maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenMedia en literatuurNieuw fonds moet journalistiek in Suriname naar hoger niveau tillen

Nieuw fonds moet journalistiek in Suriname naar hoger niveau tillen

-

Does Travel - naar Suriname

Een initiatiefgroep uit Nederland heeft het plan gevat om in Suriname een fonds voor de journalistiek op te zetten. Dit fonds moet ervoor zorgen dat Surinaamse onderzoeksjournalisten tijd en middelen krijgen om écht in zaken te duiken, zoals gevallen waarin boeven de staatskas leegroven.

De groep bestaat uit journalisten Sheila Sitalsing en Jeroen Trommelen alsook fondsspecialisten Roy Khemradj die bij het Nederlandse Stimuleringsfonds voor de Journalistiek zat en voormalig directeur Jessica Swinkels van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Er is hiervoor al een projectplan geschreven en 30 duizend euro gezocht om het fonds op te starten. “We willen het niet beheren, alleen helpen opstarten. De absolute voorwaarde is dat men daarna in Suriname op zoek gaat naar middelen om het in stand te houden”, aldus Roy Khemradj die ook jaren journalist is geweest en onlangs na tien jaar stopte als bestuurslid van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

In een interview wenst hij Suriname een eigen Follow the Money(*) toe. Khemradj: “Al die boeven die daar de staatskas leegroven… Ik zou willen dat er een collectief van journalisten zou komen dat, misschien met hulp van buitenlandse collega’s, uitzoekt: wie zijn dat? Waar gaat dat geld naartoe?”

Volgens hem is het op dit moment onveilig voor individuele journalisten die in Suriname wonen, om dat soort dingen te onderzoeken. De samenleving zou er echter bij gebaat zijn als er eens wat tegels worden gelicht.

“Dat kan alleen met een goed vangnet en goede financiële steun. Ik hoop dat we met dit initiatief de journalistiek in Suriname op allerlei manieren naar een hoger niveau kunnen tillen”, zegt de oud-journalist.

(*) Follow the Money is een Nederlandse onafhankelijke nieuwswebsite voor financieel-economische onderzoeksjournalistiek.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

6 REACTIES
 1. Een goede dus “echte” journalist moet gewoon 100% eerlijk en 100% betrouwbaar zijn.
  Dat maken wij dus nooit meer mee!

  Laat dat nou net het grote probleem zijn in Suriname, het zijn over het algemeen allemaal corrupte meelullers, die chantabel zijn, durven niet eens kritische vragen te stellen, laat staan dat ze ergens hun tanden in zetten om de onderste steen boven te krijgen!

  Daarom blijft al vele jaren bij simpele berichtgeving van het zoveelste auto-ongelukje nummer 1000 en buurman bespringt zijn 10e buitenvrouw en steelt de kippen van de overbuurman!

  Follow The Money…
  Dan kom je toch steeds uit bij bepaalde personen (kan dus geen toeval meer zijn!)
  Deze criminelen, die overal al lang bekend zijn, maar Surinamers zijn schijthuizen, durven niks zelf, afwachten tot anderen de hete kastanjes uit het vuur halen.
  Dan kan je lang wachten…


  gemodereerd
 2. Ook al hebben ze de informatie ze gaan het niet op hun nieuwssite of tv of krant zetten. De regering hft ze bij de bsllen. Nankoesingh zet de boel op fb, die kan oppassen.
  Journalist?? In Su komen ze bij omroep en krijgen een mic en gaan wat vragen stellen.
  Ze zeggen dat ze geen geld verdienen vr onderzoek. Zo dom zijn ze.
  Dna leden wat vragen stellen.


  gemodereerd
 3. Lastig yeré, ik probeer het te begrijpen..

  Het is nu erg moeilijk voor een onderzoeksjournalist om gedegen onderzoek te verrichten. En voorheen? Toen was het zeer eenvoudig en super veilig, waarom toen geen fonds?

  Anyhow, ik geef 100 srd, voor onderzoek naar integere professionals(op alle gebieden) in suri. Srd omdat valuta niet mag, alleen voor huur, hypotheek of in een bar mag valuta.

  Plus 100 srd extra, want ik wil weten waarom deze integere experts niet hebben geholpen om slm, ebs, swm, etc. te laten bloeien tot winstgevend bedrijven.
  Zoveel professionaliteit en integriteit in dat land en toch een junkstate. Ikke niet begrijp, ikke buitenlander.

  Ondertussen lees ik wel de WEST!


  gemodereerd
 4. Werd hoog tijd. Al een hele poos wanen velen zich journalist, haast altijd zonder enige (gedegen) opleiding te hebben genoten. Het resultaat van hun verslagen is dan duidelijk merkbaar. De taal en schrijffouten, daar wil ik het nu niet over hebben. Bij elk sensationeel voorval komen ze “gelijkbenig” uit. Na een week of zo is iedereen alles vergeten. Er komt nimmer een follow-up bij zaken die niet helemaal opgehelderd zijn. Sommigen wedijveren om de titel ” meest negatieve journalist van su”. Voor mij is dat al een hele poos duidelijk.


  gemodereerd
 5. de meeste journalisten hier op een paar enkelingen na , lullen maar wat en nu durven ze pas vragen te stellen aan de regering of aan wie dan ook , echt 10 jaar lang durfden ze geen vraag te stellen aan de machthebbers , een verdwaalde kogel kon jou lot zijn , en nu die galbakken denken dat ze vrije journalisten zijn bakken ze er nog niets van , dus deze nep journalisten komen alleen maar in een lager niveau terecht


  gemodereerd
 6. De media heeft een zeer grote rol in de mindset van de ontvanger !
  De media sector heeft daarom een verantwoording en moet aan strenge eisen voldoen !
  Duidelijke classificatie en differentiatie van de media moet de kwaliteit, betrouwbaarheid en objectiviteit kenbaar maken !
  Een keurmerk en het afleggen van een eed is niet overbodig en zal serieuze media met betrouwbare bronnen een onderscheidend kenmerk geven !
  En kan er dus onderscheid gemaakt worden met sensationele, roddel, subjectieve, commerciële, etc. media !

  Maak het verschil tussen het koren en het kaf !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES