DAOB en Stichting Lokeo werken aan duurzame ontwikkeling landbouwgebeuren Brokopondo

4
DAOB en Stichting Lokeo werken aan duurzame ontwikkeling landbouwgebeuren Brokopondo

Het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport in Suriname, is in samenwerking met Stichting Landbouw Ontwikkeling Klaaskreek en Omgeving (St. Lokeo) gestart met een landbouwproeftuin in het district Brokopondo te Klaaskreek. Het doel van dit project is het landbouwgebeuren in dit gebied tot ontwikkeling te brengen. Vandaar dat men niet alleen met een plantenvermeerderingsproject zal beginnen, maar ook zullen er trainingen verzorgd worden voor de inwoners van Klaaskreek en omgeving evenals andere districten.

Het ligt in de bedoeling om citrus-, manja-, advocaat- en, kersenbomen alsook groenten en gewassen zoals antroewa, boulanger en peper te verbouwen. “We zijn vanaf 2013 bezig met dit project. We zijn begonnen de weg in orde te maken. Het ligt in de bedoeling de weg zo 5 km naar achteren te maken en omliggend gebied te beplanten”, alzo sprak Sandino Rathling, voorzitter van St. Lokeo die zeer ingenomen is met dit project.

Het bedrijf Iamgold opereert in het district Brokopondo. Volgens de voorzitter is Agro Industries het enige bedrijf uit Brokopondo die groente levert aan Iamgold. Daarnaast wordt 50% van de groenten gehaald uit Saramacca. “We willen dit veranderen en ervoor zorgen dat we ook een bijdrage kunnen leveren in het district en de gemeenschap van Klaaskreek te ondersteunen in hun ondernemeningsdrift”, zegt Rathling. Het is passend dat een bedrijf als Iamgold groenten afneemt uit het district waar zij gevestigd is. Dat er vanuit een ander district groenten wordt gehaald betekent dat het district een belangrijke kans misloopt om inkomsten te generen.

De Surinaamse vicepresident Ronnie Brunswijk gaf in zijn toespraak aan dat het vermeldenswaard is dat een kind van Brokopondo zelf een bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van zijn district. Dit initiatief van de stichting moet uitgebreid worden naar andere districten, vind de bewindsman. ROS minister Gracia Emanuël is van mening dat productie altijd een belangrijke zaak is en heeft vertrouwen dat stichting Lokeo en het team van Daob, onder leiding van directeur Hermien Pavion, het project tot een goed eind zullen brengen.

Na de toespraken werd het bord met de naam van het project onthuld door de minister en vicepresident Ronnie Brunswijk. Aanwezig waren ook de Kapitein van Klaaskreek Michel Walden, Dc Ludwig Mendelzoon, ROS directeur Maverick Boejoekoe, medewerkers ROS en bewoners van Klaaskreek.

4 REACTIES

 1. 50 mensen die voor 1 bedrijf groente plant? In sommige landen kunnen 50 mensen wel voor 10000 mensen landbouw doen. Ik hoop dat Suriname in de toekomst groter gaat denken. Het is in ieder geval een goed begin.
  gemodereerd

 2. Ronni: “het is vermeldenswaard te vermelden dat een kind van het distrikt Brokopondo zelf een bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van zijn district”. Wat is daar zo vermeldenswaard aan? Als de kinderen van het distrikt zelf geen bijdrage willen leveren aan de ontwilkeling van hun distrikt, zullen butenstaanders toch gek moeten zijn om hun tijd te komen verdoen in zo’n distrikt?
  gemodereerd

 3. zal niet lukken , je krijgt die mensen daar in klaaskreek niet aan het werk , het is een paars bolwerk , en die zijn liever moe dan werken , o ja en de jeugd daar gaat liever de afobakaweg blokkeren
  gemodereerd

 4. Als fe hele gemeenschap het goed oppakken cq bewoners van SIPALIWINIE en omgeving hoef niet meer afhankelijk te zijn van district Saramaca en andere van Suriname wat betreft LANDBOUW PRODUCTEN ook is het verstandig om diverse Winkels en andere NUTSBEDRIJVEN te beginnen zodat de mensen niet te afhankelijk zijn van PARAMARIBO & de rest van Land.
  ZO IS HETIN NEDERLAND/ EUROPA GEREGELD.
  IEMAND VAN AMSTERDAM HOEF NIET NAAR EEN STAD OF PROVISIE ( DISTRICT) TE REIZEN OM ZIJN ZAKEN TE REGELEN ( ALS MEN HET PROFFESONEEL AANPAKT KOMT HET IN DE TOEKOMST ZEKER GOED.( MAAR MOET DOORZETTEN HET KOMT VAN DE ENE DAG NA DE TOTSTAND ,IS samenwerking en vertrouwen niet te vergeten EENHEID ( UNITED WE STAND DIVIDED WE FALL ☝️🇸🇷🇸🇷⚡️💯% 🫂 ROTTERDAM MENTALITEIT ” NIET LULLEN MAAR POSTEN, AFWACHTENDE HOUDING IS ACHTERUITGANG.
  IK WENS FM &VRIENDEN HEEL VEEL SUCCES MET DIT PROJECT ” IEMAND DIE DAAR OP FOTO WEET .
  BLESSING BLOOD ✊️👁🦾❤💛💚🖐.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.