Nederlandse douane neemt schild van schildpad uit Suriname in beslag

13
Nederlandse douane neemt schild van schildpad in beslag
Foto: (c) douane Nederland.

In een pakket uit Suriname heeft de Nederlandse douane onlangs dit schild van een echte schildpad gevonden. Het bleek om een kolenbranderschildpad te gaan.

Deze landschildpad komt voor in grote delen van Zuid-Amerika, waaronder Suriname. Ze kunnen meer dan 30 jaar oud worden.

De kolenbranderschildpad staat niet op de lijst van bedreigde diersoorten, maar je hebt wel een vergunning nodig om deze soort in Nederland in te voeren. De juiste papieren ontbraken helaas, en het schild is daarom in bewaring genomen meldt de douane.


13 REACTIES

 1. Dat beest is toch al geconsumeerd, wat zeuren ze nou.
  En bovendien geen beschermde dier soort, het is gewoon
  spijker in laag water zoeken!

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 2. De schild vd Kolenbrander schildpad moet terug gegeven worden aan de republiek Suriname, anders is hier gewoon sprake van diefstal.

  De dief die roept, houdt de dief!, maar zelf een dief is.

  Werk aan de winkel voor de Suninaamse Ambassadeur in Den Haag. Hij kan het beste hierover advies inwinnen bij advocaat Gerard Spong.

  Laat Nederland niet meer zaken van Suriname in haar bezit houden, het koloniale tijdperk is voorbij. Surinamers zijn bijna de recht opstaande mens. We gaan nog gebogen en strompelend voort zoals her kunstwerk van Erwin de Vries in Amsterdam dat laat zien, maar er is licht aan de horizon. We zien het eerste licht al van de op komende zon. Er zijn goede perspectieven voor de recht opstaande Surinamer, schouders naar achteren getrokken, borst vooruit, kin omhoog op weg gaan naar een mooie toekomst.

  De schild van de Kolenbrander schidpad moet terug, want een kolenbrander schildpad zonder de schild kan geen rust vinden, aldus de het alfa mannetje van de stam vd Kolenbrander schildpad.

  Vertrouwen In Eigen Kunnen.
  gemodereerd

 3. idioot die met zo’n schild komt aanzetten. Forse boete nasst in beslagname. Bovendien vertellen hoe hij hier aan komt kunnen ze in Suriname die andere idioten opsporen
  gemodereerd

 4. Kolenbrander schildpad? Nooit geweten dat mijn ‘busi sekrepatu’ net als Alexander van Nederlandse adel was.
  gemodereerd

 5. passant is door een Surinamer verstuurd , dus de douane hier had beter moeten controleren en dan was dat schild hier gebleven , maar jij woont in Nederland en hebt de pik aan Nederland wat doe jij daar dan nog
  gemodereerd

 6. henkes zet die paarse bril af en jij ziet dan veel beter , de kolenbranderschildpad kan wel 30 jaar oud worden , maar andere schilpadden kunnen nog ouder worden 50+

  maar hier in Suriname hebben schildpadden die uit de eieren moeten komen 0 kans , want verdomd vele klojo’s rapen die eieren en ze verkopen ze ook nog de schildpad is ten dode opgeschreven hier en de regering treed niet op
  gemodereerd

 7. Een deel van mijn voorouders komt uit de EU, dus waarom mag ik dan hier niet zijn?
  Behalve EU en Suriname heb ik meer moederlanden waar ik welkom ben en mag wonen.

  Als ik iets wil zeggen kan niemand mij daarvoor tegen houden in een democratische rechtsspraak. Ik vrije meningsuiting, een grondrecht. Ik ben geen gelukzoeker, asielzoeker, vluchteling of whatever.

  Ik mag in de EU zijn, eeuwen lang wonen delen mijn voorouders in de EU.
  gemodereerd

 8. WAT, net zoals ik niet wist dat mijn Surinaamse huisschildpad de kolenbrander schildpad heet, wist ik ook niet dat ik een paarse bril opheb.
  Niemand in Suriname eet de eieren van de kolenbrander schildpad, men eet de ejeren van onze zeeschildpadden. De eieren van de kolenbrander schildpad zijn klein en in tegenstelling tot de zeeschildpadden leggen ze hun eieren niet in grote groepen op één plaats, maar verspreid in het bos. Zelf zijn er bij mij op het erf honderden kleine kolenbrander schildpadjes geboren. Zoals in het artikel.stond, is deze soort geen bedreigdediersoort. Overugens kunnen veel soorten schildpadden meer dan honderd jaar worden. Ik denk dat de kolenbrander ook zo oud kan worden.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.