Regering grijpt in bij koersontwikkeling; retentieregeling nu voor gehele exportsector

13
US dollars

De regering kijkt uit naar meer leiderschap vanuit de Centrale Bank van Suriname (CvBS) in beteugelen van de koersen. Op basis van haar verantwoordelijkheid heeft de regering-Santokhi een clusterteam van ministers aangewezen voor de aanpak van de koersontwikkelingen. Dit team moet samen met de monetaire autoriteiten komen tot een pakket van uit te voeren activiteiten om de koers te bedwingen. Op 6 september jongstleden heeft president Chandrikapersad Santokhi zijn meest recente meeting met dit team gehad.

Het staatshoofd stelde duidelijk dat de diverse actoren met aan het hoofd de CBVS elk hun verantwoordelijkheid zullen moeten innemen om te komen tot een matrix van maatregelen. Deze matrix moet leiden tot een set van maatregelen die integraal zullen worden geïmplementeerd. De CBvS-governor, Deviezencommissie, cambio´s en het clusterteam van ministers maken allen deel uit van het team. Samen moeten ze komen met gepaste voorstellen. Het mag duidelijk zijn dat de regering regelmatig consultaties heeft met diverse actoren binnen de sector waaronder de cambiohouders en de governor van de CBVS.

Belangrijk is aan te geven dat deze maatregelen de formele, de informele en het administratief regiem dienen te bestrijken. Inmiddels is reeds het eerste besluit voortgesproten uit de deliberaties. Het besluit is dat de retentieregeling niet alleen voor de goudsector zal gelden. De retentieregeling houdt in dat exporteurs alle valuta via lokale banken het land terug in moeten brengen, waarbij 35% van alle exportvaluta beschikbaar wordt voor de lokale banken. Hierdoor zullen inkomsten uit diverse sectoren direct beschikbaar zijn voor het bankwezen.

Oliemaatschappijen en importeurs van onder andere eerste levensbehoeften zullen dus meer vreemde valuta beschikbaar hebben. Dit houdt in dat daar waar de retentieregeling alleen voor de goudsector moest gelden, nu is komen vast te staan dat alle sectoren gebonden zijn aan deze regeling. Binnen onze constellatie zijn er diverse actoren met elk hun eigen verantwoordelijkheid. De inspanningen zullen pas resultaat tonen bij gelijke inzet van alle spelers. De regering blijft haar deel doen en zorgt ervoor dat uitdagingen van haar kant, zoals het wegvallen van de voorzitter van de Deviezencommissie, worden opgevangen met gepaste oplossingsmodellen.

Zo is op woensdag 7 september 2022 tijdens de regeringsraad besloten om over te gaan tot interveniëren om de koers te beteugelen. De minister van Financiën en Planning en de Governor van de CvBS zullen invulling geven aan deze interventies. Hiermee zal directe verlichting moeten komen in de vraag naar USD. Los van de maatregelen in de matrix, de mogelijkheden tot interventie op tafel te leggen. Dit traject zal binnen nauwe consulatie met het IMF worden uitgevoerd.

13 REACTIES

 1. Alle banken zijn ook grote schurken in Suriname. Via de retentie regeling krijgen ze usd binnen en geven die weer niet af. Ze bewaren dit voor friends and families.Ga usd komen dan hoor je wat ze zeggen.
  gemodereerd

 2. Alweer een clusterteam. Waar zijn wij mee bezig? Hebben de ministers dan niets anders te doen?
  Op basis van haar verantwoordelijkheid heeft de regering-Santokhi een clusterteam van ministers aangewezen voor de aanpak van de koersontwikkelingen.
  Enkele Clusterteams
  Clusterteam van ministers bij de SLM
  Clusterteam van ministers bij de EBS
  Clusterteam van ministers aan voor dialoog met stakeholders
  Clusterteam Controle en Handhaving bedrijven die de COVID-protocollen
  Clusterteam van ministers om herschikking IMF
  Cluster team van ministers aan voor dialoog met stakeholders
  Clusterteam sociaal vangnet
  etc etc etc
  gemodereerd

 3. De cambios horen niet op een lijn te staan met de cbvs, de deviezen commissie en andere overheids organen. De overheid kan hun rol verkleinen. De facto hebben ze deze rol van de zwakke overheid afgedwongen. Overigens zijn maatregelen tegen de stijgende koersen toe te juigen.
  gemodereerd

 4. Koers interventie is al besproken in olifant. Geld wordt gedrukt, devaluatie. Centrale bank had td veel srd.
  IMF denkt, jullie zetten de staatsolie $$ in jullie zak. Waarmee maken we ht land dan gezond
  gemodereerd

 5. Begin iets te doen aan de torenhoge bankkosten, waardoor ondernemers en particulieren niet bereid zijn hun transacties via de bank te laten verlopen en alles in de informele sector gebeurd.
  gemodereerd

 6. De man die geen drupje leiderschap kwaliteiten bezit eist dat wel van anderen. Deviezen verdient men door te produceren en te exporteren en niet door allerlei halve maatregelen te treffen tegen de aanwezige handel
  gemodereerd

 7. De beste methode om de koers te herstellen is de Poetinmethode.
  Toelichting: Door de inval van Rusland in Oekraïne hebben de westerse landen besloten Rusland economisch af te straffen. Gevolg: waardedaling van de Roebel. Om de waarde van de roebel op te krikken eist Poetin dat de betalingen van Russisch gas en olieleveranties in Roebels moet geschieden. Denktrant van Poetin: vraag naar Roebels neemt toe; gevolg waardestijging Roebel.
  Nu weet ik dat Suriname geen echte harde onderhandelaars heeft. Mijn conclusie is gebaseerd op het feit dat we in het verleden vaak genaaid zijn geworden door al die Multinationals, die Suriname intussen ontvlucht zijn.
  Nu ook met de olie en gas voor de kust. Suriname krijgt maar een luttel deel van de opbrengsten omdat het leeuwendeel naar de oliemaatschappijen gaat.

  Nu een heel dom voorstel:
  Hadden onze onderhandelaars van toen niet kunnen stellen dat:
  “Als ik zo weinig van de olie-inkomsten krijg eis ik dat alles in SRD wordt afgerekend. Er mag ook wat aan de Surinaamse strijkstok blijven hangen toch”?
  Wat zouden de gevolgen nu zijn voor Suriname? Juist ja, De Poetinmethode. De vraag naar SRD neemt toe en de koers zal navenant stijgen.
  Conclusie; We hebben niet alleen domme politici maar ook domme (in de betekenis van niet Harde) onderhandelaars.
  Wij laten ons steeds weer naaien door die multinationals.
  Over de manier van: Hoe hadden wij dan moeten onderhandelen met die oliemaatschappijen, zullen we de volgende keer nader op ingaan.
  Let op: ik ben geen olie-expert, maar in mijn leven heb ik leren onderhandelen.
  En aangezien wij de boot alweer gemist hebben moeten wij naar veel moeilijkere methoden gaan zoeken om de koers te verlagen.
  gemodereerd

 8. De beste stuurlui staan aan wal of hier op Waterkant.net.
  Maar vraag wat voor oplossingen ze hebben, ho maar…
  gemodereerd

 9. Ach, kom Sabakoe. Niet zo negatief daar een ieder weet dat Suriname nu eens eindelijk moet gaan produceren, geld (deviezen) verdienen, onze gouddekkingsstelsel in ere herstellen, goudsmokkel tegengaan, corruptie moet geen bestrijden en de hele drugshandel, die op valuta is gebaseerd kapot maken .
  En dat de snelste en makkelijkste manier om aan deviezen te komen natuurlijk Toerisme is, maar geen enkele toerist ( inclusief ondergetekende) durft naar Suriname te gaan vanwege de onveiligheid.
  Dus in plaats van maatregelen te treffen om de koers te verbeteren laat Suriname datgene gebeuren om juist de koers te verslechteren. En dan gaan klagen over koersstijgingen. En hierover is tot vervelends toe door meerdere waterkanters geschreven op waterkant. Dus: De beste stuurlui staan niet aan wal, maar gebleken is dat naar hun niet wordt geluisterd. En laat mij het nogmaals herhalen:
  Surinamers hebben geen adviseurs nodig want ze doen alsof ze altijd veel meer weten dan hun adviseur (gebaseerd op mijn eigen praktijkervaring).

  Een andere oplossing is om de moeilijke methode van John Maynard Keynes toe te passen door de juiste corrigerende maatregelen te treffen. De formule luidt: MV=PT.
  M= De geldhoeveelheid in omloop. De vraag: wat moet ik doen als de geldhoeveelheid toeneemt
  V= De omloopsnelheid van het geld. De vraag: wat moet ik doen als de omloopsnelheid van het geld toeneemt
  P= Price. De vraag is wat moet ik doen als de prijzen stijgen
  T= trade of bedrijfsdrukte. De vraag is Wat moet ik doen als de bedrijfsdrukte stagneert.
  Ik neem aan dat ik niet tot in details de werking van de formule moet uiteenzetten, maar dat ik dit kan overlaten aan het oplossings- of fantasievermogen van de lezer. Dit houdt geen garantie in dat het probleem van Suriname is opgelost, maar het is zeker een goed begin, daar een eerlijk kiesstelsel ook geen garantie is dat er ook eerlijke politici worden gekozen..
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.