Vandaag is Wereld Muggendag; de meest dodelijke dieren op aarde

6

Ieder jaar op 20 augustus is het Wereld Muggendag. Deze dag is een herdenking van de ontdekking van de Britse arts Sir Ronald Ross in 1897 dat vrouwelijke anofelinemuggen Malaria overdragen tussen mensen.

De mug is het dodelijkste dier ter wereld. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan.

Malaria maakt meer dan 400.000 dodelijke slachtoffers per jaar. Een andere ziekte die muggen overbrengen is Dengue, waaraan vooral kinderen in Azië en Latijns-Amerika bezwijken.

Volgens een onderzoek liep in de 19e eeuw bijna de helft van de wereldbevolking een aanzienlijk risico op Malaria, met een sterftecijfer van 10% onder de geïnfecteerden.

Ross had in 1894 al experimenten uitgevoerd met Culex (mogelijk C. fatigans) die zich voedde met vogels die besmet waren met vogelmalaria Protesoma relictum (nu Plasmodium relictum) en merkte op dat ze zich ontwikkelden in de darm van muggen en vermoedde dat hetzelfde zou kunnen gebeuren bij Malaria.


6 REACTIES

 1. We kunnen lokaal de muggen bestrijden door onze erven schoon te houden. Stilstaande water zoals vijvers zonder outlet met muggenlarve etende gupjes te vullen. Onder een muskieten net slapen en lotions tege muskieten bijten te gebruiken.
  gemodereerd

 2. Muggendag? Neks te maken. Muggendag of geen muggendag, gaat gewoon 1 last minder of 2 last minder.
  gemodereerd

 3. hier in Suriname is elke dag een muggendag en de muggen houden ervan en ze hebben voedingsbodem genoeg hier , je kunt je erf schoonhouden en zorgen dat er geen plekken zijn waar stilstaan water is op je erf , maar als naast jou percelen zijn die niet schoon gehouden worden en de goten ook niet , dan hebben de muggen vrij spel en zullen jou blijven lastig vallen
  maar muggen en vliegen en wespen en luizen zijn toch ongedierte
  gemodereerd

 4. Mijn huis zit vol met muggen vooral in warme seizoenen en ze prikken als een gek. Ik probeer ze dood te meppen wereld muggen dag of geen wereldmuggen dag. Op wkn is @1am een vervelende mug! Hij is zeer negatief en racistisch over personen een roze mug hollander nooit zal hij kritiek op zijn eigen soort hebben zo is hij.
  gemodereerd

 5. Het is elke dag muggendag in Suriname, althans op de plek waar ik verbleef tijdens mijn vele bezoeken aan het land. Je wordt er continu aangevallen door die beestjes. Je wordt er gek van.
  gemodereerd

 6. Muggen 🦟 dag ik heb mijn ramen wijd open gezet dat alle muggen naar binnen kunnen komen .
  Toen alle ramen goed dicht gemaakt.
  En ik ben buiten gaan slapen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.