Maandag 19 september 2022 eenmalig verheven tot nationale vrije dag

15
Maandag 19 september 2022 eenmalig verheven tot nationale vrije dag


De stam der Saramaccaners herdenkt op 19 september de ondertekening van het vredesverdrag tussen de koloniale overheid en de marrons van Boven-Suriname c.q. Saramacca heeft plaatsgevonden.

Op basis van het feit dat op 19 september aanstaande het precies 260 jaar geleden is dat het historisch gebeuren op het Surinaams grondgebied heeft plaatsgevonden en het jaar 2022, een lustrumjaar betreft heeft de ‘Stichting 19 september 1762’, het verzoek gedaan om deze dag te verheffen tot een nationale vrije dag.

Vertegenwoordigers van de “Stichting 19 september 1762” zijn op 5 augustus ontvangen door vertegenwoordigers van het kabinet van de president van de Republiek Suriname. De Surinaamse president heeft besloten om het verzoek eenmalig in te willigen.

Ingevolge dit besluit zal maandag 19 september 2022 voor dit jaar alleen aan te merken zijn als een bijzondere, met de zondag gelijkgestelde dag, met alle daaraan verbonden rechtsgevolgen en gebruiken.

De president is de Saramaccaanse stam erkentelijk voor hun bijdrage aan de Surinaamse gemeenschap. Ook uit dit deel van de bevolking zijn Surinamers voortgekomen die een blijvende indruk hebben gemaakt op de samenleving. Alle bevolkingsgroepen vormen samen het fundament van ons mooi land.

In het kader van een integrale structurering van de hoogtijdagen zal er ingaande 01 januari 2023 een Nationale Adviescommissie worden ingesteld die integraal advies zal uitbrengen met betrekking tot de nationale vrije dagen, gedenk- en herdenkingsdagen;


15 REACTIES

 1. 19 september dus weer een dag dat niet gewerkt wordt , zal niet veel uitmaken want de meesten werken niet of zijn spookambtenaren
  gemodereerd

 2. Het verdrag van 1762 gaf de Saramaccaners de vrijheid om als vrije mensen te vestigen. Ze worden niet meer opgejaagd door het coloniale leger, gevangen genomen en teruggegeven aan de plantage eigenaren. Een heugelijke dag voor de stam. Een nationale vrije dag waardig.

  De ondernemingen die hun productie niet kunnen
  stoppen kunnen op die dag een feestdag toelage betalen aan hun werkende arbeiders. Een ziekenhuis bijv. zou dat ook moeten doen.
  gemodereerd

 3. Door deze volk wordt Suriname ontregelt en geremd in de ontwikkeling. Zie alle berovingen en moorden door deze volk en alle stakingen.
  gemodereerd

 4. En nu een commissie die onderzoek doet naar de oorspronkelijke bewoners de Surinen. Waar zijn ze?

  De mensen die vinden dat suri van hun is mooi niet. Mocht er ooit sprake zijn v herstelbetalingen, dan zullen de ex-kolonisten de schade veroorzaakt door de weggelopen slaven incalculeren.

  De Surinen zijn de enige die recht hebben op een schadevergoeding.

  Een andere invalshoek!
  gemodereerd

 5. Alweer een vrije dag? Alleen in SU kan van alles, straks hoeft niemand meer te werken. Belachelijk.
  gemodereerd

 6. Kalimadjoe

  Je kan beter een basiscursus Nederlands volgen, voordat je zulke onzin uitkraait.
  Dit zegt genoeg over je intelligentie.
  gemodereerd

 7. @esmerald
  Klopt alleen de Surinen hebben het recht om te zeggen dat zij de erfgenamen zijn en niemand anders en zeker niet de boscreolen en creolen. Ze kunnen de baas op hun continent Afrika gaan spelen als erfgenamen.
  gemodereerd

 8. Goedzo Watje want de VHPer Cedric van Samson heeft zelf gezegd dat er 30.000 (dertig duizend!!!) spookambtenaren thuiszitten en parasiteren op de Surinaamse staat en samenleving.

  Toch ook vreemd dat die Orgasme protesteerders daar niet voor pleitten, minder nutteloze ambtenaren en minder gesjoemel bij de overheid.
  gemodereerd

 9. @Esmeald

  Laten de Suri’s die op dit moment en in verleden schade veroorzaakt hebben, bij zichzelf te rade gaan.
  Zij maken het land helemaal kapot, goud delven met veel kwik waardoor de vis vergiftig wordt, houtkap door de chinezen, inhaligheid, meer meer en meer willen hebben, geen tevredenheid.

  Op dit moment is er een oudere generatie die doormiddel van hebberigheid, inhaligheid, corruptie, zelfverrijking en machtsmisbruik de jeugd het slechte voorbeeld geeft, waardoor dit van generatie op generatie overgaat.

  Als er toch een commissie moet komen laat er eentje komen om te onderzoeken hoe het land vooruit te brengen, zelf verrijking en machtsmisbruik te voorkomen maar welvaart na te streven.

  Op dit moment is de bevolking de gevangene en slaaf van een systeem van mensen, die denken dat als ze een positie bekleden, zij de BAAS over het volk zijn, dit zoals ten tijde van de slavernij.

  Is de Surinamer echt van de slavernij verlost is of is dit een nieuw soort slavernij?????

  Wat mij verbaast is dat er mensen zijn die een man steunen die de eigen bevolking vermoord heeft, door een binnenlandse oorlog en doormiddel en tijdens een gepleegde coup.

  Eerst eigen puin opruimen voor er een vinger naar een ander gewezen wordt.
  Zolang wij het voor onszelf niet goed geregeld hebben, hebben wij geen recht van spreken.
  gemodereerd

 10. Wanneer gaan we ook een keertje te horen krijgen dat in de bananenrepubliek hard gewerkt gaat worden.
  gemodereerd

 11. eigen+mening , jij zal ook wel niet werken , jij houdt je handje op bij de gemeente he , en alles wordt voor jou betaald ook als je schijten moet he , het kontpapier haal je zeker bij de voedselbank
  gemodereerd

 12. hkf net wat je zegt , wist je dat die hellings een brief gestuurd heeft naar Rutte in Nederland en hij vraagt aan Rutte dat Rutte Shantokhi moet aanspreken over mensenrechten en vrijheid van meningsuiting , die hellings is echt laaggeschoold
  Wij zeggen tegen ministerpresident Rutte kon niet in september naar Suriname blijf in Nederland , hier in Suriname is het een grootte rotzooi en Santokhi houdt contacten met schurkenstaten , cuba , venezuela , china , india , rusland , turkije ,en er komt een ambassade in Jeruzalem en bouterse loopt nog vrij rond , en bouterse heeft gedreigd dat als de koning komt zal hij Paramaribo hermetisch afsluiten dit zal hij ook doen als U komt, door dit alles blijf in Nederland en stop per direct alle steun die U vorig jaar september met Santokhi hebt afgesproken , laat Santokhi maar verder gaan met die schurkenstaten want Suriname is toch al naar de kloten
  gemodereerd

 13. Eigen+mening.

  Je raakt een hele gevoelige snaar aan. Ik denk dat het antwoord moet zijn: nooit!!
  Toelichting: Ik heb in het voor Suriname verboden geschiedenisboek van van den Hoevel het volgende gelezen:
  De Redi Moesoes waren slaven, die tegen de weglopers moesten vechten. Na hun diensttijd kregen ze naast hun vrijheid een stukje grond te Frimangrong. Het viel mensen op dat naast het bouwen van een huis verder niets met het perceel werd gedaan.
  Op de vraag:”Waarom plant je niets”? was het standaard antwoord:”Ik heb geen slavenhanden”. Het zal duidelijk zijn dat dit antwoord 2 betekenissen heeft:
  1. Ik ga dat smerig werk niet doen en
  2. Ik heb geen slaven om dat smerig werk voor mij te doen.
  Slavernij heeft dus een veel grotere impact gehad op de Surinamers dan wij kunnen vermoeden want toen een van de Gouverneurs (naam vergeten) de mensen wilde leren om met hun handen te werken, werd hij van alle kanten tegengewerkt.
  Neen, ik ben niet blijven steken in het verleden, maar ik probeer de huidige problemen van Suriname historisch te verklaren.

  Mijn antwoord op jouw vraag moet dus luiden: nooit, mits wij van die historische trauma dat hard werken en/of landbouw vieze bezigheden zijn, afkomen. Dit bewijst ook dat Surinamers niet pinaren, want als wij het zo moeilijk hadden dat we niets te eten hadden, we zeer zeker zelf voor ons eigen eten zouden zorgen. We zijn dus liever lui dan moe en prefereren gratis voedselpakketten.
  Dit is een van de vele trauma’s van de Surinamers, die ik intussen heb kunnen achterhalen.
  Onthoud de naam: “Ik heb geen slavenhanden”
  gemodereerd

 14. de britten waren eerder hier dan de hollanders ,en de hollanders brachten toen al slaven voor de britten en in 1674 werd suriname geruild met new york , misschien wel een domme ruil , de britten hadden hier beter kunnen blijven en de hollanders in new york
  gemodereerd

 15. WAT
  8 augustus 2022 Bij 01:49
  de britten waren eerder hier dan de hollanders ,en de hollanders brachten toen al slaven voor de britten en in 1674 werd suriname geruild met new york , misschien wel een domme ruil , de britten hadden hier beter kunnen blijven en de hollanders in new york
  =======
  En jou zouden ze naar Bangladesh terug moeten sturen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.