zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappij'Boer, het gras groeit niet goed en is niet groen genoeg: de...

‘Boer, het gras groeit niet goed en is niet groen genoeg: de kudde komt in opstand’

-

Does Travel - naar Suriname

[INGEZONDEN] – Zoals in den beginne heeft de nieuwe boer aangegeven dat het weiland waarop wij grazen veel beter kan produceren en moet, want er is geen gras meer. Dus de nieuwe boer zegt toe, d.m.v. nieuwe methodes het gras beter te laten groeien en groener te maken, belooft hij.

Vol vertrouwen werkt de kudde mee zodat de nieuwe boer de ruimte en het mandaat krijgt om voor een beter weiland te zorgen. Na twee jaar ziet de kudde dat er niets gebeurd is. Niet eens activiteit om bedorven gras uit te roeien en nieuw gras te planten. Nergens ziet de kudde activiteit voor nieuw gras, vers gras, ander gras of voer. Het is zo erg dat zelfs de dierenarts niet meer langskomt.

Beleving van de kudde
Volk van Suriname, met deze metafoor wil ik de volksvertegenwoordigers meegeven dat het volk jou heeft gekozen om haar te vertegenwoordigen. En waarom heeft het volk jou gekozen? Omdat zij zichzelf in jou dachten te herkennen. Je gaf ze het vertrouwen op basis van je kunde en de kunst te zorgen voor een betere toekomst.

Jij bent aangesloten bij een politieke partij waarvoor jij niet alleen verantwoordelijk bent, maar jij het samen met jouw partijgenoten moet doen maar niet onvoorwaardelijk. Op de eerste plaats ben jij er om aan te geven wat er gebeurt met je achterban, hoe zij het beleven en vooral ervoor te zorgen dat jij er alles aan doet om het leven, zoals zij het willen, draagbaar en leefbaar te maken.

Volksvertegenwoordiger, belangrijk is om naar je achterban toe te gaan en te luisteren wat ze bedoelen en waarmee ze zitten. Laat ze zien dat jij er voor hen bent en laat ze zien dat jij een hervorming wil en kan brengen voor een vernieuwd leven, een leven waarin zij alles kunnen bereiken wat zij maar willen bereiken. Voor een betere toekomst.

Jij bent aangesloten bij een politieke organisatie maar jij bent geen Ja-knikker. Jij bent van die partij omdat jij je terug kan vinden in hun ontwikkelingsstrategie en filosofie, maar wanneer er onduidelijkheden zijn is het jouw taak om opheldering te vragen, zelf onderzoek te doen maar ook de vertaalslag te maken naar je achterban. Jij kan niet in jouw airco-werkkamer blijven zitten en vandaaruit oplossingen brengen, tenzij jij een toverstaf hebt.

Bij deze roep ik daarom alle volksvertegenwoordigers op , uit zowel parlementaire als buitenparlementaire partijen: ga naar je achterban! Vraag wat zij willen en laat hen vrij kenbaar maken waar de schoen wringt. Wacht niet tot het escaleert. Maar nu! Houd het vreedzaam want als het campagne voeren was, zou je er ook zijn.

Wij kennen de Surinaamse cultuur, een vreedzaam volk met veel geduld, begrip en respect maar weet de kruik gaat te water totdat die barst.

QRST

opening
Fernandes Express
BODO Party

25 REACTIES
 1. Ik weetv1 ding, deze protest beweging hft mij geleerd dat Sur niet pinaren. Of het voor ziekte, honger, huisvesting, kleding of wat dan ook is, ik geef geen cent.
  Als je niet wilt vechten voor betere Su dan moet je maar zitten en de rovets maar laten stelen. Vraag mij geen hulp.
  Zelf internet sabboteren ze bij protest. Bij vetkiezingen mogen jullie je borst nat maken


  gemodereerd
 2. Wie niet wilt strijden voor beter leven in Su moet maar dood neer vallen of roven


  gemodereerd
 3. @ Qrst mooie metafoor.
  Alleen klopt het niet helemaal.
  De vorige boer heeft het heel kudde verkocht aan een aantal paarse slagers.
  Zo krijgt je metafoor een heel andere wending.

  Om de kudde te redden moet je ze eerst gaan uitkopen van die paarse slagen .

  En nu gaat deze baldadige vorige boer mooi weer spelen bij de kudde.

  Halve waarheid zijn geen complete waarheid.

  Mensen ga leren nadenken en neem niet zomaar alles klakkeloos over.


  gemodereerd
 4. En… wat doet qrst zelf.
  Handig als je aangeeft bij welke partij je zit. En welke acties je onderneemt ten behoeve van zelfredzaamheid.

  ‘Yesterday I was clever, so I wanted to change the world.
  Today I’m wise, so I am changing myself.’
  Rumi


  gemodereerd
 5. QRST; QntsRst; hopefully begrijpt men wat je met je verhaal/metafoor bedoelt/beoogt.


  gemodereerd
 6. Het allemaal mooi en waar als het land kapitaalkrachtige was als men denkt. De hele wereldgemeenschap is ontwricht, trots velen stikken van kapitaal. Surinamers hebben kennelijk een beperkte verstandelijk vermogen. Destaatskas is leeggeroofd en het land met wurgende schulden achtergelaten.
  Men kan van alles beloven en wanneer men het stokje overneemt van de vorige regeerders, komt men erachter dat het plaatje anders is. Covid nekt ons en de oorlog die nu ruim 5 maanden woedt, legt de wereldeconomie stil. Wat verwacht men dan van deze regering, alles wereldwijd stijgt, inflatie nekt alle landen, zelf de rijkste landen en dan heeft nog zittende schurken van de vorige regering nog het lef om miljoenen weg te maken. Hoe reëel zijn onze wensen en verwachtingen. Zij die nu schreeuwen zullen ons helpen????


  gemodereerd
 7. B B Mamba 27 juli 2022 Bij 16:07
  @ Qrst mooie metafoor.
  Alleen klopt het niet helemaal.
  De vorige boer heeft het heel kudde verkocht aan een aantal paarse slagers.
  Zo krijgt je metafoor een heel andere wending.

  Om de kudde te redden moet je ze eerst gaan uitkopen van die paarse slagen .

  En nu gaat deze baldadige vorige boer mooi weer spelen bij de kudde.

  Halve waarheid zijn geen complete waarheid.

  Mensen ga leren nadenken en neem niet zomaar alles klakkeloos over.
  ====================

  Helemaal eens, QRST is gewoon bezig met stemmingmakerij en slaat de plank echt helemaal mis met zijn metafoor….


  gemodereerd
 8. Er zijn verschillende kuddes in Suriname waarvan maar 1 kudde klacht en niets doen, alleen van de boer vreten. In plaats van dat ze de boer tevreden stellen.


  gemodereerd
 9. Debieus, laat jouw paarse afgod gotrofather opa D, de grootste verkrachter en drugsdealer en moordenaar van Suriname, doodvallen en met hem de totale paarse rattenbende uit ocer en patrijsstraat 28.
  Joe ati takroe, jo paarse heks. Ik hoop dat jouw bezemsteel uit de lucht valt.
  Je meent het niet met het verarmd surinaams volk met takroe adviezen. Ik hoop ook dat ze jou beroven, paarse djamoe ede.


  gemodereerd
 10. Esmerald
  27 juli 2022 Bij 16:27
  En… wat doet qrst zelf.
  Handig als je aangeeft bij welke partij je zit. En welke acties je onderneemt ten behoeve van zelfredzaamheid.

  ‘Yesterday I was clever, so I wanted to change the world.
  Today I’m wise, so I am changing myself.’
  Rumi

  Esmerald Maula Jalelduddin el Rumi Balghi was een van de meest vooraanstaande filosofen uit Perzië. Wil je echt zijn werken kunnen begrijpen dan is het nodig om Farsi te leren.
  De wijsheden van Rumi zijn niet besteed aan een achterlijk volk als Surinamers.
  Bah wat hunker ik toch naar de wijsheden van Runi .


  gemodereerd
 11. @
  Wij kennen de Surinaamse cultuur, een vreedzaam volk met veel geduld, begrip en respect maar weet de kruik gaat te water totdat die barst.

  QRST

  Werkelijk ? Je vergeet een eigenschap van Surinamers. Dat ze de grootste en ergste racisten zijn. Als men wilt weten wat racisme inhoudt, volstaat een bezoek aan dit land.

  Je moet niet vragen wat deze regering voor Suriname doet maar wat jij voor dit land doet. Niks vrees ik behalve een grote toutou meme opzetten.
  Fake reporter.


  gemodereerd
 12. Deb(by)iel,
  “Wie niet wilt strijden voor beter leven in Su moet maar dood neer vallen of roven”

  Woorden van een simpele ziel vanuit haar zwaar gesubsidieerde huurflat (sociale sector) in de probleemwijk Bos en Lommer te Amsterdam.
  Makkelijke praatjes van deze hufter die dankzij het UWV te weinig krijgt om van te leven en teveel om van te sterven.


  gemodereerd
 13. Pak met je beide handen de kraag links en rechts met beide handen stevig vast van deze gasten en trek deze omlaag en tegelijker tijd haal je jouw knie van je rechterbeen keihard omhoog tussen de kruis van de benen van deze gasten die voorop lopen in de demonstratie, duw ze naar achteren, waardoor ze op de grond vallen en spuit pepperspray in hun ogen en geef ze stroomstoten aan het lichaam met een stroomstootwapen en een stevige trap aan hun kont.


  gemodereerd
 14. Debby
  27 juli 2022 Bij 14:36

  Wie niet wilt strijden voor beter leven in Su moet maar dood neer vallen of roven

  ===================================

  Onder welke graftombe heb jij de afgelopen 10 jaar geleefd ? Ten tijde van kabinet Bouterse 1 en 2 hebben genoeg mensen gepinaard. Toen hebben we je ook niet gehoord. Nu het land vakkundig afgebroken is moet de huidige regering binnen 2 jaar een cure vinden. Bizar


  gemodereerd
 15. Hoe zou die boer er vandaag de dag bijzitten als er geen gekke koeien ziekte was uitgebroken en wateroverlast waardoor alle boeren in overlevingsmodus waren overgegaan en hun overgebleven runderen wel geen vers gras kon bieden maar wel groenvoer? De plantage waar deze koeien op grazen is een boedel.
  Njangmang no lobi njangmang ze zien paars van jalousie.


  gemodereerd
 16. Ik heb begrip voor de protesten en vooral de mensen die hierachter staan. Alleen heb ik één vraag; waar waren deze gasten tijdens het bewind van desi bouterse?? Hij heeft ervoor gezorgd dat Su bankroet is gegaan. Sliepen deze protesteraars dan of waren ze in slaap gesust door gratis pakketdozen, die nu het nieuwe bewind heeft afgeschaft???
  Hadden deze zogenoemde landbeschermers toen al hun stem laten horen en gestreden hebben voor de toekomstige generaties.
  Maar nee, het zijn gewoon geiten die het land kaalvreten.


  gemodereerd
 17. @ Snee Ci & @ Koos

  Debby heeft een olifanten huid en is tevens, te dom om
  voor de ”Duvel” te dansen. Maar ja laten we haar gewoon in haar eigen waarde(wat niet veel voorstelt) staan!!

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 18. Faya Mang , je hebt begrip voor protesten , wij ook , maar dan zeg je , vooral de mensen die hier achterstaan dus daar hebt je ook begrip voor , en dan zeg jij de waarheid die mensen die het protest zijn aangevangen en dan alle lui die dan meelopen , ja je ziet de beelden toch zijn paars en tijdens het bewind van ddb durfden ze niet te protesteren , en reken erop dat dit alles door de ndp tot stand is gekomen , ze zeggen van niet , je hoort alle ndp toppers behalve een de ex vp de aardappelen-uien handelaar en autohandelaar adhin niet , of is die al gevlucht


  gemodereerd
 19. smatje jij zal dat figuur met de naam qrst wel kennen toch , want jij kent ook de partijen die mee geholpen hebben om ons land te vernietigen he , de bep , de palu , de hvb en de rest kun je toch zelf invullen , jij weet toch alles , paars gebroed


  gemodereerd
 20. Nickerie zou onafhankelijkheid moeten kunnen aanvragen, ik snap waarom er daar zoveel zelfmoorden plaatsvinden. Ze werken daar keihard om deze werklozen te moeten onderhouden. Zonder iets voor terug te krijgen, dit kan zo niet langer door blijven gaan.

  Als Nickerie onafhankelijkheid krijg dan waag ik misschien nog een poging om te remigreren naar Su. Ik heb wel investeringsplannen maar met dit soort vervloekte volk gaat alles mislukken.


  gemodereerd
 21. s,v.r. als jij het snapt dat vele zelfmoord plegen , nou duidelijk voor jou toch dan hoef je niet naar Suriname te komen , het is jou keuze , genoeg plekken daar en de koeien zullen loeien, want het groene gras is paars geworden , of zijn de schapen voor geweest zodat het gras onder hun voeten al is opgevreten


  gemodereerd
 22. @Faya mang
  Je vraag je af “waar waren deze mensen………. Tijdens bewind van Bouterse??”

  Ze zaten aan de njang patu tafel
  Van didibri.


  gemodereerd
 23. @smatje
  Het maakt niet uit welke kleur ze hebben.
  Als al deze kleuren bij elkaar komen en die worden “gemoksi”dan wordt het toch één vieze paarse kleur.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES