Paul de Haan doet boekje open over situatie bij SLM

53
SLM zal doorstart maken; nieuwe interim CEO officieel aangekondigd

De ex-directeur van de SLM Paul de Haan heeft dit weekend de Nederlandse media gesproken over zijn vlucht uit Suriname. In een uitgebreid interview deed hij een boekje open over zijn periode als hoogste man bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij.

De 47-jarige De Haan had plannen om flink te reorganiseren. Bij de SLM werken 600 mensen hetgeen relatief meer is dan EasyJet of zelfs KLM heeft. Maar het was helemaal niet zo makkelijk want hij kreeg daarbij te maken met partijpolitiek, waarbij mensen die door de partij waren geaccommodeerd hun baan niet mochten verliezen’.

Zelfs binnen de Raad van Commissarissen (RvC) kreeg hij te maken met partijpolitiek en tegenwerking. RvC-lid Ruben Ravenberg (ABOP) zou hem op de radio bijvoorbeeld een crimineel hebben genoemd, zegt hij. En toen De Haan verder in de kosten moest snijden vanwege stijgende brandstofprijzen, verdwenen ook de ‘voordeeltjes’ van de leden van de RvC.

In het interview zegt De Haan dat gratis vliegen er voor leden van de RvC er toen niet meer in zat. “Een klap voor mensen die in een enkel geval op vrijdag businessclass naar Amsterdam vliegen, daar de bloemetjes buiten zetten en op zondag weer terug naar Suriname vliegen“, is te lezen in het interview.

Toen door RvC lid Leo Brunswijk (ABOP) naar buiten werd gebracht dat de SLM dure externen zou hebben ingehuurd, verschenen er op sociale media doodswensen aan De Haan gericht. In het parlement riepen enkele DNA-leden op hem zijn paspoort af te nemen en hem op te sluiten.

De Haan geeft toe dat hij de externen heeft ingehuurd, maar zegt ook dat dit bij een herstructurering nodig is en niet ongewoon is. “Voor een land als Suriname is een uurtarief van 200 euro per uur torenhoog, maar internationaal is het eerlijk gezegd nog heel goedkoop“, zegt een onderzoeker daarover in het artikel.

Uiteindelijk voelde De Haan zich zo ernstig bedreigd dat hij midden in de nacht besloot om met zijn gezin naar de grens met Frans-Guyana te rijden en verder naar Cayenne te gaan, waar ze het vliegtuig richting Europa namen.

53 REACTIES

 1. Tsja, de dochters van B. kregen misschien geen gratis tickets meer voor Parijs en Miami en Leo B. kan niet meer de bloemetjes buiten gaan hangen. Dus moesten er koppen rollen.
  gemodereerd

 2. Allemaal gezeur van meneer de Haan. Met zijn riante salaris en privileges had hij de best betaalde directeursfunctie in Suriname. De directeur van Staatsolie verdient niet eens de helft daarvan. De Haan moet nu niet achteraf komen kraaien. Je bent als directeur toch niet goed wijs als je zo’n onervaren juridisch adviseur inhuurt voor zo’n gigantisch bedrag. Ik denk dat de heer de Haan niet capabel was om de SLM te redden en terecht dat hij weggevlogen is. Laat Suriname zijn eigen problemen oplossen. De president zelfs heeft ook altijd een grote mond met zijn prudent beleid. In twee jaar is de corruptie in dat land toegenomen. Chan had beterschap beloofd, maar hij zelf raakt in de verleiding om zijn familie en vrienden te accomoderen. Hij doet helemaal niets tegen de grondrovers van de ABOP. Suriname is een rommeltje en een stuurloos schip op dit moment.
  gemodereerd

 3. Ik heb het gezegd en blijf het zeggen. Suriname gaat ten onder aan haar eigen kromme systeem. Ik geef Julian Wit gelijk. Zolang deze geldwolven in hoge posities zitten zal het nooit meer goed komen met Suriname.
  Aan de Haan wil ik zeggen: Je hebt dingen beloofd die je niet kon waarmaken. Je had op het moment dat je deze bedrijfsvreemde problemen ontdekte reeds moeten vertrekken en niet wachten tot het eind
  gemodereerd

 4. Dit vind ik, hoe dan ook, heel goedkoop om nu af te geven op de situatie bij de slm. En dan nog te vluchten als een dief in de nacht. Sorry, wijlen mijn grootmoeder zou zeggen: if you cant stand the heat. Stay out of the kitchen.
  Je wist waaraan je begon, toen je de job met al zijn voordelen en nadelen, aannam. Dat het een zware dobber zou worden.
  Of ben je gevlucht, vanwege de gebeurtenis van jaren terug met toenmalige hoofd van de luchtvaartdienst???
  En opmerkelijk ben je gereden door Marowijne ZONDER dat je door de bewuste abopleden, leo B en Ruben R , bent tegengehouden…….er kleeft toch behoorlijk wat verkeerds aan jouw verhaal en dan nog gaan janken in de Nederlandse pers. Alsof alles koek en ei is in ptata. Sorry surineds. Maar mi moes taking!
  Als je zo oprecht bent, geeft je alles terug, wat je heb verdiend bij slm. Want je bent niet plotseling weggegaan…maar dit gedegen voorbereid. Je chauffeur (!!!!) moest toch al jouw persoonlijke spullen halen bij slm hoofdkantoor???? I rest my case!
  gemodereerd

 5. Je hoeft geen CEO of directeur te zijn om bij een zombie bedrijf als SLM snel tot de conclusie te komen dat je moet reorganiseren. En bij reorganisaties verdwijnen banen (vooral de overbodige) en wordt er in de kosten gesneden. SLM heeft een echte leider nodig met een goede internationale netwerk binnen de luchtvaart sector en die echte plannen heeft om de boel te saneren en daarna winstgevend te maken. Dat had jij al binnen 6 maanden door kunnen hebben en als je ziet dat je tegengewerkt wordt door de politiek dan neem jij snel ontslag en ga je werk zoeken in een beschaafd land. Lekker blijven zitten op je plek en externe zogenaamde consultants inhuren voor meer dan €200 /uur is onzin. Je moet de tarieven een beetje naar de lokale markt standaard kunnen aanpassen vooral bij twijfelachtige figuren die zich voordoen als consultants en experts.
  Eerlijk is eerlijk ik had je vanaf dag 1 niet hooggeschat voor deze functie en ik moet helaas zeggen dat ik gelijk had.
  Succes met de rest van je carrière!
  gemodereerd

 6. Groot gelijk om er van door te gaan.Want op de vlucht doodgeschoten worden is een bekend maar sinister scenario in Su.
  gemodereerd

 7. Beste regering de slm opdoeken. surinamers kunnen geen staatsbedrijven runnen. het zijn criminelen en rovers in de rvc.hoe lang is de verschillende regeringen bezig om dit corrupte slm te redden??
  gemodereerd

 8. Bij alle overheid en semi overheid bedrijven in Suriname zijn er 200 procent meer personeel dan wat nodig is. Suriname blijf altijd een onder ontwikkeld land. Politiek en de vakbond leiders hebben het bedrijf leven helemaal kapot gemaakt. Zoals bij de SLM als bij de EBS, SWM zijn er dubbel meer personeel in dienst dan wat toegestaan is.
  gemodereerd

 9. Al deze informatie wisten we al! Flauwekul allemaal….

  Beter verteld ie gewoon eerlijk dat hij flink heeft geprofiteerd van zijn tijd als de grote meneer bij de Slm. Leefde bigi ting met zijn salaris..! Nu alle miskleunen zoals de verkoop van het kantoor gebouw in Rotterdam, voor de helft van de huidige waarde. Komt ie met deze rotzooi..

  Opsluiten deze meneer. Nooit heb ik begrepen waarom Chan zonodig een nietszeggende bakra, die net als zichzelf niets weet te presteren.
  gemodereerd

 10. Meneer De Haan heeft nu zelf aan den lijve ondervonden wat al jaren in Suriname afspeeld Vriendjes en partij politiek.
  In de hoogste en laagste kring.
  gemodereerd

 11. 1 vliegtuig en zes honderd man personeel is te veel om dit schip drijvend te houden vroeg of laat gaat hij zinken. Jammer dat Chan kosten wat kost dit bodemloze put wil redden.
  gemodereerd

 12. Goed zo meneer de Haan….kom maar op met de vuile was zodat de surinamers die moord en brand gillen, en je een crimineel noemen, hun ogen open gaan en eindelijk zien wie de echte criminelen vam SLM zijn.
  De criminelen van SLM…zijn RVC leden, en politieke dieven ….kinderen van VP..reizen gratis business class naar miami, dubai, the Caribbean etc etc. Meneer Gonesh…denk goed na voor je deze kut jib aanneemt ….denk aan ie goede naam en eer anders ga je steaks ook moeten vluchten want ze gaan het ue niet makkelijk maken. Beter die hele slm opdoeken….is het beste
  gemodereerd

 13. De familie en vriendenkring van Brunsie is IMMENS groot. Allemaal moeten worden geaccomodeerd…

  Corruptie en nepotisme wordt niet breed afgestraft. Om die reden zal de vooruitgang en ontwikkeling in het land een Neverending Hopeless State blijven. Alleen de rijken gaan profiteren.
  gemodereerd

 14. Moen 29 augustus 2022 Bij 00:12
  ….” De criminelen van SLM…zijn RVC leden, en politieke dieven ….kinderen van VP..reizen gratis business class naar miami, dubai, the Caribbean etc etc. Meneer Gonesh…denk goed na voor je deze kut jib aanneemt ….denk aan ie goede naam en eer anders ga je steaks ook moeten vluchten want ze gaan het ue niet makkelijk maken. Beter die hele slm opdoeken….is het beste.”
  ************************************************************************* @ Moen … dit is de ENIGE, ECHTE waarheid!
  Hr. de Haan heeft precies uit de doeken gedaan hoe het al tig jaren reilt en zeilt bij de SLM. De echte criminelen nu zijn o.a. de RVC leden Leo Brunswijk en “alles weter” Ruben Ravenberg van de ABOP.

  De SLM wordt ook sinds jaar en dag gebruikt als werkplek voor “SCHATJES” van politieke dieven.

  De schaamteloze politieke dieven geven nu de Haan de schuld voor de teloorgang van de SLM.

  Had niet broer Brunswijk … met de volle breedte van zijn smoel … de demonstranten meegedeeld dat vanaf ” vandaag ” zijn broer Leo uit alle RVC functies” is ontheven.

  Achteraf blijkt slechts loze woorden. Leo Brunswijk is nog steeds RVC-lid van de SLM !!!!

  De Brunswijk zijn grote OPLICHTERS en VERRADERS van de eigen achterban.
  Vroeg of laat krijgen zij de rekening gepresenteerd !!!!!!!!!
  gemodereerd

 15. als je vlucht ben je bang of je hebt wat te verbergen of allebei , nou de haan nu hebt u de kans om namen te noemen die ook corrupt zijn , natuurlijk de rvc leden maar ook toppers van de politieke partijen , die ravenberg zal zeker corrupt zijn , als je zijn verhaal hoort geeft hij de haan en jesserum overal de schuld van , ja en dan 600 medewerkers zonder een vliegtuig , hoeveel zijn ervan corrupt , de zo genaamde spook werknemers
  president stop met geld in de slm te pompen en opdoeken met die boevenbende , als er geen geld komt dan bloeden ze van zelf dood
  gemodereerd

 16. ‘Iedereen ziet de rook maar niet het vuur’.

  Gaat het OM nog strafbare feiten ontdekken!!!!!!
  gemodereerd

 17. pony , komt, afwachten , de paarsen willen vluchten maar er is geen vliegtuig meer , dus deze gasten zijn straks bajes gasten
  gemodereerd

 18. De Haan for president,. Hij weet tenminste hoe je moet saneren en vriendjespolitiek moet aanpakken. Trouwens iedereen die verstand van zaken heeft, weet dat consultants geen 200 SRD kosten. Wil je advies dan zal je flink in de buidel moeten tasten en geloof me: dan is 200 euro per uur een fooitje. Mijns inziens heeft dhr. De Haan de klassieke fout gemaakt, namelijk het Surinaamse systeem op een zakelijke Nederlandse wijze proberen te benaderen. Suriname en SLM zijn daar nog niet aan toe. Een consult van diverse Nederlandse Surinamers die geprobeerd hebben dingen te veranderen in Suriname was voldoende geweest.
  gemodereerd

 19. Dit is een gruwelijke reclame voor de SLM.. Stelletje clowns. Latour posse begrijpt niet dat het een latour posse is bij de SLM
  gemodereerd

 20. Het zijn bepaalde figuren die dichtbij de macht zitten en er steeds in slagen dergelijke graaiers naar Suriname te halen. Zo is destijds ene Robert Putter ook naar Suriname gehaald. Hij was adviseur van de govenor van de Centrale Bank van Suriname. Ook die vogel is gevlogen, want zijn naam wordt genoemd in de fraudezaak van de bank.
  gemodereerd

 21. De haan heeft gelijk, laat ze maar stikken, slm is een njang patu bedrijf voor alle loyalisten van alle zittende regeringen, zelfs tijdens bouta bewind ging hij zoveer om alle vluchten te anuleren en charterde hij het vliegtuig mt zn gezin, meerdere keren zonder te betalen om op vakantie te gaan naar gadafie en soort genoten. Men vergeet dat. En vandaag de dag zijn de rvc leden geen specialisten op een vakgebied, het zijn gewoon partij toppers die geen kaas hebben gegeten of helemaal geen hbo opleiding voor het job die ze moeten uitvoeren. Alles is partij politiek en het gaat nooit meer goed met suriname. Al zijn er heleboel olie gevonden of ook zijn er de grootste goud reserve, op 2e van de wereldlijst, al deze rijkdommen gaat naar de politiek en naar het buitenland en De Surinamer wordt armer. Zoooo simpel, dat de meeste het nog niet begrijpen.
  gemodereerd

 22. Suriname is een prachtig land jammer dat het land bewoond wordt door een incompatibele bevolking samenstelling. Het lijkt wel een rovers/piraten nest.
  gemodereerd

 23. Het contract v Paul is in 2021 getekend. De minister v tct/abop was akkoord met zijn loon plus woonkosten. Ja, die minister bestaat ook nog, die tekent.

  Paul is geen Surinamer, hij is ingehuurd, onderhandelt over zijn loon, take it or leave it.
  En als hij een kleine 3000€ ‘op de hei’ kosten of ‘saamhorigheids-kosten’ per jr gebruikt, dan is dat lachwekkend.
  Volgens mij noemen jullie dit old school; representatiekosten. (kun je aftrekken).

  Is suri noodlijdend? Ja. Houden jullie er zelf rekening mee? Nee! Verwacht dus niets ve ander. Zijn er andere internationale verkopers/schuldeisers die rekening houden met het feit dat suri ‘noodlijdend’ is? Nee… je moet keihard valuta betalen.

  Ik ben het niet met je eens @wat.
  Tuurlijk was die bang. Hoe zou jij je voelen als je in de nacht wordt achtervolgd, of dat er mensen in je tuin rondlopen. Voor het gemak sla je dit doorslaggevend feit over.
  Hij heeft een gezin, die gaan voor en moeten met hun vader opgroeien, iets wat onbelangrijk is in su.
  Trouwens hij heeft geeft duidelijk aan uit welke hoek dit komt; rvc, dna, ingehuurde mannetjes.

  Je gaat iemand niet strafbaar stellen om een contract dat een jr geleden is getekend.
  Dat klopt niet hé.

  Alweer getrapt in een scenario; dit keer combi paars en geel.
  gemodereerd

 24. Ik heb mogen werken bij grote en minder grote ondernemingen alsook bij overheidsinstellingen in het buitenland o.a. Aruba, Portugal, Spanje, Curacao, ja en Suriname, Nederland, Belgie USA.
  Steeds hetzelfde euvel (opdracht) “maak schoon schip en maak de bedrijven winstgevend.
  Winstgevend wilt zeggen hard snijden in het personeelsbestand daar de personeelskosten minimaal 60% bedraagt van de operationele kosten.
  En ja dat doet zeer. Op de Antillen doet het zeer omdat ze daar een Sesantia kennen van 3 maanden en niet meer want daarna is het over en dus moet je werk zoeken en vinden om te overleven.
  Reorganiseren is dus een onderdeel van het winstgevend maken van een organisatie dus dit moet leiden naar minder personeel maar nog belangrijker worden die bedrijfsonderdelen eruit gesneden die geen synergie opleveren op welke manier dan ook.
  Bij de SLM heb ik gedurende anderhalf jaar het geheel op afstand mogen volgen en kwam tot de conclusie dat de ingezette weg nergens naartoe zal leiden a.g.v. belangenverstrengeling nepotisme en de honger naar macht en geld.
  Dit zijn toch zaken die nooit in het licht zijn getreden zelfs nu de Haan zaken benoemd.
  Hoe verder? de Peyton Place story is nog niet ten einde maar zal vervolgend kennen zolang de regering(en) de SLM willen behouden pom welke reden dan ook
  gemodereerd

 25. Hahaha…het paardje wil ook heel erg graag meedoen en een woordje spreken.
  En maar appels met peren blijven vergelijken.
  Als iedereen de rook ziet maar niet het vuur, kan je dat dan niet in je Jip en Janneke taal voor ze uitleggen?
  En probeer dat ook door een beetje langzamer te schrijven zodat iedereen dat snap, want dat schijnt ook een stokpaardje van je te zijn. Of ben je bang dat je het ietsjes intellectueler zal moeten benaderen en het weer zal uitdraaien op die zogenaamde 40 jarige “revo” van jullie? Want zeg eens eerlijk, daar is toch het vuur begonnen?
  Je hoeft niet te vingerwijzen naar het OM, want het is de NDP, altijd weer die NDP, die keer op keer met rookgordijnen (en hoe toevallig, daar heb jij je rook) komt zodat deze huidige regering niet aan het regeren toe komt. Wat dat betreft is de NDP goed in de oppositionele banken. Ze zijn goed in het saboteren en aankaarten van misstanden.
  Waren hun leden maar ook zo alert tijdens de vorige regering toen ze zelf 10 jaar lang in de coalitie zaten. Dan was het land niet met zo een schandalige schuld van 4 miljard blijven zitten.
  gemodereerd

 26. Alleen maar lage honden…
  “Op vrijdag businessclass naar Amsterdam vliegen, daar de bloemetjes buiten zetten en op zondag weer terug”

  “Er werd gelekt. Twee weken geleden nog bleek iemand tijdens een vergadering een telefoonlijn open te hebben staan naar een journalist.”

  Ik kan die “buitenlander” geen ongelijk geven dat hij er de brui aan heeft gegeven en in het dieps van de nacht zijn koffers heeft gepakt…
  Natuurlijk niet te vergelijken met die eigen “kondreman”, dat uitschot die het land met 4 miljard schuld heeft achtergelaten.

  Snappen jullie nu “meer beterder” waarom de huidige President in mei 2020 om 28 zetels vroeg?
  De volgende verkiezing in 2025 toch nog even ietjes slimmer stemmen zodat Santokhi echt schoonschip kan maken met dit soort poppetjes.
  gemodereerd

 27. het verhaal van de haan is erg geloofwaardig
  aangezien iedereen in suriname de grappen en truuks kennen van deze stront regering.
  dat idioten hier opeens de schuld geven aan de haan? is kortzichtigheid en alweer partij politiek.
  deze idioten snappen niet dat die politiek suriname alleen benadeeld.
  maar goed dan kunnen ze weer lekker zeuren over bouta
  stelletje sukkels
  gemodereerd

 28. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Paul de Haan doet boekje open over situatie bij SLM.

  SLM had vroeger een mooie RECLAME met: FLYING ON TRUSTED WINGS.

  En daarna werd het: FLY NOW PAY LATER WHEN YOU DIED.

  Meer dan 40 jaar hebben ze in Suriname de gelegenheid gehad om grondig te saneren bij de SLM.
  Het zelfde verhaal kom je tot op heden tegen bij de Surinaamse overheid.
  Overbodige Ambtenaren (Landsdienaren) inclusief de SPOOK (Landsdienaren) dienen nu gesaneerd te worden.
  En veel van deze (Landsdienaren) zijn ook nog 7 even figuren.

  Het kost een land als Suriname een gigantische vermogen om elke maand aan deze mensen een salaris uit te betalen.

  Maar ze durven het niet te doen.
  Want alle politieke partijen met hun (leiders) in Suriname hebben steeds een vinger in de pap.
  gemodereerd

 29. Die meneer De Haan kraait veelste laat.Maar vroeg of laat gaat zijn nek toch onder het mes .Vluchten is iets van tijdelijk. Meestal is een haan niet laf maar deze schaamt zich niet eens van zijn laafheid kui -kele kui
  gemodereerd

 30. Hoe je het ook wend of keert, er zit een luchtje aan het verhaal van de Haan. We weten allemaal wel dat het al jaren een zooitje is bij de SLM en dat het doorvoeren van een reorganisatie geen makkelijke opgave is. Je kunt altijd rekenen op weerstand. de Haan wist dat en heeft de klus toch aanvaard. Anderzijds weten wij ook dat elke verandering in Suriname wordt tegengewerkt. Daarom komt er weinig tot geen ontwikkeling in Suriname.
  de Haan heeft in eerdere persberichten aangegeven dat hij zijn ontslagbrief had ingediend bij de President. Als je bang bent voor de veiligheid van jou- en je gezin, waarom dan niet ook een verzoek aan dezelfde President om begeleiding naar de luchthaven? Hij is via Marowijne naar Frans Guyana vertrokken en is daar op het vliegtuig gestapt. Wie zegt dat hij geen begeleiding heeft gehad? De President heeft geen persverklaring afgegeven, is dat omdat hij vervelende vragen wilde te voorkomen???
  Kortom, aan dit zaakje dit een naar luchtje.
  gemodereerd

 31. Rest,
  Failliet verklaren!

  Geen enkele suri zal de klus kunnen klaren, want al honderd jr is het aantal inwoners hetzelfde gebleven.
  Dit wil zeggen iedereen kent iedereen, beetje griezelig, bijna incestueus. Dus…. wordt het moeilijk om de nicht van oom paul die getrouwd was met die zus van je achternicht, die enig kind is v wijlen tante betje, dochter van wijlen perdiep en wijlen marlene, wiens grootouders met de lalla rookh zijn binnengekomen, te ontslaan. Pffffff

  Een enorme uitdaging met familie ruzies en vechtpartijen als gevolg, net als bij een boedelverdeling.
  Kortom; faillissement uitschrijven en de schuldeisers de restanten uitbetalen.

  Van een kaal kippetje kun je niks plukken, van een Haan wel. 😛
  gemodereerd

 32. Surinamers zijn een lastige volk. denken dat ze alles weten en beter weten. 600 man werken in 1 bedrijf. De haan heeft risico van SLM verdeeld door verschillende dochtermaatschappijen op te richten voor elk tak. surinamers begrijpen dit niet
  gemodereerd

 33. Su heeft externe know how nodig. Klote narcos state. De haan was goed bezig jammer dat su het niet inziet
  gemodereerd

 34. Fer.E 29 augustus 2022 Bij 13:53

  SLM had vroeger een mooie RECLAME met: FLYING ON TRUSTED WINGS.

  En daarna werd het: FLY NOW PAY LATER WHEN YOU DIED.
  ====================================

  Fer.E, er hing in de jaren 80/90 van de vorige eeuw een mooie anekdote achter op de deur van het kantoor van een voormalige station manager van de SLM op de luchthaven Schiphol:
  If Bullshit was Energy, SLM was the Generator….
  gemodereerd

 35. Applaus. Dit land is nog armer dan vele landen op het Afrikaanse continent. Als je geen vliegtuigen hebt.. en niemand wil je een toestel leasen.. omdat je bekend staan als de aalmoeszoeker.
  Waar wil je dan naar toe reizen.
  Bedreigen als je fopspeen wordt afgenomen. Deze mensen hebben alsnog meer dan 60 procent van de Surinaamse bevolking
  gemodereerd

 36. Paul de Haan is niet de eerste buitenlander vetrokken uit Suriname onder bedreiging.
  In de loop der jaren zijn verschillende diaspora Surinaamse Nederlanders geweest om bedrijven te beginnen in Suriname maar veel tegenwerking gehand en uiteindelijk teruggaan naar Nederland. Het begon en begint met corruptie dus steekpenningen betalen on eenvoudige dingen gedaan te krijgen en het niet accepteren dat je als Nederlander komt vertellen hoe je moet gaan werken. De jaloezie zit heel diep v.w.b. het laatste en nog steeds heden ten dagen.
  gemodereerd

 37. Sabaku, al zou ik heeeeel langzaam schrijven, als je niet kunt begrijpen wat je leest, gaat het niet helpen.
  Voorbeeldje: in het interview, het AD, zegt de Haan, in een enkel geval meegemaakt te hebben dat enz……….

  Kijk zelf wat jij ervan maakt,
  29 augustus 2022 Bij 13:12
  Alleen maar lage honden…
  “Op vrijdag businessclass naar Amsterdam vliegen, daar de bloemetjes buiten zetten en op zondag weer terug”.

  Sabaku, je kunt het nog steeds niet hebben/ behappen, dat deze regering die jij blind volgt, schandaal op schandaal opstapelt en in vergelijking met de vorige regering niet achter blijft. Dit zal weer een appels met peren vergelijking zijn, zegt jouw perceptie.

  Sabaku, de Haan en Bissessur zijn NDPers, 😜heb ik mij laten vertellen, saboteurs, zij hebben laten zien hoe gemakkelijk het is om onder de neus van de pres te knoeien. De Overheid en parastatale bedrijven zijn zo lek als een mandje/zeef. Zal wel weer de schuld zijn van regering Bouterse.🤡

  Btw, iedereen geeft nu af op leiding (oud en nieuw), RVC en personeel die gebruik maakten van de IPB regeling, zonder te hebben ingegrepen. Trouwens, hoe groot is de schuld van onze Overheid bij de SLM?
  gemodereerd

 38. Sabaku, de schandalen worden door deze regering zelf gefaciliteerd, komt niet door de vorige regering, doen ze echt zelf, man.
  gemodereerd

 39. Soms moet je het dier uit zijn lijden verlossen.
  En tja dan concentreren en focussen op start en landingsrechten en het op orde krijgen van de luchthaven. Als ze dat over een aantal jaar op orde hebben dan zien ze wel verder.
  Laten ze die 600 man handen uit de mouwen laten steken. In de aankomst en vertrek hal kunnen vast 5 balies bij om doorstroom beter te laten verlopen.
  Gewoon Geen vliegtuig dan kunnen mensen het ook niet misbruiken. Gewoon Streep doorheen
  gemodereerd

 40. Hi paardje, ook het langzaam schrijven vergaat je niet al te best zie ik. Je maakt helaas geen indruk.
  “Kijk zelf wat jij ervan maakt, 29 augustus 2022 Bij 13:12”
  …als je het nog niet door hebt, ik maak er niets van. Dat is zo met heel, heel langzame letters in het AD geplaatst. En een ieder die hiervan misbruik heeft gemaakt, noem ik nu lage honden ja.
  En ook dit fenomeen van gratis reizen zal niet uitgevonden zijn tijdens deze regering. Misschien moet ik even verwijzen naar die shoppende dochters in Europa van je grote vriend. En was het niet diezelfde vriend die bij tij en ontij complete vluchten van de SLM liet cancelen omdat hij zo nodig naar Afrika, China en weet ik allemaal moest vliegen, met alle gevolgen voor de groente en fruit telers die hun export niet op tijd op bestemming konden krijgen? Die vluchten zijn ook nog niet betaald aan de SLM, zoals ik begreep. Hij Bouterse ging sier maken in het buitenland terwijl hij in eigen land de zaakjes niet op orde had.
  Ik volg deze regering niet blind, maar vind nog steeds dat de schuldigen van alle chaos en ellende jou vrienden van de NDP zijn. Nog nooit in de geschiedenis van Suriname is er een regering geweest die het land in zo een ellende heeft achtergelaten zoals de regeringen onder Bouterse en kornuiten. Deze regering is nog steeds goed bezig een job uit te voeren die zij ondanks enkele hick-ups met moeite aan toe komen door alle sabotage die elke keer gepleegd word richting haar.
  Dat jij je laat vertellen dat de Haan en Bissessur NDP’ers zijn, is eerder een tekortkoming aan jou kant en kan je niet op conto van een ander schrijven. Zoals ook elke vergelijking die je maakt met de vorige regering van totale onkunde aan jou kant blijkt te zijn.

  “De Overheid en parastatale bedrijven zijn zo lek als een mandje/zeef. Zal wel weer de schuld zijn van regering Bouterse.”
  Open deur hé. Als jij je verstand een klein beetje aan het werk zet, zal je ongetwijfeld ook zoals zovelen tot de conclusie komen dat het inderdaad de schuld is van de regeringen Bouterse die het Overheid apparaat met al haar parastatale bedrijven hebben uitgehold en verder de verdoemenis in heeft geholpen. Daar is helaas geen speld tussen te krijgen. Je hoeft alleen maar naar de actie van je vrienden te kijken die honderden, zo niet duizenden ambtenaren op de valreep voor/tijdens de laatste verkiezingen hebben aangenomen om deze huidige regering het regeren onmogelijk te maken. En dan hebben wij het nog niet eens over de verdwenen staatsgelden uit de staatskas.
  Bij wie kwam net na de verkiezingen van mei 2020 ook alweer je afgod voor hulp aankloppen om de commerciële banken over de streep te trekken om salarissen van de ambtenaren te betalen omdat de staat geen geld meer in de schatkist had? Of lijdt je aan een selectieve geheugen stoornis?
  Sterker nog, die hele zogenaamde “revo” was een nodeloze actie van een stelletje kwaadaardige relschoppers die het land voor eigen gewin de vernieling in hebben geholpen.
  De lijst van sabotage is heel erg lang en het zou je een trauma opleveren als alles hier gepubliceerd zou worden. De schandalen komen van de NDPérs of zij die door de NDP zijn gefaciliteerd en die nog op key posities zitten. Maar ook daar zal een eind aan komen, let maar op.
  Ach man, kortzichtigheid ten top.

  Little horse, Get your facts straight before you neighs!
  gemodereerd

 41. Uit het interview met De Haan blijkt dat hij geholpen is door de Nederlandse en Franse ambassade. Immers, de douane van Frans Guyana had een briefje met zijn naam erop en met het bevel hem door te laten vliegen naar Europa.
  De Franse douane beambte tegen haar collega: C’est lui. Daarna mocht hij door.
  gemodereerd

 42. Sabaku, jij hebt ook een handje van, van lange niets zeggende posting.

  “Sabaku, de Haan en Bissessur zijn NDPers, 😜heb ik mij laten vertellen, saboteurs, zij hebben laten zien hoe gemakkelijk het is om onder de neus van de pres te knoeien”‘.@@
  Hahaha, Sabaku, dit was een fatu, is het niet lop gevallen. Natuurlijk zijn de twee heren geen NDPers, heb jij de emoji (knipoog)* niet gezien, maar ach, je bent zo je best aan het doen, het opnemen voor deze regering als zij bekritiseerd wordt, terecht of niet, dat je niet in de gaten heb wat je leest.
  Anderzijds loopt je nog steeds te mekkeren als tegenargument, je aanname dat ik een NDPer ben wordt nog legendarisch, je bouwt zowat je hele reactie op basis van deze foutieve aanname, je reactie kan zo de prullenbak in. Ik praat liever over de levenden (Santokhi), dan over de doden(Bouterse). Bij jouw is het nog steeds zo, dat als iemand kritiek levert op deze regering, dat die persoon een NDPer is. Wie is hier kortzichtig.
  Trouwens ik zie nog steeds geen aanvaardbare argument tegen mijn ‘verdachtmakingen’ aan deze regering, alleen maar oude koeien. Waar zijn de goede daden van deze regering dat zij het beter doen. Jij zou de man moeten zijn, deze daden te benoemen, in plaats van te lopen mekkeren. Ja, op de winkel passen doen zij goed, petje af, maar de beloofde toegevoegde waarde?? Misschien nog geen tijd gehad!!! Kan gebeuren, ze hebben heel wat rommel van de vorige regering voor hun kiezen gehad. We zijn nu twee jaren verder, voor een regeringsploeg is dat heel lang, maar ik heb nog niks concreets gemerkt, uiteraard doen zij hun best, de salarissen worden betaalt. Ze spelen ook een soort van haasje over met het IMF, maar hebben nog geen extra inkomsten om hun plannen uit te voeren.
  Sabaku, ook de trouwe regering goedgezinden hebben kritiek en zijn zeer teleurgesteld in deze regering, lijden al deze mensen aan een loesbéré, aan kortzichtigheid.

  De parastatale bedrijven waren en zijn altijd een grote njang patu voor de politiek. Bij de meesten van deze bedrijven is het zo en dat zal zo blijven (maak niet uit wie aan de macht is) tot dat men eindelijk de bezem doorheen gaat halen. Er wordt ook reserves van deze bedrijven ( o.a.havenbeheer, Grasalco) overgeheveld naar de verlies lijdende bedrijven, vaak werden/ worden de winsten afgeroomd om de gaten in de begroting te dichten, maar de gelden zien deze bedrijven nooit meer terug. Dit is echt geen open deur, leg je oor te luister, zoek naar de jaarverslagen. Waarom denk je dat de schandalen bij EBS en SLM nu naar buiten komen, er is ruzie in de tent, dan wordt er gelekt. Bij de parastatale bedrijven, de minder slechte niet nagesproken, durft niemand zijn mond open te doen, het personeel is niet bang, nee, ze zijn wijs en kiezen voor hun brood. Dus néks open deur of bedoelde je open huis, want, dat zou goed zijn geformuleerd, hahaha. Laat Santokhi eens duidelijk komen uitleggen hoe de vork 8n de steel zit, dit noemt men transparantie.

  Sabaku, je spreekt jezelf ook tegen, de vele schandalen die naar buiten komen, worden door de regering getrouwen (de vele geaccommodeerde mensen uit de Coalitie partijen) gepleegd, kijk naar de namen, niet door NDP saboteurs die op sleutel positie zitten

  Je gemekker over de in dienst genomen last minut personen, is een stokpaardje die populair oogt, maar de boel maskeert, het zijn personen geweest van allerlei politieke pluimage. Deze mensen zijn gauw geholpen aan een baantje, zo werkt het hier. Het is natuurlijk van de gekke met zo’n overbezette en dure ambtenarij. Bovendien, met deze last minut personen ga je geen sabotage plegen, tôg.

  Sabaku, je kijkt teveel naar het verleden, het verleden is er om van te leren niet om steeds de schandalen (zie bijvoorbeeld het Sabaku project) onder deze regering goed te praten. De regering moet ook naar anderen leren luisteren, dat doet zij niet of te weinig.

  Het beoordelen van de ‘Revo’ laat ik over aan de geschiedkundigen, het is niet mijn ding, ik ben geen fan van geen enkele ‘revo’, alleen binnen een democratisch bestel.

  Je noemt de mensen ‘lage honden’, bedoel je daarmee ook de mensen uit de regeringen Venetiaan.
  gemodereerd

 43. Quote:
  “Ik praat liever over de levenden (Santokhi), dan over de doden(Bouterse).” Unquote.
  Die ramtahal is enorm ‘goed’ gevallen hé, sopie-ponie.

  Wat voor kennis bezit jij van een reorganisatie én upgraden bedrijfsvoering ve luchtvaartmaatschappij én aantrekken investeerders én aflossen 75 miljoen us. (Ik niets, kwestie v vertrouwen).

  Wat en hoe denk je een oordeel te kunnen vellen.
  Stop met mekkeren want je snapt er he-le-maal, niets van. Simpele (politieke)verbanden en (psychologische)analyses, begrijp jij niet. Geef niet, niet iedereen is daarvoor geschikt.

  Je woont daar maar jij hebt nooit een iets positiefs te melden. Je toegevoegde waarde aan het land is 0,0!

  Tuurlijk geeft jojo jou gelijk, das nou een adviseurs-techniek, beetje honing uitsmeren en daarna subtiel aanvallen.
  Uiteraard heb jij alleen de 1e regel gelezen en toen verkeerde je in de onterechte veronderstelling, dat jij nu vrijelijk wkn mag vervuilen met een waterval van Babylonische spraakverwarring.
  Neeeeeeee, dus niet!
  gemodereerd

 44. Jongens, ik – als rechtgeaarde Surinamer – ben dat gerotzooi van die Surinamers zat. Ik geef jullie 1 maand de tijd om de verkoop van het pand van de SLM aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam te corrigeren.
  Op 1 oktober 2022 schrijf ik een verzoek naar de Belastingdienst Rotterdam om een onderzoek naar vermeende malversaties hiernaar te verrichten.
  U weet toch wat de gevolgen zijn?
  De profiteur hiervan krijgt een enorme aanslag schenkingsrecht te betalen en hopelijk met een fikse boete. Dit zal jullie leren om friends en familie politiek te bevoordelen. Dus links- of rechtsom. dat gerotzooi van jullie moet een keertje stoppen en de waarheid zal boven water komen omdat de belastingdienst van Nederland niet met zich laat sollen.
  Ook de kwaliteiten van de 3 taxateurs zullen beoordeeld worden.
  Dus: als jullie nu niet corrigerend werken zal de belastingdienst van Nederland zeker een handje helpen. Ik ben dat gerotzooi van die Surinamers zat en dat moet een keertje stoppen in het belang van mijn geliefd Suriname.
  Dus deadline is 1 oktober 2022. Corrigeren of dokken!!!!!
  gemodereerd

 45. Allemaal dom gereutel. kijk en luister naar de interview op You tube van Xaviera Jesserun.
  Dan zeg ik laf president. Laffe VHP. Zwak en laf president.
  Toen het erop kwam dat de politiek haar privileges moest inleveren, hebben we gezien hoe laf deze president is.
  De partij politiek heeft het van de rationele technocraten gewonnen. Jammer.
  Van mij mag de SLM failliet gaan.
  gemodereerd

 46. Esmerald 1 september 2022 Bij 11:37
  Quote:
  “Ik praat liever over de levenden (Santokhi), dan over de doden(Bouterse).” Unquote.
  Die ramtahal is enorm ‘goed’ gevallen hé, sopie-ponie.@@@
  Je kunt zien dat begrijpend lezen jou nog parten speelt (wanneer gaat het kwartje eindelijk vallen?). Je hebt de uitdrukking gelezen maar de fatu/betekenis/bedoeling niet begrepen, arm ding, lezen is niet voldoende, anders had je zo’n onzinnige reactie achterwege gelaten.

  Verder;
  Esmeralda, je klets weer onbetamelijk uit je……., ik oordeel niet, ik geef mijn mening. Ik heb nergens iets gelezen van Jojo, dus…..
  Jij bezit zonder tegenspraak wel over de kwaliteiten die jij mij ontzegt, terwijl ik helemaal niks technisch heb vermeld over reorganisatie etc.., dus…….
  Je moet wel over bijzondere gaven/kennis beschikken om vanaf een afstand te kunnen oordelen, misschien heeft de pres zo’n voodoo functie voor jouw.
  Jouw toegevoegde waarde zal enorm zijn, anders had je dit verwijt niet geuit.
  Ik ga ervan uit dat jij belasting afdraagt in Sranan, dat jij de straten van Par’bo bevuilt met jou aanwezigheid, dat jij financieel een steentje bij draagt aan onze economie door inkopen te doen bij, bijvoorbeeld winkel Choi, dat jij ook vaak de taxi gebruikt, zodat de taxi driver ook kan eten, dat jij ook vaak uiteten gaat zeker, moet ik verder gaan of zal ik doorgaan, Esmeralda. Heb je het begrepen of moet ik veel langzamer gaan schrijven als voor de Reiger.
  Je gedraagt je aangeschoten, je gaat tôg niet springen hé, gezien jouw braak tirade.
  Als jij zo ontwikkeld bent waarom geen betere reactie.
  De oranje helden zijn enkel instaat te schelden op de persoon, in plaats van met een doordacht verhaal te komen. Esmeralda, het spelletje is nog steeds de anderen met een mening te responderen. Anders, ga lekker op een andere medium (Facebook) zitten, daar spelen zij met betekenisloze spelde prikken
  Straks is het weer huilie Huilie.

  Btw, ik oordeel nooit, heb geen mening, over iemands opleiding, ik vind het onbeschoft, alsof je dan beter bent. Ik beoordeel wel vrijelijk iemands gedrag, zoals nu.

  Sing, Sing, wordt je eindelijk wakker, nu de rest nog, hahaha, de Haan heeft het al eerder gezegd, alles is politiek, ook laf zijn valt daar onder.
  gemodereerd

 47. Gaaaaaaaap!

  Oké je betaald belasting in srd, je bevuild de straten, gaat met de taxi naar choi. Uiteten? bij mae. Is dat je bijdrage aan suri 🙄.

  Totaly crap!

  Jij mag wel iedereen aanvallen, maar o wee als je het terug krijgt.…. koekje v eigen deeg.
  gemodereerd

 48. Hé, meneer ‘Blufpand’, waar/ wat is jouw bijdrage, dan alleen hier de clown uit te hangen, jij komt mensen hier beledigen, niet aanvallen, om hun mening, dat is geen commentaar leveren, dan verdien je lik op stuk, Sari tori.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.