Santokhi vertrouwt erop dat omhooggeschoten wisselkoers zich herstelt

15

President Chandrikapersad Santokhi vertrouwt erop dat de omhooggeschoten wisselkoers zich herstelt. Hij doet een dringend beroep op de samenleving niet bij te dragen aan de koersverhoging, maar juist alles te doen om die koers terug te laten draaien naar een niveau dat de markt daadwerkelijk vraagt op basis van zuivere vraag en aanbod en geen gespeculeerde vraag en aanbod.

Het staatshoofd zegt dat er maatregelen zijn getroffen om de schaarste aan girale dollars weg te werken. “Sinds de inbeslagname van het geldtransport van 19,5 miljoen euro, wat nog in behandeling ligt bij de rechter in Nederland, hebben Surinaamse financiële instituten voor langere tijd geen geldtransporten uitgevoerd naar het buitenland. Hierdoor is er een tekort aan girale middelen bij de handelsbanken om in de marktbehoefte te voorzien”.

Volgens Santokhi moeten deze geldtransporten weer normaal plaatsvinden om het tekort aan girale middelen weg te werken. Door dit tekort ontstaat er een enorme druk op de wisselkoers. Het staatshoofd zegt dat er wel veel contant geld aanwezig is in het land, maar dat kan niet worden omgezet in giraal geld, terwijl heel wat importeurs juist opzoek zijn naar girale middelen om overmakingen te doen naar het buitenland.

De regeringsleider zegt dat er in de regeringsraad van woensdag 7 september het besluit is genomen om de geldtransporten weer opgang te brengen, zodat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) weer kan interveniëren op de valutamarkt om de koers te stabiliseren. Hierover wordt er onderhandeld met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Naast interventie, is er een retentieregeling ingesteld, die inhoudt dat alle exportbedrijven die vreemd geld binnenbrengen, 35% daarvan ter beschikking moeten stellen aan de banken. Zo krijgen de banken meer girale dollars binnen om de markt te voorzien.

Volgens de president moeten de gelden van de retentie en interventies gaan naar sectoren, die het hard nodig hebben om te kunnen importeren. Prioriteit wordt gegeven aan importen die zullen bijdragen dat de samenleving over voldoende voedsel en medicijnen kan beschikken en de oliemaatschappijen die brandstof moeten garanderen.

15 REACTIES

 1. Eerst overschot aan dollars nu schaarste.
  Raar hoor blijf het volk voor de gek houden.
  Eigenlijk beter gezegd het volk wil voor de gek gehouden worden.
  Vieze heeft hem onder druk gezet.
  Want o wee hij zijn sjerp moet inleveren.
  gemodereerd

 2. Grote stap van “belooft de koers onder de 7usd te brengen” naar een niets zeggend “vertrouwt erop dat de koers zich herstelt”
  gemodereerd

 3. “Het staatshoofd zegt dat er wel veel contant geld aanwezig is in het land, maar dat kan niet worden omgezet in giraal geld”

  Het kan wel, maar de banken accepteren simpelweg geen valuta afkomstig van de cambio’s. De cambio’s hebben een vergunning en zijn niet illegaal bezig. Als je wisselt bij Janmohan of Pietparkiet zonder vergunning dan is dat wat anders.

  De banken zijn bang om het geld te laten storten omdat ze weten dat heel veel afkomstig is uit de grijze en illegale witwas sector. Dan kom je weer internationaal op de zwarte lijst en kan er geen zaken worden gedaan met internationale banken.

  De banken zijn ook idioot bezig door voor elke storting de klant die stomme formulieren in te laten vullen en te hoge kosten te rekenen voor bullshit service. De kleine man is niet de witwasser. De grote criminelen worden juist met rode loper binnengehaald en kunnen gewoon hun ding doen.

  In heel veel 3e wereld landen is het betalen met cashgeld drastisch vermindert door juist met de smartphone te betalen.
  Suriname heeft die mogelijkheden,
  (Telesur biedt zelfs gratis internet aan als je met je smartphone wilt betalen) maar op de een of andere manier blijft het maar hangen.
  Zo blijven de abanies ook op de loer naar mensen met veel cashgeld in huis. Je geld bij de bank is nog altijd veiliger dan thuis in een kluis of kast.

  MAAR, de bank moet ook de kleine man de gelegenheid geven om mee te kunnen doen aan het elektronisch betalingsverkeer. De weinige Srd of valuta wat de kleine man heeft is echt niet bestemd voor de witwaspraktijken…
  gemodereerd

 4. De schaarste wordt door de criminele banken veroorzaakt. Ze houden de usd voor zichzelf en voor friend and families. Ga kopen dan hoor je het zelf “geen usd”Door het geboefte gedrag van abop heeft men geen vertrouwen meer in de regering. Van regeren is er geen sprake,het land gaat elke dag achteruit.Men zet nu de waardelose srd om in valuta.
  gemodereerd

 5. Aha, dit artikel zegt meer dan ik wist en als ik de reacties lees ook meer dan jullie wisten en weten. haha.
  Hier staat, dat er in Suriname genoeg dollars zijn, dwz tastbare dollars (in chartale vorm dus)
  Als dit inderdaad het geval is dan zijn de geopperde maatregelen door de Centrale Bank zinloos, los van de retentieregeling. Deze is wel zinvol, al is het een lapmiddel EN in tegenspraak met wat gezegd en geschreven wordt over het vrije spel van vraag en aanbod.
  Maar, het is te begrijpen in tijden van nood.
  Ook de door mij reeds eerder geopperde maatregel, het verhogen van de rente op dollar en Euro rekeningen is dan niet nodig. Immers de banken hebben IN SURINAME genoeg dollars en Euro’s.
  Ik weiger echter te geloven dat hetgeen de president zegt juist is.
  Een paar jaar geleden toen het me wat meer interesseerde zou ik aan de hand van de weekstaat van de Centrale Bank het (on)gelijk bewijzen.
  Op welke wijze zijn deze dollars en euro’s dan verdiend?
  Is er een overschot op de lopende rekening die groter is dan het tekort op de kapitaalrekening? Want als een ding zeker is dan is het wel dat er een tekort op laatstgenoemde rekening is.
  Hoezo?
  1. De NDP heeft toch zoveel leningen afgesloten die afgelost moeten worden? Ja toch?
  2. Het IMF las ik net in een ander artikel, heeft bezwaren tegen investeringen door diaspora
  Deze twee zaken leiden onherroepelijk tot een tekort.
  Dus de lopende rekening heeft een dusdanig overschot dat het dit tekort ruimschoots overtreft.
  Ik geloof hier niets van, maar ik laat me graag overtuigen.

  Als het toch een leugen is, of de president is fout voorgelicht, dan blijf ik erbij dat een verhoging op vreemde valutarekeningen het beste is en blijft.
  gemodereerd

 6. Intussennis die 26,90 naar boven gegaan. Dit was koers van 9 sept en vandaag is 11. Is al 30. Chan droom door.
  Valutawet en controle erop was de oplossing.
  En de deviezen vsn Su die jullie op je zwitserse bank zetten.
  Geld is niet alles, dus genieten jullie maar. Hij doet het met opzet, hft hij minder nodig vr salarissen.
  gemodereerd

 7. Santokhi vertrouwt erop dat omhooggeschoten wisselkoers zich herstelt
  ======
  Beste Chan, ik denk dat jij er ook niet in gelooft dat de koers ooit zal dalen. Voor de verkiezingen had jij het volk beloofd dat de nieuwe regering de koers van SRD 7 voor 1 $ omlaag zou brengen. Onder jou toeziend oog is het nu juist omhoog gegaan naar SRD 27 boot 1 $. Dus, jou woorden komen niet meer geloofwaardig over. Wat hebben jullie concreet als regering tot nu toe gedaan om de export naar het buitenland te verhogen voor meer deviezen inkomsten. Met mooie praatjes gaat de koers echt niet dalen beste Chan. Het enige wat je heel goed kan doen is, a no mie.
  gemodereerd

 8. Vertrouwen wawan dati wisselkoers ó herstel, nó ó tyari Sranan gó na Parijs nósó Dubai. Ef Chan, leki presidenti fu a kondre, no wroko fu set en, wó 💩.
  gemodereerd

 9. Goeie uitleg in het artikel!

  Beetje raar dat de president iedere keer weer persoonlijk moet ingrijpen. Die banktop ontvangt maandelijks een dik salaris, waarvoor.

  De bank is angstig voor een notering op de zwarte lijst vanwege de activiteiten vd vorige regering(illegale 19 miljoen), dus elke storting wordt driedubbel gecontroleerd en toch zijn er recu’s en andere verduisterde miljoenen er doorheen geglipt. Ra ra hoe kan dit!

  Suri is één vd weinige landen die met cash werkt. Hoe doen anderen het, waarom het wiel opnieuw uitvinden. Bank-top vervangen…

  Volgens mij worden de Nederlandse uitkeringen en pensioenen op een bankrekening gestort en niet bij een cambio.
  Wat doet de bank met het geld. Is het de hkb, laat maar, ik weet genoeg.

  Nog steeds hebben de vernietigende activiteiten vd vorige regering invloed op het dagelijks (financieel) leven. Dat je het maar weet!
  gemodereerd

 10. Onder jou toeziend oog is het nu juist omhoog gegaan naar SRD 27 boot 1 $.
  ======
  Correctie
  Onder jou toeziend oog is het nu juist omhoog gegaan naar SRD 27 voor 1 $.
  gemodereerd

 11. De hoge koersen kunnen alleen omlaag gaan als Surinamers had gaan werken/ondernemen en gaan produceren, goederen maken en deze massaal gaan exporteren in de regio en de wereld.

  Made In Suriname en exporteren.

  Hiervoor is de juiste scholing nodig afgestemd op de natuurlijke rijkdommen van het land.

  De markt kennen/marketing en deze op de wereldmarkt aan de klanten te brengen. De producten moeten goed zijn/top kwaliteit, gevraagd zijn bij de klanten en gewild zijn bij klanten voor de afzet en omzet.

  Ook zal met transport en logistiek, een diepzee eilandhaven een goede internationale luchthaven ook voor vrachtvliegtuigen, opslag, transport en logistiek, afhalen van goederen naar de luchthaven en brengen van goederen naar de luchthaven, afhandelen, alles met de juiste personen en het afwikkelen. Alles moet geautomatiseerd zijn en al de diverse onderdelen in de branche/ tak vh bedrijfskolom, horizontaal en verticaal moet in orde zijn en hun werk kennen en doen. Geen tijd voor flauwe kul.

  Ook voor de diepzee eilandhaven geld hetzelfde.

  Surinamers moeten hun mentaliteit veranderen en zorgen dat die zaken die nodig zijn voor het land er zijn, waardoor de maatschappij kan functioneren. De scholing moet ook goed zijn, waardoor de afgestudeerden hun ondernemingen opzetten. De overheid moet ook zorgen dat zaken die onder haar verantwoordelijkheid vallen in orde zijn. Dit kost allemaal valuta.

  Suriname heeft nooit de kans gekregen deze zaken in orde te maken, waardoor het land niet tot ontwikkeling kan komen. Ook te veel ongeschoolde Surinamers, die niet de juiste ondernemingen kunnen opzetten om te ondernemen. De mentaliteit van de Surinamers is ver onder de maat. Ze zijn niet serieus bezig, maar onverschillig en lui. Vandaar dat ze allemaal baas willen spelen bij de overheid.

  Suriname gaat pas tot ontwikkeling komen als Surinamers gaan ondernemen en hun verantwoordelijkheid gaan nemen om valuta te verdienen.
  gemodereerd

 12. Zolang het land aan het IMF-infuus ligt kan de regering helemaal niets doen om de koers te beïnvloeden. Je kunt heel veel wensen en willen maar als je geen macht hebt kun jij niets ondernemen. Mijn gok is, koers zal boven srd 50 voor $1 uitkomen aan het einde van de huidige regeerperiode.
  gemodereerd

 13. ja wiep ding , klopt verstopt in het rondhout , maar ja het lijkt erop dat de president het goed vindt , hij houdt ook van schurkenstaten
  gemodereerd

 14. Als er dus een overschot is aan cash dollars, is het dan niet mogelijk dat dat opgekocht wordt en giraal gestord wordt ?
  Of werd / wordt dat al gedaan via witwas constructies !

  De balans is uit balans.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.