Guyana zet ook Surinaams bedrijfsleven onder druk om visvergunningen

19
vis- en vaartuigen
Voorbeeldfoto: Vissersboten in Suriname

De Guyanese regering zet Suriname al een tijdje op politieke en diplomatieke manier onder druk, om de staat te dwingen Guyanese vissers vergunningen te geven om te vissen in Surinaamse wateren.

De Guyanezen hebben deze druk nu opgevoerd en proberen via het Surinaamse bedrijfsleven invloed uit te oefenen. Een aantal Surinaamse bedrijven doet goeie zaken in het buurland. Guyana dreigt nu met maatregelen tegen deze bedrijven.

“De staat Guyana heeft oneigenlijk gedreigd Surinaamse ondernemingen te stremmen in hun zakelijk verkeer, terwijl zulks indruist tegen ieder beginsel van het Caricom verdrag” schrijft ook Starnieuws vanmorgen in een artikel hierover.

Het draait allemaal om de eis van Guyana om Guyanese vissersvaartuigen, welke illegaal actief zijn voor de kust van Suriname, vergunningen te geven. In 2020 zou Suriname aan Guyana de belofte hebben gemaakt dat er 150 SK-vergunningen zouden worden uitgegeven, die Guyanese vissers in staat zullen stellen te vissen in Surinaamse wateren.

Tot grote ergernis van de Guyanezen is dat nog steeds niet gebeurd. De relatie tussen de twee landen lijkt hierdoor ernstig bekoeld te raken.

De redactie van Waterkant.Net verneemt dat minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (Bibis) onlangs hierover gesproken heeft met afgevaardigden van het Surinaamse bedrijfsleven, die zich zorgen maken om de ontwikkelingen en hun zaken in Guyana.

19 REACTIES

 1. Ik zou het niet doen. de Surinaamse wateren zijn al overbevist en als de Guyanezen nog 150 vergunningen erbij gaan krijgen dan weet je nu al wat er gaat gebeuren, vis wordt straks duurder dan doksa. Voor 1 kilo betaal je straks een halve maand salaris. Btw weet ik niet of aziaaten etc. ook vergunningen hebben deze vissen met kilometers lange visnetten. Ik vraag me af waarom Surinamers niet zelf kunnen vissen?
  gemodereerd

 2. Al de visvergunningen die dd Sur vissers hebben gehad en verhuren asn Guyanezen, gelijk intrekken.
  Chan hft altijd grote mond en laat Sur opsluiten. Laat hij nu tonen dat hij ballen hft.
  gemodereerd

 3. Ze willen naast de bestaande vergunningen nog eens 150 erbij. Foei toch. Over enkele jaren zijn onze visgronden leeggeroofd.
  gemodereerd

 4. Mik Den Kon, We Waki Den.

  If A Moes Bos, Mik A Bos.

  We zullen zien wie er in de olie zit, want niet alleen het gebied in het zuidwesten tussen de Araraigebergten, Corantijnrivier en Coeroenirivier willen wij hebben, ook het gebied in zee waar de oliebronnen door guyana gestolen zijn.

  Ook Venezuela wil haar grondgebied dat Guyana bezet houdt en het zeegebied van hen terug hebben.

  Er is al een oorlog tussen Poetin en Oekraine, maar Guyana mag haar borst nat maken.

  Als ze oorlog willen, dan kunnen ze dat krijgen.

  Zij Die Gaan Sterven Groeten U. De jongens van Wees Paraat staan al in de startblokken. Alarm Fase 1. Kleur code; rood.
  gemodereerd

 5. Iemand die graag liegt en bedriegt is nooit en zal nooit een sterke persoonlijkheid zijn, en dat weten de guyanezen ook nu van chan vandaar hun houding en gedrag tegenover ons land en onze overheid.
  Chan maar de goeie mati en buur spelen terwijl zijn ballen,als hij die nog heeft optyd geknepen worden door die vriendelijke buren
  gemodereerd

 6. En wiens schuld is het. Natuurlijk, Chan die Sinterklaas ging spelen en 150 visgunningen had toegezegd aan de president van Guyana. Wanneer gaan de boeven van Guyana onze Tigrigebied teruggeven. Is echt een ellende met de regering. Het lijkt alsof zij niets goeds kunnen doen. De minster van OW is al langer dan twee jaar bezig met fraudeonderzoek van de vorige regering. Zijn taken om het infrastructuur te onderhouden lukt niet. Beste Chan, kan je deze nietsnut van OW niet overplaatsen naar het OM.
  gemodereerd

 7. internationale Verdragen zijn hoger dan de grondwet ve land, de Surinaamse regering e/o Surinaamse ondernemingen in Guyana moeten hen hierop wijzen.

  Guyana moet uit kijken dat zij niet met dit gedrag straks van het oosten door Venezuela wordt aangevallen en uit de westen door Suriname.

  Die aanval had al veel eerder moeten gebeuren tijdens Hugo Chavez en de zeegrens nog niet bepaald was eo het gebied van Suriname was. Jammer genoeg dat de Surinaamse Luchtmacht dat boordplatform niet had gebombardeerd omdat het zich op dat moment in Surinaamse wateren bevond.

  De bepaalde vd olie-en gasvelden die Guyana nu zegt dat die van hen zijn, waren van Suriname.

  Als Guyana zo door blijft gaan moet Suriname nu wel laten zien, dat wij niet alleen gevaarlijke kniptanden bezitten, een stevige onderkaak met titaan sterke spieren waarmee wij een prooi niet alleen stevig kunnen vastpakken, maar ook just like that mee kunnen dood bijten.
  gemodereerd

 8. Volgens mij is Guyana op hun achterhoofd heel hard gevallen! SU MOET GEVEN pffffff!! die is gek!!!
  gemodereerd

 9. @Passant
  Stoer doen met je reacties maar als er echt een oorlog uitbreekt in de regio (wat haast ondenkbaar is) dan ga snel je schuilplek in de jungle zoeken.
  Suriname heeft nooit een oorlog uitgevochten, ze hebben een leger met ’n paar jachtgeweren, motivatie staat op -100 (soldaten plegen misdrijven om te kunnen overleven). Hoe wil jij een oorlog winnen tegen een land als Guyana dat op alle vlakken veel sterker is dan Suriname? Met een grote bek win je geen oorlog.
  gemodereerd

 10. Suries willen niet vissen, dat is de creolen. Andere suries willen wel vissen. Vooral guyanezen vissen graag. Ook vanuit guyana. Su is hun wingewest (de grabel ton). Eerst tigri, dan het zeegebied vol met olie en dan de kust van nickerie tot de coppename rivier en verder voor vissen. De Su bedrjven in guyana als voet veeg gebruiken ook nog.

  Moeten de patriotten van Su hun de oorlog verklaren of kan chan de challenge(handschoen) opnemen namens Su?

  Inderdaad
  gemodereerd

 11. Hopelijk kan men een win-win oplossing vinden voor beide landen, want als het uit de hand loopt, dan wint niemand.
  gemodereerd

 12. Als ik Chan was, dan zou ik die vergunningen wel geven. Natuurlijk wil ik in ruil daarvoor wel een goed percentage hebben van guyana’s olie en gas inkomsten op mijn bank rekening; ik bedoel in de staatskas …win win voor iedereen.
  gemodereerd

 13. Chan blijkt intussen een grote leugenaar te zijn. Dus onderzoek deze tori eerst en op basis van de uitkomsten conclusies trekken. En aangezien alles met de nodige geheimenis is omhuld vermoed ik dat Chan de schuld van zich wilt afschuiven naar de vorige regering. Kijk, de harde feiten zullen mij van gedachten doen veranderen en mijn voorlopige gedachten zijn:
  De First Lady (een Guyanese) is bigie Ting gaan spelen in Guyana en de Guyanezen 150 visvergunningen beloofd. Als ik president van Suriname was zou ik zeker mijn echtgenote tot de orde hebben geroepen omdat mijn mensen de eerste moeten zijn om in aanmerking te komen voor een vergunning en dat zijn de Surinaamse vissers. Surinamers eerst!!! Pas na Overleg met de Surinaamse vissersbond en na verkregen uitdrukkelijke toestemming van deze bond zou ik vergunningen aan niet Surinamers geven.
  Dus : de bond is bepalend voor mijn beloftes en gedrag.
  Ik wacht met ongeduld de resultaten van dit onderzoek af .
  Chan: kom maar op met jouw bewijzen.
  gemodereerd

 14. Guyana gaat lang wachten. De eigen Surinamers die jarenlang een visvergunning aanvragen krijgen het NIET.
  Suriname kan beter al die visvergunningen intrekken en de legale vissers opnieuw laten registreren.

  Guyana lult want er was een heel lang artikel gepubliceerd over de handel in Surinaamse visvergunningen en (nep)duplicaten onder de Guyanese vissers.
  Waarom laten ze hun vissers niet in andere wateren plunderen.
  gemodereerd

 15. De beide FL’s, zusjes van elkaar, moeten hun echtgenoten secs onthouden – als ze dat kunnen tenminste – totdat de kwestie is opgelost.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.