek gevoerd met de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten van Amerika, Antony Blinken. Het gesprek betrof de buitenlandse politiek tussen Suriname en de VS. Er werd ook aandacht besteed aan de relatie tussen de VS en CARICOM.

Tijdens zijn gesprek heeft het Surinaamse staatshoofd van gedachten gewisseld met de Amerikaanse bewindsman over de situatie in Venezuela en in Haïti. Ook werd aandacht besteed aan de veiligheidsissues die ontstaan als gevolg van de drugssmokkel en mensensmokkel vanuit het Caribisch gebied naar de Verenigde Staten.

Als staatshoofd van een land waar de ontwikkelingen rond de olie- en gassector op komt is belichtte president Santokhi de kansen en gevaren die gepaard gaan bij de olie- en gasindustrie. Dit met het oog op de bescherming van de Surinaamse natuur die wereldwijd van grote waarde is.

Verder werd de bilaterale samenwerking tussen beide landen besproken alsook de ondersteuning van de Verenigde Staten van Amerika op verschillende gebieden. Vanaf het bezoek van BuZa minister Mike Pompeo, in september 2020 is de relatie tussen de twee landen aanzienlijk verbeterd. Dit is onder andere de samenwerking op het gebied van mensenrechten, drugspreventie en investeringen ten goede gekomen.

Als afsluiting werd minister Antony Blinken uitgenodigd door president Santokhi voor een bezoek naar Suriname en sprak de hoop uit hem te mogen ontvangen op de 46e Surinaamse onafhankelijkheidsdag.

15 REACTIES

 1. Ga niet praten over Venezuela en Haïti want Suriname hoort daar ook bij. Hier is het erger want onze rechten worden vertrapt, je mag niet opkomen voor je rechten, de overheid is corrupt. Prast over chantage van Guyana.
  Bilaterale overeenkomst. Kennen jullie maar 1 woord??
  Oja, je dient de man in zn gezicht aan te kijken. Je hoofd buigen is leugenaar of onderdanig zijn.
  gemodereerd

 2. Je nodigd die manbuit vr 46 ste jaar onafhankelijkheid, dan hft ht volk nog de rekening van 2,3 miljoen van Rutte te betalen. Dus je denkt aan feest terwijl het volk niet vreet
  gemodereerd

 3. Weer nodigt hij mensen uit, terwijl je de kosten van Rutte uitnodiging nogsteeds niet op de begroting heb geplaats.
  Deze man lijd aan grootheidswaanzin, hij is een narcist.

  Hij heeft Rutte zitten bedelen om Suriname te bezoeken, hiermee zou hij willen aantonen dat hij gerespecteerd wordt, die afgang die hij heeft geleden zou hem tot nadenken moeten zetten, maar nee. Hij blijft maar door gaan met zijn ziekelijk gedrag.

  Trouwens een President die via zijn communicatiedienst laat weten dat hij gaat reizen terwijl hij al lang weg is. Is een presidentonwaardig gedrag.

  Nergens kan je lezen hoe groot de delegatie is. Hij sluipt dus weg uit Suriname, misschien moet hij bezuinigen van IMF en mag zijn delegatie niet groot zijn, who knows.
  gemodereerd

 4. Storend foutje secretary of state is heel iets anders dan staatssecretaris. Blinken is de minister van Buitenlandse Zaken van een van de machtigste landen ter wereld en geen hulpje.

  Debby. Voor de SRD 2,3 mio = euro resp usd 90.000 werden miljoenen euro’s gebracht.
  Stel je voor dat er een gemenebest situatie ontstaat of een munt Unie.

  De zaken gaan helaas langzaam omdat de vorige regering failliet gegaan is en vertrouwen te paard gaat maar te voet komt.
  gemodereerd

 5. Zie je Bouta dit doen dan mensen. De minister van buitenlandse zaken van de US, zal NOOIT die twee uitnodigen, DDB en bravo.
  De huidige president is zeer goed bezig, dit heet netwerken. De vice president weet niet eens hoe je dit moet schrijven laatsan dat ie aan het netwerken is.

  Dit heeft niks met bedelen te maken, dit is banden aanhalen. De vorige criminele president die was aan het netwerken met schurkenstaten, dus daar schiet je niks mee op. En ja de rest van de wereld wist dat DDB een crimineel is en een drugsdealer dus die willen zich niet associëren met hem, logisch ook. En dat geld ook voor bravo, dit soort lui zijn te schandelijk voor woorden.

  Lang leve de VHP en de huidige president!
  gemodereerd

 6. Tenminste ging hij met een lijnvlucht en niet zoals Bouterse die SLM toestellen als zijn privé vliegtuig gebruikte en speciale vliegtuigen leaste om helemaal naar China te vliegen, bang als hij was opgepakt te worden omdat hij internationaal gesignaleerd staat. Deze bezoeken van Chan zijn nuttig om als land zaken te kunnen doen. Ga zo door. Eindelijk een normaal staatshoofd die overal welkom is. Straalt ook af op ons land. We hoeven ons internationaal niet meer te schamen.
  gemodereerd

 7. Wat een toestand in suriname ik wil niet brutaal zijn, maar president van suriname heeft rare trekjes hij wil erbij horen, maar de blanken gaan deze man nooit serieus nemen, want blanken vinden zich superiour en zijn dominant samen met zwarten op de hele wereldbol(haitie afrika is zwart etc maar de maffe hindoestaan of(koelie heeft niets te zeggen alleen grote tanden laten zien ook in nl koelis ook zo maar op deze wereld deze 2 duivelsesoort mixen zwart en blank ook met elkaar mengen worden nog dominanter. De duivelse mensen weten waar zij mee bezig zijn en nemen chan in hun broekzak. De aziaat tot india midden oosten en filipijnen is niet stom , als de zieke dom domme hindoestaan, deze soort mensen begrijpen het gewoon niet, ook in nl zijn hindoestanen verlengde van broekspijpen van blanken en zwarten vs en haitie in suriname die dansen als draaikonten overal. Oja mister Blinken van vs moet a.u.b geen oorlog gaan voeren met rusland ellende op de wereld wordt nog groter. Fijne dag.
  gemodereerd

 8. ach sandra en jou vriend debby , neem nog een shot , waarom maken jullie je zo druk daar in de bijlmer , over Suriname , en over zwarten , blanken en hindoestanen en javanen en chinezen , het item gaat over besprekingen tussen Amerika en Suriname , over relatie tussen Amerika en Suriname , maar jullie(sandra en debby) zijn hindoestanen haters , dus paarse racisten , let op er zijn velen in de bijlmer en omgeving die anders denken dan jullie en zo recht zetten , au hij heeft je geprikt he sandra die debby
  gemodereerd

 9. Weet nog iemand hoe hoog de rekening was van de delegatie (sorry ik bedoel de familie) van de vorige VP bij zijn laatste bezoek aan de algemene vergadering van de VN.

  Wie weet er nog van het vlieg verkeer van DDB naar China met een Turkse Charter A330 via Nairobi omdat hij even niet in het land wilde zijn bij de uitspraak van de Krijgsraad.

  Wat er nu besteed wordt is uitermate karig beste mensen in relatie tot het doel. aantrekken relaties, matigen IMF consequenties, etc.

  Het is niet leuk dat deze regering weer normaal behandeld gaat worden en beetje bij beetje (te langzaam) de zaken harmoniseert. Ja ze maken fouten maar ze worden niet onder ladingen zand begraven.
  gemodereerd

 10. @wat je verwoord het goed, die sandra, hoort net als die debby thuis in parnassia en maken onderdeel uit van die paarse ratten.

  @sandra, je kraamt alleen maar bullshit uit, zeg dan niks!!!!!

  Wees blij dat we een hindoestaan hebben als president die over de hele wereld welkom is en ook zo wordt ontvangen, met alle egards, en alle ceremonieel.
  De paarse crimineel kon niks komt ook nergens en is zeker niet welkom in de US.

  Su zit op de goede weg, laten we dit vast houden. Maarrrrr als bravo pres wordt dan wordt het suribabwe.
  gemodereerd

 11. Tuurlijk weet niemand hoe hoog de rekening van de snoepreisjes zijn v bouta/adhin. Ook adhin nam zijn vrouw steevast mee, naar alle buitenlandse reizen. Die andere nam én family én friends mee.
  Misschien zijn ze te vinden in één van die kartonnen dozen bij fina. Of adhin heeft ze verscheurt.

  Ook de slm bondsvrouw lijd aan verstandsverbijstering. Ze weet nog steeds niet wat de kosten zijn, als ze maar zelf kon ipb’en, lekker boeiend.

  En zo dekken ze elkaar, alles is de schuld vd president Santokhi.
  gemodereerd

 12. Sommige landen dumpen hun afval elders, de VS willen hun krijgsgevangenen dumpen in Suriname.
  Ik ben benieuwd hoeveel miljoen dollars die Blinken per Afghaan heeft geboden.
  Wat gaat Santokhi met ze doen?
  Als minnaars van de FL houden soms?
  gemodereerd

 13. Ik had het mis toen ik dacht dat potros als Caricom voorzitter naar de VS vertrok, maar nu blijkt dat hij ook namens Sranan besprekingen voert op diverse terreinen. Wie draagt deze kosten en wat zal het de “lege” (echt waar!!!!!) schatkist kosten. Het zal helpen als de pres ons concreet komt vertellen wat er allemaal voor Sranan wordt binnengeharkt, nu hult hij zich in nevels, zelf DNA moet vissen wat hij allemaal doet. Doet mij soms denken aan Boefdraad die ook veelvuldig uitlandig was, zonder uitleg, ineens was hij verdwenen, onze sfinx. Welke pres wil niet opscheppen over, geen gekookt reis (ik denk mijn vriend Kwakoe), maar over zijn politieke daden.

  Hetzelfde mis ik ook bij het bezoek van Rutte, de premier van Nederland, niet van het Koninkrijk der Nederlanden, geen noemenswaardige uitleg van onze potros, enkel wat algemene blablablabla. Niemand vraagt de pres naar concrete zaken, vinden wij dit in Sranan als niet kunnen?, onze pres is heilig en betrouwbaar, dus no klets a mang nanga ju aksi.

  Onze vriend Jojo heeft het over enkele miljoenen, die binnen zijn gebracht, volgens mij bedoelt hij te zeggen dat men enkele miljoenen uit dit bezoek kan halen. We zullen zien als het de Sranan partijen gaat lukken om verder zaken te doen met de meegereisde delegatie onder Rutte. In het verleden zij wij altijd bekaaid geweest, de bak met kennis en intentie ging de lade in en de dure rekeningen werden uitbetaald aan Nederlandse consultants. Weet je waarom?, omdat de Surinamers nooit hun huiswerk hadden gedaan en niet concreet konden aangeven waarom en wat men nodig heeft, let wel niet genoeg anticiperen, er werd/wordt maar iets in elkaar getimmerd. Wij hebben nauwelijks profijt van de kennis, omdat men niet weet hoe de kennis aan te sluiten bij onze achterstand.

  ‘Het is niet leuk dat deze regering weer normaal behandeld gaat worden en beetje bij beetje (te langzaam) de zaken harmoniseert’. Beste Jojo voor wie is het niet leuk. Het is toch juist goed voor Sranan.
  Overigens hecht ik niet zo veel waarde aan het feit dat het aan Santokhi ligt, de minimale buitenlandse belangstelling voor Sranan, onder de vorige regering had je dat ook, zie China, India, VS, zie de vele leningen, alleen bleef Bouterse thuis en ging VP Adhin op reis, nu gaat onze pres Santokhi op reis en blijf onze VP Brunswijk thuis, vanwege dezelfde redenen dat onze oude pres niet op reis kon.
  Sranan heeft grondstoffen die het buitenland wil, nodig heeft, ze zullen blijven komen, alleen moeten wij ons anders op gaan instellen, wij moeten geen genoegen nemen met voor kruimels, maar ons gaan inzetten voor betere contracten, Bigi moni. Jip en Janneke
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.