vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieRuim 110 burgers van Coronie nemen grondbescheiden in ontvangst

Ruim 110 burgers van Coronie nemen grondbescheiden in ontvangst

-

Does Travel - naar Suriname

Ruim 110 burgers van Coronie hebben op zaterdag 30 juli 2022 hun grondbescheiden in ontvangst mogen nemen. De Surinaamse president Santokhi wees bij deze gelegenheid op het harde werk dat in twee jaar is verzet om deze mensen tegemoet te komen.

Een groot deel van de 113 personen had al zo’n 20 jaar geleden een grondaanvraag ingediend. Behalve het staatshoofd van Suriname, waren ook vicepresident Ronnie Brunswijk, parlementsvoorzitter Marinus Bee en minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) aanwezig in Coronie.

Dat elke Surinamer van een stuk grond moet worden voorzien, is deel van het beleid van de regering. “Dit is ook de reden dat recentelijk een commissie is ingesteld om het boedelprobleem van Coronie op te lossen”, deelde president Santokhi mee. In dit district waar er veel aan landbouw wordt gedaan, bleek het overgrote deel van de grondaanvragen voor tuin- en landbouwdoeleinden.

Het gaat om bereidverklaringen die uitgereikt zijn. Zij die hiervoor in aanmerking zijn gekomen, zullen binnen zes maanden de nodige stappen moeten ondernemen om de definitieve beschikking in handen te krijgen.

Minister Vorswijk vroeg dat dit ook wordt gedaan zodat de verklaringen niet vervallen. In de zes maanden-periode zullen de leges betaald moeten worden, terwijl ook de ontsluiting in orde gemaakt moet zijn. Daarnaast moet een landmeter benaderd worden voor de uitmetingskaart.

Districtscommissaris Maikel Winter toonde meteen zijn bereidheid door zijn districtsgenoten op te roepen voor een vergadering om ze in het proces te begeleiden. Er zal als collectief een landmeter aangetrokken worden om zodoende de kosten te drukken.

De regering wil vòòr 31 december dit jaar totaal 5000 personen in alle districten van een stuk perceel hebben voorzien.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

18 REACTIES
 1. Het is jammer dat de tuin en landbouw gronden in grondhuur worden uitgegeven. Grondhuur heeft een expiratie datum ongeveer na 48 jaar. Kan wel verlengd worden als je dat optijd aanvraagt. Soms vergeet de familie dat en dan kunnen ze hun grond en investeringen kwijt raken aan iemand anders.

  Eigendomdsrecht geeft een betere bescherming aan de boer en zijn familie en nageslacht. De uit de militaire periode ingevoerde grondhuur moet afgeschaft worden. De ondernemer en investeerder van de tuin en lanbouwgrond moet echt beter beschermd worden. Schaf de uitzondering op grondbelasting af en laat iedere eigenaar van grond belasting betalen. De Coroniaan is zo beter beschermd.


  gemodereerd
 2. Prima zaak. Wel belangrijk is het belangrijk dat de mensen begeleid worden in het proces om alles in orde te maken. Zorgpunt is dat sommige personen hun verkregen perceel vrij snel doorverkopen. Ik heb begrepen dat sommige personen die een perceel bij Sabaku project hebben gekregen, deze al hebben doorverkocht. Om deze groep te beschermen zou daarom een anti speculatie beding moeten worden opgenomen waarbij het verkregen perceel gedurende de eerste 5 jaar niet mag worden doorverkocht. Het spijt mij te moeten zeggen, dat veel Creolen die percelen krijgen deze doorverkopen. De kopers zijn dan meestal Hindostanen.


  gemodereerd
 3. Een stap in de goede richting. Ik zou ook de regering willen adviseren om staatsgronden die uitgegeven zijn en niet benut worden, als waar het voor bedoeld is, weer in te trekken.

  Hoe vaak zie je niet dat gratis gekregen landbouwgronden voor tonnen aangeboden worden op de markt. Moet dit niet verboden worden??? En moet dit niet strafbaar worden???

  Er zijn genoeg investeerders die daadwerkelijk iets willen opzetten maar niet kunnen omdat ze geen grond hebben, terwijl er heel veel speculanten zijn die alleen maar voor winst, een paar duizend hectares bezetten.


  gemodereerd
 4. Deze regeringscoalitie onder leiding van Z.E. president Chandrikaperkash Santokhi is de beste regering die Suriname tot nu toe heefft gehad na 25 November 1975.

  Deze regeringscoalitie staat onder leiding van de IMF en zal een beleid moeten uitvoeren dat goed is voor de republiek Suriname en de Surinsmers. Er kan geen rotzooi met geen enkele koper fent gebeuren en alle schulden zullen moeten worden afgelost en met de andere beschikbare inkomsten zullen die zaken moeten gebeuren voor de Surinamers.

  Surinamers zullen een keer moeten gaan begrijpen dat je niet boven je inkomem kan en mag leven. Wat je verdient kan je ook uitgeven, niet meer en niet minder. Inkomsten en uitgaven moeten in balans zijn.

  Er zijn in Suriname etnicititeiten waar inkomsten en uitgaven in balans zijn, maar daar buiten zijn er ook anderen/ velen, waar de uitgaven hoger zijn dan de inkomsten en ook anderen waar de inkomsten groter zijn dan de uitgaven.

  Surinamers moeten allemaal een eenvoudugd cursus economie en boekhouden gaan volgen. De economische behoeften zijn groot en onbepetkt, maar er moet balans zijn, prioriteiten.

  Vooral die groepen Surinsmers dis op los leven, kinderen bij verschillende vrouwen maken, hebben een zeer lange weg te gaan. Die gaan het niet redden.


  gemodereerd
 5. Veel kiezers van Coronie zijn toch NDP,ers, heeft DDB
  ze dan geen grond gegeven ??? Of is dat alléén bestemd
  voor goede vrienden ?? Het is altijd ”zieltjes” winnen!
  De Neger Hindoestaan Javaan en de Blauwkop, doet
  het! Soso politiek, nanga oplichterij ! Ze moeten een
  nwe vlag in Su laten maken, met een hele grote banaan
  en een aap erop! Bananen republiek dus!

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 6. Ze moeten een
  nwe vlag in Su laten maken, met een hele grote banaan
  en een aap erop! Bananen republiek dus!

  Dit begrijpen we allemaal maar een bevolkingsgroep zal er weer een racisme issue van maken.


  gemodereerd
 7. Wat doet de President daar ,dit door de DC gedaan Worden dit is de Taak van de DC en niet van de President. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣, lekker belangrijk.


  gemodereerd
 8. Het militaire project te Commewijne.
  Wat is dat nou.
  Friends & family van paars die massaal een stuk grond hebben gekregen.
  Toen was het doodstil, ze waren bang om overhoop geschoten te worden. Net echt. Wat een vals volk!

  Deze coronie-bitches hebben onlangs de boel gebarricadeerd, weigeren werk, en zijn gestopt met rijstvervoer. Ze verdienen het niet.


  gemodereerd
 9. Surinamers begrijpen niets van ondernemen en producten te maken en daarmee hun eigen inkomsten te verdienen.

  Surinamers zien niet in wat ze kunnen doen als ze domeingronden krijgen. Er zijn grote groepen die gronden gewoon vierkant laten liggen en er niets mee doen. Zelf roofbouw willen ze niet op doen.

  Als bepaalde groepen domeingronden krijgen, gaan ze het verkopen, auto’s mee kopen, goud, enz en als het geld op is, staan ze op hoeken van de winkels te hangen. Willen ambtenaar worden. Zelf bepaalde die er niet uit zien en een grote muil hebben, willen president worden, terwijl ze nauwelijks hun naam kunnen schrijven en uitspreken.

  Grote groepen Surinamers zijn oerlui, willen ambtenaar spelen, terwijl ze er niets van bakken. Domeingronden daar weten ze geen raad mee wat ermee te doen. Grote groepen Surinamers zijn oerlui, maar hebben een heel grote bek. Zij zullen meestal vooral te vinden zijn bij demonstraties en schreeuwen.

  Sari tori


  gemodereerd
 10. @ Passant (01/08 08:23 & 14:24 uur.

  Wat (je)( uw) reactie van 08:23 uur heeft U 80% gelijk.
  Economisch is het land Failliet veroorzaakt door een
  stelletje zwarte Bavianen. Het overige 20% wat mij zeer
  irriteert is de Criminaliteit, hier moet Chan / Lonnie die
  Blauwkop opdracht geven, deze heel hard aan te pakken!
  Reactie van 14:27 uur is:
  Ze doen niks met de perceel wat ze krijgen, het is gewoon
  hebzucht. Ze moeten gewoon kunnen zegen: Mi abi wan gron
  etc etc, werken er aan ho maar !
  @ Papa jan uit Livorno

  Ik begrijp 100% wat je bedoeld, ik hoef het niet voor een 2de
  keer te lezen.( Het zijn de kroesharigen)(als ik !) De goede buiten beschouwing natuurlijk!!!

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 11. Worden meteen weer door verkocht voor cash.
  Geld gaat binnen no-time op aan casino en feesten!

  Daarna weer heel hard janken dat ze niks hebben!

  Ze hebben nog geen SRD om een stapel stenen te kopen.


  gemodereerd
 12. Regering, wat is de zin om domein gronden (waarom geen eigenaar) aan arme mensen te geven zonder de mogelijkheid voor financiële steun van de overheid, ze komen nooit voor hulp in aanmerking bij de ontwikkelingsbank, ze zullen nooit een lening krijgen laat staan een hypotheek om een huis te bouwen. De arme mensen hebben nauwelijks te eten, alles is duur, vooral onder uw bewind.
  Op kleine domeingrond percelen vindt er geen ontwikkeling plaats (kijk naar de omgeving van Latour), omdat men geen eigenaar is.
  Verbied ook de doorverkoop van deze gronden.

  Denise, de doorverkoop van deze gronden vindt niet alleen onder veel Creolen plaats, ook Hindostanen en anderen hebben een handje van, vraag maar aan onze grote vriend Jogi, die het nog steeds flik in Saramacca. Neen je discrimineert niet, gôh.

  Dacht dat onze vriend WAT, niet ‘honderd’ is, maar Passant jij spant de kroon met je ridicuul gekletst. Je zeg steeds, mi na Sranan mang, mi lobi a kondre, en toch loop je in jouw welbekende ridicule tirade elke keer weer af te geven op onze Sranansma. Je bent geen oprechte Nederlander met Sranan roots, je bent zelf geen haar beter dan de Sranansma haters hier op WKT (de oranje NL diaspora).


  gemodereerd
 13. @Prima verwoord.
  Zelfredzaamheid, vooruitstrevendheid, m.a.w. de handen uit de mouwen steken allemaal begrippen die in Su zoek zijn
  Alles moet van “Lant” komen. Met het constant hebben over wat de vorige en huidige regering hebben gedaan kom je geen stapje verder.


  gemodereerd
 14. ach pony , ja jij bent paars he , en jij baalt dat je nog nooit een stuk grond hebt gehad tijdens het ddb bewind van 2010-2020 , en jij bent toch de grootste racist en die sranansma zijn jou soort die verdomd niet willen werken op een stuk grond , dus die jij oranje noemt (geen NL) zijn het kwaad he , maar pony wij hebben het al vaker gezegd , kom naar Suriname en ga naar je afgod op leonsberg en jij krijgt zeker 10 Ha grond wat nu de vuilnisbelt is in noord , maar dan moet je wel komen , zo niet houd dan je mond over grondzaken


  gemodereerd
 15. @passant surinamers oerlui,nederlanders oerslim? Wie is oerdom. Suriname ligt onder de evenaar maar creools mensen vertonen in nl dezelfde gedrag ook roddelen en haten sommigen doen onderdruk van politie(overheid in nl de oerslimme hollander heeft kaas gegeten hoe mensen tegen elkaar op te zetten als hun dat niet lukt worden hun peperrood! Wie is de oerlul? Surinamers moeten blij zijn met perceel in coronie, in nederland hutje mutje wonen in oude huizen en lichaam vol ziektes en stress mensen worden gek en plegen zelfmoord. Wie is slim?


  gemodereerd
 16. WAT, ik hoef geen stuk grond van wie dan ook, ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik mijn eigen boontjes kan doppen. Jij bent kwaadaardig bezig, waarschijnlijk ben jij een loser. De losers kunnen geen empathie opbrengen (zie het vele schelden op de Sranansma) het zijn zure bommen, op elk slak zetten zij zout (polariseren), je vindt ze vooral onder de oranje helden.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES