Wandelloop Plantage Vierkinderen zaterdag 6 augustus

4
Wandelloop Plantage Vierkinderen zaterdag 6 augustus

Fundraising en bewustwording zijn de twee belangrijkste redenen waarom de Stichting Sportontwikkeling Vierkinderen een wandelloop organiseert op zaterdag 6 augustus. De wandelloop heeft een historisch karakter en dient om de deelnemers bewust te maken van de economische potentie van de plantage Vierkinderen.

De fondsen die met deze wandelloop worden binnengehaald zijn bedoeld voor het opzetten van in eerste instantie een tennisbaan, en als het geld toereikend is ook een minivoetbalveld, minibasketbalveld, trimbaan en een overnachtingsplek.

Henk Emnes, Surinaams oud-tennisser en -trainer is de Paraan die de wens heeft een tennisbaan op te zetten in de plantage Vierkinderen. Daarvoor werd de Stichting Sportontwikkeling Vierkinderen opgezet. Emnes vroeg aan het bestuur van Plantagebestuur Vierkinderen een stuk land om de tennisbaan op te zetten. Dat werd gehonoreerd en nu zijn er fondsen nodig om daadwerkelijk met de bouw te beginnen. Voor het aanleggen van de tennisbaan alleen, is een bedrag van 20.000 euro begroot

Om aan de wandelloop te kunnen deelnemen moeten personen zich eerst laten registreren. Dat kan tot vrijdag bij Sherron Rodgers op het telefoonnummer 8535110) of Michael Blaaker  op het telefoonnummer 8711871 voor de deelnemers van de stad. Voor de deelnemers van Vierkinderen kan dat bij Mahelia Bruinhart die te bereiken is op 7238107. Er zijn verschillende opties voor deelnemers om deel te nemen.

Er geldt een bijdrage van SRD 50 voor de mensen die met eigen vervoer naar de plantage komen, SRD 100 voor zij die met de bus mee willen. Die vertrekt om half acht ’s morgens vanuit de Kodjo, Mentor en Prensent Pren (aan de Heiligenweg). Plantagebewoners zelf betalen SRD 40. Ook de scholen in de omgeving hebben de gelegenheid om deel te nemen, waarvoor een bijdrage van SRD 20 wordt gevraagd. “Die leerlingen kunnen zich bij hun schooljuf via de school inschrijven”, zegt Rodgers. Voor de mensen die met eigen vervoer naar Plantage Vierkinderen gaan geldt dat zij zich kunnen aanmelden bij de brug over de kreek bij aankomst.

De wandelroute is dertien kilometers, begint om half tien en hoewel mensen hun eten en drinken mogen meenemen, is er ter plaatse ook eten en drinken te kopen om zodoende het ondernemerschap in de plantage te stimuleren. Voor aanvang zal historica Mildred Caprino vertellen over de historische kansen die er zijn geweest binnen de plantage in het perspectief met het heden.


4 REACTIES

 1. Wat zijn de vervolg mogelijk heden .
  Wie kunnen straks deelnemen aan de tennis lessen en de kosten.
  De mensen hebben het al zwaar.
  Wie gaat ze lesgeven.
  Laat een heel opgezette programma zien
  Zodat men weet waar men aan begint en dit geen onnodige geld verspilling is.
  gemodereerd

 2. Als ik het goed heb gelezen is dit project bestemd voor toeristen, die in Euro’s gaan betalen.
  Op zich een prachtig project, maar op deze wijze moeilijk te verwezenlijken.
  € 20.000 is tegen de koers 25 in totaal 500.000 srd.
  Om dit geld met wandeltochten en verkoop van eten binnen te halen zal zeker tientallen jaren duren en dat is het probleem.
  Waarom geen ondernemingsplan opstellen en een financierder zoeken of aandelen uitgeven. Er wonen zeker genoeg mensen van 4 kinderen in het buitenland, die aandeelhouder kunnen worden of het project kunnen financieren.
  gemodereerd

 3. Als ik aan vierkinderen weg denk dan denk ik loop langs begraafplaatsen alleen in suriname spookt het daar ergens gelezen maar de plantage ken ik niet, maar ik geloof het wel. Oja tennissport is een dure sport en je moet sterke armen en spierballen hebben, neem een makkelijk sport b.v korfbal.
  gemodereerd

 4. Sandra, ik heb een ding geleerd en dat is dat elke plantages zijn of haar hebies heeft. Denk aan het lied: bar a dotie wang odie. Op mijn zoektochten naar mijn familieroots heb ik niet veel negatieve dingen van deze plantage 4 kinderen gevonden, afgezien natuurlijk van de slechte behandeling van slaven wat in die tijd normaal was in Suriname. Wat ik wel denk is dat er gradaties zijn in het aantal hebies. Verlaten plantages, waar onder andere mijn voorouders vandaan komen hebben veel meer hebies dan plantages , die niet verlaten zijn. De plantage van mijn voorouders spant volgens mij de kroon. Om enkele voorbeelden te noemen: cholera-epidemie (200 slaven overleden), schuilplaats voor illegale slavenschepen met politie en militair optreden, doodslaan van een oude slaaf door de eigenaar, illegale slavenverkoop en als klapper op de vuurpijl 3 ware oorlogen tussen chinezen en vrijgemaakte zwarten. Wordt een spannend boek met alle ingrediënten van de slavernij. Geen wonder dat de plantage nu verlaten is. Volgens mij spookt het daar als hel daar. Ja en deze dingen zijn wij niet tegengekomen in onze geschiedenisboeken Suriname, die door witten en door een witte bril zijn geschreven.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.