Man boos op broer en steekt busje in brand

9
vuur

De politie van Leiding kreeg zondagmiddag omstreeks 17.30u een melding van een autobrand te Leiding 7B in Suriname. Ter plaatse aangekomen stond een busje van het merk Toyota TownAce in brand.

Uit het onderzoek blijkt dat de eigenaar zelf de brand heeft gesticht omdat zijn oudere broer ook gebruik maakt van het busje, maar niet meehelpt met onderhoud aan het voertuig.

Zaterdag reed de broer met het busje weg, toen een belt kapot ging waardoor het voertuig niet verder kon rijden. De broer parkeerde het busje op de berm langs de weg. De jongere broer maakte zich zorgen, omdat de auto al een dag onbeheerd op straat was achtergelaten.

Hij ondernam uiteindelijk zelf actie en sleepte het busje met een ander voertuig naar huis. Thuis aangekomen pakte hij een jerrycan met diesel en overgoot de auto daarmee. Hij zou vervolgens het busje in brand hebben gestoken. Volgens de familie heeft de eigenaar uit woede gehandeld.

Door kordaat optreden van de buren en de ingeschakelde Surinaamse brandweer is erger voorkomen. De schade aan het voertuig is beperkt gebleven, zegt de politie. De politie van Leiding 9A is belast met het onderzoek.

9 REACTIES

 1. ”Van je familie moet je het hebben” gelukkig heb ik dan
  geen broer meer zou ik zeggen, nadat ik hem dood heb
  geknuppeld!!! ”Wat een oetlul man”.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 2. In mijn reacties op de Legacy van Surinaamse ondernemers heb ik reeds veel gezegd over vertrouwen en samenwerking. Let wel : dit zijn zelf broers die ruzie maken.Uit ervaring weet ik dat vervoermiddelen altijd een bron van ruzie tussen familieleden is geweest en kan zijn
  Een kleine anekdote?
  ik had een klant met een redelijk goed boerend bedrijf in Nederland. Hij wilde zijn familie helpen door 2e handse auto’s naar Suriname te sturen, die zijn familieleden konden gebruiken in een op te richten taxibedrijf. Ik raadde deze man af dit te doen en hij werd zelf boos op mij. Hij drukte zijn plannen door en de familie in Suriname was hee blij. Daarna kreeg hij alleen telefoontjes en brieven met de mededeling: stuur onderdelen!!! Hij betaalde zich blauw aan onderdelen en zijn bedrijfswinsten in Nederland namen zienderogen af. ik adviseerde hem een reisje naar Suriname te ondernemen om te kijken wat daar aan de hand was. In mijn vaktermen heet dit “een waarneming ter plekke”.
  De man komt zeer teleurgesteld terug en wilde niets meer met de familie te maken hebben. Wat had hij daar ontdekt?
  Alle auto’s werden gereden, niet om geld te maken (taxidoeleinden) maar voor privé-doeleinen en hij mocht opdraaien voor het onderhoud. Deze financiële strop was dermate groot geworden voor hem, temeer hij enorme schulden had gemaakt om zijn familie te helpen, dat hij zijn bedrijf in Nederland moest opdoeken. mijn gouden regel is dus; doe niet zomaar zaken met familie.
  Neen, ik ben geen doemdenker, maar een realist en risicoafwering en ik moet hoe je het draait of keert mijn klanten behoeden voor blunders.Daar ben ik ook voor opgeleid.
  gemodereerd

 3. Waarom heb je je broer niet aangesproken maar het busje mishandeld??
  Hft je broer ook aandelen in het busje?? Pak de sleutel af.
  Of je had de auto nr huis laten slepen en daar gelaten. Mkt je broer het niet dam had je het in die staat verkocht. Het is zeker van papa geweest. Rij het dan niet
  gemodereerd

 4. Jammer dat 1en1is3 geen afleveringen meer maakt. Dit past goed in zo’n serie.

  Uit pure domme woede je eigen busje in brand steken. Je kon het busje ook nog verkopen voor wat geld.

  Daarom zegt met men altijd “ati brong ne tya bun pikin”
  gemodereerd

 5. IK heb allang afgeleerd samen zaken te doen met families!! Hoe goed je bedoelt, doet en je bijdrage is, kunnen zij privé en zakelijk niet scheiden en maken jou voor de boosdoener uit. Je ziet nu een bewijs te meer van de bovenstaande!! Soms zijn ze geneigd jou te kappen met houwer!! Ik heb dit alles zelf ervaren!! Nu zeg ik van STIK maar in je eigen stront en ik loop lachend weg!! Geen hulp meer ook van waar dan ook!! Deng leer mi wan les!! Yepi no de moro!!

  Wiep-Ding
  gemodereerd

 6. A3: dat steekje is dat we niet zakelijk zijn. Surinamers houden zich niet of vergeten opzettelijk gemaakte zakelijke afspraken. Komt ook in mijn familie voor hoor, vandaar dat ik liever geen zaken doe met familieleden. Je begrijpt wel dat ik waterkant kan vullen met anekdotes van hoe het niet moet. Anekdotes, die ik leerrijke lessen noem, maar dat zal ik niet doen, daar het geen indruk schijnt te maken op die mensen die deze lessen nodig hebben. Het probleem is echter dat deze gewoontes ons achtervolgen. Zelfs in een puur zakelijke omgeving als Nederland blijven de Surinamers zich houden aan het niet zakelijke van Suriname. Dit heb ik ook meegemaakt bij stichtingen en kerkelijke organisaties.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.