‘Goud van Gouden Koets kwam uit goudmijn Suriname’

26

Uit onderzoek van het Amsterdam Museum, in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam, NICAS en het Naturalis Biodiversity Centre, blijkt dat het bladgoud waarmee de omstreden Gouden Koets is overdekt, waarschijnlijk komt uit een goudmijn in Suriname.

Dat meldt de NOS vanmorgen. Tijdens hun zoektocht besloten onderzoekers monsters van het bladgoud van de Gouden Koets te vergelijken met goud uit de voormalige kolonie Suriname en uit Zuid-Afrika, eveneens een land met goudmijnen waarmee Nederland historische banden had.

Na uitvoerige analyse bleek dat het goud van de Gouden Koets het meest overeenkomt met goud uit een goudmijn aan de Surinamerivier, in de regio Brokopondo.

Op de koets staan verschillende verwijzingen naar de toenmalige koloniën, waaronder het veelbesproken en omstreden paneel ‘Hulde der Koloniën’ uit 1898. Daarop is te zien hoe halfnaakte inwoners van ondermeer Suriname op nederige wijze cadeaus aanbieden aan de Hollandse maagd.

Begin dit jaar liet de Nederlandse koning Willem-Alexander weten dat het koningspaar voorlopig niet in de omstreden Gouden Koets stapt. Het koninklijke rijtuig zal pas weer kunnen rijden als Nederland daar klaar voor is, aldus de koning.

Dat de onthulling komt op het moment dat premier Rutte aan een werkbezoek aan Suriname brengt. Hij is inmiddels in het land aangekomen.

Lees ook: Hoe kijkt men in Suriname naar de Gouden Koets?

26 REACTIES

 1. Suriname is El Dorado, daar was de koning die met stofgoud in Parimameer elke ochtend een bad man.

  Zijn nageslacht lopen met gouden kronen in hun mond en op hun hoofd rond en vele kilogrammen gouden kettingen en ringen om hun halzen en vingers rond. Ook gouden armbanden.

  Er was zelf een stof goud pondo van El Dodorado, dat ergens in een buitenlandse museum is.
  gemodereerd

 2. Het is een kostbaar museumstuk laat het daar ook tentoongesteld worden. De geschiedenis van NL is niet leuk maar je kan het niet wissen.

  Dat Su nog wel degelijk iets tegoed heeft van NL is wel een feit. Al is het alleen maar om de reden dat Su onvoltooid aan zijn eigen lot is achtergelaten met alle gevolgen van dien.

  Ik hoop dan met geleerd heeft uit het verleden en dat men geen contant geld geeft maar dat er echte ontwikkelingsprojecten opgestart worden onder blank toezicht zoals 300 jaar geleden. Ander zal Suriname nooit echt onafhankelijk worden maar zal het voor altijd en eeuwig een afhankelijke bedelland blijven met een korte termijn visie.
  gemodereerd

 3. Dat is oud nieuws! Nos in de bocht..

  De historici zien iets over het hoofd vind ik. Suri heeft ‘zijdelings’ ook een relatie met Engeland.
  Een Engelsman (Willoughby) heeft de naam Suriname’ bedacht. En als ik het goed heb zijn de slaven afkomstig uit Ghana, voorheen Gold Coast, een Engelse kolonie.

  Wie weet hoeveel Surinaams goud ergens op een Britse koets is verwerkt of gouden juwelen…

  Er is weinig bekend over de goudmijnen v vroeger. Best wel boeiend.
  gemodereerd

 4. Ja, vandaar dat er nog ruimte is voor minstens tien grote goudmijnen zoals van Iamgold.
  We zijn El Dorado, dat weten de grote goudmultinationals allang.
  Gelukkig houdt de jungle ze tegen, maar voor hoe lang…
  gemodereerd

 5. man moet zijn nam

  Tot op heden lopen in Suriname zijn erven nog met gouden kronen in hun monden en op hun hoofden rond en vele kilogrammen gouden kettingen om hun halzen en gouden ringen om hun vingers rond. Ook gouden armbanden om hun armen en gouden beenbanden om hun benen rond.
  gemodereerd

 6. En WANNEER hebben ze dat vergeleken. En hoe weten ze dat het goud dat ze vergeleken hebben met het goud van die die koets uit die zelfde oude mijn komt. Eerst goed nadenken voordat u iets neer pent. Uw beetje hersenen goed laten werken. Meer spinazie eten??????
  gemodereerd

 7. Moet het goud dan teruggeven worden aan de rechtmatige eigenaren ? De Indianen ? Dat verdienen zij als geen ander maar ik vrees dat de Indianen geen interesse in het oud hebben. De Gouden Koets lekker in Nederland laten blijven.
  gemodereerd

 8. @@ REALIST!! Je hebt het heel goed geformuleerd!! Het zijn woorden uit mijn mond!!
  Fijne dag toegewenst!! Wel even ter aanvulling!! Ik zal blij zijn als er geen geld wordt gegeven, maar net wat jij zegt!! Als er geld komt, dan gaat wederom een andere boef of boeven, zoals boefdraad ermee er vandoor is gegaan!!
  gemodereerd

 9. Dit verbaast mij niet.
  Dit bevestigt juist mijn vermoedens dat er al die tijd in Suriname naar goud is gezicht, veel is gevonden en daarover is gezwegen. De goudberichten die ik tegenkwam zijn van na de afschaffing van de Slavernij (het lied 16 april is bekend.)
  Echter: Per toeval kwam ik een historische stuk tegen over de Plantage Berg en Dal.
  Een van de gouverneurs van Suriname besloot daar een goudmijn te beginnen. De mijn stort in en 40 mijnwerkers (slaven) komen om. Ik ben niet bijgelovig, maar er gebeuren rare dingen op de vroegere plantage Berg en Dal. Zou er een link getrokken kunnen worden met deze ramp?
  gemodereerd

 10. Dit is oud nieuws. Ik wil mn maandag centen ook terug.
  Op die scholen met fraters en nonnen leek het verplicht.
  Toen Brokopondo onder water lag was nederland zoek.
  Dat beetje geld dat ze gestuurd hebben is in de zakken van regering verdwenen
  gemodereerd

 11. het is ook een feit dat king James en of welke koning(dieven) van Engeland die toen de baas waren in Suriname tonnen goud heeft meegenomen naar London,pas daarna kwamen de Hollanders aanvaren, van uit nieuw Amsterdam de huidige NYC,waar DINO nu vast zit,dus als nou iemand een zaak aanspant tegen deze 2 landen ,kan ik u vertellen dat die gene gaat winnen namens de republiek van Suriname,en dat zijn heel wat miljarden dus een bedrag met 10 cijfers, justice is getting served
  met gods wil
  gemodereerd

 12. !! Debby!! besef ook wel 1 ding, dat jou eigen mensen van SU in SU roven, beroven, verkrachten, vermoorden etc.etc. en het is niet alleen de Hollanders geweest!! Hopelijk gaan zij met jou zulke taferelen niet uithalen!! anders ga je wel de Hollandse liedjes kakelen uit je keel!!
  gemodereerd

 13. er is meer goud op de kop van bordo en om zijn hals armen en vingers dan op die hele vergulde koets.
  gemodereerd

 14. Een kolderverhaal. Eerst staat er ‘waarschijnlijk’! Daarna wordt melding gemaakt van een onderzoek op een universiteit met als resultaat: ‘het gaat om Surinaams goud’. Goud heeft geen dna, en zuiver goud is van dezelfde moleculaire opbouw. Het kan goud zijn afkomstig uit Su, (als oppervlakte goud) maar dat acht ik niet bewezen.
  gemodereerd

 15. stemming makerij
  ‘Goud van Gouden Koets kwam uit goudmijn Suriname’

  waarschijnlijk komt uit een goudmijn in Suriname.

  dus zegt helemaal niets
  kan dus net zo makkelijk ergens anders vandaan komen
  dom gelul allemaal weer
  gemodereerd

 16. veel dom gepraat over terug betaling etc

  surinamers zijn te dom en crimineel om hun eigen land te besturen
  kjik ndp en vhp
  en maar zeuren over nederland
  dit soort idioten leren het nooit en zullen altijd in een bananenrepubliek blijven leven
  zonder engeland nederland waren er geeneens surinamers geweest op de indianen na.
  gemodereerd

 17. Wat een aanstellertjes hier zeg!

  Het is maar bladgoud, helemaal niks bijzonders.
  Een zeer flinterdun laagje over het hout van een koets heen geplakt, daarom moet het ook steeds bijgewerkt worden!

  Het weegt nagenoeg niks en dus is het geen drol waard.

  Of dachten de imbecielen hier dat die hele koets van massief goud was?

  Overigens behoorde Suriname toen het goud gedolven werd niet bij Nederland?
  Dus wat nou Surinaams goud!
  Gewoon Nederlands goud wat gebruikt is om een houten koets te versieren, wat een ophef om niks.

  Ik zou meteen herstelbetalingen eisen, grow up schreeuwers, gewoon werken voor je geld!!!

  Klaag die Vieze President van Suriname maar aan, die heeft in zijn luize leventje meer goud bij elkaar gestolen dan alle vorige eigenaren (Engeland & Nederland) van Suriname bij elkaar, en nog steeds, maar daar hoor je niemand over!

  Als het een doelbewuste goudroof was geweest van de vorige eigenaren (Engeland & Nederland), dan hadden deze laden er sowieso wel voor gezorgd dat al het goud al lang was gedolven. En er nu niets meer te vinde nwas.

  Waarom zou je de kip die de gouden eieren legt slachten?
  Denk daar maar eens over na.
  Nederland was blij dat ze van Suriname verlost waren, alles is geheel vrijwillig gegaan door de toenmalige machthebbers.

  Hypocrisie zit gewoon in de aard van de Surinamer, daarom blijven ze stil staan in alles.
  gemodereerd

 18. Realist, ook mijn nuchtere ik moet jouw gelijk geven, mijn andere ik twijfelt nog omdat het misschien toch beter is je eigen lot in eigen hand te houden, ook tegen wil en dank.
  Kwakoe, en neen, wat Realist zegt geldt voor alle etniciteiten. Fu furu mang a la se.
  gemodereerd

 19. @ Debby.
  Sorry hoor, als mens hou ik van jou, maar je bent er 1 van de
  domste mens die ik ken. Zelfs mijn kleinste teen is slimmer
  als jij ! Je mag de Hollanders niet, maar hun geld wil je wel hebben, wat voor gedrog ben je eigenlijk ???? Su verkeer in Watersnood, en waarom moet de Nederlanders dan helpen ???
  Jullie zijn toch al onafhankelijk ???? Wat vo K@ is dat, dat de
  Nederlanders moeten helpen ??? @ Debby het is liever dat jij,
  je broodmolen dicht houdt! ”Want het meurt behoorlijk”.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 20. Het goud dat er nu op zit en er tijdens de restauratie is opgeplaatst, waar komt dat vandaan. Wat een onzin alsof het gestolen is. Er is gewoon voor betaald door de Amsterdammers. De prijs van een m²bladgoud is nog geen €30 heden ten dage. Dus zelfs als er 20m² op zit is dat €6000. Ga er maar van feesten.
  gemodereerd

 21. Ik vind wel dat er excuses EN FINACIELE genoegdoening moet komen
  Excuses aan het volk en voorzieningen waar het volk wat aan heeft. Dus geen geld, maar laat die Hollanders zelfstandig iets komen doen aan de vele overstromingen hier bijvoorbeeld. daar hebben we allemaal wat aan. Dit is slechts een voorbeeld
  Geen geld, want dat verdwijnt
  ajb geen geld, dat gaat nog meer ruzien en haat veroorzaken omdat het volgens sommigen verdwijnt of verkeerd word besteed
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.