VIDEO: Premier Rutte kijkt uit naar verdere samenwerking met Suriname

25

In Paramaribo was er vandaag aan het eind van de middag een persontmoeting van president Chandrikapersad Santokhi en de Nederlandse minister-president Mark Rutte. De premier had even daarvoor ook een ontmoeting met president Santokhi.

Tijdens dit bilateraal onderhoud heeft de Surinaamse president geaccentueerd dat het bezoek van de Nederlandse premier ongetwijfeld een verdere impuls zal geven aan de dynamische relatie tussen de Republiek Suriname en het Koninkrijk der Nederlanden.

Het Surinaamse staatshoofd heeft van de diplomatieke gelegenheid gebruik gemaakt om ondersteuning te vragen van Nederland bij de heronderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het Europese land heeft namelijk zitting in de Executive Board van de financiële instelling.

Naar aanleiding van de nieuwe economische realiteit in de wereld en de effecten hiervan op de Surinaamse economie, wenst de regering te heronderhandelen met het IMF. De heronderhandelingen zullen moeten leiden tot een mogelijke bijstelling van het IMF-programma op cruciale punten.

President Santokhi ontvangt premier Rutte

“Met het IMF zijn er reeds gesprekken gaande op technisch niveau. Binnenkort zullen op regeringsniveau eveneens gesprekken worden gevoerd. Deze zullen moeten leiden tot een gebalanceerd en geactualiseerd programma dat ter goedkeuring zal worden overhandigd aan de Executive Board”, heeft president Santokhi medegedeeld aan de Nederlandse regeringsleider.

Klimaatverandering is ook op de agenda geweest tijdens het onderhoud tussen de regeringsleiders. President Santokhi heeft hierbij opgemerkt dat landen met laaggelegen kustgebieden zoals Suriname tot de meest kwetsbare landen behoren. “Indien het aankomt op klimaatverandering en de effecten daarvan, zijn landen met laaggelegen kustgebieden enorm kwetsbaar”.

President Santokhi geeft aan dat ondanks dit gegeven Suriname als een van de weinige CO2-negatieve landen ter wereld toegewijd blijft aan het behoud van zijn 93 procent bosbedekking, een brede scala aan ecosystemen en rijke biodiversiteit. De Surinaamse regeringsleider stelt dat het geen betoog behoeft dat voor deze inzet passende compensatiemiddelen en mechanismen moeten worden gecreëerd. Dit om een duurzame transitie in een groene economie, gebaseerd op hernieuwbare energiebronnen te ondersteunen.

”In dit kader spreek ik de hoop uit dat de wereld en uw regering onze inspanningen erkent en de nodige ondersteuning verleent”, aldus president Santokhi in gesprek met premier Rutte.

Tijdens de persontmoeting daarna gaf de Nederlandse premier aan dat hij uitkijkt naar verdere samenwerking met Suriname. Dit met oog voor het verleden, maar ook oog voor de toekomst zei Rutte. Hij noemde de relatie tussen de twee landen uitstekend.

De persontmoeting is hier terug te zien:

25 REACTIES

 1. Hft hij onze €19,5 miljoen gebracht?? Su hft de zaak gewonnen.
  2 gasten die geen van beide op hun woord te vertrouwen zijn. Spannend
  gemodereerd

 2. MR heeft de gouden koets in Nederland vergeten, op dit moment wordt daar niet over gesproken of onder handeld om het te schenken aan het Surinaams Museum in Fort Zeelandia.

  Voor wat hoort wat

  Wij nemen ddb mee naar Nederland en jullie krijgen jullie gouden koets terug.
  gemodereerd

 3. Eigenlijk een persconferentie met vaak geen goede vragen en antwoorden zoals politici dat goed kunnen, namelijk echte antwoorden omzeilen.
  – Santokhi begint met ‘onze premier’ alsof Mark Rutte de premier van Suriname is
  – Santokhi vindt eigenlijk dat Nederland geen excuses hoeft aan te bieden voor slavernij verleden, hij zei zelfs ‘onze slaven’ broeders en zusters (ongelukkige verspreking)
  – Het is een misvatting om te zeggen dat Suriname veel gas heeft, zoals een journalist zei in zijn vraag, Suriname produceert een heel klein hoeveelheid gas (onshore, dat is associated gas dat wordt geproduceerd met de 16000 bbd aan crude oil). Offshore werden tot nu toe geen gas velden ontdekt.
  – Om de ranking (162 niet 62 zoals Rutte en Santokhi zeiden) voor ‘Ease of doing business’, moet Suriname zelf eerst zijn huiswerk doen: veiligheid, corruptie bestrijding, minder bureaucratie
  – Er is een misvatting bij Rutte wanneer hij denkt/zegt dat Surinamers hardwerkende en hoogopgeleide mensen zijn. Misschien is dit waar maar alleen voor een klein %
  gemodereerd

 4. debby , waarom zegt jij van ons , flikker op , jij bent geen Surinamer maar een boutist en dat zijn geen Surinamers , wij willen geen mensen die houden van een massamoordenaar oprotten die boutistten , en jij daar in de bijlmer bent ook geen Nederlander , ze moeten ook daar alle boutistten verwijderen

  nou die 19 miljoen Euro , worden nog niet aan Ons Suriname (dus niet van jou klojo) terug gegeven , je baasje wilde dat geld in china witwassen , maar jou vriend hoefdraad heeft het verknalt , vertel het Surinaamse volk waar hoefdraad is , jij weet toch waar deze vetzak zich bevindt toch
  gemodereerd

 5. pragmatist , doe jij ddb na , jij bent ook dronken boy , er zijn hier heel veel hardt werkende mensen en die moeten nu meer banen nemen om rond te komen omdat die ddb ons land totaal vernietigd heeft , en zaterdag bij die flop demonstratie zie je ddb en die adhin met zijn zure kop , en die planka zei er komen geen ndp-ers , zie de twee grootste schurken van de ndp waren er wel , zijn die twee uit de partij gezet soms
  gemodereerd

 6. @ WAT
  13 september 2022 Bij 01:38

  Inderdaad WAT, zeg het zoals het is. Dommeriken en slaperiken zijn vaak niet goed ontwikkeld om feiten van leugens te onderscheiden. De fascisten van de NDP willen graag met Brunswijk samenwerken zodat de drugshandel een boost krijgt. Lekker lui zijn en zo het land “rijk” maken. Daar wil ZE Santokhi niet aan meewerken. Liever gaat hij werkend ten onder en een deel van het volk is inderdaad liever lui dan moe.
  gemodereerd

 7. Geef de president een paar miljoen euro en je mag Suriname voor een paar miljard leeghalen. Nederland kan zijn eigen volk nauwelijks onderhouden, en wij Surinamers zijn hun als onze redders. Nederland, Frankrijk en Amerika proberen hun banden met Suriname te versterken, omwille van de olie, niet omwille van het Surinaamse volk. Wij gaan richting een burgeroorlog.
  gemodereerd

 8. Journalisten die te emotioneel hun vragen stellen en vaak niet weten waar zij het over hebben, voorbeeld: de ene vraagt of de premier komt voor het (aard)gas terwijl Suriname helemaal geen (aard)gas velden heeft. De andere vraagt of Nederland zijn financiële hulp aan Oekraïne kan halveren en dat aan Suriname geeft. Echt kinderachtig!
  gemodereerd

 9. Beste famiri,
  het is beter voor Suriname om zaken t.a.v. het verleden (Slavernij etc.) strategisch te hanteren, want liever een ex- kolonisator die kennis, geld en macht bezit. Er heel veel Suri/Neds wonen in Nederland. DAN!!!! een drugscrimineel en moordenaar als Pleesident.

  Bouterse is op dit moment een tandeloze tijger/ Hij geeft af op Nederland maar drinkt wel een Heineken. ZIE FOT VAN ZIJN ZGN PROTESTACTIE!!!!

  wAARDELOOS!!!!
  gemodereerd

 10. @ Zomaar

  Velen geven zich op als Journalist zijnde, maar in feite
  zijn ze niet echt een geschoolde Journalist. Dat kan men lezen bij een aanrijding, zoals de ene komt van noord, en de andere
  van zuid. Het interesseert het publiek (lezers) toch niet, van
  welke richting je komt??? What a f#ck man. Maar als ik hierop
  reageer, wordt het niet geplaatst door de redactie van WKN.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 11. JackoB 13 september 2022 Bij 06:54
  =========================

  JacoB, Ik weet niet wat je l.u,l,t, maar ik als hardwerkende Nederlandse Surinamer heb er totaal geen last van. Ja, ik snap dat als je gewend bent je handjes open te houden voor welke regering dan ook dat je een probleem hebt, maar dat moet je niet generaliseren op Nederland, want dan snap je er geen barst van.
  Hahaha trouwens yu her fesi gersi burgeroorlog, yu na fosiwan di o go kibri ondro yu ston.

  Het is jammer dat gasten zoals die Debby en co het groter plaatje niet kunnen zien en zijn blijven hangen in die “revo” modus. Zij zullen ook niet onder een groeiende economie vooruit komen, want ze zullen altijd en onder alle omstandigheden hun handen open houden voor pakketjes.
  gemodereerd

 12. In blok 58 is er ook grote hoeveelheden gas ontdekt ga googlen. Rutte geeft aan om Su op hoge nivo te kunnen tillen.
  Ik vrees alleen dat dit voor zeer korte duur is. Er hoef maar weer 1 roofregering te komen en alles is weer vernietigd.
  Zolang er geen anti roof en corruptie aanpak komt zal het nooit lukken.
  gemodereerd

 13. Beter samenwerken met Nederland dan met Cuba, Venezuela en Eq Guinee. @Wat, die debieus is gestoord.
  gemodereerd

 14. Kennisoverdracht is meer dan goud waard.
  De Hengel-strategie!
  Hulp bij de ‘Doing business’, bestuurlijke hulp en veiligheid helpt enorm.

  Die s.s heeft eerder een poging gedaan om dit bezoek tegen te houden. Met een valse glimlach president Santokhi begroeten en terug in Ned, haar gal spugen.

  Nou de Universe heeft geluisterd en de bekende wet toegepast: Bij1 is ontploft, bestuur weg en beschuldiging van fraude racisme 🤭. Jij nu!
  gemodereerd

 15. @WAT
  Ik heb absoluut niets te maken met ddb en ik ben ook niet dronken. Wat ik zei is gebaseerd op feiten. Misschien zijn er wel veel hardwerkende mensen maar niet voor het soort banen die een bepaalde expertise vereisten, dat is wat mogelijke buitenlandse investeerders in geïnteresseerd zijn anders zou Suriname niet vaak beroep doen op buitenlandse arbeidskrachten. Mijn opmerking was binnen dat kader.
  Mvg
  gemodereerd

 16. Mooiste reactie kwam van Cynthia Mcleod. Door samen te werken vullen we elkaar aan. Nederland heeft kennis en de financiële middelen en Suriname heeft de grondstoffen. Dus ligt het voor de hand dat beide landen elkaar helpen. Ja waarom ook niet aangezien Suriname niet de mentaliteit heeft van bv India ?
  gemodereerd

 17. JackoB
  13 september 2022 Bij 06:54
  Geef de president een paar miljoen euro en je mag Suriname voor een paar miljard leeghalen. Nederland kan zijn eigen volk nauwelijks onderhouden, en wij Surinamers zijn hun als onze redders. Nederland, Frankrijk en Amerika proberen hun banden met Suriname te versterken, omwille van de olie, niet omwille van het Surinaamse volk. Wij gaan richting een burgeroorlog.

  Ik begrijp deze posting niet helemaal. Het buitenland komt Nederland leegplunderen met als gevolg een burgeroorlog? Als er een oorlog gevoerd zou moeten worden dan is de strijd toch gericht tegen de plunderende landen en niet tegen het eigen volk?
  Aub maak snel je schoolopleiding af en kom helpen om dit land vooruit te brengen.
  gemodereerd

 18. “Oud-NDP-assembleelid Ronald Hooghart, die ook met de NDP-fractie aan de Waterkant was, is van mening dat de Nederlandse premier Mark Rutte in Suriname is om de West-Indische Compagnie op te zetten…..”

  Leri ne pur don,
  Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat zo’n domme man voorzitter is van een vakbond en mensen achter hem aanlopen?
  Wil hij bewust het Surinaamse volk dom houden met z’n domme uitspraken of is hij simpel gewoon dom.

  Het leggen van een krans vandaag bij het Monument voor Gevallenen aan de Waterkant maakt niet dat je het plotseling meent met het volk. Immers als Rutte geen krans zou hebben gelegd ter nagedachtenis van de slachtoffers van de 8-decembermoorden, zou de NDP dit ook niet hebben gedaan. Dus de handelingen van de NDP zijn niet zuiver. Is alleen maar voor show en om het volk voor de gek te houden. Een totaal misplaatste handeling van de NDP kliek dus.
  gemodereerd

 19. “De NDP-fractie heeft de buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) niet bijgewoond. Ze was wel aanwezig, maar heeft geen zitting genomen in de vergaderzaal.

  NDP-fractievoorzitter Rabin Parmessar geeft tegenover journalisten te kennen dat de vergadering speciaal voor de Nederlandse premier, Mark Rutte, uitgeschreven. Zijn fractie ziet geen nut om de buitengewone vergadering bij te wonen.”

  Dus je bent zelf ook door het volk gekozen, maar in plaats dat jij je achterban in het huis van het volk vertegenwoordigt en je stem laat horen tegen die witte man, ga je op straat staan lanterfanten…Ga daar in het parlement roepen dat Rutte moet oprotten lafaard.
  Het is voor de zoveelste keer weer overduidelijk dat het volk totaal niets aan je heeft.
  Daar horen jullie thuis, op straat, stelletje straatschoffies.
  gemodereerd

 20. Een blanke land werkt nooit samen met een niet-blanke land. Die Santokhi mag wel uitkijken dat hij niet wordt opgelicht.
  gemodereerd

 21. De babadragende forummers … die lullen over de 19 miljoen in beslag genomen door de Ned. douane … weten toch dat het geld niet van de Staat Suriname is.

  Het geld is/was OOK van baba-dragende Oranje Movement abanies, bedoeld om wit gewassen te worden in het buitenland.

  Jullie doen voorkomen alsof dat geld uit de kas van Financiën komt. De Abanies hebben geprobeerd via de CBvS het geld in het buitenland wit te wassen.

  Ik sta open voor een ander … beter … uitleg.

  Ik wil niet horen dat het de schuld is van Bouterse, Hoefdraad en/of de NDP.
  gemodereerd

 22. mul 14 september 2022 Bij 01:02
  “Ik wil niet horen dat het de schuld is van Bouterse, Hoefdraad en/of de NDP.”
  =================================

  Ook jij Brutus mag terug naar de schoolbanken.
  We weten dat je een master hebt in het verdraaien van feiten, maar wel aan de verkeerde universiteit…
  gemodereerd

 23. Babadrager @@@Sabaku … voel jij je aangesproken … je reageert als door een Spari Makka gestoken.

  Over duidelijk is dat … @@@ Sabaku … prominent lid is
  van de ORDE der ABANIES van de Oranje Movement.
  gemodereerd

 24. mul 14 september 2022 Bij 22:35
  Babadrager @@@Sabaku … voel jij je aangesproken … je reageert als door een Spari Makka gestoken.

  Over duidelijk is dat … @@@ Sabaku … prominent lid is
  van de ORDE der ABANIES van de Oranje Movement.
  ==========================

  Geen enkel probleem met je stelling, ook al ben ik geen lid van geen enkele sooi daar in het land. Ik heb alleen een poging gewaagd te reageren op die stompzinnige opmerking van je.

  En ook al zou het zo zijn is het geen schande lid te zijn van die abanies van de Oranje Movements. Liever dat dan lid te zijn van een bende drugsdealers en moordenaars tok.

  Je redenatie zegt helaas meer over je zelf dan over mij.
  Met die kortzichtigheid zou ik dus makkelijk kunnen stellen dat jij prominent lid bent van die bende drugsdealers en moordenaars die het alleen maar om te doen is het land leeg te roven en te vernietigen. Want van opbouwen hebben mensen zoals jou nooit gehoord.
  Dit soort stompzinnige opmerkingen als van jou krijg je dus als mensen niet meer met hun lange vingers in die nyan patu kunnen graaien.

  “…je reageert als door een Spari Makka gestoken.”
  You know what they say…Who the cap fit…
  gemodereerd

 25. Babadrager @@@Sabaku … je hebt niet kunnen duiden wat die stompzinnige opmerking is/was. Je hebt niet kunnen bewijzen dat die 19 milj. tot ’s lands financiën behoorde.

  Het is geld van o.a. mensen die op je lijken … geld om wit gewassen te worden.

  Wie zijn de “top” drugdealers …. wie zijn de “master” moordenaars … wie vermoord zijn ouders … betaald mensen om ouders te vermoorden … voor paisa, geld, monie, money, pecunia.

  Het zijn mensen die op babadrager@@@Sabaku … lijken … in woord en daad.

  Babadrager @@@ Sabaku … noem een plan/project vanaf 1954 … geïnitieerd door de Verenigde Handelaren Partij i.c. de VHP.

  Noem één{1} project z.a. Rensproject, Marowijne project, Flora etc. etc. Kom geen zaken van particulieren opsommen !!

  Jullie zijn geen PLANNERS … geen BOUWERS … slechts AKANSWARIES.

  Ik heb zelf te “korte” vingers. Thanks to my daddy and mom … ze hebben ons goed OPGEVOED … niet OPGEBRACHT.

  Ze hebben ons geleerd ver af te blijven van andermans bezit .. san a nof’ yu … a nof’ yu. Kun jij dat zonder gewetens wroeging nazeggen … Oranje Movement Abanie ???????
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.