zondag, juni 16, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuur'Duizenden mensen verwacht op Jawa Festa Onafhankelijkheidsplein'

‘Duizenden mensen verwacht op Jawa Festa Onafhankelijkheidsplein’

-

Does Travel - naar Suriname

Meer dan 20 jaar geleden is het verzoek gedaan om het Javaans Nieuwjaar te verheffen tot nationale vrije dag in Suriname. Dit ter erkenning van de bijdrage die de Javanen hebben geleverd aan de ontwikkeling van het land.

De Commissie Nationale Vrije dagen had aan de vorige regering geadviseerd om zowel het Chinees als Javaans Nieuwjaar te verheffen tot nationale vrije dag, maar deze koos ervoor om alleen van de Chinezen te verheffen tot een nationale vrije dag.

De regering Santokhi – Brunswijk heeft besloten om ook die erkenning aan de Javaanse broeders en zusters te geven en daarom is er op zondag 31 juli dan de eerste viering van het Javaans Nieuwjaar, welke tot een nationale vrije dag is verheven.

De voorbereidingen voor het Jawa Festa op het Onafhankelijkheidsplein verlopen vlot zegt minister Somohardjo. “De bedoeling is dat de Jawa zich zondag laat zien aan haar mede landgenoten en aangeeft: ‘we zijn er nog, oe ben kanti maar oe de eteh – we erkennen dat we zijn misleid en verleid , maar willen dat achter ons laten en kijken naar de weg van herstel en eenheid voor die Jawa. Want een verenigd Jawa is goed voor land en volk’“, zegt de bewindsman.

De voorbereidingen zijn al enkele maanden aan de gang en er zijn kosten noch moeite bespaard om deze dag te laten slagen. “Wij gaan de Javaanse traditie en cultuur tentoonstellen aan alle Surinamers,” zegt Somohardjo. Daarnaast komen er artiesten uit Indonesië en wordt een Pasar Malam gehouden en nog veel meer.

Er zullen bussen worden ingezet en er worden duizenden mensen verwacht.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

14 REACTIES
 1. Ik heb zelf geen moeite als het volk wat meer nationale vrije dagen wil hebben om de feesten, dan maar steeds op de zondag. Dus van mij mag deze regering nog tientallen nationale vrije dagen geven, als het maar op de zondag is. In de bananenrepubliek moet uiteindelijk op de andere dagen ook nog gewerkt en geproduceerd en geëxporteerd worden. Over produceren en exporteren is er op dit moment geen sprake van.

  In elk keval heel veel plezier op de zondag toegewenst aan de Javaanse broeders.


  gemodereerd
 2. Wij mogen aannemen dat ze met hun opkomst alvast een signaal willen geven aan de samenleving van de zwijgende meerderheid die niet de straat opgaat.


  gemodereerd
 3. Goed plan van en voor de Javanen, dat als 2de rangs
  burgers in Su wordt beschouwd. Het is een multiculturele
  volk, dus wij moeten ook samen wonen en leven. Als je
  in Su geboren bent, ben je geen allochtoon van elkaar
  zegt Roué Verveer, en dat is ook zo! Sranan na fu alla
  mang, no wan sma musu pré bassie gi wan trawan!

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 4. Zeer gedisciplineerde hardwerkende Surinamers waar die andere groep die liever luiert en sterkt een voorbeeld aan nemen kan.


  gemodereerd
 5. Die mensen hebben wel recht op Onafgankelijkheidsplein?? Voor hun wordt er niet afgesloten???


  gemodereerd
 6. Uitstekend. Niet om dat Javanen zich beschaafd opstellen in tegenstelling tot een of meer andere groepen moet je ze negeren.


  gemodereerd
 7. @ Debby

  De Su overheid zal wel een reden hebben, ga maar verder denken, voordat je, je mond verder opentrekt! Je bent typie’s
  iemand die een ander niks gunt. Ai baja, spring lekker van het
  Bosje Brug vrouw, dan zijn wij met zijn allen van je gezeik af! De Javanen willen gewoon een nationale vrije dag voor iederéén
  op Bodoh dag, thats all! Zij gaan niet demonstreren voor iets
  anders, maar dat zal jij niet begrijpen met je domme harsjes!!!

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 8. @RMS: Javanen laten zich niet langer ne geren.
  En ja @”debby”juist daar want we gaan gras eten tijdens de Djarang ke pang nex nno fout. Niet meer baka Cul of afgelegen plekken maar centraal.


  gemodereerd
 9. Ja men heeft er recht op Debby. Dit is iets anders dan protesteren om de veren van een pad. Je kan aansluiten voor versnapering.
  Je percelen kan je aanbieden aan de heren van de Politiebond. Ze hebben belangstelling in mensen die van hun bezittingen af willen.


  gemodereerd
 10. Debieus, joe dong boeriki. Kan je niet lezen???? Nationale feestdag en géén nationale paarse wanorde dag. Heb je nog benzine voor je bezemsteel? Gratis af te halen in ocer en patrijsstraat 28.


  gemodereerd
 11. We zijn allemaal mensen van vlees en bloed of je nou wit, geel,bruin of zwart bent .

  Respecteer en waardeer zijn normen en waarden !!!


  gemodereerd
 12. klopt debby voor de paarse wel want die schoppen rotzooi , maar zie morgen dat de javanen samen zijn onder elkaar en er geen protest gehouden wordt, zoals jullie paarse losers


  gemodereerd
 13. Javaans nieuw jaar een nationale vrije dag is een erkenning van de Surinaamse gemeenschap van de Surinaamse Javaanse identiteit. De droom van 70 organsaties is gerealiseerd. Prettige en veilige feestdag.


  gemodereerd
 14. Eindelijk !!!!!. Ik gun onze Javaanse broeders en zusters deze dag. Terecht: het werd tijd.

  Wel 1 vraag: hoeveel vrije dagen telt Suriname eigenlijk.
  Waarom niet alle dagen clusteren en elke groep haar deel geven op een ZONDAG..?
  Geen wonder dat er geen economische groei is in de afgelopen jaren.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES