zondag, maart 3, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieGerechtelijk vooronderzoek gestart in mega reçu-fraudezaak CBvS

Gerechtelijk vooronderzoek gestart in mega reçu-fraudezaak CBvS

-

De Nationale Carrierebeurs

De rechter-commissaris heeft vandaag een aanvang gemaakt met het gerechtelijk onderzoek (gvo) van het reçu-fraudeschandaal van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), waarbij vier verdachten zijn gearresteerd. 

Het Openbaar Ministerie bevestigt de aanvang van dit onderzoek tegenover Waterkant.Net.

Momenteel zijn vier verdachten in het belang van het onderzoek in verzekering gesteld. De verdachte Sergio C. kwam eerst in beeld bij de politie. Na zijn aanhouding volgde Daniëlle K., hoofd van de afdeling Comptabiliteit op het ministerie van Financiën en Planning. Ook haar twee medewerkers, tevens familieleden, zijn gearresteerd. 

Uit onderzoek blijkt dat de CBvS de afgelopen zes maanden bijna SRD 60 miljoen op rekeningen van derden heeft gestort, middels vervalste betaalopdrachten en reçu’s. Deze gelden zijn gestort op de rekeningen van Robert Koendjbiharie en Mosa Rother. Beide mannen zijn nog voortvluchtig.

De redactie van Waterkant.Net heeft vernomen dat eigenaar van de Combemarkt bijkans 40 miljoen heeft ontvangen, M&N car center ruim 8 miljoen en de Grote Boom bijkans 4 miljoen. Intussen is er beslag gelegd op de bankrekeningen van deze ondernemers. Het onderzoek is in volle gang.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

19 REACTIES
 1. Nu gaat het spannend worden!! Alles opbiechten wie er allemaal er achter heeft gezeten!
  Jacko a tori aw spang!! Na soso spang tori dja!!

  Wiep-Ding


  gemodereerd
 2. Chan gaat weer een commissie benoemen om dit te onderzoeken,en later belandt alles weer in de doofpot.Chan de man van 330 en meer commissies.


  gemodereerd
 3. we wisten van niets. zo maar zo was er geld op de rekening. ik kijk zelden op mn rekening. een vriend van me die nu ujtlandig is doet mijn boekhouding. niet omdat ik ndp stem ben ik schuldig.
  ja het klopt dat ik grote aankopen heb gedaan, maar ik dacht dat dit mijn geld was. zoal ik al zei ik doe mijn boekhouding niet zelf.
  maar zegt u meneer mevrouw de inspecteur edelachtbare als u ineens zoveel geld op u rekeing krijgt dan ben je blij toch.
  Maar ik zeg dit niet omdat ik wist hoor dat dit niet mijn geld was. nee echt niet u kan me geloven


  gemodereerd
 4. Zo lang er nog gewerkt wordt met pen en papier zullen er altijd frauduleuze handelingen plaatsvinden. Ministeries moeten investeren in het automatiseren van hun processen om de kans op fraude te minimaliseren.


  gemodereerd
 5. Maar waarom zijn er geen aanhoudingen bij combe markt, grote boom en MN carcenter???? Ik hoop dat organic movement oproept tot boycot van deze bedrijven. Combe markt..zoveel geld en toch is het de smerigste markt van suriname en de meest klantonvriendelijke…zoveer controle op klanten en eogen personeel. Maar nu begrijp ik waarom….zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten…..kawro dieven, witwas bonzen….jammer at alleen die domme negers die gebben meegewerkt, het gelach betalen….ze hadden nooit kunnen dromen dat die naald zo diep in hun bakka sei gestolen zou worden door hum mede rovers ( lees…combe markt, grote boom en mn carcenter)


  gemodereerd
 6. Dit onderzoek is nutteloos want degene die gestraft moeten worden lopen vrij en blij rond.
  Die van combe markt die is nooit opgepakt
  Hoedan
  Meten met 2 maten
  Zolang je mensen op de juiste plek heb kun je maken en breken


  gemodereerd
 7. A tori no spang …. zodra blijkt dat kopstukken uit de Oranje Movement bij de zaak betrokken zijn, gaat het onderzoek als een nachtkaars uit. Alleen de gearresteerden zullen voor het gerecht gesleept worden.

  Het zal eindigen als: Schandaal CBvS …. Ferrier !!!

  Dit OM is onbetrouwbaar, onberekenbaar, friends and family benoemingen …. een enkel uitzondering daargelaten.


  gemodereerd
 8. Voor u de vraag, voor mij een weet hoe Suriname zo in verval is geraakt?

  Overal waardeloze mensen, die geld willen zien en als het kwaliteit, doelen gaat, normen, waarden, principes, goed gedrag, houden aan wettelijke regels, goede eer en naam, respect, houden van het land, algemeen belang, enz. vergeten ze het maar.

  Vreselijk dat Suriname een roversnest is geworden en het zal niet ophouden met de jongeren die het verkeerde voorbeeld, Neks No fout, heeft gezien en nog steeds volgt.

  Ik heb een hard hoofd in als hierin verandering gaat komen. In de politiek zijn er vele rovers geweest. Ik zie de willy soemita nog die ook in West Suriname domeingronden had gekregen en nog vele anderen na hem zich aan allerlei domeingronden schuldig hebben gemaakt en hun slag slaan. Zie de banken, panden in het centrum van de straat die onterecht gekocht zijn, Sabakoeproject, Kroonenburg, enz. Ook Paul Somohardjo weet hier heel veel over.

  Suriname is een echte roversnest.


  gemodereerd
 9. CITAAT: Daniëlle K., hoofd van de afdeling Comptabiliteit op het ministerie van Financiën en Planning. Ook haar twee medewerkers, tevens familieleden, zijn gearresteerd.
  REACTIE: Het is totaal absurd dat 3 familieleden samen op een dergelijke functie zitten!! Wie heeft ze aangesteld? En wie wisten van de familierelatie? Waarom heeft HR nooit ingegrepen en wie van HR wist er van of moesten er weet van hebben?


  gemodereerd
 10. klaas , die zaten er al tijdens bouterse dus niet gek dat ze stelen , als onze bazen stelen , dan kunnen wij dat ook , maar let maar op deze kruimeltjes moeten de bak in die bazen blijven gewoon vrij rondlopen , want de rechters zijn daar neer gezet door die bazen


  gemodereerd
 11. Het zou interessant zijn te weten wie de grote jongens zijn achter de schermen. Waarschijnlijk komen we nooit achter. Hun advocaten als N en K gaan de kleine jongens vrij pleiten en dan verdwijnen ze van het toneel. Niemand heeft iets gezien of gehoord. De OM staat dan met de billen bloot.

  Hopelijk worden financien, Centrale Bank en de bank van K belicht in het onderzoek.


  gemodereerd
 12. Zo zie je maar dat friends en family geen uitvinding is van Chan en Ronny. Maar njangmang no lobi njangmang!
  Ik ben slecht in rekenen(altijd geweest) wie kan me een optelsom geven van alles wat de laatste 5 jaren door de paarse ratten is gestolen?


  gemodereerd
 13. Allen,

  kalimadjoe: wil jij dat de President dit zelf gaat onderzoeken ? praat aub geen onzin.
  Hopelijk wordt iedereen die hiermee te maken heeft opgepakt en berecht.
  Geduld, want nergens ter wereld zou dit in een maand tijd opgelost worden, de bekentenissen van de mensen die nu zijn opgepakt zijn de sleutels om dit op te lossen.

  SUCCES.


  gemodereerd
 14. Corruptie en fraude zitten diepgeworteld in het Surinaams systeem. Het is ondenkbaar dat het ooit verdwijnt. Integere en betrouwbare mensen zijn in de minderheid in Suriname. De zwaar verouderde partij politiek maakt het mogelijk dat mensen die voornamelijk uit zijn op eigen gewin en voordeel, op posities komen en hun macht misbruiken. Door gebrek aan controlemechanismen en zeer verouderde computersystemen hebben ze vrij spel.
  Goed dat er een vooronderzoek plaatsvindt zodat er voldoende bewijslast wordt vergaard om iedereen die erbij betrokken is, achter slot en grendel te krijgen. Nipte zal dan wel uitkijken om haar vingers hieraan te branden.


  gemodereerd
 15. Neutraal
  Zo lang er nog gewerkt wordt met pen en papier zullen er altijd frauduleuze handelingen plaatsvinden.

  Aan Neutraal de vraag;
  Ben jij wel bewust van hetgeen je schrijft?
  Wat je aangeeft is m.i. veel minder waar v.w.b. frauduleuze handelingen.
  Ik heb altijd gedacht en geleerd dat samenspanning de matador is waardoor fraude mogelijkerwijs wordt uitgevoerd.
  Hoe goed de controle m.b.v. automatisering ook is het zijn mensen die dit bedacht en geïmplementeerd hebben. Zodra mensen is bedenken en doen zullen het mensen zijn die dit kunnen omzeilen.
  Indie je geen fraude wilt dan moet de eigenaar eigenhandig alles zelf doen dus vanaf moment van geboorte (bestelling) tot aan het moment van amortisatie (betaling)


  gemodereerd
 16. En de Minister,die????

  Wast zijn(geld) Handen in onschuld
  Tja Familie en vriendjes op Financiele posten
  Je komt geen Familie tegen bij de Reiniging van straten of Riool
  Maar wel bij de graaiers en de eerste viool


  gemodereerd
 17. Suriname hit the bottom ( heeft de bodem bereikt) met de regering. Het is een en al triest. Niemand in coalitie spreekt recht maar kijkt de andere kant op. Sari tori ! Die ondernemers doen toch duidelijk aan witwas praktijken of ben ik gek. Je weet waar dat geld vandaan komt op je rekening ( met rente ) en je geeft contanten. À tori e tingi wreed.


  gemodereerd
 18. Neutraal heeft helemaal gelijk.

  Informatiemanagement met als belangrijk onderdeel informatiebeveiliging en data-protection, plus bij overheden verplichte archivering, scheelt een hoop.

  Fraude kun je voorkomen door o.a. scheiding van functionele en hiërarchische rollen, authenticatie en autorisatie. Elke handeling is vervolgens makkelijk te traceren. Bovendien heb je simpelweg geen toegang tot gevoelige informatie. Data is trending. Mag wel wat kosten.
  Wat jij daar beschrijft is fraude @baka bana.

  Het voordeel v suri is de kleine bevolking.
  Vergelijkbaar met data ve Gemeente.
  Moet kunnen.


  gemodereerd
 19. Mensen op belangrijke posities moeten rouleren. Sommigen zitten al 20 jaar of zelfs langer op een zelfde positie.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES