Leiding Nationaal Leger noemt berichtgeving over voeding militairen misleidend

18
Rodney Cairo plaatste bovenstaande foto van een portie eten op Facebook.

Misleidend‘. Zo typeert de leiding van het Nationaal Leger in Suriname de kritiek die de afgelopen dagen via sociale media door de voorzitter van de Vereniging Rechtspositie Militairen (VRM) wordt geuit op de voeding die militairen krijgen tijdens werk.

Voorzitter Rodney Cairo plaatste bovenstaande foto van een portie eten op Facebook. In een bericht gaf hij aan dat zijn commando broeders aan het werk zijn en dat wat in de foto te zien is, krijgen om te eten. Hij riep de militairen op om hun ontvangen voeding te deponeren bij het ministerie van Defensie en de waarnemend bevelhebber.

“Deze berichtgeving is niet alleen misleidend, maar berust ook niet op waarheid. Het is stemmenmakerij om de publieke opinie te beïnvloeden en een negatief beeld te schetsen over het Surinaamse leger”, wordt benadrukt door de legerleiding.

Het Nationaal Leger is zich terdege van bewust dat gezonde en gevarieerde maaltijden voor het militair personeel essentieel zijn. Vandaar dat de variatie van de maaltijden in de afgelopen periode is uitgebreid.

Voor dit jaar is er SRD 30 miljoen uitgetrokken voor aanbesteding van voeding en zijn er al reeds openbare aanbestedingen gehouden voor de levering van zowel houdbare als niet houdbare levensmiddelen. Op 23 september is er wederom een openbare aanbesteding gepland voor de levering van niet houdbare levensmiddelen.

In de aanbestedingen zijn meerdere soorten voedingsmiddelen meegenomen. De leiding van het Nationaal Leger roept daarom eenieder op, waaronder ook leden van de VRM, om niet opruiend bezig te zijn, maar juist het pad van dialoog en overleg te kiezen om problemen van het leger op te lossen.

Immers, dat beoogd inspraak en medezeggenschap, namelijk zaken identificeren, verifiëren, bespreekbaar maken en samen zoeken naar oplossingen.

18 REACTIES

 1. Rodney moet oprotten (nieuw woord geleerd). Waarom post hij niet op Facebook dat hij het abnormaal vindt dat zijn commando broeders eten op kosten van het NL? Iedereen die werkt, zorgt voor eigen eten toch? Als het nu de tuinman, de schilder, de leerkracht, noem maar op, is. Dit moet stoppen in het leger. Temeer daar hij onjuistheden/leugens en liefst via social media vertelt. Ik zou zeggen ‘neem in het vervolg je eigen (vr)eten mee of ga elke dag een portie kopen voor jou en je commando broeders. Ondankbaar zooitje!
  gemodereerd

 2. Ik herinner me uit mijn diensttijd, dat de opvattingen over wat goed en voldoende eten is, tussen Nederlanders en Surinamers nogal verschilt. Als je een schaal met vlees op tafel zette nam elke Nederlander een portie en de eerste Surinamer de rest en kon er een nieuwe schaal komen. Zelfde met groente en Aardappelen en rijst.
  gemodereerd

 3. Ik geloof best dat ze slecht eten. Meerdere landgenoten die in het leger zijn kunnen het beamen.
  Vraag ke af waarom het leger niet zelfvoorzienend is? Kunnen ze niet zelf planten, en aan klein veeteelt doen? Zo ook KPS om gevangenen ets van voeding ye voorzien. Is veel goedkoper. Laat de gedetineerden zelf. de moestuinen en de dieren verzorgen…doen ze tenminste wat voor de kost. Gedetineerden kunnen dat eigenlijk ook doen voor het leger
  gemodereerd

 4. Wat een luxe!

  Daarom heeft suri geen cent te makken.
  Van wieg tot graf zitten ze aan het (subsidie) infuus.

  In Nederland lopen de manschappen braaf met hun broodtrommeltje, klaargemaakt door moeder de vrouw, naar het restaurant.
  Ze kopen hooguit een groot pak melk!
  Op woensdag gaan de boterhammen in de prullenbak, yes, want dan is het ‘blauwe hap’ dag, gelukkig heeft moeder wat centjes in de portemonnee gedaan.
  Op vrijdag eten ze roti met doksa of lams, van onze catering, ik kook! 🤭😛
  gemodereerd

 5. Als het niet klopt, moet hij per direct ontslag krijgen. Waarschijnlijk is Damegambiet bezig chaos in Suriname te scheppen.

  Dat moet men niet laten gebeuren door figuren die niet fris zijn onder hun oksel.

  Laat hij wat anders gaan doen om zijn geld te verdienen.
  gemodereerd

 6. Niet omdat er miljoenen staat op de begroting vr voeding vr militairen wordt dat ook ervoor gebruikt. Want vr volksgezondheid, voor openbare werken, voor covid, voor brokopondo waren er ook miljoenem vrijgemaakt alleen verdwijnd het in zakken van familie en vrienden vsn de regering
  gemodereerd

 7. Emerald je liegt dat het gedrukt staat.
  De Nederlandse militairen krijgen eten in de mess.
  En ook gevarieerd.
  Ik kan het weten mijn kind is militair
  gemodereerd

 8. Esmerald alias Blufpand, er is totaal geen zakelijk, informatief of bediscussieerbaar aspect aan jouw reacties. De rode draad in jouw berichten is de gemoedstoestand waarin je op het moment van schrijven verkeert, bijv: boos, blij, rancuneus, sarcastisch etc. Je profileert je als intellectueel, maar dit strookt niet met de competenties die daarbij horen. The higher the emotions, the lower the IQ.
  Er is een hemelsbreed verschil tussen gelijk HEBBEN en gelijk KRIJGEN

  Liegen, bluffen, verdraaien en framen kan je als de beste. Je bent een internettrol met een behoorlijke kronkel in je hoofd. Ik heb medelijden met de persoon die zich jouw man/vrouw mag noemen.
  gemodereerd

 9. Altijd klagen .Gratis eten geven moet stoppen , neem je eigen eten mee , zoals overal gebeurt.
  gemodereerd

 10. @ Mili

  Totaal met je eens, er wordt daar ook lekker gediscrimineerd.
  Want je hebt daar de Officieren mess, en een gewone soldaat
  wordt daar geweerd, vertel mij wat !

  Jacko
  gemodereerd

 11. Jullie begrijpen die man verkeerd. Hij wilt, ondanks de moeilijke tijden van Suriname, elke dag Biefstuk, Lamsbout, entrecote, kreeft, kingcrab, bruine bonen, Kalkoen en allerlei lekkere hapjes voor zijn mensen, die niets doen in het leger. Hij vergeet dat als hij ergens wilt eten, hij zich aan de omstandigheden moet aanpassen.
  Mijn moeder vertelde me elke dag dat ik moest eten wat de pot verschaft en de pot gaf jammer genoeg nooit bovengenoemd lekker eten.
  gemodereerd

 12. Als er oorlog zou zijn, kan ik me voorstellen dat je als militair moeilijk eten van huis kan meenemen of krijgen, maar tijdens vredestijd moeten ze maar, net als elke andere Surinaamse ambtenaar, waaronder leden van andere gewapende machten in Suriname, voor hun eigen eten zorgen. Overigens ziet de portie ‘moksi alesi’ op de foto er best smakelijk uit, vooral als bedenkt dat ze het gratis voorgedchoteld krijgen.
  gemodereerd

 13. Mini-ster van Defensie … buiten…. van de Leugenaar van Lelydorp en Bevel … jullie moeten je schamen.

  Bevel … toen je nog niet in de Leiding zat … sprak je andere taal. Je wilde zelf het leger vaarwel zeggen. De leugenaar van Lelydorp en zijn Con…… hebben je omgepraat … shame on you!

  Mini-ster van Defensie … de kwestie van je zoon komt terzijnertijd weer aan de orde … jullie beiden gaan de bak in … niks verjaard !!!!!!
  gemodereerd

 14. @mili, het is niet waar en nooit waar geweest. Om in de mess te eten moet je eerst een bonnetje aanschaffen, het is niet gratis alleen gedurende de opleiding. Daarna ben je uit de voeding.
  gemodereerd

 15. Je neemt je trommel met eten mee voor een normale dienst, moet er over worden gewerkt dan is de werkgever verplicht voor de inwendige mens te zorgen. Iedere werknemer heeft dan ook het recht de werkgever erop te wijzen dat hij geen troep wil hebben om te eten, meestal geef je dan aan dat je niet wil overwerken voor varkensvoer.
  De minister in deze moet zich schamen, want bij overtime van de directie en ministers wordt dit hen niet voorgeschoteld.
  gemodereerd

 16. Het is geen wonder dat het hier en daar zo’n zooitje is in Suriname, waar men soms meer bezig is elkaar te overschreeuwen dan te proberen de waardigheid van de mens voorop te stellen.

  Elk land dat waardig met zijn leger omgaat, voedt zijn leger. Alleen dan krijg men (weldoorvoede) gedisciplineerde manschappen, die gemotiveerd zijn om hun land met hart en ziel te dienen, niet alleen in tijd van oorlog, maar ook in tijden van rampspoed, zoals overstromingen, bosbranden e.d.

  Tan bun.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.