Regering en religieuze organisaties slaan handen ineen tegen armoedebestrijding

6
SRD geld uit Suriname

Eerder dit jaar startte de uitvoering van het project ‘Directe armoedebestrijding via religieuze organisaties’ als onderdeel van het Herstelplan. De armste groepen uit de samenleving kunnen via religieuze organisaties steun ontvangen in de vorm van financiële middelen, voedselpakketten of bonnen. Dat is een manier van steun die religieuze organisaties zelf al langer met succes verlenen, en wel uit eigen middelen.

Thans is uit de staatsbegroting SRD 26 miljoen vrijgemaakt om tot eind van dit jaar armen steun te geven. Het project is in goede samenspraak tussen de overheid – de ministeries van Financiën en Planning, Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken en Volkshuisvesting – en religieuze organisaties voorbereid. Aan dit project kunnen alle religieuze organisaties meedoen. De Interreligieuze Raad in Suriname/Comité Christelijke Kerken (IRIS/CCK) vervult een coördinerende rol bij de uitvoering.

Ten aanzien van dit project zegt president Santokhi het volgende: “In het regeerakkoord hebben we afgesproken om het particulier initiatief, zoals de religieuze organisaties dat zijn, zoveel mogelijk te betrekken bij de sociaal-maatschappelijke zorg, omdat zij die zorg doorgaans doelgerichter en goedkoper kunnen organiseren en aanbieden. Wij moeten ervoor zorgen dat de armen geholpen worden, met structurele oplossingen als werkgelegenheid, maar zeker ook in hun directe noden. De burgers hebben daar recht op. Dit is een van de maatregelen uit het Herstelplan; hiermee zijn nu alle 13 Sociaal Vangnet-maatregelen uit het Herstelplan in uitvoering genomen en mocht blijken dat aanvullend beleid nodig is, dan zal dat ook komen.”

De coördinatie van het project ligt in handen van minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning, terwijl de ministers Bronto Somohardjo van BIZA en Uraiqit Ramsaran van SoZaVo alle medewerking verlenen om dit project tot een gezamenlijk succes te maken. Bisschop Karel Choennie die thans voorzitter is van de IRIS zegt dat religieuze organisaties altijd al solidair zijn met de armen en de onderdrukten. “Overheids- en niet-overheidsactoren zouden meer structureel met elkaar moeten werken, we zouden veel meer kunnen bereiken, dit project is hopelijk een goed begin”, aldus de geestelijke.

 Anshala Bissesar die dit project voor het ministerie van Financiën en Planning coördineert, vertelt dat de ministeries en de religieuze organisaties veel kennis en ervaring inbrengen bij de voorbereiding en de uitvoering. “Het gaat bij dit project niet om religie, maar om het bestrijden van armoede. Ook als iemand geen lid is van een religieuze organisatie of ongelovig is, zal hij hulp mogen aanvragen en ontvangen. Alle betrokkenen werken ook goed mee dat de financiële verantwoording vanaf het begin in orde is.”

Met het beschikbaar stellen van de eerste gelden, is het project in mei in uitvoering gegaan. Het loopt tot eind van het jaar. Afgelopen week vond een evaluatie plaats, waarbij is gebleken dat het project in een grote behoefte voorziet en dat in mei en juni respectievelijk 1800 om 2800 behoeftigen hulp hebben ontvangen. Alle betrokken religieuze organisaties waren zeer content met de voortgang van het project en doen nu reeds een beroep op de regering om dit ook in 2023 voort te zetten.    

6 REACTIES

 1. De pilot programma was een succes! Gefeliciteerd regering. De mensen die geen lid waren van de kerk mochten ook hulp zoeken via de kerken. Zo ver zo goed.

  Sociale zaken zou ook een lijst moeten krijgen van de kerken, mandirs, moskeeen en sangars van de arme gezinnen in hun omgeving. Een lijst voor hun begroting voor volgend jaar en registreren aan wie steun is gegeven.

  Dit is een beter idee dan hulp te verlenen aan alleen maar politieke partij loyalisten. Ik zou graag willen weten wat de overige twaalf doelstellingen zijn van het sociaal vangnet. Verder de regerings voorlichting dienst zou dit nieuws moeten uitzenden op zoveel mogelijk media outletten. Het volk moet weten dat de armen geholpen worden door deze regering.
  gemodereerd

 2. Via ministerie van sociale zaken moet er hulp geboden worden. Hier is geen controle maar boeverij.
  Zelf 1 vr 12 is transparanter.
  Deze regering kan goede manieren bedenken om te stelen en mensen te beduvelen.
  gemodereerd

 3. Dus sociale zaken kan opdoeken????
  Het hoort niet zo. Niemand kan het controleren.
  Is gewoon een vorm van diefstal.
  gemodereerd

 4. Inderdaad schande, bigie sjeng.

  Het ministerie v sociale zaken is dé instantie dit dit moet afhandelen.
  Waar is de overheid nou mee bezig, ach, ach, man, man, vrouw…
  Bij de vorige regering ging de pakketverdeling, het wisselen v us dollars, de naschoolse opvang, bb met r en lawe soft in de bus onderweg naar het revo-plein, verdeling v aloe en ui, bazo-kaart, alles ging via sociale zaken. Dit voorkomt namelijk diefstal. Dat waren nog eens “gouwe ouwe tijde” zeg!

  Overheid stoppen nu 🤭😂
  gemodereerd

 5. @Debby
  “Deze regering kan goede manieren bedenken om te stelen en mensen te beduvelen”

  Je hebt het over deze regering!!
  Wat heeft de vorige regering voor het volk gedaan??? (niets, nada)

  O, nee, de vorige regering is met al het geld en materialen (computers, meubilaire, auto’s etc) vandoor gegaan. En nu heeft het volk niets meer te eten omdat de huidige regering alles weer vanaf de grond op moet bouwen, dit gaat jaren duren.
  Waarom ga je niet bij de vorige regering protesteren om al het gestolen geld terug te eisen, of heb je er ook van geprofiteerd?

  En nog wat!!! De vorige regering deelde geld en pakketten uit aan hun eigen aanhang, dit met gemeenschapsgeld. Dat geld en de middelen behoorde toe tot de Surinaamse gemeenschap en niet voor de aanhang van een bepaalde politieke partij.
  Dit noemt men ook wel, machtsmisbruik, corruptie, omkoping, zelfverrijking etc.
  gemodereerd

 6. Santokhi – een christen – probeert op deze manier het christendom te promoten. Een opdracht die hij heeft gekregen van zijn christelijke leidsman Harold Pultoo.
  Dit is een zeer kwalijke zaak omdat hij dit doet als president van het land. Als hij dit wil oppakken, moet hij dat doen als particulier en niet als leider van het land. Zo trekt hij dus de ene godsdienst voor, omdat bijv. de Hindoes geen organisaties hebben die hulpbehoevenden helpen.
  Wat de Sanatan Dharma Suriname doet, weet niemand. Ook zij niet. Nog steeds hebben ze geen organisatie kunnen opzetten die arme Hindoes helpt en het Hindoeïsme promoot. De Pandiets ontpoppen zich als gierigaards die alleen oog hebben voor hun eigen portemonnée. Geen wonder dat meer en meer Hindoes zich afkeren van deze lieden en zich bekeren tot m.n. het christendom, want die hoek weet heel goed hoe je zieltjes moet winnen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.