Leven met beperking geen belemmering geweest voor geslaagde blinde Kirtie

10
Leven met beperking geen belemmering geweest voor geslaagde blinde Kirtie

Leven met een beperking is geen belemmering geweest voor de 21-jarige Kirtie Binda, die blind is. Deze jongedame is dit schooljaar geslaagd van het VWO 4. Ze is nooit blijven zitten. Dat ze nu 21 is en afrondt komt doordat zij op de basisschool net als alle andere kinderen toen, iedere klas twee keer moest doen. Dit was zo vanwege het aanleren van het brailleschrift. Dat is niet meer het geval.

Kirtie werd geboren op 20 oktober 2000. Ze is een tweeling en heeft een broer. Beide kinderen moesten vanwege vroeggeboorte in de couveuse. Aangezien zij ademhalingsproblemen had, moest zij langer in de couveuse blijven en kreeg zuurstof toegediend. Ongelukkigerwijs drukte het zuurstofkapje op het oog van de baby met als gevolg dat er blindheid is opgetreden.

Na enkele jaren werd Kirtie ingeschreven op de Louis Brailleschool, die bestemd is voor blinden en slechtzienden. Ze slaagde bij de toets voor het mulo en bezocht de Salvatorschool. In feite kon Kirtie zo flink als ze was na de derde mulo direct naar de middelbare school.

Maar ze volgde het advies van haar moeder op en rondde de muloschool af, waarna zij werd ingeschreven op het VWO 4. In de derde klas van de muloschool wist Kirtie al wat haar vervolgstudie zou zijn na de middelbare school. Ze wil rechten doen en daarom laat zij zich dit jaar inschrijven op de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Waarom rechten
Het was niet moeilijk om een keus te maken voor de studierichting Rechten. Haar inspiratie is aangewakkerd, omdat zij wil opkomen voor de rechten van personen met een beperking. “Wij moeten veel vechten voor onze rechten. En nog te weinig mensen weten over ons. Mensen met een beperking moeten weten dat ook zij rechten hebben,” stelt Binda.

Haar beperking is juist haar motivatie om te studeren. “Je mag jezelf niet achterhouden,” benadrukt ze. Verder heeft zij ook als kind de motivatie en ondersteuning gekregen van haar ouders. “Niet omdat je blind bent, kun je niet studeren. Je hebt hersenen en kan ook iets worden in de maatschappij. Ook jij hebt recht op een volwaardige plek in de samenleving.”

Studieperiode
Kirtie vertelt dat al haar boeken en stencils naar de stichting Blindencentrum worden opgestuurd en in het brailleschrift worden omgezet. In de klas werkt zij met een braillemachine. Repetitiewerk is ook opgestuurd naar het centrum. Na de toetsing wordt het werk vertaald en teruggestuurd naar de school voor correctie.

Terugblik
Aan de basisschool heeft Kirtie leuke herinneringen, omdat zij daar met personen in contact is gekomen, die net als haar ook een beperking hebben. Op de muloschool kwam zij mensen zonder beperking tegen, dus was het een nieuwe ervaring.

De mooiste herinneringen van Kirtie zijn op het VWO 4. Vooral de examenklas heeft ze heel bijzonder ervaren. Ze heeft daar vrienden gehad en kent geen momenten dat zij alleen op een bank op het schoolerf moest doorbrengen. Aan alle activiteiten deed Kirtie mee; of het nou dansen, toneel of een presentatie was. Ze heeft zelf bij het vak lichamelijke opvoeding meegedaan aan het onderdeel zwemmen.

Dankbaar
Ze bedankt iedereen, in het bijzonder alle leerkrachten vooral die van de muloschool en het VWO 4, voor de ondersteuning die zij heeft gekregen. Dat zij ondanks haar beperking is geaccepteerd. Ze is erg blij dat zij als voorbeeldfiguur wordt gezien. Leeftijdgenoten, vooral diegenen met een beperking, roept zij op om zich te blijven doorzetten.

Ook voor ouders en verzorgers heeft zij een boodschap: “Blijf je kind ondersteunen en houdt het niet achter.”

10 REACTIES

 1. Kijk!! dat zijn daden!! weldone lady!! van harte proficiat!! Jij bent een goed voorbeeld voor de anderen!! Je bent al over de dam!!!

  Wiep-Ding
  gemodereerd

 2. je beperking is al begonnen als baby , maar jij hebt goede begeleiding gehad en jij wilde verder , jou doorzettingsvermogen en met jou beperkingen hebt jij nu al een mooie toekomst in het verschiet , gelukkig willen heel veel bedrijven mensen met een beperking in dienst nemen zodat mensen met een beperking een waardig werknemer worden en ook voor promotie in aanmerking komen of nog meer
  iedere Surinamer is nu al trots op jou , geweldig en succes
  gemodereerd

 3. Geweldig. Om stil van te worden. Ik hoop dat ze ook mag slagen als juriste en dat al haar dromen mogen uitkomen.
  gemodereerd

 4. Chapeau !

  Congrats !

  ” …
  Haar beperking is juist haar motivatie om te studeren. “Je mag jezelf niet achterhouden,” benadrukt ze. Verder heeft zij ook als kind de motivatie en ondersteuning gekregen van haar ouders. “Niet omdat je blind bent, kun je niet studeren. Je hebt hersenen en kan ook iets worden in de maatschappij. Ook jij hebt recht op een volwaardige plek in de samenleving.”
  … ”

  Zij koos ervoor om niet te klagen en zielig te doen maar om aan te pakken. En nu is zij iemand die bewondering verdient !

  Tja go. Set kong.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 5. ” …
  Ongelukkigerwijs drukte het zuurstofkapje op het oog van de baby met als gevolg dat er blindheid is opgetreden.
  … ”

  Ongelukkigerwijs of onzorgvuldigheid in de zorg ?

  Zij is dus niet blind geboren ! Maar blind geworden / gemaakt in het ziekenhuis !

  Bij deze verzoek ik team Amar Ramadhin om deze case te onderzoek en het te gebruiken voor kwaliteitsverbetering in de zorg !

  Wij willen een betrouwbare zorg.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 6. Gefeliciteerd en succes toegewenst met je verder studie/levensloop.

  Het gaat je goed.

  Dat dit een voorbeeld moge zijn voor alle personen in het bijzonder met een handicap.
  gemodereerd

 7. Doorzettingsvermogen en intelligentie, wordt beloond !
  Mensen met welke beperking dan ook, hebben in NL
  ook de zelfde rechten als de validen. In Su, worden invaliden
  in hokjes gestopt of verbannen.( Kirtie gefeliciteerd: ”ik ben trots op je” )

  bun tori

  Jacko
  gemodereerd

 8. Een heel bijzondere persoon. Ook heel inspirerend.

  Hopelijk kan de oog onderzoekers deze soort blindheid genezen of de ogen met een computer ogen vervangen.

  De kinder intensive care nurses moeten toch goed opletten dat de zuurstof toevoer bij de te vroeg geborenen babies altijd op de juiste manier gebeurt.
  gemodereerd

 9. Knappe prestatie, van harte gefeliciteerd Kirtie! Je bent een bron van inspiratie en het levende bewijs van ‘waar een wil is, is een weg’.
  God’s rijkste zegen in je leven!
  gemodereerd

 10. Allereerst van harte gefeliciteerd en ook de ouders, die haar gesteund hebben en nog motiveren. Blij om te lezen dat je verder gaat studeren en wel wilt opkomen voor mensen met een beperking. Ik heb zelf een beperking, woon in Nederland. Je zou denken dat Nederland een welvarend land is en mensen met beperking alles goed geregeld is, NEEN. Wat lichamelijk zienbaar is dan geloven instanties jou. Wat bedekt is dan wordt gezien dat je gezond bent. Bij mij zijn bij operaties fouten gemaakt doordat zijn m’n nieren beschadigd, heb een Indiana Pouche (stoma) heb erg veel last van oedeem dat ik soms niet kan lopen, pijnlijke prikkeling door m’n lijf, gebruik opiaat. Toch geloven de instanties niet dat ik een vele beperking heb. Ondanks m’n huisarts hulp heeft aangevraagd voor mijn
  de steunkousen aan te trekken en wordt door de zorgverzekering geweigerd. Hoop dat vele Surinaams-Nederlanders jou motivatie leest dat een eyeopener wordt. Dat ze ook mensen gaan helpen met beperking.
  Succes, ik zal je volgen als je media accounts hebt.
  Groetjes
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.