INGEZONDEN: ‘Ingi’ bedankt!

13
Vandaag 'Dag der Inheemsen' in Suriname
Waterkant.Net archieffoto: een Woord en Gebedsdienst gehouden in de Kathedrale Basiliek gehouden door De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en het RK Bisdom Paramaribo (augustus 2017)

‘Ingi’ indiaan,
bedankt.
Dat u toen als oorspronkelijke bewoner van Suriname uw domein niet heeft afgesloten voor overige entiteiten die, op welke wijze dan ook hier voet aan wal hebben gezet en zichzelf hebben gevestigd als gevolg waarvan wij heden ten dage met de brede kant van de mond kunnen praten over een ‘bromtjie djari’.

‘Ingi’,
u heeft uw grenzen niet gesloten voor vreemdelingen, doch heeft u ons allen vredelievend spontaan doen integreren, waardoor wij een gevestigde orde konden ontwikkelen en u goed was te leven als primitief volk in het binnenland.

‘Ingi’,
kan het dat u ons toen niet heeft beschoten met uw giftige pijlen en ons niet heeft opgedonderd, omdat deze ondeugd niet in uw cultuur voorkomt?

‘Ingi’,
ke soe won joh.
Groot was uw moed om de wereld te tonen dat u nog liever voor de dood koos dan zich als slaven aan ketens te onderwerpen van de blanke mensen.

‘Ingi’,
grantangi.
Dat u tijdens de tijd van meedogenloze slavernij alle weggelopen slaven in het diepe binnenland heeft opgevangen hen heeft gehuisvest en hen de skills heeft geleerd, hoe in onze Surinaamse Jungle te overleven en zich te vestigen. Dat u zich in het bloed heeft vermengd met de overige uitheemse volkeren, waardoor wij ons allen één familie voelen.

‘Ingi’,
shoekoeria.
Dat u steeds in harmonie met de natuur heeft geleefd en in uw zogenaamde primitieve cultuur niet mee bent gegaan in de westerse ontwikkeling, waar de mens respectloos en vernietigend is naar moeder aarde.

‘Ingi’,
thank you.
Dat u bedaard en lankmoedig blijft als u door de stedelingen wordt geassocieerd met luie, domme mensen die constant dronken zijn van de alcoholhoudende casiri drank.

Denigrerend worden uw kinderen betiteld als afstammelingen. Bij anderen wordt gesproken over nazaten.

‘Ingi’,
Terwijl u met opgeheven borst en hoofd prijkt op het wapen van Suriname wordt er vanuit de stad bepaald waar u jacht en woongebieden begrensd worden en uw landgoed stelselmatig wordt verkleind. Uw kinderen wordt de kans ontnomen zich op academisch niveau te ontwikkelen, zodat u dom blijft en men voor u kan beslissen.

‘Ingi’,
wist u dat terwijl u op de label van de Parbo bierfles flankeert, alle winst van dit zoveel gedronken lekker bier richting Nederland vloeit. Aangezien dit bedrijf van Nederland is, zouden er dan niet twee boeren met klompen en mutsjes op de label moeten prijken?

‘Ingi’,
u wordt het natuurrecht (bewust geen democratisch recht genoemd) ontnomen om te protesteren bij de aankomst van Nederlandse autoriteiten, waarbij u als doelgroep in culturele /traditionele klederdracht letterlijk van de weg getimmerd wordt, zodat de nazaten (afstammelingen) van onze voormalige slavendrijvers die na de slavernij Suriname nog drie honderd jaar hebben geplunderd, niet beschaamd worden.

‘Ingi’,
blijf ons het goede voorbeeld geven van eigen waarde en zelfrespect, welke wij in de loop der tijd aan de westerse cultuur, waar materialisme, egoïsme en asociaal gedrag kenmerkend is, zijn kwijtgeraakt.

Help ons om onze eigen identiteit te ontdekken.

‘Ingi’,
get up, stand up, stand up for your rights. Don’t give up the fight.

‘Ingi’,
pakken jullie de strijdbijl die niet zo diep begraven ligt alsjeblieft niet op, want daar heeft Suriname niets aan.

‘Ingi’,
tik joe big up

OMAR.

13 REACTIES

 1. Het land Suriname behoort de indiaan toe en niet ons import vanuit alle hoeken van de wereld. Schrijver moet ook niet overdrijven. De i diaan was te zwak en mislijk. Die kon het zware werk niet aan en gingen bij bosjes dood. De indiaan heeft door zijn fysieke onmacht het slaaf zijn kunnen ontlopen.
  Als mens moeten wij de ander gunnen wat hen toeko.t, maar overdrijven vind ik misplaatst.
  gemodereerd

 2. omar , jij zal wel een paarse zijn met een hoofdtooi op , jij beledigd de ingi met jou opvattingen over de ingi , ze zullen wel denken , goh goh weer zo’n kwibus
  gemodereerd

 3. Wat een onzin allemaal!
  Is er ooit wat aan deze mensen gevraagd?
  Overal ter wereld is hun land afgepakt.
  Wat heeft Canada, Amerika, Latijns Amerika enz. met deze inheemsen gedaan?
  Vermoord!
  Hun vruchtbare gronden afgepakt.
  Geprobeerd de bizon uit te roeien, om zodoende de inheemsen te verhongeren.
  In Amerika leven ze in reservaten. Werkloos, verslaafd aan alcohol.
  Het wordt tijd dat ze opstaan en hun stem laten horen.
  Over het leed dat ze is aangedaan.
  Deze mensen zijn natuurmensen, ze hebben geen behoefte aan wolkenkrabbers en andere milieu vervuiling.

  Dus @ Omar hou je praatjes voor je zelf. En laten de mensen zelf hun zegje doen. Het wordt tijd.
  gemodereerd

 4. Laten we eerlijk zijn mensen: Heel de aarde is van de Heer Jezus Christus, Hij is de Schepper van alles, door bemiddeling van Hem zijn alle dingen ontstaan.
  De Indianen weten het niet, maar juist door de zachtheid van hen karaker zullen zij beloond worden door de Heer Jezus bij Zijn wederkomst.
  De Indianen hebben de volken die daar kwamen hen vreedzaamheid bewezen, ieder een kon in vrede daar bij hen komen.
  Wat de Indianen wel moeten doen is dat zij de Heer Jezus erkennen als Zoon van God en dat zij naar Zijn stem zullen luisteren.
  Niemand op aarde is een eigenaar, men is een rentmeester die iets in bezit mag hebben voor de dagen dat men leeft meer niet.
  De christenen zullen de aarde beërven en voor eeuwig op verblijven.
  Het is tijd geworden dat men de ECHTE WAARHEID LEERT KENNEN.
  gemodereerd

 5. oei. ai famiri, natuurlijk hebben deze mensen rechten. Maar de hele dag (sommigen dan)kasiri te drinken en Bauta te bewieroken werkt niet. Waarom zijn er zo weinig Surinaamse intellectuelen? Natuurlijk heeft de uitbuiting eeuwen geleden een rol gespeeld! Maar het steeds in dat gevoel voort modderen helpt niet. Ze konden in het verleden wel de wapens grijpen voor Bauta, maar zijn vergeten het grootste wapen te hanteren,…. onderwijs en opkomen voor je democratische rechten.

  Helaas is er geen Indianen land meer zoals voor 1492. Wordt wakker de wereld is verandert!
  Als je doorslaapt moet je niet gaan klagen, dat men geen rekening met je houdt.!
  Ondanks dat je mag behoren tot de inheemsen van de Amerika’s.

  Helaas gaat je Quetzaquatel je niet komen helpen!

  Gado de wi fesi mang, okto 4 de Ingi’s
  gemodereerd

 6. Uit welk sprookjesboek heb je dit @omar!

  Quote
  Dat u tijdens de tijd van meedogenloze slavernij alle weggelopen slaven in het diepe binnenland heeft opgevangen hen heeft gehuisvest en hen de skills heeft geleerd, hoe in onze Surinaamse Jungle te overleven en zich te vestigen. Un-Quote

  Nope, zijn uitgeroeid. Het boeit geen enkele suri historicus, als die al bestaat, en maar klagen dat die Hollanders de geschiedenis verkeerd hebben geregistreerd.

  In Frans Guyana zijn de indianen wel ontwikkeld: Indianen- biologen, natuur en duurzaamheid-wetenschappers die hun achterland helpen ontwikkelen. Ook vrouwen. De Franse (natuur)wetenschappers beschouwen FG als een speciaal gebied die gekoesterd wordt.

  Schril contrast met suri, vernietiging vd natuur, om hout en goud en olie. Er is zelfs een weg naar Brazilië, ze gaan daar naar school en markten. Zijn twee-talig, portugees en frans.
  gemodereerd

 7. Indianen bezaten vroeger heel veel land, indianen zijn soort oer oer aziaten en gingen in de ijstijd de grote bevroren oceanen overlopen overgestoken van azie naar noordpool en tot patagonie vuurland etc bevolkten hun vroeger. Het lijken mij warme mensen en rond mooie patagonie in argentinie/chili wonen en leven de indianen nog steeds.
  gemodereerd

 8. @Arlet wat about de dieren in hun leefgebied , die worden ook afgeslacht, en vermoord en daar na opgegeten.
  Aldus de dieren advocaat.

  Ps ingi’s luister ook een keer naar
  REDBONE we were all wounded at wounded knee.
  gemodereerd

 9. @rae,

  Jezus is geschapen door Brahma de Schepper.
  Logisch is dan dat je Brahma looft en aanbidt.

  P.S. Een schepper laat zich niet kruisigen door een paar simpele Romeinse soldaten die door hem geschapen zijn.
  gemodereerd

 10. @Sandra,

  Vooral hun gebrek aan kleding was aantrekkelijk voor de blanke invallers.
  Vanuit India en China zijn veel mensen over de Beringerpas (Siberië) getrokken naar Noord en Zuid Amerika.
  Je hebt nog steeds stammen die nog heel Indiaas in uiterlijk zijn en nog steeds het Vuur aanbidden. Een erfenis uit Vedische tijden.
  gemodereerd

 11. rae 17 september 2022 Bij 03:30
  Laten we eerlijk zijn mensen: Heel de aarde is van de Heer Jezus Christus, Hij is de Schepper van alles, door bemiddeling van Hem zijn alle dingen ontstaan.
  De Indianen weten het niet, maar juist door de zachtheid van hen karaker zullen zij beloond worden door de Heer Jezus bij Zijn wederkomst.

  De Indianen weten het inderdaad niet dat de aarde aan Jezus Christus toebehoort. Ik wist het eerlijk gezegd ook niet. Wat ik wel weet, meneer Rae, is dat de grond niet aan mij toebehoort maar dat ik aan de grond toebehoor. Want na mijn dood zal ik met de aarde vermengd worden. Wist de Here Jezus van Nazareth dit niet dan ? Dan lijkt hij mij geen profeet.
  gemodereerd

 12. @OMAR,
  Wat een geweldig stuk dat zo uit mijn hart is gegrepen. Wat zijn wij de Indianen, de eerste en origine bewoners van Suriname en ook waar dit land naar genoemd is, veel dank verschuldigd. Nooit zul je iets horen over de betrokkenheid van Indianen bij criminaliteit en nooit zul je horen dat Indianen vrouwen verkrachten / aanranden. Een forum deelnemer opteert ervoor dat de Indiaan de Here Jezus als Zoon van God moet accepteren. Ik vrees in dat geval dat de Indiaan een net zo stuk bedorven wordt als gelovigen. Laat de Indiaan lekker zijn eigen leven leiden zonder verplichtingen dwingend aan hem op te leggen.
  Heer OMAR bedankt voor dit geweldig stuk waaruit veel waardering voor de Indianen uitspreekt.
  Terecht !
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.