TV programma ‘De kok en de directeur’ bezoekt Suriname

4
TV programma 'De kok en de directeur' bezoekt Suriname
Dibbits en Bijdendijk in Suriname: cassave - beeld (c) AVRO TROS

Vanavond is het TV programma ‘De kok en de directeur’ te zien op NPO 2. Directeur van het Rijksmuseum Taco Dibbits en sterrenchef Joris Bijdendijk gaan samen op reis om elkaar te inspireren. In de aflevering van zondag 24 juli 2022 reizen ze naar Suriname.

De twee bezoeken bijzondere plekken over de hele wereld op zoek naar het mooiste uit hun vakgebied. Ze verrassen elkaar met smakelijke kunstuitingen en monumentale gerechten.

In de hoofdstad Paramaribo zien Taco en Joris hoe de stapeling van al die culturen samenkomt in de keuken bij topchef Sherwin Alexander. Hij laat zien wat de moderne manier is van de Surinaamse keuken. Op zijn zoektocht naar de typische Surinaamse keuken spreekt Joris ook af met de bevriende chefkok Patrick Woei.

In de binnenlanden van Suriname neemt Johan Djoe Joris en Taco mee naar zijn cassave plantage en laat ze kennismaken met de cassaveplant. In het dorp krijgen Taco en Joris les in het verwerken van de cassave tot cassavebrood. De instrumenten die ze hiervoor gebruiken herkennen ze van de kijkdoos uit het Rijksmuseum.

Taco en Joris ontmoeten op deze reis ook de vermaarde kunstenaar Marcel Pinas. Hij maakt kritische en betrokken kunst bij de Surinaamse maatschappij van vandaag, maar gaat ook terug naar oude tradities en ambachten.

De derde aflevering van De kok en de directeur zie je zondag 24 juli 2022 om 19.20 uur op NPO 2.


4 REACTIES

 1. Saramakaanse medische plantenkennis, praktijken en overtuigingen voor lokale gezondheidszorg in Suriname‘ in ontvangst genomen. Het onderzoek van deze dissertatie is gedaan door Dr. Charlotte Van ’t Klooster. De Nederlandse etnobotanicus en medische antropoloog beschrijft in haar proefschrift de kennis, praktijken en overtuigingen van de Saramakaners met betrekking tot geneeskrachtige planten in relatie tot lokale gezondheidszorg, onderwijs en behoud van bioculturele kennis

  Bron: Waterkant.net 26 juni 2022

  Surinamers klagen dat ze alles zelf moeten doen en zie dit bovenstaande artikel. Het blijkt dat Surinamers nog steeds niet in staat hun eigen zaken op schrift vast te leggen. Hoe zou dat toch komen, dat het de witte vrouw/man is die dit nog steeds doen?

  Ook dit dit Artikel van de TV-kok is zo iets, waarmee Surinamers, helaas ook uit dezelfde groep vd Marrons dit weer doen.

  De Surinamers, Marrons zien niet in waarmee ze bezig zijn en wie er allemaal beter van wordt.

  Het is de witteman/witte vrouw die er munt uit slaat, het gemaakt heeft. Zijn naam er onder staat en zijn product is en het ook in de toekomst onder zijn/haar naam terug te vinden is.

  Sari Tori
  gemodereerd

 2. ach passant , die hollanders zijn wel slim , en de surinamers zijn gewoon dom , de directeur van het museum neemt een kok mee , en die kijkt en ziet hoe bepaalde gerechten klaar gemaakt worden , en dan kun je dat in Nederland aan de man slijten , als je werkt dan kun je wat verdienen , maar hier zijn ze lui en ja dan verdien je niets , echt die hollanders zijn slim , maar passant dat ziet jij toch dagelijks daar in Nederland
  gemodereerd

 3. Ja tuurlijk, straks zit elke Ptata aan de cassavebrood en cassiri.

  Geloof je het zelf…
  gemodereerd

 4. Als Surinamers er gewoon te lui voor zijn en tevens nergens waarde aan hechten en hun eigen afkomst verloochenen…

  Tja dan moet een ander volkje het wel doen.

  Met een Zuid-Amerikaanse instelling/mentaliteit (hangmatje, whisky, tukkie doen, feestjes afstruinen en heel soms, maar echt alleen als ze echt geld nodig hebben en het niet regent af en toe een paar uurtjes ‘zwart’ werken) kom je echt nergens en begin je overal ter wereld al met een flinke achterstand!

  De praktijk bewijst dit weer elke dag!!!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.