Solar plant moet ontwikkeling in Coronie stimuleren

12
Solar plant moet ontwikkeling in Coronie stimuleren

De energievoorziening in het district Coronie wordt verhoogd met een solar plant die 9% van de huishoudens zal voorzien van energie. Deze zonne-energiecentrale die op zaterdag 30 juli 2022 in gebruik is genomen, moet volgens president Santokhi leiden tot het verder ontwikkelen van het district.

“Dit project moet bijdragen tot productieverhoging en aantrekken van investeerders in Coronie. Wij creëren de kansen, het is nu aan jullie om aan te pakken”, sprak het Surinaamse staatshoofd.

Hij benadrukte het belang van energie voor de bedrijfsvoering en ontwikkeling die hij graag in elk deel van het land ziet. Even belangrijk acht hij het om zoveel mogelijk te kiezen voor groene energiemogelijkheden, ter bescherming van de planeet.

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) deelde mee dat dit project ligt in het kader van de UN Sustainable Development Goals (SDG’s), met name doel 7, welk inhoudt gelijke toegang tot energie. “Overal in Suriname wordt er gearbeid zodat alle Surinamers toegang hebben tot energie. Met de ingebruikname van de solar plants leveren we een bijdrage aan de sociaaleconomische ontwikkeling van Suriname”, aldus de NH-bewindsman.

SUMEC Group Corporation was belast met de constructie van deze 0.2 megawatt solar-farm bestaande uit 920 panelen die 240 kilowatt per uur kunnen genereren bij zonlicht. De solar plant zal met de nodige voorzieningen rechtstreeks op het distributienet van de EBS gekoppeld worden. De solar plant in Coronie is onderdeel van een project dat tot stand is gekomen middels een overeenkomst met de Caribbean Development Bank (CDB) die de energievoorziening landelijk moet versterken.

Minister Abiamofo benadrukte dat de projecten worden terugbetaald door de overheid en er worden geen gelden gehaald uit de stroomtarieven. Hij riep niet alleen op tot productiviteit, maar om ook zuinig om te gaan met stroom


12 REACTIES

 1. Het wordt tijd om Coronie in de mainstream Suriname te betrekken. Investeren in productie brengt nieuwe arbeiders en nieuwe inwoners in het district.

  Eigenlijk zou de lening terug betaald moeten worden uit de inkomsten van de geleverde electriciteit. Net als een echte bedrijf. Niet uit belasting gelden zoals nu het geval is.
  gemodereerd

 2. Mooi he. Is ook een projekt van vorige regering.
  Waarom vergeet men dat nu weer??
  gemodereerd

 3. “Dit project moet bijdragen tot productieverhoging en aantrekken van investeerders in Coronie. Wij creëren de kansen, het is nu aan jullie om aan te pakken”, sprak het Surinaamse staatshoofd.

  hoe verhoogd dit de productieverhoging?
  als je elk jaar nog steeds half coronie onder water laat lopen? door middel van wanbeleid?
  deze man is gewoon gestoord en weet totaal niet wat hij zegt
  gemodereerd

 4. Abiamofo, als je gewoon zegt dat de stroomtarieven ongewijzigd blijven verstaat elke Surinamer, die de lagere school heeft doorlopen, je meteen. Maar wanneer je zegt: “er worden geen gelden gehaald uit stroomtarieven”, ‘dan yu musu broko en ini pikin moni dyi unu’, omdat we niet helderziend zijn of gedachten kunnen lezen, heb ik en waarschijnlijk velen met mij toch graag dat je ons uitlegt wat je hiermee bedoelt. Wie zou eventueel gelden kunnen halen uit stroomtarieven en hoe zouden ze dat dan doen? Ik heb b.v. nooit één cent in stroomtarieven gezien en ik heb ook nooit één brandkast vol glinsterende of knisperende stroomtarieven gezien.
  gemodereerd

 5. Waarom geen windenergie. Passaatwind waait ook s avonds. Waarschijnlijk geen studie ervoor.
  gemodereerd

 6. meer stroom gaat geen productieverhoging opleveren
  zo ja? hoe dan?

  wat met het jaarlijkse waterprobleem?
  volle goten…half coronie die onder water staat? afwateringskanalen die niet schoongemaakt worden?
  sluizen en pompen die niet op tijd bediend worden?
  de gekregen mno escavator die verhuurt wordt aan een ander district en kapot terugkomt, en dan is er geen geld om te repareren?
  waar komt die productieverhoging dan precies vandaan?
  en dan hebben we het nog niet eens over al die loslopende koeien die oogsten opvreten en beschadigen

  pure stemmingsmakerij zonder enige inhoud of enige waarde
  gemodereerd

 7. Even belangrijk acht hij het om zoveel mogelijk te kiezen voor groene energiemogelijkheden, ter bescherming van de planeet.

  zodat het klimaatneutrale gedeelte verkocht kan worden aan iemand anders
  wat ze voorheen gedaan hebben met een franse energieleverancier die teveel co2 produceerde.
  alles voor het geld en met een dom verhaaltje over millieu beginnen
  gemodereerd

 8. krijgen die mensen daar gratis stroom , verdomd dus wij betalen hier in Paramaribo voor hun verbruik , dit was ook tijdens het ddb bewind in het binnenland , de ex dc w.p. van klaaskreek hoefde niets te betalen , wij burgers van Paramaribo zijn de klos , regering stap op dan , ddb komt weer aan de macht en dan krijgen wij ook gratis stroom hier in Paramaribo , en gratis drinkwater , en gratis data , en gratis brandstof en gratis vreten en gratis een stuk grond , en een gratis begrafenis of crematie
  gemodereerd

 9. Konrad, zowel zonne-energie als wind-energie zijn niet constant beschikbaar (ook onze passaat wind waait niet constant), daarom moet men bij deze twee energie bronnen (zon en wind) batterijen installeren, die erergie opslaan, om de perioden dat ze niet beschikbaar zijn te overbruggen. Trump dacht dat je TV zou uitvallen als er geen wind was, wanneer je stroom werd opgewekt uit wind-energie. Ik kan toch aannemen dat jij meer verstand hebt dan die half gare Donald?.
  gemodereerd

 10. Debby, of je het als regering van een land nu leuk vindt of niet, je erft de lusten en lasten veroorzaakt door de vorige regering over. De huidige regering moet de mega schulden gecreëerd door de vorige @#$& regering toch ook aflossen? Waarom zou de huidige regering een goed project van de vorige regering dan niet mogen voortzetten? Overigens heeft de vorige regering het benutten van zonne-energie, voor het opwekken van stroom niet zelf bedacht, ze hebben er dus geen patent op.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.