Lezing Erland Sleur in Amsterdam over goudwinning in Suriname

8
'Hard bewijs illegaal gebruik cyanide bij goudwinning Suriname'
Foto (c) Nina Jurna/Facebook - Goudwinning in Suriname

Op vrijdag 9 september 2022 is de Surinaamse bioloog en biochemicus Erland Sleur te gast bij Vereniging Ons Suriname in Amsterdam. Hij verzorgt daar een lezing met de titel ‘Stop milieu vernietiging door goudwinning’.

Erland is Suriname’s meest prominente milieuactivist en laat geen moment aan zich voorbijgaan als weer eens de vernietigende werking en gevolgen van goudwinning, houtkap, illegale uitgravingen van rivierbeddingen en land voor zand en grint, dieren en vissenstroperij, en/of overlast van niet duurzaam opgezette landbouw en veeteeltbedrijven, zich aandienen in Suriname.

Tijdens de lezing zal hij specifiek ingaan op de milieuvernietiging in Suriname door goudwinning, aan de hand van de taferelen in het beschermde natuurgebied Brownsberg. Hij zal ook ingaan op de (gewenste) rol van overheden, milieuorganisaties en iedereen voor het beschermen en behouden van mens en natuur in al haar biodiversiteit.

Erland Sleur

Volgens Erland is het in Suriname qua milieuproblematiek ‘code rood’. Hij richtte speciaal de non-profit organisatie PROBIOS op om de biodiversiteit van Suriname te beschermen.

De lezing op vrijdag 9 september begint om 19:00 uur. De kosten voor deelname bedragen 15 euro. Hiervan zal 10 euro worden gedoneerd aan Stichting Probios.

8 REACTIES

 1. Het meeste wat hij zal lezen in deze lezing is reeds bekend. Benieuwd wat het nieuwe is wat hij zal vertellen.
  gemodereerd

 2. De Surinaamse overheid heeft totaal geen oog voor alle schadelijke milieueffecten. Milieubescherming- en behoud is niet belangrijk voor hen.
  Dat zelfs de vice-president kwik gebruikt bij goudwinning op zijn concessies, zegt genoeg. Hij vergiftigd zijn eigen ras die hun dorp aan rivieren hebben. De vis die ze dagelijks eten zit boordevol kwik. Ook de skalians mogen hun gang gaan. De overheid is blind, ook voor de milieu effecten die nu reeds waarneembaar zijn.
  gemodereerd

 3. Het hele binnenland is van de marron en een klein stukje van de indiaan.Als ze hun eigen woon gebied willen uitgraven, laat ze dat maar doen.Eens komen ze zichzelf tegen.
  gemodereerd

 4. De meeste Surinamers zijn gewoon te achterlijk om de gevolgen te overzien van al deze vernietiging van de natuur.
  De zakkenvullers in de regering en voorgaande regeringen zijn schuldig tot op het bot!

  Als het nou eens professioneel zou worden gedaan en onder zeer strenge controle van de overheid, heb je nog een kans dat het goed komt!

  Nee, nu is het voor elke idioot met dollartekens in zijn ogen, graaien wat gegraaid kan worden, echte wildwest taferelen in 2022.
  Het recht van de sterkste geldt daar bij die achterlijke primitievelingen.

  En dan zijn er nog Surinamers die hypocriet janken als er eens iemand zegt dat Suriname een Failed State is.
  Nou Failed State is nog te netjes uitgedrukt wat mij betreft.

  Een prachtig land, alleen ze moeten al de inwoners er uit trappen, gewoon terug naar waar ze oorspronkelijk vandaan zijn gekomen.

  Een zeer ondankbaar en primitief volk is het, komt nooit meer goed.
  Je kan een aap wel in een maatpak hijsen maar het blijft immers een aap!
  gemodereerd

 5. Erland Sleur , nodig ook Rutte met zijn regering en de tweede kamer uit , zodat zij kunnen zien dat de bodemschatten ook door anderen in Suriname gestolen worden , en deze illegalen met hun illegale goudwinning , houtkap , stroperij , het natuur van Suriname totaal vernietigen , zelfs de oorspronkelijke bewoners daar worden vergiftig , weggestuurd en er vinden ook verdwijningen plaats .
  Rutte met zijn regering en de tweede kamer moeten president Santokhi zeggen dat er geen een Euro steun komt naar Suriname , pas weer dat U orde op zaken hebt gesteld.
  Erland Sleur U heeft U hart op de juiste plek zitten en wijdenbosch, bouterse en nu Santokhi ook die hebben geen hart voor de Surinaamse natuur , hun hart staat voor geld geld geld en nog eens geld maar wel dat het in hun zakken komt.
  gemodereerd

 6. Beste Erland, grote kans dat er geen Suri komt of alleen witte mensen. De reden is dat Suri’s geen 15 euro gaan betalen voor je lezen maar wel het 10 voudige betalen als er een dansi is.

  Er is geen gratis drank en eten dus geen Suri’s.

  Het is praten aan dovemans oren want is Suriname luistert niemand naar je.

  En als laatste het kan ze geen moer schelen wat er met het milieu daar gebeurt. Ik eet al heel lang geen kwik producten zoals vis en gramaxonne groenten uit Suriname.
  gemodereerd

 7. Het was veel beter als hij deze lezing bij Greenpeace was gaan houden, die zijn met milieuaspecten bezig, zaken die deze uit balans brengen of bedrijven die zich aan schuldig maken en acties tegen ondernemen en aan het grote publiek brengen, waardoor het niet alleen het nieuws haalt, maar ook de bedrijven, de overheid en milieubewuste mensen.

  Heer Fleur neemt u contact op met Greenpeace en als het u lukt daar een lezing te houden, zal u zeker meer bereiken.

  Op de juiste plaats, instantie en de juiste mensen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.