Nederlandse delegatie spreekt president en Nationale Reparatie Commissie Suriname

41
Nederlandse delegatie spreekt president en Nationale Reparatie Commissie Suriname

De negen leden tellende delegatie van de Nederlandse Tweede Kamer, die momenteel voor een werkbezoek in Suriname vertoeft, werkt vandaag een lijvig programma af. Zo wordt er vanmiddag om 15.00u een bezoek gebracht aan de Surinaamse president Santokhi en is er van 16:30u – 17:30u een gesprek met Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname.

Commissievoorzitter Zunder zei eerder dat er een standpunt vanuit de Surinaamse regering en het parlement moet komen inzake het slavernijverleden, de erkenning, excuses en herstelbetalingen. Hij benadrukte dat er op den duur vanuit Suriname aangegeven zal moeten worden wat de materiële en immateriële schade is geweest van het koloniale verleden.

“Daaraan zal je een prijskaartje moeten hangen en dienen partijen overeen te komen hoe ze dat gaan aanpakken. Voorafgaand daaraan moeten de excuses komen. Excuses voor de misdaden die gepleegd zijn tegen de mensheid hier. Die verontschuldigingen moeten hier in Suriname geboden worden en door het hoogste gezag; de koning en premier van Nederland. Vervolgens zal er overeenstemming bereikt moeten worden over een programma van herstel, over hoe de aangerichte schade te herstellen”, aldus Zunder.

De delegatie brengt vanmorgen eerst ook een bezoek aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Onderwijs. Daarna spreekt men de voorzitter van de Nationale Assemblee (DNA) Marinus Bee, die eerder in een interview met Trouw aangaf dat excuses en herstelbetalingen voor het slavernijverleden voor Suriname centraal staan bij het bezoek van de Kamerleden.

Bij DNA wordt ook gesproken met DNA vice-voorzitter en voorzitter van de Commissie Mensenrechten Dew Sharman.

41 REACTIES

 1. Goed zo, vraag de president wanneer hij gaat stoppen om familie en vrienden te accommoderen. Vraag de president wanneer hij echt prudent beleid gaat voeren en de grondrovers van de ABOP gaat aanspreken. Vraag de president waarom hij zich als een dictator gedraagt en zoveel moeite heeft als het arme volk gaat protesteren tegen het wanbeleid. Vraag de president waarom hij in godsnaam broodjeszaken en moskeeën gaat openen alsof hij niets te doen heeft. Vraag de president wat de uitkomsten zijn van de honderden presidentiele commissies die hij benoemd.
  gemodereerd

 2. Prioriteiten stellen als het om overleven gaat, mensen hebben het heel moeilijk in Suriname dan nu te willen praten over de slavernij, gevolgen ervan en excuses. We leven nu in de 21 ste eeuw.
  gemodereerd

 3. da zijn ze snel klaar
  suriname kent geen mensenrechten. wel rechten voor criminelen
  zo nu effe lekker luieren. Familie even op bezoek laten komen en laten zien hoe geweldig je het wel niet hebt (en dat zei eigenlijk losers zijn).
  en dan een hapje eten en drinken, wat bezienswaardigheden laten zien. Onderweg berooft worden, silvana kan mazzel hebben dat ze daarbij ook gepaaldt word.zal de eerste keer zijn aangezien ze alleen bakras wil
  en dan weer gauw weg op naar een lekker resort op curacocao.
  gemodereerd

 4. Aan de Goudkust (Ghana) werden door de slavenhandelaren diverse slavenforten gebouwd. In dit artikel staan we stil bij de geschiedenis van deze slavenforten.

  De forten dienden als verzameldepots voor de slaven. Uit de binnenlanden werden mensen, vaak oude vijanden, gevangen genomen, naar de kust gedreven en verruild voor wapens en goederen. Bewoners van hele dorpen werden meegenomen om als slaaf te dienen. Een belangrijke AFRIKAANSE HANDELSPARTNER van de NEDERLANDERS was ASANTEHENE KWAKU DUA, de koning van de ASHANTI, een machtig volk uit het binnenland van GHANA.
  Fort Elmina
  Fort Elmina gelegen in Ghana werd in 1482 gebouwd door de Portugezen. De Portugezen noemde het fort São Jorge da Mina (St. George of the Mine). Oorspronkelijk was dit fort bedoeld voor de goudhandel maar later werd het gebruikt als slavenfort. Langs de kust van Ghana stonden wel 76 forten. Het goud in Ghana en de winstgevende slavenhandel maakten dat steeds meer Europeanen naar de Goudkust reisden. Engelsen, Fransen, Zweden, Denen en Hollanders bouwden de forten. Er bestond een felle concurrentie en de forten wisselden regelmatig van eigenaar. In 1637 veroverden de Nederlanders Fort Elmina. Het bleef in Nederlandse handen tot het in 1871 aan de Engelsen werd verkocht.
  In een slavenfort leefden soldaten, ambtenaren, handelaren en slaven een hard bestaan. In Fort Elmina stierven van de ongeveer driehonderd bewoners er jaarlijks ongeveer vijftig aan tropische ziekten en drankmisbruik. Aan het hoofd van een strenge hiërarchie stond de directeur-generaal. Omdat in het fort geen vrouwen waren hadden de blanke mannen veelal een Afrikaanse relatie. In het dorp Elmina komen nog steeds Nederlandse achternamen voor.

  Fort Cormantine
  Fort Amsterdam
  Fort Amsterdam
  Dit fort werd in 1631 door de Britten gebouwd en vernoemd naar het nabij gelegen dorp Kormantse. De West Indische Compagnie (WIC) veroverde het fort in 1665 en veranderde de naam in Fort Amsterdam. Net als bij Fort Elmina was aanvankelijk de goudhandel de belangrijkste bezigheid en later de slavenhandel. De slaven werden vanuit dit fort vooral vervoerd naar Jamaica en Suriname. In 1782 heroverden de Britten het fort weer. De Nederlanders namen het in 1785 weer in.
  Een Afrikaans leger verjoeg in 1811 de Nederlanders. Het fort werd hierbij gedeeltelijk vernietigd. Tegenwoordig herinneren de ruïnes aan dit voormalige fort uit de 16e eeuw.
  gemodereerd

 5. Kan zuurtje effe uitleggen hoe hij de vergoeding gaat verdelen. Krijgen surineds in euries uitbetaald en suri’s in srd.

  Volgt er een dna test, leg uit!
  Wij willen transparantie, nu!
  gemodereerd

 6. Belachelijk snoepreisje, alsof er in dit land niets belangrijker te doen is.
  Je gaat geen stuiver krijgen en anders merken de creolen het wel in dit land.
  gemodereerd

 7. Als eerste moet deze NL delegatie Chan onmiddellijk uitschakelen en laten aftreden! dat willen wij surinamers. Want hij beroofd het volk1
  gemodereerd

 8. Je moet je kapot schamen Surinamers, de huidige Nederlander verantwoordelijk houden voor iets dat 150 jaar geleden gebeurt is. Dat je dit op ons bord wil schuiven zal je nooit vergeven worden. Daarom hoef je van mij ook geen banden aan te halen, wij hebben niets aan bananen republiek Suriname die criminelen laat regeren. Je gaat geen stuiver krijgen, anders komt er opstand.
  gemodereerd

 9. @Hollandse delegatie,

  Jullie begrijpen wel dat de pleuritis uitbreekt als dit in de kamer wordt besproken.
  Miljoenen aow’ers lopen nu bij de voedselbank.
  Ongekend aantal failliete bedrijven.
  Boeren die nog niet klaar zijn met hun feti.
  200 asielzoekers die nu gewoon op straat moeten slapen.
  Huizentekort en kamertekort voor studenten.
  Overal een schrijnend tekort aan personeel
  Lange wachtlijsten in de zorg.
  Hoge energie en gasprijzen tot circa 6000€.
  Ongekende stijging v prijzen in de super.
  Etc etc.

  Ik kijk erg uit naar het debat in de 2e kamer.
  Sinterklaas spelen doe je maar met je eigen geld.

  Nu even niet!
  gemodereerd

 10. Wat excuses.. De slavenhandelaren uit Afrika die hun eigen mensen als slaven verkochtten, zij moeten excuses doen! Afrikanen zijn ervoor schuldig. De Europeanen kochtte van ze de slaven. En wat heeft Chan met de slavernij te maken! Kent hij de geschiedenis. Chan moet het volk excuses aanbieden, omdat hij met het geld van het volk onnodige luxe reizen maakt. Ook zijn ministers en aanhangers ook ervan profiteert en ze allemaal om de beurt met vakantie gaan. Dit moet worden onderzocht. Slavernij is allang voorbij, we gaan niet blijven hangen bij het verleden. Ook de hindoestanen zijn trots dat de Nederlander hun naar Suriname als contractarbeiders hadden gebracht. Ga eens zelf naar India en kijk die wijken van waar onze over grootouders zijn gekomen. Tot heden zijn ze erg arm , geen stroom. Wees trots op de Nederlanders. Ik als hindoestaans ben trots op de Nederlanders dat ze mijn over over grootouders uit India door Suriname hadden gehaald, vandaag we hier een briljante toekomst hebben in vergelijking met India. Er moet een nieuwe president komen!
  gemodereerd

 11. 150 jaar geleden werd de slavernij afgeschaft. Dat was gisteren. Mijn grootvader is 97 jaar geworden en als hij nog leefde zou hij 140 jaar oud zijn, d.w.z. dat de slavernij 10 jaar voor hij geboren was werd afgeschaft. Nu ik mij dat realiseer begrijp ik pas waarom mijn grootvader alles wat Nederlands was ophemelde en alles wat Surinaams was afkraakte (praat Nederlands en Sranan Tongo.is geen taal b.v.). Die mentaliteit heeft mijn grootvader op zijn kinderen overgedragen. De generatie van mij is de eerste generatie die de minderwaardigheid ten opzichte van Nederlanders begint te verliezen, maar we zijn er nog lang niet. Geen wonder dat er nog steeds een heleboel Surinamers met de gedachte rondlopen dat Nederland Suriname weer zou moeten koloniseren I.p.v. zich ten volle in te zetten om Suriname op te bouwen. Geen vertrouwen hebben in het kunnen van onze eigen mensen is een van de ergste erfenissen die Surinamers hebben overgehouden van ons slavernijverleden
  gemodereerd

 12. Als ze allemaal wat medisch materiaal hadden meegenomen, dan was hun reis misschien nuttig geweest!
  gemodereerd

 13. Laten we ons focussen op de toekomst en niet het verleden.
  En niet de hand ophouden maar als gelijkwaardige partijen samenwerkingen aangaan
  gemodereerd

 14. Please …… waarom Zundert? Die man is alleen uit op geld. Hij is een schande voor zichzelf, stad en land. Vlgs hem moet de koning van Nederland naar Suriname komen en persoonlijk excuus aanbieden. Wat heeft onze Willem hiermee te maken???Zundert denkt dat die man niets anders te doen heeft dan naar zijn broodje aap verhalen te luisteren. Zundert wil de euro tekens in de koning zijn ogen zien. Jouw stichting(en) kunnen ernaar fluiten. Het is ons belastinggeld waar je op zit te azen, blockhead.
  gemodereerd

 15. Ik als surinamer ben trots op jullie Nederlanders ( ik bedoel de echte hollanders) en ik wil jullie allen bedanken dat jullie al die criminele afrikaanse slaven (Sorry maar het is waar dat er veel van ze zwaar criminelen waren, moordenaars, allemaal met criminele achtergrond) uit Afrika hebben gehaald, en de afrikanen met plezier ze aan de nederlanders verkochtte. We zijn een deel van bloed van de criminele slaven, vandaar het eerlijk bij ons creolen tot heden merkbaar is dat de meeste van ons in de criminaliteit zitten. Dat is spijtig. Als de nederlanders en andere Europeanen ze hier niet hadden gebracht, bestond misschien Afrika niet meer. Ken je geschiedenis.. Excuses hebben jullie al in 1863 gedaan en we hebben het aanvaard. Nu willen Chan zogenaamd jullie schuldig laten voelen omdat hij alleen geld wilt en niets meer. Zielig!
  gemodereerd

 16. Effecten van de slavernij in het heden.

  De creolen, afstammelingen van de slaven, na 150 jaar afschaffing kennen nog alleen staande moeders met meerdere kinderen met de vaders foetsie. In de slaven tijd mochten de slaven niet trouwen. Kan NL sociale hervormingen financieeren?

  De marrons zijn op drift. Stromen afgelopen jaren uit het bos en aggressief bezetten land dat aan anderen toebehoord. Kan NL grond redistributie financieeren?eer

  Suriname zit met failliete plantanges. Er zijn weinig export bedrijven in Su. Kan NL locale su kapitaal verschaffen om export producten te produceren? Kan NL deze producten importeren?

  We kunnen nog de heledag verder gaan. Kan NL geld opzij zetten voor correcties van de slechte gevolgen van de slavernij in Su?
  gemodereerd

 17. Chan voelt niet voor de zwakkeren in de maatschappij. Nog heeft hij iets met het koloniaal verleden van het land! Deze delegatie kan liever in gesprek gaan met de nazaten van slaven.
  gemodereerd

 18. Straks komen de Hindustanen, Chinezen., Javanen, de Boeroes, ect.etc.. Vergeet de Indianen niet dat zij het meest is gedupeerd! Het was hun land en is toen verdreven en afgepakt!!
  gemodereerd

 19. Wie betaald de kosten van dit snoepreisje.
  Moet het volk nog meer inleveren???
  Wat houdt Su hier aan over
  gemodereerd

 20. He wat heerlijk als er een ten minste 1 persoon (Esmerald) is met een bovengemiddeld intelligentieniveau. Als ik die emoji’s goed zou begrijpen zou ik hier nu voor het eerst gebruik van maken.

  Natuurlijk mag en kan iedereen reageren op zijn manier. Toen ik vele jaren geleden de site ontdekte ging de discussie over het BELEID van de regering. Helaas is dat niet meer het geval.
  Persoonlijke aanvallen, mensen die verstoppetje spelen enz. ==Wat heb et voor nut?==
  Ik denk dat je, als je hieraan schuldig maakt, niet serieus wordt genomen: ==heb je haar ook weer==
  Bigi Sma, JOJO, OOFT, Mokro, Jiyani, Esmerald, Henkes, directeur zonder bedrijf, Sabaku, Para Express, ja ook RobG zijn namen die mij te binnen schieten en met wie je op een eerlijke en gezonde manier kan discussiëren.
  En natuurlijk ben ik de naam van de beste vergeten. Zwakka? De heer, mevrouw die de Fonetiek naar het niveau van Messi, zo je wilt Pele heeft gestuwd.
  Bij Pakiritigri is het me niet duidelijk geworden of zij nou wel of geen ndp’r is . Dat mag natuurlijk. Dit is zelf gezond voor een democratie
  Wat ik wel weet en ook dat mag, zij houdt als een van de weinigen oprecht van Bouterse
  Natuurlijk zijn er nog wel een paar anderen die ik nu niet zo snel kan bedenken.
  Wat is walgelijk vind, is als je anders probeert voor te doen dan je echt bent, of als je te dom bent en blijft volharden in je domheid en je gelijk probeert te halen. Met zulke mensen discussieer ik niet verder.
  Het heden haalt het verleden volop in.
  Rusland werd neergezet als communistisch. Haha, de oligarchen bewijzen volop dat je een politiek systeem niet moet verwarren met een economisch systeem. Niet alles is staatseigendom. Een belangrijk kenmerk van een communistisch systeem
  Aanwending/allocatie, vandaag hoorde ik hoe Duitsland wil omgaan met de lage stand van de Rijn (zie Esmerald). Ze willen goederen gaan vervoeren per spoor. (Duitsland eerste wereldoorlog. Allocatie wordt NIET dwingend opgelegd, itt Duitsland 2de wereldoorlog.
  En hoe doen ze het in Rusland? Niet echt communistisch, al moet ik hierbij wel zeggen dat het wel die richting opgaat. Allocatie dwingend van bovenaf opgelegd.

  Aan de aanhangers van de huidige regering wil ik twee vragen stellen
  1. Onder Bouterse leed de SLM verlies, toch ging men hierdoor.
  Onder de huidige regering zie je slechts 1 verschil. Er is een buitenstaander gehaald.
  Vraag; zouden ze het dan allemaal fout zien?
  Met name aan Bigi Sma, als hij hier nog is en Esmerald wil ik vragen doe de bedrijfseconomisch bril af en zet een sociaal economische bril op. Ik vraag het speciaal aan jullie twee omdat Bigi Sma jij accountant bent/was en Esmerald omdat jij schreef dat je boekhouder was (als ik me vergis, sorry laat het dan maar)
  2 Doet de huidige regering het slechter dan de vorige op het gebied van stabilisering van de waarde van de valuta.
  Zowel de interne waarde (koopkracht van de SRD in Suriname) alsook de externe waarde (de prijs van buitenlandse valuta/de wisselkoers) is niet verbeterd.
  Natuurlijk zijn er verzachtende omstandigheden, die mag je meenemen in je beschouwing
  gemodereerd

 21. Slaven issue wordt alleen gebruikt uit financiële motieven, geld lospeuteren. Alsof de gesneuvelde Surinaamse militairen in de tweede Wereldoorlog en koreaanse geen helden waren en alsof contractarbeiders een luxe leven hadden. Dankzij deze contractarbeiders kon de Surinaamse economie op peil worden gehouden. De domme NPS’ers bejubelden onafhankelijkheid, wat een visieloze domme massa. Allemaal eenzijdig en hypocriet van commissie slavernijverleden.
  gemodereerd

 22. Altijd bezig met slavernij hollanders willen in het verleden leven niet in het heden te pijnelijk voor hollanders. Holland kent ook een sterke schijndemocratie. Wat @esmerald aan hollandse delegatie schrijft, ik ben mee eens! Alles wordt duurder in nederland. Hollanders hun motto alles delen en sociaal doen, terwijl de hollanders hun land naar de bliksem helpen! Vreselijk de nederland van tegenwoordig ik zou liever een eu- statenloos paspoort willen hebben zodat ik overal op de wereld waar ik heen wil om te werken ook naar toe kan gaan. De blauwe ogen en de valse lach ken ik al jaren van de blanken!
  gemodereerd

 23. zunder en hebben ze gezegd dat de herstelbetalingen niet van toepassing zal zijn zolang die bouterse en zijn boeven partij de ndp er nog zijn
  zunder of jij dat nog meemaakt als herstelbetalingen wel van toepassing zal zijn
  gemodereerd

 24. De wokeclub van Nederland op bezoek bij een grote boef.
  Hopelijk krijgen ze daar apenpokken
  gemodereerd

 25. Ha die @Pico,

  Ik ben geen boekhouder hoor, maar wel goed in het huishoudboekje, grapje.
  Ik ben meer vd waarom kant, wetenschappelijk onderzoek, financial management & financial accounting. Bijv wat gebeurt er met een aandeel als elon weer een v zijn fratsen uithaalt, zoiets.

  Vwb de slm, de opdracht is maak dat bedrijf gezond en één vd middelen is reorganiseren. In mijn optiek ligt daar het probleem.

  Heel goed dat ze een buitenstaander hebben binnen gehaald, die heeft geen affiniteit met vriendjes en fam. Doen ze hier ook.
  Ik denk dat de Haan in shock was na de eerste evaluatie, maar hij red het wel. Een gemiddelde reorganisatie bij de overheid duurt circa 2 jr. Het vliegverbod heeft er ook in gehakt. Dit is wel de eerste reorganisatie ooit in suri.
  Verder heb je draagvlak nodig. Die heeft hij v buiten, de regering, maar niet vh management. Machtsstrijd, want als je plots van 100 naar 20 werknemers gaat, dan ben je niet meer interessant. Plus omgaan met weerstand en cultuurverandering (nieuwe werkwijze). Dit is een andere tak v sport, verandermanagement. Zal nog even duren om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.
  Trouwens bij een reorganisatie, is er wel degelijk een sociaal plan. Het is reduceren en begeleiden en trainen. Delegeren is niet eenvoudig omdat de expertise bij de medewerkers waarschijnlijk nihil is.

  Voor de cijfers moet je bij Bigi sma zijn. Macro-economische zaken zijn afhankelijk v verschillende invloeden v buitenaf. Als huismoeder zeg ik creatief omgaan met je budget.

  Om iets goed te kunnen doen heb je rust in de tent nodig, kennis, en vooral geen destabiliserend activiteiten. Ze zijn hard op weg, langzaam maar zeker. 2 jr vergelijken met 10 jr is oneerlijk.
  gemodereerd

 26. Ik zou zeggen betaal die 60 miljard gelijk alle suries mee mooi naar huis Sylvana voor president in goekope oplossing zou ik zeggen
  gemodereerd

 27. Beste Esmerald,
  Klopt, ik las boekhouder, maar dat was een posting van Kwakoe van Helena of zoiets.
  Ik haalde jullie door elkaar. Apart
  Namen, niet mijn sterkste punt

  Nee, wat SLM betreft. En nee wat Bigi Sma betreft. Teveel focus op SLM als bedrijf.
  (micro bril)
  Dat moet je loslaten
  Ik zal je op weg helpen (met m’n grote mond of zoals ik ooit van Klaas de Groot hoorde; Pico is arrogant. Ik vond dat zo grappig dat ik het nooit meer ben vergeten)

  Er wordt als het goed is jaarlijks een begroting opgesteld. Ministeries krijgen hierbij geld om te besteden naar behoefte (van het volk). Afhankelijk van het ministerie wordt rekening gehouden met een bepaald bedrag dat besteed zal moeten worden aan Zanderij en SLM.
  Dit is geheel logisch, want
  1. Er werken veel mensen bij SLM en zanderij en verdienen daar hun loon. Als dit weg zou vallen dan krijg je een aantal problemen. Te weten; minder bestedingen, toename criminaliteit zowel in het gezin als ook daarbuiten, afname van het aantal kinderen dat kan studeren, op alle niveaus
  Maar ook de overheid zal minder ontvangen; minder loonbelasting, minder accijns, minder BTW. Je geeft dus als overheid een bepaald bedrag uit, maar verdient (een deel) weer terug.
  Het zgn, inverdieneffect
  Dit is niet het enige
  Ook toeleveringsbedrijven zullen zien dat hun afzet afneemt. Het gevolg zal zijn, minder productie. Dit leidt tot een verdere afname van de bestedingen enz. Zie boven
  Het is dus niet zo dat hierdoor het tekort groter wordt. Er is hier al rekening mee gehouden.

  2. Import
  De import van goederen zal duurder worden. Immers als er minder spelers op de markt zijn, zullen de overgebleven spelers (in dit geval KLM) meer macht krijgen en kunnen ze
  a) hun prijzen voor transport van personen en goederen zonder meer verhogen
  b) kostenstijgingen zonder meer doorvoeren. Waardoor de import duurder wordt
  KLM MOET elk jaar beter presteren, gebeurt dit niet dan worden ze afgeslacht op de beurs en dat is zowel voor de belegger/aandeelhouder, alsook voor het vermogen van AirFrance KLM niet best

  Vervoer per schip dan? Transportsubstitutie
  Dat zou nu ook het geval kunnen zijn en is ook het geval. Ik kan me good old times herinneren dat we dozen, heel veel dozen schoolboeken richting IJmuiden brachten. De importeur besloot na jaren van import slecht 1 boek te kopen per vak en deze in eigen beheer te kopiëren en volop te verkopen. Dit was natuurlijk niet legaal. Wel slim. Hij is niet meer.

  Export.
  Hier geldt hetzelfde verhaal. Als exporteurs straks geen keuze meer hebben en zijn aangewezen op een partij zal die hogere tarieven gaan hanteren.
  Ook dit zal zijn uitwerking hebben op de vraag naar arbeid (voor alle zekerheid, werkgevers vragen arbeid en werknemers bieden zich aan). Deze kan agv minder winst, minder afzet leiden tot een afname van de werkgelegenheid, met alle gevolgen van dien en ook weer minder belastingontvangsten. Nu echter niet alleen loonbelasting, maar ook winstbelasting

  Je ziet dus dat je niet alleen moet kijken naar het bedrijf SLM (dus niet bedrijfseconomisch), maar naar de betekenis van dit bedrijf voor de totale samenleving
  Je moet het meer macro-economisch bekijken.

  Los van hoe we allemaal minus 2 personen denken over Hoefdraad, Boefdraad, de heer Hoefdraad, Hoefdrama enz, hij had gelijk toen hij (las ik hier op Waterkant) een bedrijfseconoom bedankte en geen gebruik wilde maken van zijn diensten, omdat je bij de Centrale Bank veel meer hebt aan macro-economen.

  BTW, Esmerald als je het Keynesiaanse model kent dan wordt het allemaal middels cijfers inzichtelijker en daarmee duidelijker.
  (Het Keynesiaanse BESTEDINGSMODEL en NIET het IS-LM model)

  Wat is er gebeurd met Waterkant? Reacties worden veel later geplaatst, waardoor een echte discussie amper mogelijk is.
  gemodereerd

 28. Suriname is een onvoltooid product van Nederland. Toen de slaven (meeste waren criminelen uit Ghana verkocht door hun eigen mensen) niet meer wilden werken moesten er andere mensen komen om op de plantages te werken, nog steeds worden er mensen uit andere delen van de wereld geïmporteerd omdat ze nog steeds niet willen werken.

  Blind geld schenken, zoals in 1975, aan Aron is geen optie. Nederland wees op je hoede, want je weet 100% hoe het zal aflopen. Ik zou als ik Nederland was en als ze het echt menen en echt iets willen terug doen, dan liever met fabrieken en landbouw. Ook de infrastructuur (weg en water) is zeer zwaar verouderd, geef ze geen geld maar geef ze gereedschap en diensten is mijn advies. De stikstofboeren kunnen bijvoorbeeld iets voor Su betekenen.
  gemodereerd

 29. Dank voor de uitleg @Pico.

  Ben het niet met alles eens. De reorganisatie moet erdoorheen. Mensen moeten efficiënter en effectiever gaan werken (Lean). Anders blijf je met teveel ambtenaren zitten.
  In de private sector krijgen ze een handdruk en een zak met geld. Jammer dat het iets moeilijker is bij de overheid, vooral in suri. Ze gaan dan de straat op.
  Er moet een formule zijn om dit te doorbreken. De president had als plan afvloeiing naar het bedrijfsleven, schijnt dat die niet meewerken. Kan me wel iets bij voorstellen. Plus verzelfstandiging v parastatalen.
  Rest productie, moeilijk als iedereen met een stropdas op kantoor wil zitten. Daarnaast wordt elk idee onmiddellijk afgeschoten.
  We gaan het zien.

  Ik ben niet zo goed in macro-economie, en ben gestopt met financial accounting, saai en het zijn allemaal boeven in een driedelig pak.
  Doe totaal iets anders, daarover kan ik vanuit privacy overwegingen, niks zeggen 🤭😛.
  gemodereerd

 30. Toch nog nieuwsgierig @Pico

  Dat stuk over minder (loon)inkomsten is onduidelijk. Stel de loonkosten zijn 100 srd en loonbelasting 30 srd. Bij ontslag ontvangt de overheid inderdaad minder loonbelasting (-30) maar dat weegt niet op tegen de lagere loonkosten(+70).
  Op de langere termijn is dit erg gunstig en het vrij gekomen deel kunnen ze gebruiken voor procesverbeteringen, schuld inlossen, trainingen, etc.
  De ontslagen werknemers vallen onder een (tijdelijk) sociaal plan en/of vinden een andere baan. Een deel gaat met vervroegd pensioen.
  Zo doen ze het hier! Er zijn tig van constructies te bedenken. Moet kunnen!

  Jij gaat uit van een worst case scenario, er is nog een groot grijs gebied.
  gemodereerd

 31. Esmerald , alleen bij staats bedrijven wordt loonbelasting geint , maar bij particuliere bedrijven en kleine ondernemer niet , zelfs de OB belasting wordt niet afgedragen , als je een product wil kopen bij een kleine ondernemer en je vindt het te duur en je zegt een ander is goedkoper dan geven ze dat ook , dus geen OB belasting , mocht volgend jaar de BTW in gevoerd worden zal het een chaos worden , deze regering is dom bezig , het IMF stelt zulke hoge eisen dat echt niet kan , maar ja je hebt ze nodig omdat je geen geld hebt , en de toren hoge schuld die ddb heeft achtergelaten kan je niet betalen , echt deze regering moet morgen de handdoek in de ring gooien , en laat ddb het maar oplossen , want wij als burgers van Suriname worden weer genaaid door deze regering , we hebben het al eerder gezegd dat zij verkeerde beslissingen nemen , waarom help je de slm , en waarom overal en zeker in schurkenstaten ambassades openen , en al die reisjes naar het buitenland , al dat verkwiste geld had de bevolking toe moeten komen als verlichting van alles wat duurder geworden is , deze regering kan Suriname ook niet voor uit brengen , we weten dat niemand het kan hier in Suriname , we zullen altijd door blijven modderen
  gemodereerd

 32. Om cijfers te gebruiken heb je veel meer informatie nodig.
  Informatie over het aantal gewerkte uren op Zanderij, bij SLM, bij toeleveringsbedrijven
  daarnaast informatie over de arbeidskosten (dus niet alleen het loon), over de
  arbeidsproductiviteit (apt) over de toegevoegde waarde, over de te ontvangen belasting enz
  Een belangrijk criterium voor ontslag is de arbeidskostenstijging in relatie tot de apt
  Ik kan en zal dat niet doen ingaan op je getallen voorbeeld. Het ligt ingewikkelder

  Dat er ook gekeken moet worden naar de resultaten bij SLM op zich is een ding dat zeker is.
  Maar met de botte bijl gaan hakken en koppen laten rollen is zeer onverstandig

  Kortom,
  het een (cijfers SLM, onderzoeken is een noodzaak) hoeft het ander ( social benefits) niet uit te sluiten
  Immers de politiek is voor de totale bevolking

  Een voorbeeld van vanochtend
  Ik ging naar de supermarkt (Dirk van de Broek), kom ik bij de kassa. Die was er wel, maar er zat niemand waar je kon afrekenen. Nogal wat oude mensen schrokken zich wezenloos, “….maar ik heb het nog nooit gedaan”, “ik heb geen pinpas, alleen contant geld”. (pin is ook contant, haha, je koopt toch niet op rekening).
  Dirk had slechts 1 mevrouw, die alle klanten bij deze zelf scans moest helpen en je moet dan ook nog eens ergens anders je groente gaan wegen. (Ook ik had een kleiner probleem, damned geen bril bij me, scherm lastig).
  Vanuit Dirk kan ik het begrijpen, een op winstgerichte onderneming (die misschien geen arbeidskrachten kan vinden), maar van een Staatsonderneming verwacht ik dit niet
  gemodereerd

 33. Water naar zee dragen/Lood om oud ijzer/Paarlen voor de zwijnen werpen. De Taal zit vol metaforen om de nutteloosheid van dit soort ontmoetingen te typeren. Het is zo ver. Nazaten van zwarte Afrikaanse dwangarbeiders hebben nazaten van Aziatische contractanten voor hun karretje gespannen. Wat een verspilling van fysieke en mentale energie! Vooral mentale energie is toch al erg schaars! Achterkleinkinderen van Afrikaanse horigen doen alsof slavernij slechts één etniciteit betreft. Er is natuurlijk veel mis met “de-groep-Zunder”. Om dat nou aan de slavernij toe te schrijven, tart elke beschrijving. Zunder cum suis op het spoor brengen van volken (te beginnen met de Joden) die wel succesvol zijn ondanks de last van dat verleden, zet meer zoden aan de dijk dan de in dure Nederlandse logentaal omhulde, heilloze financiële bedeltocht. Er is niks loos met nazaten van slavenmeesters. Anders moete het hun aangepraat schuldbesef, masochisme en bedenkelijke naïviteit. Er is daarentegen alles mis met de nakomelingen van zwarte Afrikaanse slaven. Racisme en kolonialisme en white supremacism zijn intussen a black man’s burden geworden. Afro-Surinamers, Steek je hand toch eindelijk in eigen boezem en Zoek desnoods hulp om de goede vragen te stellen ten einde het zo noodzakelijke zicht te krijgen op je kwalen. Mijd intussen die kleuters uit de zandbak die Tweede Kamer heet. Die raken, zoals Den Uyl en Pronk destijds, onder de indruk van jullie scheldkanonnades. Doen dientengevolge hoogst onverantwoorde concessies. Wat hebben jullie trouwens met die drie en een half miljard guldens van dat verrekte socialistische kabinet bereikt? Misère op ellende! Zunder, leer jouw mensen met geld omgaan. Dan maak je ze minder armlastig. Pak alvast die last aan! Vraag een competente collega die Surinamers het verschil tussen feit en fictie bij kan brengen. Ze moeten ook af van de houding zichzelf te verabsoluteren. Ook hun gewoonte uitsluitend kritiek op anderen te hebben, heeft inmiddels zelfdestructieve vormen aangenomen. Enfin, het zou jou ook passen enkele toontjes lager te zingen. Suriname is belangrijker dan wijsneuzen zoals Zunder.
  gemodereerd

 34. Pico:
  Uw betoog over de SLM heeft betrekking op de huidige situatie. Er zit wel een behoorlijke voor geschiedenis aan vast, want onder het ndp-wanbewind is een groot deel van het personeel in valuta betaald. E.e.a. is destijds gebeurd met goedkeuring van het bestuur, die grotendeel ook bestond uit ndp-graaiers. Dat gegeven, i.c.m. slecht management, geen lange termijn visie, het ontbreken van een visie op samenwerkingsverbanden ook als je kosten alleen maar ziet stijgen, zijn desastreus geweest voor de SLM.
  En ja, in Suriname duurt alles lang, zeker als er sprake is van een reorganisatie waarbij mensen hun hakken in het zand zetten en tegenwerken omdat ze bang zijn hun baan kwijt te raken. Wat we in dit soort situaties in Ned. zien, is dat er een sociaalplan is en op basis daarvan het personeel afvloeit (van werk naar werk, kiezen voor een studie of kiezen voor geld o.b.v je dienstjaren)
  At the end hoop je dat iedereen happy is maar, een dergelijk sociaalplan kost altijd geld.
  gemodereerd

 35. Nou, @Pico

  Welkom in de digitale wereld. Das nou oud. Bij AH, is dit geschiedenis. Ze testen nu met onbemande supers.

  Juist de Nederlandse Overheid zet volop in op digitalisering. Wanneer was jij voor het laatst bij een gemeente of belastingkantoor. Any Overheidskantoor. Meet jezelf je electra en water of komt er een mannetje langs? Heb je de temperatuur in huis of je wasmachine of koffie-apparaat ingesteld of doe je het zelf.
  Dit is al jaren verandert en er volgt nog meer, sneller dan je denkt.

  Boomers worden begeleid in de bibliotheek, zodat ze meekunnen. Het is gratis, dus je kunt je aansluiten. Je kunt ook met je smartphone betalen en binnenkort ook bij de NS.
  Je digid wordt gebruikt voor je gezondheid, belasting, alle overheid etc. etc etc etc

  Je moet met de botte bijl hakken. Wie bij een (Hollands) ministerie werkt, werkt in een verandering. Zo noemen ze dat. Hakken is vooruitgang, verbetering van processen etc.

  De overheid is stukken verder dan je vermoed.
  gemodereerd

 36. Ik begrijp je teleurstelling @Wat, maar

  Wat wil je eigenlijk.
  Moet alles hetzelfde blijven of moet suri meegaan met de wereldwijde vernieuwing. Is het nou imf, of betaald de rest vd wereld ook btw? De wereld waar jullie naar smachten.

  Wil je dat de overheid de magere opbrengsten
  aan het volk geeft om letterlijk ‘op te eten’, hoe wil je het land dan opbouwen.

  Verandering en/of vernieuwing gaat gepaard met inzet en pijn. En in suri een extra saus, omdat het volk gedwee achter een vernietiger stond.

  Al die reisjes etc is ndp-retoriek. Suri moet samenwerken en contacten leggen. Vraag die paarse overzeese ratten als ze enig idee hebben wat Rutte doet, of waar hij is. Het interesseert niemand.

  Binnen twee jr de achtergelaten puinzooi opruimen bestaat niet. De president ruimt niet alleen op, maar legt structuren en contouren aan. Wie er ook komt, zal hetzelfde moeten doen.
  gemodereerd

 37. @ Esmerald. Dat oa supers werken met steeds minder kassa’s zelf slechts 1 was mkj bekend. Maar helemaal geen kassamedewerker was nieuw voor mij. Waar ik woon zijn heel veel supers van diverse maatschappijen maar ik had no geen een gezien zonder kassamedewerker/medewerkster. Ik heb het dan over Dirk, AH, Lidl en Aldi. Bij Jumbo koop ik uit principe niet
  We verschillen duidelijk in aanpak. Jij gaat voor een recht toe recht aan aanpak. Ik meer voor een sociaal aanpak. Het algemeen belang staat voor mij altijd voorop

  @ Boskowtoe.
  Betaling in andere valuta dan de eigen valuta aan alle medewerkers wist ik niet. Maar dat is zoals je schreef het verleden. Ook daar moet naar worden gekeken.
  Reorganisaties kosten tijd, maar ik blijf erbij, om dit op een behoorlijke manier te doen moet je veel informatie hebben (dit kost tijd) zowel van SL, Zanderij en andere bedrijven en je moet het zeker niet vergelijken met Nederland en dit zeker ook niet willen
  gemodereerd

 38. Ik zou die bron wel willen weten waar vermeld
  is dat de meesten mensen die als slaaf uit Ghana kwamen naar Suriname criminelen waren.

  Sari tori om oerdomme uitspraken te doen.Zegt meer dan genoeg over deze figuur.
  gemodereerd

 39. Passant
  je gelooft het dus niet, wel dat is dom van je. Ga eens naar Kaatsheuvel naar de Efteling en dan ga je naar de bron van mevrouw Holla. Als je het daar niet hoort dan weet ik het ook niet meer

  Als je nog tijd over hebt kan je ook naar Waspik gaan ligt om de hoek
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.