Crypto-oplichter riskeert 40.000 jaar gevangenisstraf na diefstal US$ 2 miljard

5

Faruk Fatih Özer, de oprichter van de Turkse cryptocurrency exchange Thodex, riskeert een gevangenisstraf van 40.564 jaar nadat hij vorig jaar april het land ontvluchtte met AU$ 2,95 miljard (US$ 2 miljard) van ongeveer 400.000 klanten.

Özer is op dinsdag 30 augustus in Albanië gesignaleerd en gearresteerd. Zijn identiteit werd bevestigd met behulp van biometrische resultaten. Hij werd gezocht door Interpol. De organisatie had wereldwijd een verzoek aan politiekorpsen gedaan om hem te lokaliseren en arresteren.

Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een verklaring vrijgegeven waarin staat dat het proces reeds is ingezet om de oprichter spoedig uit te leveren aan Turkije.

Het bedrijf werd in 2017 opgericht en trok heel snel Turken aan die hun spaargeld wilden beschermen door te investeren in de ogenschijnlijk meer ‘stabiele’ cryptomarkt.

Thodex stopte de handel in 2021 abrupt en beweerde dat het bedrijf zijn diensten moest stopzetten vanwege cyberaanvallen.

Özer beloofde vervolgens de handel zo gauw als mogelijk te hervatten en dat het geld van klanten veilig zou blijven en zou worden teruggegeven. Dat gebeurde nooit.

Lees ook:

5 REACTIES

 1. Als ik Faruk Fatih Özer was, huurde ik Maureen Nibte in om mij te verdedigen. Zij zou het voor elkaar kunnen krijgen dat hij de eerste honderd jaar van zijn straf in vrijheid mag doorbrengen, daarna gaat hij vrijwillig de gevangenis in om de resterende 40.365 jaar uit te zitten en hij zal bovendien, wat tegen die tijd nog over is van de USD 2 miljard, met rente terugbetalen aan zijn slachtoffers.
  gemodereerd

 2. Ik zou mij wel tevreden willen stellen als Boefie de helft van de 40.000 jaren zou krijgen??
  gemodereerd

 3. @Henkes grappig verhaal. Dit zijn pas straffen of zoals b.v. in de USA 2x levenslang zonder vroegtijdige invrijheidstelling, m.a.w. Joe o dede in a gevangenis. Suriname, OM, neem een voorbeeld hieraan.
  gemodereerd

 4. Turkey, kalkoen in vs deze boefie grote rijke turk een flinke straf te pakken . Ik ken veel mensen in mij directe omgeving zelfs vrouwen die aanbidden turken, terwijl het grote enge duivelse criminelen zijn ook in nl, maar hun kan je moeilijk pakken netals kerkratten antillianen zijn moeilijk te pakken in nl of politie te lui enz.
  gemodereerd

 5. @Sandra
  Je kon zelf zeker geen turk scoren vandaar je rancuneuze reactie. Om idioten zoals jij de kans te ontnemen om flauwe woordenspelletjes te maken wil het land zijn echte naam Türkiye ook in het Engelse taal gebruiken.
  Türkiye is groot land op alle vlakken (economie, politiek, wetenschap, cultuur, technologie, militair..etc)
  Dus blijf maar lekker lullen…
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.