Ministerie EZ: Prijs product of dienst moet altijd in SRD staan

9
prijs-controle-winkel-suriname
Archieffoto controle

Het is het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie in Suriname (EZ) opgevallen dat het de laatste tijd vaker voorkomt dat de prijzen van goederen en diensten in vreemde valuta worden aangeduid.

Het Surinaamse ministerie benadrukt dat het verplicht is om de prijs van elk product of dienst in SRD aan te duiden overeenkomstig het Prijsaanduidingsbesluit. Indien men de prijs van een goed of het tarief van een dienst in vreemde valuta wenst aan te duiden, dient hiernaast óók de SRD-prijs c.q. het tarief te worden vermeld.

Verder wordt erop gewezen dat de consument nimmer verplicht mag worden om te betalen in vreemde valuta voor een product of dienst. De handhaving op genoemde wettelijke regeling zal plaatsvinden door de Economische Controle Dienst (ECD).

Het niet naleven van het Prijsaanduidingsbesluit levert een economisch delict op waarbij er sancties zullen worden opgelegd, meldt het ministerie.


9 REACTIES

 1. He he, zijn ze eindelijk wakker geworden bij EZ? Pak die bedrijven en figuren aa. Die die soort malafide handelingen bewust doen, terwijl ze dondersgoed weten! Aanpakken zonder aanziens des persoons en politieke kleur.
  gemodereerd

 2. Weet je wat grappig is. Ga eens een supermarkt binnen. Er staat een prijs aangegeven en dan kom je aan bij de kassa slaat die winkelier een hoger bedrag aan. Als je vraagt hoe dat komt krijg je als antwoord dat de oude prijs volgens oude lagere koers is.

  Als je vraagt naar een bon dan krijg je verschillende gevallen:
  A) de bon is niet gespecificeerd
  B) op de bon staan de producten alleen in het chinees aangegeven
  C) als je een gespecificeerde bon nodig hebt en de winkelier kan alleen in het Chinees schrijven dan krijg je precies dat.

  En dan wil de regering in januari 2023 de BTW invoeren. Heel veel success…
  gemodereerd

 3. dank je. maar aangezien de koers van de srd zeer onstabiel is is het begrijpelijk dat de prijs van de luxe goederen in us$ of euro genoteerd staat. betaling in srd tegen de dagkoers is uiteraard wenselijk. dat is VRIJE MARKT ekonomie geen nps arron koers.
  gemodereerd

 4. Gaan jullie mooi slapen met jullie verhaal, Chinees zet welke prijs hij wilt en NIET op het produkt.
  En de prijs op het rek verschilt ook met die in zijn computer systeem. Dus sodermieter op met je BS
  gemodereerd

 5. ‘Het is het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie in Suriname (EZ) opgevallen dat het de laatste tijd vaker voorkomt dat de prijzen van goederen en diensten in vreemde valuta worden aangeduid’@@@
  Vaker voorkomt, Minister, het is al een eeuwigheid zo, de winkeliers nemen een loopje met u. De controle vanuit EZ lijkt nergens op, na een kortstondige opleving vallen jullie weer in slaap tot de volgende oprisping.
  Minister neemt u ook deel aan de discussie inzake de BTW of heeft u als belanghebbende/ bewaakster van de prijzen (EZ bepaalt niet de prijzen dat dien de winkeliers zelf, maar EZ kan het wel beïnvloeden) helemaal geen mening hierover.
  gemodereerd

 6. Laat ze gaan kijken bij building depot daar trappen ze de regels aan hun laars er word gewoon alleen euro vermeld en dat is al maanden zo.
  Ze praten maar controle ho maar
  gemodereerd

 7. Hou de mensen niet vr de gek. Prijzen stasn op de rekken en in computer verschilt het. Jullie deigen geen moer.
  Tegenwoordig kan iemamd die 8000 vetdiend met 2 kids, niet een chocopasta en pindakaas kopen.
  De slechtste regering ooit
  gemodereerd

 8. ministerie ez wat jullie ook moeten doen is de prijzen controleren , vanaf maandag zijn vele producten verhoogd sommige producten met 15 % maar je hebt ook producten die wel 70% duurder zijn geworden ( tray water , een pak melk ), en de minister van ez kuldipshing zei toch dat de leveranciers eerst aan haar de verhogingen moeten voorleggen , dus deze minister keurt het goed dat bepaalde producten de pan uitrijzen , of steunt zij de melkcentrale , dat mensen die een ander merk melk kopen dan melk gaan kopen van de melkcentrale omdat die goedkoper is , maar de melkcentrale zal straks ook de producten van hen verhogen,
  deze minister kan ook vertrekken
  gemodereerd

 9. Sinds 2013 hoor ik er mag alleen in SRD betaald worden in de winkels en de artikelen geprijsd zijn. Ook moet de huur van huizen, appartement en hotels ook verrekend worden SRD valuta omgezet in buitenlandse dag koers. Bij verhuren van een huis of appartement als vakantie loge dan moet men ook de regels aanhoudend wat internationaal gebruikt wordt. Hiervoor moet minister van Toerisme een onderzoek doen. In 2013 was ik op vakantie in voor 4 weken samen met m’n moeder en zoon, wij huurde een appartement in de stad. Wat mij opviel dat de bedden niet opgemaakt waren en de kussens hadden bruine vlekken, deken was pluizige. De keukengerei was niet compleet. Ik zag geen baddoek, douche artikelen, gelukkig had ik voor eerste paar dgn meegenomen. Na werk voor ik aan de schoonmaakster, wanneer komt u ons appartement schoonmaken? Dat moet uzelf doen. Er zijn geen schoonmaakartikelen in het appartement. Bij de Chinees kopen, zei de schoonmaakster. Later is gebleken dat de appartementen worden ook verhuurd aan locale bewoners als woning. Mij inzien; toeristen moeten keihard met Euro’s betalen en krijgt een service als locaal. Wij kregen service, eigen baddoeken, 2 set laken voor 2 bedden, geen schoonmaakmiddel, geen vuilniszakken. De schoonmaakster gaf ook aan dat we zelf voor dweil en emmer, bezem moeten zorgen en de beddengoed naar een wasserette moet brengen. Nu na 9 jr kwam ik de eigenaar tegen en vroeg hoe gaat met het verhuren van uw appartement en de schoonmaakster. De schoonmaakster is weg. Goed zo! Verbaasd werd naar mij gekeken en werd gevraagd waarom? Als verteld dat wij heel veel Euro’s hebben betaald voor de appartement en ook andere kosten gemaakt. Waarom heb je toen niet verteld. Omdat niemand op kantoor aanwezig was. Daarom moet minister van Toerisme en handel dit goed in de gaten houden. Toerisme moet direct verrekend worden bij inkopen van je ticket, ongeacht dat je een eigen woning hebt.
  In Nederland gaat een controleur als klant boodschappen doen en bij appartement verhuur. Ongeacht iets goed of tegengevallen is worden de eigenaren schriftelijk benaderd. Per 1 september mogen winkeliers geen plastic tassen gratis aanbieden. Wordt dit gedaan dan krijgt men een boete of u bent uw winkelvergunning kwijt. Dit verkort zwerft vuil en ook zee plastic soep. U hebt toch een plastic tas nodigt dan u tegen betaling kopen. Wat mij is opgevallen in buitenland tassen van jutten of katoen met print van plant of dier dat in hun land heel erg populier is. Su heeft Faya Lobie, verschillende soorten Helliconia’s, zwarte panter/jaguar, lekkere fruit. In jaren 60/70 zagen mensen tassen van rijstzakken of blomzakken lopen en meest zelfgemaakt. Su moet overgaan duurzaam en op recycle produkten.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.