Regering stelt vreemde valuta beschikbaar tot stabilisatie van de wisselkoers

7
US dollars

De Surinaamse regering heeft besloten om vreemde valuta beschikbaar te stellen tot stabilisatie van de wisselkoers die de laatste weken behoorlijk aan het stijgen is. Op maandag 12 september 2022 zijn door het ministerie van Financiën en Planning afspraken gemaakt met de oliemaatschappijen en importeurs van medicamenten en noodzakelijke basisgoederen.

Minister Achaibersing van Financiën en Planning heeft aangegeven dat er voldoende dollars beschikbaar worden gesteld, minstens evenveel als begin vorig jaar toen er eveneens vreemde valuta werden vrijgemaakt voor deze importen. Die ‘retentie-regeling’ heeft toen goed gewerkt.

Toen de koers in juni 2021 marktconform gemaakt werd, werd door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) afgesproken geen valuta-interventies meer te plegen. In plaats daarvan stelde het IMF de openmarkt operaties – de zogenaamde OMO’s – als voorwaarde; Inmiddels blijkt dat de OMO’s niet goed werken.

De regering heeft besloten om de succesvolle methode van begin 2021 weer in te stellen totdat zaken structureel in orde zijn. Deze maatregel geldt totdat de bij wet gestelde regels tot repatriatie en retentie van vreemde valuta uit exporten weer goed werkt. Dit beleid heeft in het verleden succes gehad.

Oliemaatschappijen zijn verheugd dat er een oplossing komt en juichen dat toe. De toewijzing heeft in het verleden gewerkt. Er is vertrouwen dat het leidt tot stabiliteit op de markt. Dit is belangrijk voor bedrijven en voor consumenten. De eerste bedragen zijn deze week al beschikbaar.

Een lokale staatsbank die beschikt over een solide correspondent bank in het buitenland, en de infrastructuur om het een en ander vlot uit te voeren werkt mee aan de uitvoering van de beschikbaarstelling. “Iedereen heeft er belang bij dat er rust is in de economie vooral op het gebied van koersen en prijzen. Alle partijen moeten meewerken aan een vlot verloop”, stelt de directie.

7 REACTIES

 1. welke oliemaatschappijen , we hebben hier toch alleen maar staatsolie , of bedoelen ze pompstations
  gemodereerd

 2. stabilisatie van de wisselkoers , nu 25-26 en het blijft zo nou dan zijn wij Surinamers de klos en die Amerikanen en die Nederlanders hier profiteren , toeristen uit die landen zullen niet komen ondanks dat de koers hoog is , ze blijven weg omdat het hier niet veilig is en die criminaliteit wordt gedirigeerd door ddb ,
  gemodereerd

 3. Deze regerung is grappig. De $$$ van Staatsolie en de multinationals gaan in fonds van Chan, niet waar het hoort bij Centrale bank en zg speelt hij nu redder.deze man en zn roverbende moord een herl land uit.
  Komen ze weer met BS verhaal, vorige regering hft te veel srd in omloop gebracht.
  Tegen welke koers gaan de oliemaatschappijen de $$$ krijgen????
  Dan hft de regering weer extra geld voor uitbetalingen. Ze devalueren het geld, keer op keer.
  gemodereerd

 4. Stof tot nadenken

  Wanneer komt er bank van de republiek Suriname in Nederland?

  Is dat zo moeilijk om een bank van de Surinaamse bank, Hakrinbank, landbouwbouw, Godo in Nederland te hebben.

  Dit is het moment dat men dit doen. Zie als 100.000 SuriNeds ook een bankrekening openen bij een van deze banken in Nederland wat dat zou betekenen.

  De Turken hebben het, Marokkanen, enz. Waarom de Surinaamse banken niet? Wat maakt het zo moeilijk?

  Let op! ik praat voor de Surineds in Nederland. Er zouden heel veel zaken hierdoor beter verlopen voor deze Surineds, de Surinaamse economie, enz.
  gemodereerd

 5. Overal berovingen, als je op straat loopt, thuis in huis, voor je inrit, bij schroot zaken, supermarkten. Wie gaat nou op vakantie in SU, met datzelfde geld dan liever naar aziê waar het een paradijs is of voor de helft van dat geld naar aruba/curacao met veel heerlijke stranden.
  gemodereerd

 6. Schaf die cambios af (ingesteld in de jaren 80) en laat de handelsbanken en monitoring van de CBS de valutamarkt controleren.
  Ook moet de regering ervoor zorgen, dan er betaalbaar eten en drinken is voor het volk. Oa door maximumprijs in te stellen voor 1e levensbehoeften.
  gemodereerd

 7. Wat mij verbaasd, als ik zo ook andere media raadpleeg, is dat iedereen tegenwoordig in Suriname z’n zegje wil doen. Heeft men niet geweten dat het moeilijk zou zijn voor Santokhi om al zijn beloftes binnen twee jaar af te lossen.
  Als je denkt dat met 4 miljard schuld alles in een oogwenk gefixt is ben je niet bijster daar boven…
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.