donderdag, mei 16, 2024
HomeNieuws uit NederlandDelegatie Tweede Kamer bezoekt Fort Zeelandia in Suriname

Delegatie Tweede Kamer bezoekt Fort Zeelandia in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Een negen leden tellende delegatie van de Nederlandse Tweede Kamer vertoeft momenteel voor een werkbezoek in Suriname. Het gaat om de Kamercommissie van Binnenlandse Zaken, met vertegenwoordigers van acht verschillende politieke partijen. De delegatie vertoeft van 13 tot en met 16 augustus in Suriname.

Het bezoek ligt in het kader van onderzoek naar het koloniale verleden van Nederland. De vraag of het Nederlandse kabinet excuses moet aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden staat centraal bij dit werkbezoek.

De delegatie bestaat uit de Kamerleden Kiki Hagen (delegatieleider, D66), Salima Belhaj (D66), Inge van Dijk (CDA), Renske Leijten (SP), Kati Piri (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks), Don Ceder (CU), Sylvana Simons (BIJ1) en Marieke Koekkoek (Volt). Zij brengen namens de commissie voor Binnenlandse Zaken een bezoek aan Suriname, Curaçao en Bonaire.

Delegatieleider Hagen geeft aan dat de commissie zich zal verdiepen in het slavernijverleden met name in de opmaak naar 2023 wanneer het feit wordt herdacht dat Nederland 150 jaar geleden de slavernij in al zijn koloniën afschafte.

Middels een plantagebezoek, gesprekken met de Commissie Slavernijverleden en het Nationaal Comité Herdenking Slavernijverleden zal de groep proberen de balans op te maken over hetgeen speelt rond het slavernijverleden in de Surinaamse samenleving. Dit onderzoek zal in een reisverslag aangeboden worden aan andere commissies en het Nederlandse kabinet.

Volgens Kamerlid Hagen is een open houding erg belangrijk om zaken goed te kunnen waarnemen. “We moeten nu vooruitkijken. We moeten kijken wat er nu nodig is voor Suriname en de inwoners”, zegt de delegatieleider. Volgens haar is het belangrijk wat er over het slavernijverleden leeft in Suriname. 

Er liggen ook bezoeken aan president Chandrikapersad Santokhi en de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) in de planning. De Kamerleden bezoeken in elk land verschillende betekenisvolle plekken.

Op zondag 14 augustus 2022 werd de spits afgebeten bij het Fort Zeelandia (foto), waarna de delegatie zich begaf naar het monument van de Gevallen Helden 1902 op Mariënberg. Verder werd ook plantage Frederiksdorp aangedaan.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

13 REACTIES
 1. Genieten jullie maar van de gratis vakantie want tot een noemenswaardige resultaat zal jullie reis niet leiden.


  gemodereerd
 2. simons van bij1 hebt jij die kogelgaten gezien daar in de muren op fort Zeelandia , ja simons dat zijn de stille getuigen die achter zijn gebleven , toen jou ddb in december 1982 15 vrienden van ons eerst heeft mishandeld en daarna heeft dood geschoten en wel in de rug
  en overige kamer leden en zeker die klaver ga jij nu nog door dit gezien te hebben Suriname nog helpen , en dat deze regering venezuela weer omarmd waar duizenden burgers zijn gedood door maduro om aan de macht te blijven , deze regering is geen haar beter dan de vorige regering , dus delegatie als jullie terug zijn in Nederland zeg dan tegen premier Rutte , u moet niet gaan want eigenlijk is bouters nog aan de macht en daar ga je toch geen zaken met doen


  gemodereerd
 3. Welkom op de plek, die mijn klasgenoot Edgar Cairo heeft omschreven als DE HEBIE van Suriname. Het fort Zeelandia. En dat ze deze plek zouden moeten vernietigen. R.I.P., klasgenoot AMS.


  gemodereerd
 4. Als jullie toch in Suriname Port zeelande bezoeken Informeer dan ook eens hoe het zit met de gevangenneming van van voormalig President Bouterse die de Surinaamse gemeenschap aan de macht heeft geholpen Hij is namelijk tot in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar gevangenis. Mede door hem zijn de betrekkingen met Nederland danig verkoeld. Als jullie er toch zijn….


  gemodereerd
 5. @WAT . de grootste idioot hier die alleen haat en discriminatie zaait. Omdat Simons creools is geef je haar de schuld van je vader DB. Schaam je @WAT.
  Net Bouterse toen deed, hebben ook de amerikanen Bin Laden vermoord. Waarom heb je niet over de amerikanen die hem hebben gedood! DB wist toendertijd wat goed was voor ons land. En jou Chan die met de grootste moordenaar , je tweede vader Brunswijk samen werkt! Daarover laat je geen woord uit je mond en kont@WAT! @WAT jou fking racist!
  @WAT ik weet niet wie je bent, maar je bent een fkg racist. @WAT.. praat de volgende keer over Brunswijk met wie jou lieve Chan zwager of vader overal te zien is! En rot maar @WAT


  gemodereerd
 6. Er zijn een paar Surinamers die hier geld uit willen slaan.
  Die zunder helemaal, wat een gek.
  Het overgrote deel heeft niets met het slavernij verleden.
  Zij leven hun eigen leven.
  Bijna niemand van de “gewone” Surinamers zit op excuus te wachten.


  gemodereerd
 7. Een heel constructieve reactie van Reshma
  Ooit was ik getrouwd en was mijn toenmalige vrouw heel boos op me (hoe kan dat nou, haha) en ze gooide een kopje stuk op de grond (gelukkig). Ik vroeg haar waarom? Nu moeten we het opruimen. Het lucht op zei ze.
  Ok dan, maar zou deze reactie nou opluchten

  Renske Leijten is erbij. Een van de weinige personen in de Staten- generaal met wie ik het bijna altijd eens ben. Ik zou als ik een kleintje van een paar jaartjes oud had, zeker niet in mijn vakantie zonder hem of haar gaan weggaan. Ik weet dit, omdat ik haar miste toen ze met zwangerschapsverlof was


  gemodereerd
 8. reshma ,ben jij soms een extreme moslim en wat een vergelijking , en zo te lezen houdt jij van massamoordenaars , jij geilt op hen he , die bin laden heeft meer dan 4 duizend mensenlevens op zijn naam in Amerika , en na bin laden hebben ze een paar weken geleden die tweede man de bedenker van de aanslagen van 11 september 2001 die kopman was van al qaida door een drone om het leven gebracht , en reken erop dat de Amerikanen nog meer kopstukken zullen elimineren
  en wat bouterse betreft is dat hij Surinamers heeft vermoord , maar dat gaat er bij jou niet in he


  gemodereerd
 9. ddb was Nederlander, dat moet men heel goed onthouden.

  Zie:
  – deze Nederlander/soldaat het niet naar zijn zin had in Surinaams leger,
  – Kolonel Hans Valk/NAVO, zit duimen te draaien in Suriname, ook een Nederlander,
  – Nederland verleende ondersteuning aan Suriname om een Leger op te zetten,
  – de Nederlandse Ambassadeur Jhr. mr. Maximilien Vegelin van Claerbergen (Roquebrune-Cap-Martin, 17 augustus 1927 – Zeist, 11 april 2011) in Suriname wist van de coup die op 25 Febrauri 1980 zou plaats vinden, maar heeft minister – president henk arron hierover niet geïnformeerd, maar ging op die bewuste dag dokken in Cayenne in Frans-Guyana, om na de coup weer in Suriname te komen,
  – Waarom heeft de Nederlandse Ambassadeur Jhr. mr. Maximilien Vegelin van Claerbergen (Roquebrune-Cap-Martin, 17 augustus 1927 – Zeist, 11 april 2011) henk arron over de coup die op 25 Februari 1980 zou plaats vinden niet over ingelicht?,
  – 25 Februari 1980 vond er een Coup plaats onder leiding van de Nederlander/soldaat ddb, het draaiboek hiervoor heeft hij gekregen van de Nederlander Kolonel militair Hans Valk,

  Waarom moet het dossier wat er zich heeft afgespeeld tussen Kononel Hans Valk/NAVO, de Nederlandse Ambassadeur Jhr. mr. Maximilien Vegelin van Claerbergen (Roquebrune-Cap-Martin, 17 augustus 1927 – Zeist, 11 april 2011) en de minister van buitenlandse zaken van Nederland Christoph Albert (Chris) van der Klaauw (Leiden, 13 augustus 1924 – Den Haag, 16 maart 2005) was een Nederlandse diplomaat en minister.

  Aan wie legde Kolonel Hans Valk verantwoording af? Aan de minister van Defensie of aan de Minister van Buitenlandse zaken Christoph Albert (Chris) van der Klaauw (Leiden, 13 augustus 1924 – Den Haag, 16 maart 2005) was een Nederlandse diplomaat en minister van Defensie Willem Scholten (Deventer, 1 juni 1927 – Leidschendam, 1 januari 2005.

  Het dossier moet openbaar gemaakt worden, want de vuile rol die Nederland heeft gespeeld moet duidelijk worden en voor deze schade en leed moet niet alleen excuses worden aangeboden, maar ook betaald worden.


  gemodereerd
 10. Waarom moet het dossier wat er zich heeft afgespeeld tussen Kononel Hans Valk/NAVO, de Nederlandse Ambassadeur Jhr. mr. Maximilien Vegelin van Claerbergen (Roquebrune-Cap-Martin, 17 augustus 1927 – Zeist, 11 april 2011) en de minister van buitenlandse zaken van Nederland Christoph Albert (Chris) van der Klaauw (Leiden, 13 augustus 1924 – Den Haag, 16 maart 2005) was een Nederlandse diplomaat en minister. voor 60 jaar bewaard worden?

  Waar is Nederland zo bang voor?
  – Dat ze een coup in een bevriende land Suriname hebben gepleegd?
  – of wat anders. oa dat ze hun excuses moeten aanbieden en moeten gaan betalen voor alle schade en leed die de gevolgen van deze coup van hen op 25 Februari 1980 in Suriname veroorzaakt heeft,
  – hoe wil Nederland als deze zaken aan het licht komen, het braafste jongetje van de klas spelen over mensenrechten en invasie in bevriende landen,?

  Nederland heeft heel veel uit te leggen aan de Surinamers en de wereld. Nederland zal heel diep vallen en daar zijn ze zich van bewust, vandaar dat het dossier niet openbaar gemaakt kan en mag worden maar pas over 60 jaar.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES