President bereid te praten met afvaardiging protestdemonstratie

12
Archiefbeeld protest Onafhankelijkheidsplein Suriname.

President Chandrikapersad Santokhi zegt in een verklaring dat hij de ontevredenheid die leeft gehoord en gezien heeft. Hij begrijp die gevoelens. Hij roept zij die gedemonstreerd hebben op, om zich te bundelen en een afvaardiging samen te stellen met wie hij graag in dialoog gaat.

“Broeders en zusters, landgenoten. Vandaag heeft een groep Surinamers gebruik gemaakt van hun democratisch recht, om de regering een duidelijk signaal te geven. Als president zeg ik U, dat Uw boodschap duidelijk is. Ik heb de ontevredenheid, die leeft, gehoord en gezien. Ik begrijp die gevoelens.

Ik wil daarom zonder twijfel stellen; samenleving, U heeft mij aan Uw zijde! Daarom roep ik zij, die vandaag hebben gedemonstreerd op, om zich te bundelen en een afvaardiging samen te stellen met wie ik graag in dialoog ga. Wat mij betreft een nationaal dialoog. Want alleen samen komen wij eruit. Polariseren of politieke spelletjes spelen, gaat ons land niet voorruit helpen.

Alleszins rekening houdend met Uw gevoelens heb ik ook de opdracht, van U als volk, om het land weer gezond te maken. Economisch gezond, financieel gezond en ook gezond in ons denken en doen. Dat is geen eenvoudige taak en het dal waardoor we gaan, hoort bij dit proces van weer gezond worden. De prijs en de pijn die we daarvoor betalen kunnen we niet met een pennenstreek wegnemen of verzachten. Ik heb bij mijn aantreden aangegeven dat het pad van herstel, niet gemakkelijk zou zijn. Dat het pijn zou doen. Ik heb ook gezegd dat we het traject van herstel samen zullen bewandelen. Dat geldt vandaag nog steeds, net als toen ik het de eerste keer zei.

Wat scheef is gegroeid zijn we aan het herstellen en aan het einde van dat herstel, is er weer een gezond land, waar wij allen van zullen genieten. We zijn op koers en we gaan ook realiseren wat wij U hebben beloofd. Daar zet deze regering zich dag en nacht voor in.

De hand in eigen boezem stekende geeft de regering aan, bij te zullen sturen om beter te voldoen aan de verwachtingen van bredere lagen van de bevolking. Het proces van constante evaluatie en bijsturing zal verder aangescherpt worden. Ook voor mij is het niet acceptabel als kinderen overlijden omdat er geen goede zorg kan worden geboden. Ook vind ik het niet acceptabel dat kwaadwilligen door blijven stelen, ten koste van u. Ook ik vind het niet acceptabel dat onze luchtvaarmaatschappij nog niet goed van de grond komt. Maar, deze regering treedt op, deze regering gaat in dialoog en deze regering neemt dan ook de passende maatregelen, volgens de democratische regels van recht en wet. Daar sta ik ook voor!

Wat fout is moet worden hersteld. Geen verwijten aan anderen. Wat kunnen wíj beter doen? We zullen ons nog meer inspannen om nog beter, nog duidelijker en nog vaker te communiceren. Dat geldt voor de gehele regering, dat betekent ook de DNA-leden.

Ik vraag ook aan alle rechtgeaarde Surinamers, waarvan sommigen nog aan de kant staan, wat kan jij doen, wat kan jij bijdragen om zaken weer recht te trekken.

Wij moeten samenwerken, want de overheid, Lanti, kan niet alles in zijn eentje. Dat wil ik ook niet. En dat heb ik vaker aangegeven. De dialoog waartoe ik oproep zal ons helpen om duidelijker te zijn en ook eerlijk met elkaar te zijn over wat wel en wat niet realistisch is. Laten we de rust bewaren en met elkaar praten. Dat is ook de reden dat ik heb besloten om een buitenlandse verplichting vandaag af te zeggen om nu hier met U te zijn.

Als natie staan wij op een belangrijk keerpunt. Diverse internationale organisaties geven op dit moment aan, dat de toekomst van Suriname er goed uit ziet. Na jaren zit economische groei weer in het vooruitzicht. Dat geeft aan dat we het herstel succesvol hebben doorgevoerd. We hebben schatten aan rijkdommen, die wij Srananmans samen goed moeten managen, om van Suriname weer een bloeiende natie te kunnen maken.

Als regering staan we open voor alle suggesties die bijdragen aan die mooie toekomst.  Laten wij ons als samenleving niet laten verdelen! Nogmaals, ik nodig zij die het goed menen met ons land uit om met ons in dialoog te gaan. Alleen als we samen de kar trekken maken we Suriname groot.

Dank U.

God zij met U en God zij met Suriname.”


12 REACTIES

 1. president , u wilt praten met onmensen die alleen ons land verder in de goot wil brengen , president geeft dan direct het stokje over aan de onmens ddb en laat hij dan maar zien wat hij kan , u heeft het geprobeerd maar die onmensen gaan ons land Suriname niet voor uit helpen , maar ja ze zullen door hun onkunde door hun drang om te stelen ,moorden plegen en niet te werken zullen die onmensen elkaar ombrengen , en aan goud , hout en olie en gas en de slm zullen ze niets meer hebben , en dan als die onmensen verdwenen zijn dan kunnen de overgebleven bevolking weer opnieuw proberen om iets van Suriname te maken
  gemodereerd

 2. Wat je als president vooral moet doen, is die arrogante houding van je achterwege laten en naar het volk luisteren. Je moet ophouden met dreigende taal richting het volk. Je bent president voor het hele volk en niet alleen voor jou familie, vrienden en partijgenoten. Je moet meer daadkracht tonen om zwakke ministers te vervangen. Je moet daadkracht tonen om corruptie aan te pakken. Je moet daadkracht tonen om alle grondrovers aan te pakken en kom alsjeblief niet weer met commissies. Alle stukken grond die aan familie, vrienden en partijgenoten zijn gegeven moeten teruggedraaid worden. Waarom moeten parlementsleden die een forse salaris hebben meerdere stukken grond krijgen. Waarom kan je die grondrovers van vooral de ABOP niet aanpakken en de heer Jogi van jou eigen partij.
  Het volk heeft genoeg van die mooie praatjes van jou. Verander je houding richting het volk.
  gemodereerd

 3. Samen Werken Samen Sterker

  Het Covid-virus en varianten, de oorlog van Poetin van Rusland tegen Oekraine en de grote schulden van Suriname die door zeer slecht beleid en bewust door de regeingen van ddb van 25 mei 2010 – 25 mei 2020 zijn gemaakt, maken het leven sociaal, financieel en economisch ondraaglijker voor de Surinamers.

  Alles in de wereld is door de stijging vd gas- en olieprijzen duurder geworden, ook in Suriname. De Surinaamse dollar is gedevalueerd en de prijzen zijn gestegen, waardoor het leven duurder is geworden.

  De regering van z.e. president Chan Santokhi is bezig met de crediteuren vh buitenland te praten over betere voorwaarden om deze grote leningen met zeer hoge renten te herschikken en af te lossen. Dit vraag, tijd, energie en inspanning omdat te doen.

  Ook het IMF kijkt naar Suriname hoe deze haar schulden aflost en stelt geld ter beschikking om de economie te laten draaien, maar Suriname zal eerst haar zaken op orde moeten hebben. Anders komt er geen geld.

  Suriname is een importland van vele goederen, de export komt voornamelijk van grondstoffen en die zijn op dit moment niet voldoende om de schulden af te lossen en de importen goed te katen zijn. Ook salarissen, AOV, kinderbijslag ea zaken horen hierbij.

  Surinamers zullen meer moeten gaan produceren en exporteren van eindproducten en hier meer valuta moeten verdienen.

  De vorige regering heeft grote schulden gemaakt, boefdraad speelt schuiltje over wat hij heeft uitgespookt bij de CBvS en het ministerie van Financien, waar talrijke personen die door ddb zijn benoemd nog op sleutelposities zitten. Deze gasten werken het herstel van het beleid van deze regering tegen en voeren hand- en spandiensten uit voor ddb en duistere ondernemingen, zie oa het recu van het ministerie van Financien, advocaat kanhai die beslag laat leggen op een bedrag van 27 miljoen srd, twee Mercedez benzen, waarop de overheid beslag op heeft weet te leggen en de gelden terug wil hebben, luitjes die gevlucht of ondergedoken zijn.

  Suriname maakt als alle landen in de wereld door de crisis zware tijden mee. We zullen daarom verstandig moeten zijn en het met minder moeten doen. Waarde van de srd is verminderd en de prijzen van goederen zijn flink gestegen.

  Sranan was door de regering ddb, ndp, ea skeer gemaakt, door de wereldcrisis en hey covid-19 visus en varianten is het niet beter geworden.

  We moeten het met minder doen, Chan heeft geen toverstok waarmee hij kan toveren en alles beter maakt voor de gewone Surinamers.

  De moordenaar ddb, gezin, ( ex-) ndp- ers in de DNA van SME, die zijn gebakken. Den ani a moni.
  gemodereerd

 4. Als ik kijk naar de beelden zie ik geen afspiegeling van de samenleving maar dezelfde figuren die alles gratis willen krijgen. De demonstratie was maandag, moesten deze figuren niet werken? We hebben hier te maken met de lesmang-beweging. Suriname is geen verzorgingsstaat, dus ga werken. Dat doen die Chinees, Javaan en Hindoestaan ook.
  Die dragen hun steentje bij aan de ontwikkeling van Suriname en doen wat voor de maatschappij en samenleving.
  gemodereerd

 5. De angel uit de financiele toestand kan alleen opgelosst worden als de verantwoordelijke personen opgepakt zullen worden .De nationale bank van Suriname is verantwoordelijk hier voor zij heeft immers toegelaten dat lieden aan zelfverijking doen.
  Dat het volk demonstreert is begrijpelijk.Zo lang als dit niet gebeurt zal er onrust blijven.
  Ik hoop van harte dat een en ander zal worden opgelost.De goudsector oli zijn allen eigendom van het Surinaamse volk.Het is destijds aanbuitenlandse olimaatschappijen voor een appel en een ei een consessie gegeven.Ook dat moet worden opgelost.
  Ik wens de verantwoordelijke wijsheid toe.
  Leo Snel.
  gemodereerd

 6. De President moet niet slechts met een afvaardiging praten, maar met de gehele gemeenschap. Laat hij in de DNA antwoord geven op de vragen van het protest en laat hij verantwoording afleggen over de fraude. Als hij dat niet doet, moet de acties die de burgers van Sri Lanka hebben uitgevoerd worden overwogen. Ik stel voor dat er ook in Nederland initiatieven worden genomen voor ondersteunende acties. Hij heeft zijn mond vol over diaspora. Laten die ook in verzet komen tegen het gevoerde beleid van armoede, fraude en nepotisme.
  gemodereerd

 7. President u heeft gefaald voor de verkiezingen heeft u zoveel belooft maar niets waar gemaakt, corruptie rovers, criminele armoede niet opgelost . Er komt nooit een Hindoestaanse president meer. Je heb verpest voor de hele generatie
  gemodereerd

 8. Geen ene afvaardiging, neem plaats op het Onafhankelijksplein en spreek het volk toe. Geen loslosie en borbori vertellen, maar wees eerlijk en taki ooktu nanga oma en opa en vooral de jongeren. Denk erom president het volk heeft de macht.
  gemodereerd

 9. Hoeveel van deze luitjes hadden op 25 mei 2020 op deze regeringscoalitie, cq de VHP gestemd? Gelet dat het veel weg heeft van illegale Haitianen in Suriname die voor deze demonstratie zijn gehuurd en ingezet, zullen het niet veel zijn geweest.

  Ik zag ook ndp-ers in de demonstratie lopen, dus was/ is het wel duidelijk dat deze gasten Chan/VHP niet pruimen.
  gemodereerd

 10. Suriname is zo’n rijk land aan delfstoffen, olie,goud etc …
  en nog zo arm .
  Het is een grote schande ….
  gemodereerd

 11. @Leny,

  Zodra ze in het centrum van de macht zijn beland. Vergeten de politici in Suriname, hun nobele inborst. Men krijgt big eye, grote ogen! Ondanks de grondwet en alle andere wetten, blijkt het kinderlijk eenvoudig, om in al die inkomsten van het land, ongelimiteerd te kunnen graaien. Alle principes worden overboord gegooid. Er blijft niets over voor de ontwikkeling van dit prachtig land. Men raakt zo geobsedeerd door de macht die ze is geschonken, dat men vergeet dat het Volk op ze rekent! Zelfs belangrijke zaken als onderwijs en de gezondheidszorg, word niets in geinvesteerd. Die zaken zorgen voor een gezonde maatschappij, met een mooie toekomst voor de boeg! Onze rijkdommen zullen altijd verkocht worden in ruil voor een minimaal aandeel en een hele mooie bonus voor de mensen, die hier in Suriname met de scepter zwaaien. Geloof in onszelf is er niet, alles word uitbesteed……
  gemodereerd

 12. @Mul; je tak wan lo boegoe-boegoe…ie hei noh??
  Ga lezen wat P. Vulta heeft geschreven hor en laat het tot je doordringen als je weer nuchter bent.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.