woensdag, mei 22, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politiePrenobe Bissessur op luchthaven Suriname aangehouden

Prenobe Bissessur op luchthaven Suriname aangehouden

-

Does Travel - naar Suriname

De jurist Prenobe Bissessur is gisteren op de internationale luchthaven van Suriname aangehouden door het Justitieel Interventie Team (JIT). Hij zou op een nachtvlucht richting Miami vertrekken, maar vanwege lopend onderzoek mag Bissessur het land niet verlaten. Hij is na een kort verhoor heengezonden, zonder paspoort en moet beschikbaar blijven.

Dit heeft te maken met een strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) naar vermeende onregelmatigheden die zich hebben voorgedaan bij de de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM).

Het OM liet gisteren weten dat er teams zijn samengesteld om hiernaar strafrechtelijk onderzoek te doen. Deze teams worden aangestuurd door Officieren van Justitie onder verantwoordelijkheid van de Procureur-Generaal.

Bissessur heeft een contract met de SLM waarmee hij per maand een flink bedrag aan euro’s ontvangt voor werkzaamheden.

“De betalingen en het bedrag zijn onrechtvaardig en onredelijk. Er zal gekeken worden naar mogelijkheden om deze bedragen te verhalen”, zei de Surinaamse president Santokhi hierover in DNA. De NPS noemde het eerder al ‘conflict of interest‘.

Het OM heeft bevestigd dat Bissessur het het land niet mag verlaten, hangende het onderzoek. Hij heeft nog geen status van verdachte, aldus het OM.

UPDATE: Politiewoordvoerder Milton Bisschop laat optekenen, dat Prenobe Bissessur als persoon omstandig bij procesverbaal is verhoord. Hij heeft echter niet de status van verdachte. Het Nederlands paspoort van betrokkene is ter beschikking gesteld van de PG ivm het onderzoek. Hij mag het land niet verlaten en moet ter beschikking van het onderzoek blijven.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

41 REACTIES
 1. Oneerlijk is geen argument om iemand vast te houden
  Onrechtvaardig, wat is dat en wanneer is dat.
  Schandalige aanhouding
  Lopend onderzoek
  ok dat kan ik begrijpen
  Maar daarna excuses 1000 maal. Snappen jullie nou waarom geen hond wil investeren
  geen kenneis, geen materiaal geen neks


  gemodereerd
 2. In hechtenis nemen. een proces-verbaal laten opmaken bij de politie en voor het gerecht laten
  komen.

  Ook ddb moet voor de 8 december 1982 moorden en nu al veroordeeld is tot 20 jaar moet in hechtenis worden genomen in wachtend van het vonnis in hoger beroep. Hij is al veroordeeld, dus kan daarom niet meer vrij in het openbaar rond gaan.

  Hij is gee haar meer of minder dan een dief in een (super)markt.

  wet= wet en is voor een ieder gelijk.


  gemodereerd
 3. Hij wou naar Boefdraad gaan om advies te vragen. Ik zou de komende periode ook alle backtrack routes in de gaten houden. Met een geleend paspoort kan je ook ver komen.


  gemodereerd
 4. Deze fake jurist kwam niet naar Suriname om te investeren maar om te profiteren van de zwaktes in het systeem, hij moet zich diep schamen voor het feit dat hij een enorme maandelijkse vergoeding vraagt en krijgt voor een een schijnklus bij een noodlijdend staatsbedrijf. Suriname moet in de eerste plaats de SLM mensen arresteren die akkoord gingen met deze constructie. Dat Bissessur aangehouden wordt is terecht, hij moet eerst de uitslag van het onderzoek naar de taferelen bij SLM in Suriname afwachten en als achteraf blijkt dat hem niets te verwijten valt dan mag hij vertrekken.


  gemodereerd
 5. Dit allemaal onder toezien van minister van financiën. Corruptie ten top. Hij ziet de bui al hangen daarom zijn ontslag brief. Soso fufuru!!


  gemodereerd
 6. Allemaal show. Want als niks naar buiten werd gebracht, zouden er ook helemaal geen stappen worden ondernomen.
  Die bolle babyface kikker gaat echt niet opgesloten worden.
  Anders moeten zovele corrupte gasten die vrij en blij rondlopen worden opgepakt.


  gemodereerd
 7. Boter op zn kop zoals die drugjongen Oedit van Saramacca airport die te ziek is om terug te komen.voor zn duikboot.


  gemodereerd
 8. Allemaal gelijk, is gewoon show, das politiek, boefdraad paspoort wordt niet ontmomen en mag van SU de gestolen miljarden us dollars overal zijn en wonen met een vervalst paspoort, zo ook didibrie, alleen kan laatsgenoemde nergens vestigen in het buitenland. Al wie ook de leiding gaat krijgen de komende verkiezing, de koers gaat nooit meer 2,80 worden want door politiek heeft men ingezien dat je rijk kan worden zonder hard re werken, alleen moet je stemvee achter je kunnen krijgen. Dus we geloven niet meer on hun onzin. En toch zullen er velen zijn die daar nog erin trappen. Zo een kleine rijke land met heleboel grondstoffen en toch pinaren het overgrote deel van het volk.


  gemodereerd
 9. Kies mij voor een maand pres.van Su.Wel a no grap mo meki nanga ding.
  En iedereen schreeuwt,ja waar zijn de investeerder .De investeerders zijn niet gek.Ik zal mijn zuurverdiende kapitaal niet in een bodemloze put gooien.
  Diaspora no law.


  gemodereerd
 10. Suriname een fail state zij een Nederlandse minister hij blijkt gelijk te hebben alleen is het niet Suriname maar de gezagsdragers kennis nog kunde.
  Fraudeurs allemaal de goede niet te na gesproken.


  gemodereerd
 11. Als ik mijn huis voor 1 miljoen kan verkopen aan iemand die deze wil kopen voor dit bedrag, terwijl mijn huis maar 1 ton waard is, ben ik dan strafbaar? Deze jongeman heeft precies hetzelfde gedaan als honderden adviseurs onder Bouterse, die voor absurd hoge bedragen werden ingehuurd. Geen van hen zitten in de gevangenis. Wel kunnen wij stellen dat zijn gedrag onethisch is gezien de situatie waarin de SLM verkeerd.


  gemodereerd
 12. En als het OM het goed wil doen, dan moeten paspoort van de gele rat van Leo Brunswijk ook gelijk intrekken.


  gemodereerd
 13. En als het OM het goed wil doen, dan moeten ze paspoort van de gele rat van Leo Brunswijk ook gelijk intrekken. Bissessur is natuurlijk de oranje rat.


  gemodereerd
 14. Vreemde zaak dit. Als dit bedrag voor het hele kantoor is waarbij diverse juristen aan het dossier werken is het geen exorbitant bedrag. Je kan ook eigenaar zijn van een kantoor zonder jurist te zijn, omdat je juristen in dienst hebt. Als de SLM een contract heeft getekend staat Bissesur gewoon stevig in zijn schoenen. In Suriname wordt er weinig rationeel gereageerd op zaken.


  gemodereerd
 15. De Haan, Jesserum en Leo moeten ook zelfde behandeling krijgen. Allemaal parasieten. Bloedzuigende wormen.


  gemodereerd
 16. Het is goed dat er een onderzoek komt. In hoeverre hij een strafbaar feit heeft gepleegd is een ander verhaal.
  Juist is dat het niet integer is en dat Santokhi afscheid van hem heeft genomen.
  En als blijkt dat hij, al dan niet in vereniging, met opzet de boel heeft belazerd mag hij van mij als voorbeeld worden gesteld.
  Er zijn wetten die er liggen die zo snel mogelijk in werking moeten treden. Het voorkomt in ieder geval beter dat anderen zich onthouden van malversaties.


  gemodereerd
 17. Hij moet van de grootte jongens snel weg vluchten. Nu bestaat de kans dat hij spoorloos verdwijnt als boefraad of rip


  gemodereerd
 18. @Denise precies de reden dat je niet wil dat net als door die paarse adviseurs onder Bouterse het land leeggeroofd zal worden. Goed dat ze hem onderzoeken.


  gemodereerd
 19. Als de oplichter gewoon rond mag lopen waarom sluit je vam Trikt op??
  Straks gaat hij geluidroos weg.


  gemodereerd
 20. De Leugenaar van Lelydorp en zijn zgn dream-team geven de Rep.Suriname … Staatsrechterlijk …. in het buitenland …. Schande.

  Het zijn allemaal politiek amateurs.

  Willen ze met dit beleid deskundigen en/of investeerders aantrekken.

  Ik hoop dat Mr. P. Bessessur … bij gebleken onschuld … een zodanig claim indient … dat de staat Suriname en Niet de SLM …. wordt falliet verklaard.

  De regering die dan komt moet de schade verhalen bij de Leugenaar van Leydorp en zijn zgn. dream-team. In het uiterste geval moeten die Witte Boord Criminelen achter slot en grendel voor zeer lange tijd.


  gemodereerd
 21. Weet het effe niet meer. Ze hebben toch onderhandeld voor de vergoeding van de ingezette diensten. Ze huren een hele advocaten kantoor in Nederland met alle overhead en personeel. Het lijkt mij ook een absurd hoog bedrag. Maar het zal wel bruto zijn. Laat onderzoek uitwijzen wat er gebeurd is.
  Zo wens ik ook niet behandeld te worden. Als een crimineel. Indien hij zich schuldig heeft gemaakt aan enige misdrijf mag hij van mij strafrechtelijk vervolgd worden.
  wat moet ik zeggen. Alle boeven van de NDP die toonbaar hebben gestolen van het land lopen nog vrij rond. En nog met een grote bekken. Kijk maar naar Boeva, en anderen van de NDP in het kabinet. Land leeggeplunderd en tot het laatste moment hebben alles weggedragen wat weggedragen kan.
  Chan heb ik in deze niet op zijn daadkracht kunnen betrappen.
  Een grote boef die na 2 jaar voor het gerecht wordt gedaagd. Vernieling en dieverij.


  gemodereerd
 22. Wanneer gaat Chan al het gestolen geld terughalen??
  En hoeveel verdiende Boevie als minister en hoeveel heeft die niet gestolen??
  Waar is die??
  Ik zou in deze dezelfde daadkracht van Chan willen zien.
  Chan heeft mijn soort mensen in Suriname verarmd maar die hoort je niet. In alle stilte, kracht en noeste arbeid proberen ze deze door de NDP boeven crisis te boven te komen.
  Ook hun Bazo kaarten zijn hun afgenomen. Crimineel van kabinet Chan.
  Chan doe wat je beloofd hebt. Alle gestolen geld naar binnen halen.
  Nee, de armen moeten pinaren.


  gemodereerd
 23. Wie heeft Prenobe zo snel aan een vliegticket geholpen of was deze reis al geboekt, dus van een haastig vertrek zal dan geen zijn. Wie was op de hoogte van zijn vertrek. Laat het speciale team dit ook onderzoeken. Ben benieuwd wat het gaat opleveren.

  Verder vraag ik mij af als Prenobe een strafbaar feit heeft gepleegd, een arbeidscontract afsluiten is niet strafbaar, hoogstens oneerbaar, de hoogte van de beloning is evenmin strafbaar. Het contract is eerder ongeldig dan dat Prenobe een strafbaar feit heeft gepleegd, als blijk dat de bedrijfsprocedure niet is gevolgd, zoals de vereiste toestemming van de voltallige RVC. Zal de pres niet op de hoogte zijn geweest van deze deal, ik betwijfel dat, hij is iemand die boven alles zit. Ben benieuwd naar de uitkomst van het onderzoek.

  Hoe is het gesteld met het moraal kompas onder de ‘topadviseurs’ van de president. Zijn er nog meer van deze types, één ding weet ik en dat is, als dit niet door Leo naar buiten was gebracht was er geen vuiltje aan de lucht geweest. Dan was de president ook niet met één in haast in elkaar gefrommelde tekst in DNA gekomen om zijn blablablabla voorstelling op te voeren inzake deze kwestie, dan was Prenobe gewoon zijn topadviseur gebleven met riante beloning. Als blijk dat Prenobe niet strafbaar heeft gehandeld, dan staat onze pres in zijn te grote hemd.
  Papa Jantje dan zijn niet alle Hindoestanen corrupt, tôg.

  Btw, ‘Prenobe is de man van 20 adviseurs baantjes waarop Leo in zijn publieke uithaal doelde ten tijde van de Organic movement straatacties’. Bron: Rozenblad.


  gemodereerd
 24. Deze had nog nooit van back track gehoord. Nu nog even wat $$$$ overmaken voor de dreamteam nibte kanhaai en hij is vrij voor de weekend.


  gemodereerd
 25. Goed zo. En nu doorpakken met wat er een hele tijd al wordt geroepen en geëist:GROOTSCHALIG CORRUPTIE ONDERZOEK VANAF 25 NOVEMBER 1975. ZONDER AANZIENS DES PERSOONS. OM , BEGIN ERMEE.


  gemodereerd
 26. En als er net zo ADEQUAAT was gehandeld bij boefdraad; dan was er VEEL ontvreemdde valuta teruggehaald.
  Debieus, is je bezemsteel geluidloos, jo paarse heks?


  gemodereerd
 27. Beste famirie
  Goed zo verlinbken jullie elkaar massaal. Onder ndp werd alles onder de zandberg geschoven.
  De tijd om elkaar te dekken is voorbij. Iedereen wordt gekortwiewkt.
  HEERLIJK.
  Hopelijk gaat men door met het zoeken naar teringhonden die ons land naar de klote hebben gebracht en brengen.
  De tijd van ik doe wat ik wil, want ik weet wat van je.
  Komt u maar,
  Geen gepik iedereen in de lik!
  We hebben nu al veel heel veel te danken aan Zijne Excellentie de president

  Nu neemt men zijn verantwoordelijkheid, desnoods als je zelf koppie onder gaat.

  het kan toch goed komen met Suriname.
  De schoonmaak is begonnen. Er zullen vast en zeker stakingen komen en de oude schurken schijten nu al, Ad hin, Boef A, Paardepisser of is het Par mess, de grootste schijthond verstopt zich achter de man die af en toe uit zijn sarcofaag kruipt om wat bloed te komen drinken
  Is ndp slecht????
  Nee ze zijn een uitstekende oppositiepartij

  Gado di we fesi mang


  gemodereerd
 28. haha go joosje pony heeft weer eens wat te zeggen, of eigenlijk heeft ie weer niets gezegd en dat met zoooooooooooooooooooooooooooveeeeeeeeeeeel woorden
  haha soso go


  gemodereerd
 29. Laten wij gewoon kort zijn met de uitleg van de vervolgingswet. Het OM bevestigd als PG orgaan dat dhr. Prenobe nog geen verdachte is in het onderzoek dat tegen hem gaande is. Ze dezelfde wet in een artikel, dat wanneer personen nog geen verdachte zijn de wet hun niet mag verbieden in hun bewegingsvrijheden. Sterker nog dat de paspoort niet mag worden geconfisqueerd. Nu dat de OM het toch heeft bevolen invordering van de paspoort, handelen zij buiten ieder bevoegdheid ongrondwettelijk en disproportioneel zonder rechtvaardiging op juridische grondbeginselen. Foei toch PG. De vrijheid en ieder vertrouwen op de burger is hiermee geschaad.
  Eigenlijk zou Santokhi hard moeten ingrijpen dat dit gewoon niet kan en onwenselijk is. Hij hoort beter te weten omdat hij in het verleden minister van justitie is geweest.


  gemodereerd
 30. @@@hong kong free
  Ben helemaal met je eens. Want de helft van suriname is een boef. Waar ga je al deze gasten opsluiten. De ene boef ondersteunt en beschermt weer de andere boef. Zo blijft het hele systeem in tact.
  Zo gaat het ook bij de rovers. In periode van Santokhi is het nog erger geworden. Hij denkt alleen maar aan zich zelf en laat de hard werkende burgers stikken.


  gemodereerd
 31. Beste forum schrijvers.
  Laten we nuchter nadenken. Hoe kan Prenobe verkeerd hebben gehandeld. De salaris is een overeenkomt tussen de werkgever en werknemer. De werknemer heeft toch geen middelen om de werkgever onder druk te zetten voor zijn salaris. Wie heeft de handtekening onder de beschikking gezet, de directeur van SLM natuurlijk. De RvC had erop moeten toezien of er geen sprake was van onoordeelbaar handelen in verschillende kwesties. Daarvoor zijn ze in dienst aangenomen om op de huishouding op te passen. Maar hierin zijn ze totaal gefaald. Ze zitten alleen maar op hun luie reet zichzelf te spekken!!


  gemodereerd
 32. ha ha ha debby , jou vriendje van trik is in de gevangenis gestopt door jou grote liefde ddp , die van trik stal geld bij de sbvs dat van ddb was en toen heeft hij roemer daar neergezet en die steelt geld daar nu voor ddb , die roemer gaat straks ook de bak in
  debby en die bissesur lijkt op mul


  gemodereerd
 33. pony , Bor heeft je mooi voor aap gezet
  pony jij houdt van vetkoppen , deze bissessur en ook hoefdraad he


  gemodereerd
 34. Ik snap hier niets van. Wat is het strafbare in deze zaak.
  Iemand hoog in de bomen “lees minister van Financiën” is toch eens akkoord gegaan met het contract en het bedrag dat meneer De Haan en meneer Bissesur hebben gevraagd voor hun diensten. Was het niet zo dat minister van Financiën zei dat Bissesur kwijtschelding of vermindering van schulden bij een schuldeiser van de SLM heeft gerealiseerd.
  Waarom wordt Bissesur dan aangehouden. Er is indertijd/vooraf een prijsafspraak gemaakt met bovengenoemde mannen om SLM weer levensvatbaar te maken.

  Ik vind dat degene die akkoord is gegaan met dit wurgcontract aangehouden zou moeten worden.
  Die persoon zag volgens mij in heel Suriname geen geschikte jurist die het probleem van de SLM kan oplossen.

  Wat ik nog erger vind is dat de president doet alsof hij niet op de hoogte was van de prijsafspraak en betalingen.

  Hieruit trek ik de conclusie dat er vooraf geen conclaaf hierover is geweest in het ministerraad. Want ook in deze vraag ik mij af wat de rol van de minister van Financiën en minister van Toerisme is geweest


  gemodereerd
 35. Bor, jij en de oranje helden krijgen pijn aan jullie ogen, nóh. Vooral als jullie niet gewend zijn zoveel slecht te lezen over de pres (hij haalt Bouterse nog in, ha), als ik jou was zou ik flink gaan lezen, er komt nog meer!!!!

  WAT 24 augustus 2022 Bij 02:58
  pony , Bor heeft je mooi voor aap gezet
  pony jij houdt van vetkoppen , deze bissessur en ook hoefdraad he@@@
  Wat, ik kan geen Joker meer zijn, wij hebben al een joker in Sranan, je weet wie ik bedoel, als je het nog niet weet vraag het maar aan Jogi.


  gemodereerd
 36. Wat een ontiegelijke blunder OM!

  Wat is de aanklacht, is er überhaupt een aanklacht, hij is geen verdachte zeggen jullie zelf. Jullie gijzelen alweer een buitenlander.

  Geef die buitenlander zijn paspoort terug, hij is ontslagen wat moet hij nog daar.

  Hij heeft zichzelf niet in dienst genomen en hij heeft zichzelf niet uitbetaald.

  Jogi en Gajadin zijn hysterisch en moeten asap stage gaan lopen in het buitenland om leren hoe men werkt, in grote bedrijven.

  Jullie worden opgejaagd door paars en trappen met gestrekte benen erin. Ze zijn systematisch bezig de boel te verstieren.


  gemodereerd
 37. PatCre, terechte opmerkingen, het is allemaal zo wazig.
  Het is een zeer pientere man, de minister van financiën die erbij zat en fiat heeft gegeven geeft ineens de brui aan Chan, wil niet verder, misschien voelde hij nattigheid. De Haan kraait zijn aftocht en madam ‘stem slim’, is ook ineens vertrokken naar Miami useeeeeeee.
  Heeft iemand het al opgemerkt, al deze mensen hebben een Nederlandse paspoort, behoren tot de grote groep diaspora, door onze pres geformeerd, omdat hij geen vertrouwen heeft in zijn eigen burgers, dezelfde burgers die hem hebben gekozen. Hij heeft het land zo’n beetje overgeleverd aan de diaspora, en nu wordt hij door dezelfde diaspora gebeten. Het valt nu rauw op zijn dak. Hier, zeggen wij altijd als iemand niet wil luisteren, ai a kisi ing moi, Gado straf a mang, zgn intellectuelen zeggen karma is a bitch.


  gemodereerd
 38. Correctie: ‘ zeer pientere man slaat op Bissessur, hij heeft ook een Nederlands paspoort, dus niet de minister van financiën.


  gemodereerd
 39. Ik heb een aantal reacties doorgelezen ” ik houd mijn hard vast ” wieheeft de contracten ondertekend??
  Waar waren de ministers en de bestuursleden toen de DEALS zijn gesloten, zijn de eerste die alle belangrijke overheid zaken moeten controleren.
  WORDT Spannend ” koppen gaat ” DIT is geen Privaatrecht ” Burgers onderling ” DIT Burgerlijk recht ( Overheid & Burger)” strafvordering daarna Strafrecht. OM & KANTONRECHTER als eind station” mensen die rechten hebben gestudeerd kan het beter formuleren, hun kunnen in detail uitleggen.Ik ben benieuwd & nieuwgierig.


  gemodereerd
 40. Naar aanleiding van het schandaal bij de SLM en de kwestie Prenobe Bissessur, geef ik de lezer nog wat achtergrondinformatie die naar mijn mening, de Surinaamse gemeenschap niet mag worden onthouden.

  De heer Bissessur heeft zijn Bissessur Legal BV opgericht op 10 december 2021. De BV is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel op 13 december 2021. De laatste statutenwijziging dateert van maart 2022. De enige werkzame persoon is P. Bissessur (Bron: kvk.nl (zie bijlage KVK-uittreksel)).

  De eerste overmaking naar rekening van dhr. Bissessur bij de ABN Amro-bank (ad. EUR 10.000) dateert van 22 februari 2022, terwijl het contract formeel werd ondertekend op 15 maart 2022 (bron: DWTonline 17 augustus 2022).

  Niet alleen heeft het er dus alle schijn van dat de BV is opgericht om het contract met de SLM te kunnen afsluiten, sterker nog: dhr. Bissessur werd reeds betaald voordat het contract van kracht was!

  Bij mij rijst bovendien de vraag, of hier geen sprake is van ernstige belangenverstrengeling. De heer Bissessur is onder andere voorzitter van de Deviezencommissie, adviseur van de president en van de minister van Financiën en Planning.

  Lijkt mij een aardige fulltime baan om daarnaast ook nog een advocatenkantoor te runnen, nota bene op 8000 kilometer afstand. Hoe kan een lid van het transformatieteam, aangesteld door de president, zijn eigen juridische adviezen beoordelen?

  Ik vraag mij af of zijn diensten als adviseur en voorzitter van de deviezencommissie, ook worden vergoed volgens het systeem van de SLM. In de side letter wordt onder het kopje: ‘voorschot declaratie’, gesproken over een overeengekomen fixed monthly fee van EUR 17.500 exclusief BTW. Inclusief BTW, is dat EUR 21.175. Wanneer u als Nederlandse ondernemer een dienst levert in het buitenland, wordt de dienst voor de BTW belast in het land van uw afnemer.

  U stuurt dus een factuur zonder Nederlandse BTW. U geeft deze dienst niet aan in uw BTW-aangifte. (bron: belastingdienst.nl). Dus is de nettobetaling 21 procent hoger dan men doet voorkomen.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES