OPINIE: ‘Het volksprotest dat geen volksprotest is en de leiders die geen leiders zijn’

60
OPINIE: 'Het volksprotest dat geen volksprotest is en de leiders die geen leiders zijn'

[INGEZONDEN] – 24 uur na het zogenaamde volksprotest in Suriname, kan de balans opgemaakt worden. Waar Starnieuws het had over een paar duizend mensen is nu duidelijk uit ondermeer drone foto’s dat het gaat om nog geen duizend personen. Dat is veel, maar afgezet tegen de totale bevolking een schijntje natuurlijk. Daarmee dekt het woord ‘volksprotest’ de lading niet.

Duidelijk is dat de ‘leiders’ slechts een klein deel van de bevolking vertegenwoordigen. En precies dat deel van de bevolking dat gevoelig is voor de praatjes van deze leiders. Want een ding van de leiders is duidelijk; ze zijn gladde praters. Maar wat hebben zij de afgelopen jaren daadwerkelijk voor het volk gepresteerd?

Van Maisha Neus is bekend dat ze een beroeps demonstrant is die tegen de schenen van elke regering schopt. Inhoudelijk en verbaal zwak en nooit een rol van betekenis gespeeld op het politiek veld. Haar eigen politieke partij is faliekant mislukt dus kan gerust gesteld worden dat ze eigenlijk niemand vertegenwoordigd en verder geen gewicht in de schaal legt. De heerlijke chickenwings die ze verkoopt zijn succesvoller dan haar carrière als activist.

Zo ook Dave van Aerde. Wie? Juist, Dave van Aerde. Een ondernemer met mooie praatjes maar die eigenlijk hard schreeuwt omdat hij boos is op de huidige regering. Dat heeft hij zelf gezegd in dit interview met Dagblad Suriname. Meneer had grote plannen met hennepteelt maar raakte gefrustreerd doordat hij bij de huidige regering geen gehoor vindt. Wellicht dat hij daarom zo gepassioneerd aan het demonstreren is tegen de regering.

Dan heb je nog de twee politieagenten die onderdeel zijn van het bekende politie trio Kwik, Kwek en Kwak, die zich elke keer weer met de politiek bemoeien. Weliswaar goeie agenten hoor, maar leiders? Van Raoul Hellings is bekend dat hij meer weg heeft van een Facebook clown die fake nieuws verspreidt dan een serieuze leider. En zijn maatje Gentle dan: die beroept zich steeds weer op regels maar is zelf niet vies van het vertrappen van regels. Kwak oftwel Atompai kon er niet bij zijn want die is druk bezig de SVB naar zijn hand te krijgen blijkbaar.

Tot slot Marleen Cameron die wordt omschreven als ‘social influencer’. Nou als er een type persoon is die totaal niets kan bijdragen aan de ontwikkeling van een land zijn het wel de zogeheten ‘influencers’. Nergens ter wereld heeft een influencer er ooit voor gezorgd dat de maatschappij erop vooruit is gegaan. Leuk om naar te kijken en voor entertainment maar bijdrage 0,0. Blijkbaar is een deel van de Surinaamse bevolking wel gevoelig voor ook deze leuke praatjes.

En net als bij alle andere demonstraties is het ook nu weer zo dat 99% van de aanwezigen actievoerders Creoolse Surinamers zijn. Je vraagt je dan af of bijvoorbeeld Chinese, Javaanse of Inheemse Surinamers het niet moeilijk hebben. Frappant is ook nog dat de mensen die de president beschuldigen van het niet kunnen realiseren van een broemtjie djari, zelf ook geen broemtjie djari vormen. Zelf beweren ze niet racistisch te zijn, maar je moet eens in de crowd staan om te horen hoe ‘koelie zus en koelie zo‘ je om de oren vliegen.

Nee het is duidelijk geen volksprotest en het zijn zeker geen leiders. Niet van mij althans. Ook ik erger me aan de situatie in ons land en de tenenkrommende acties van Chan en Bravo of Bordo. Maar om nou te lopen achter een stel popi-jopi figuren die eigenlijk de mensen die niet zelfstandig kunnen nadenken proberen te beïnvloeden ten eigen bate, (influencers dus) gaat mij te ver.

Willen de echte leiders in Suriname alsjeblieft opstaan en kunnen de influencers gewoon terug naar social media? Bedankt!

P. Vulto


60 REACTIES

 1. Er hoeven niet 10.000 mensen bij de 1 ste dag te zijn.
  Ik hoop dat de trekkers de bende niet in bedwang houd dan merk je het.
  Denk je dat hij jaar in jaarbuit mensen kan bedreigen??
  Jammer voor jou zijn hetvgeschoolde mensen, die beter zijn dan vele rovers die deze regering in dienst neemt.
  gemodereerd

 2. Heel goede observatie! Je hoeft niet tussen de mensen te staan om te horen welke racistische uitspraken er worden gedaan. De weldenkende mensen hebben dit gelukkig door en de zwijgende meerderheid heeft veel beters te doen.
  gemodereerd

 3. P. Vulto goed verwoord !

  Kunnen meer schrijvers als P. Vulto de pen pakken ?

  Het was totaal geen volksprotest !
  Deze actie werd al voorbereid sinds het verlies van de Nationale Dagu’s. Zie de bijeenkomsten in OCER !
  En dit is pas een begin, het gaat erger en agressiever worden naarmate het moeilijker wordt voor die politieke criminele organisatie die o.l.v. bullshit Bouta het volk al 40 jaar beroofd, schuldig is aan witwassen van gestolen overheidsgelden, schuldig is aan corruptie, schuldig is aan handel in drugs en schuldig is aan wapenhandel.

  Het wordt nu hoog tijd dat deze criminele organisatie met No Nonsense and No Mercy keihard wordt ontmanteld en wordt vervolgd !

  De vraag is:
  durft Brunswijk en de leiders van ABOP mee te werken om Suriname clean te maken.
  Gezien de reacties van de ABOP leiders om een etnische partij te zijn, family and friends eerst te bevoordelen zoals ook blijkt uit het Sabaku geval, lijkt het er op dat de leiders van ABOP niet mee willen werken aan een clean, vrij van corruptie en criminaliteit, Suriname !

  Laten wij de koren van het kaf gescheiden houden en goed kijken / goed inzien wie er dag en nacht bezig zijn om de grote problemen van Suriname op te lossen en ons land en ons volk proberen te redden.

  Frappant is dat nog niemand weet wie de daders zijn, niemand weet hoe de vork in de steel zit ! Maar men blèrt !
  Team Santokhi probeert de gestolen gelden terug te halen.
  Maar wat doet IRVIN KANHAAI, de advocaat van bullshit Bouta ?
  Niemand protesteert tegen deze corrupte advocaat !

  Willen alle Surinamers die een beter Suriname willen ook hun eigen bijdrage leveren !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 4. Is toch geweldig dat meer dan duizend mensen gebruik maken van hun democratische recht om te protesteren. Niets mis mee. Er gaat een heleboel mis in de bananenrepubliek onder aanvoering van de huidige regering. Dan moet je als rechtgeaarde Surinamer je stem laten horen. Dat is democratie.
  gemodereerd

 5. Uitstekend verwoord Vulto zo is het maar net. Het zijn keer op keer de Creolen die overal het slachtoffer zijn van honger en discriminatie terwijl de Creool er zelf niet vies van is om racistische opmerkingen naar anderen te maken. Wat denkt Neus en Van Aerle nu wel? Dat mensen die op hen lijken het land zou kunnen opbouwen? Nergens is het hen gelukt dus hier ook niet. Het zijn alleen populisten die zogenaamd zich zorgen om het land maken. In werkelijkheid is het racistisch tuig en gespuis dat nog steeds moeite heeft dat dit land door een Hindoestaan geregeerd wordt.
  gemodereerd

 6. artikel is heel Goed onderbouwd…..

  wat is het alternatief als chan naar huis gaat….anarchie op en top….

  alle gemaakte afspraken inzake oa herschikking schulden zullen naar de prullenmand verdwijnen…rekeningen/schulden zullen niet meer worden voldaan….

  terug 80-90….

  deze figuren durfden hun snuit niet open te trekken cq te provoceren onder bouta….

  ik persoonlijk hoop dat chan naar huis gaat …laat ze het maar voelen….want ze zijn gewend te leven in pinarie…en te bedelen..

  keer op keer heeft de moordenaar een failliet land achtergelaten en keer op keer kiezen de meeste voor de moordenaar…
  gemodereerd

 7. Ook de Javanen willen de regering weg hebben,de vriendjes banen politiek zijn ze meer dan zat,en racisme is er altijd al geweest in Suriname,wie dat ontkent zit nog in de ontkenningsfase.
  gemodereerd

 8. Als ik Santokhi was zou ik aftreden en het land teruggeven aan de moordenaars,drugsdealers en staatskasrovers,dan zullen die analfabeten,nietsnutters en de ghetto bewoners een toontje lager zingen…WANT IN GEEN ENKEL LAND TER WERELD HEBBEN CRIMINELEN ONTWIKKELING GEBRACHT,,,ALLEEN MAAR ARMOEDE ,PROSTITUTIE,BEROVINGEN EN HOGE CRIMINALITEIT.,vooral onder de ghetto bewoners die meestal onderontwikkeld zijn.
  gemodereerd

 9. Elke demonstrant is een persoon van waarde. Die het moeilijk heeft en zich benadeeld voelt, door de handelingen van de regering. Het is ook de afro Surinamer die de klappen van dit beleid het hardst voelt. Je moet je afvragen of dat niet bewust zo word gecreerd. Waarschijnlijk zou deze miljoenen fraude niet naar buiten worden gebracht. Dankzij social media, de influencers, blijven zaken niet meer geheim. Om nu de indruk te wekken, dat het nog geen 1000 mensen waren, bij de demonstraties. Verzacht de realiteit niet. Gisteren was de eerste dag, dat het werkende Volk, waarvan hun zuur verdiende geld op allerlei manieren uit de zakken word getrokken, ondanks de vele beloften. Op straat is gekomen om hun misnoegen te uiten. En dat verdiend respect..
  gemodereerd

 10. Ja het is makkelijk te zoeken naar minder goede punten van de protesten leiders maar over die corrupte figuren die in de regering en DNA zitten hebt je niets te zeggen waardeloze hyprokiet,je hebt zeker genoeg te vreten by die oranje boeven
  gemodereerd

 11. Als ik Chan was zou ik bedanken. De VHP moet gewoon zich terug trekken. Laat die hele rotzooi getrokken door mensen van de NDP maar stevig gaan pinaren. Grote boeven en racisten. Wat een stelletje racisten.
  Bouta moet straks weer gaan naar het gerecht. Het zijn deze agenda’s die nu het daglicht zien. Het land destabiliseren. Laten die uitvreters van Suriname maar goed gaan pinaren. Koers straks 1 op 50.
  gemodereerd

 12. Al vijftig jaar sukkelt het land op hetzelfde nivo verder. De komende vijfhonderd jaar zal ook geen verandering komen. Lachman heeft een zeer grote fout gemaakt. Het land moest in 2 staten gedeeld worden kosten was het toen kostte. Helaas is het nu telaat waarschijnlijk. En zal men moeten leren leven met rovers.
  gemodereerd

 13. Bij CBB is onlangs ontdekt dat beschadigde paspoorten worden gestolen om deze na vervalsing in omloop te brengen. De controle was nieuw en werd niet eerder gedaan. Dit illustreert dat mogelijk al jaren fraude met paspoorten plaats vindt. De criminelen zijn overal in het bestuur geïnfiltreerd en willen doorgaan met hun criminele activiteiten zoals ze dat vanaf 2010 deden. Het zal mij daarom niet verbazen als straks zal blijken dat de NDP een centrale rol heeft gespeeld in de fraudeschandaal bij Financiën.
  gemodereerd

 14. Persoon WILCO
  Vorige Regering
  kon ik nog sparen
  wij hadden Voorzieningen
  koers was 7.05
  alles was betaalbaar
  Je kon plannen/ontspannen
  gemodereerd

 15. het is een democratisch recht om te protesteren tegen het onrecht dat het Surinaams volk wordt aangedaan. Iedere leider die zijn volk kan voorzien van voedsel en brood is in principe beter dan die zij nu hebben. De prijs van de slechtste leiders is gewonnen door de huidige regering.
  gemodereerd

 16. “Willen de echte leiders in Suriname alsjeblieft opstaan”

  Er is een leider nodig die zorgt voor EENHEID, RUST en VERTROUWEN in de gehele samenleving.

  Vooralsnog is er in de hele geschiedenis van Suriname GEEN ENKELE leider geweest die daaraan voldeed. Die leider moet nog opstaan helaas…
  gemodereerd

 17. Suriname heeft een diep gewortelde corruptie, stelen en eigendommen van anderen zichzelf eigenen.
  Bij elke politieke partij gaat familie en vrienden eerst, er wordt niet gekeken naar gekwalificeerd personeel.

  Tijdens het bewind van Venetiaan ging het goed met Suriname, maar de Surinaamse bevolking was niet tevreden (zijn zij ooit tevreden?).
  Zij stemden Bouterse, die heeft in tien jaar Suriname kapot gemaakt, financieel kaal geplukt. Geld geleend en niet in het land geïnvesteerd, het geld is verdwenen en geen onderzoek ingesteld.

  Bij deze regering wordt er tenminste een onderzoek ingesteld. De bevolking snapt niet dat deze regering alles op moet bouwen wat in 10 jaar kapot gemaakt is, jaren zal duren om weer goed te krijgen.

  Als men corruptie wil verbannen zal de hele samenleving moeten veranderen. Corruptie zit zo diep in de Surinaamse samenleving dat alle lagen van de samenleving er aan meedoet. Even een tjoekoe en een tjoekoe daar.
  Als er geen verandering in doen, denken en handelingen bij de bevolking plaats gaat vinden zal Suriname in de zelfde ellende blijven.

  Wat ik niet snap is dat de bevolking na 5 jaar NDP malversatie van de NDP toch nog op de NDP gestemd hebben waardoor de NDP nog 5 jaar de tijd had om het land ten gronde te richten. Dus dat het zover met Suriname gekomen is ligt toch voor een groot gedeelte bij de bevolking. Wat jammer dat de bevolking alle malversaties die 10 jaar door de NDP gevoerd is niet protesteert om al wat gestolen is is terug eist.
  gemodereerd

 18. Aftreden?! Dat bepalen de kiezers in 2025. Niet een menigte op het voormalige Oranje plein. N(ationale) D(ieven) P(artij) eist aftreden van de huidige minister van financiën, ze hebben reeds een vervanger op het oog. Juist! Boefdraad. Één ding staat vast (en nu geen grappen) de oplichters moeten opgespoord worden, veroordeeld en volledig kaal geplukt worden.
  gemodereerd

 19. Vulto heeft gelijk en nergens in zijn artikel zie ik, ìn tegenstelling tot enkele reageerders hier, dat hij op de racistische toer gaat. Ook hij heeft problemen met de fratsen van b.v. Chan, Bravo, Bronto en Bordo o geacht tot welke politieke of etnische groep ze gerekend worden, maar om deze paljassen te vervangen door M. Noso en Dave fu Doti, zal niet veel zoden aan de dijk leggen; want vooral onze vriend Dave weet als geen ander; Garbage in Garbage out.
  gemodereerd

 20. Weet je wat er zou gebeuren als er een echte leider was die eenheid bracht in Suriname?

  De elite groepen zouden hem (laten) VERMOORDEN. Want eenheid mag volgens hen nooit en te nimmer komen in “Switi Sranan”.

  Dat is de keiharde waarheid.
  gemodereerd

 21. Pengel: aan het bewind. Stakingen!

  Wijdenbosh: aan het bewind. Stakingen!

  Bouterse : Stakingen! Protestmars!

  Santoki: Protestmars.
  En de slimmeriken: men protesteert omdat hij een Hindoestaan is. De anderen waren zeker ook Hindoestaan. Pfffff
  gemodereerd

 22. Vulto probeert met zijn relaas de pijn voor Santokhi en zijn clubjes te verzachten.Het is gebeurt met deze regering. Santokhi heeft zijn politieke dood alleen maar uitgesteld. De bestorming van de Bastille is een kwestie van tijd. De mensen die Santokhi steunen geloven nog in de wonderen van leugens.Het land is totaal naar een dieptepunt gezakt.
  gemodereerd

 23. Ik durf met de schrijver te wedden dat er meer mensen waren dan wat hij zegt. Een drone foto geeft altijd een ander beeld maar dat zal hij natuurlijk niet weten. Kijk maar naar de lucht foto van de Surinaamse vlag als hij mij kan vertellen hoeveel scholieren de vlag vormden dan kan hij weer komen pennen.
  gemodereerd

 24. Dat er nog mensen zijn die tegen het protest zijn, kan ik bijna niet geloven. Degene die dit beleid goed praat is een meevreter. Corruptie schandalen zijn aan de orde van de dag. Dan wordt nog de creool genoemd , alsof deze mensen nog steeds slaaf moeten zijn en hun mond moeten houden.
  Ze maken gebruik van het recht om de praten en een vreedzaam protest is op zn plaats. En dan nog zijn de leiders arrogant. Niet luisteren naar het volk staat ho9g in het vaandel.
  Jouw baby moest dood gaan, zou je anders praten.
  gemodereerd

 25. Leugenaar Vulto, het waren ten eerste 1000-en, ja DUIZENDEN betogers. De foto is natuurlijk ook niet waarheidsgetrouw, want is gemaakt aan het begin van het protest. Ik was er zelf bij, dus niemand moet me verhaaltjes vertellen. Duidelijk dat je meevreet van het arme Surinaamse volk. Ook je racistische uitspraken tonen je verachtelijke inborst. Jammer voor jullie dat het tij zal keren, indien niet goedsniks, danwel kwaadsniks
  . Het schaamteloos stelen en liegen moet nu eens een keertje ophouden
  , meer dan een jaar lang hiervan is voldoende.
  gemodereerd

 26. Je hebt ze die schreeuwen regering naar huis, hebben ze wel een plan om het land op het juiste spoor te brengen voordat ze deze regering naar huis willen sturen voor een aardappel en een ui !? Vulto slaat de spijker op z’n kop, goedzo en bedankt.
  gemodereerd

 27. Laat ze gaan werken en demonstreren bij patrijsstraat 28 en ocer bij de echte corrupteling en moordenaar en verkrachter en moordenaar van Suriname, opa D. Vraag hem pe a moni de en pe boefdraad de. Dan krijg je te horen…franchepane en tralalaa. Meer komt er niet uit die ouwe seniele smoelwerk van opa D
  Alleen maar mislukte figuren, die zg lijders. Begin die agenten te ontslaan, die anarchisten. En sopi sjane, geef maisha een black label. Dan is ze tevreden .
  gemodereerd

 28. Wat een hypocriete gast is deze ene P. VULVA!
  Jij lult uit je nek gast! Deze regering is juist het voorbeeld hoe racistisch het is van samenstelling! Dat het land wordt geplunderd door deze oplichter met zijn aanhang en zijn mooie verhalen vindt ik het niet gek dat de bevolking kwaad is en zich op deze manier uit! Deze zogenaamde president hebt dan het lef om te zeggen dat de Surinaamse bevolking niet van hem houdt omdat hij hindustaan is!?? Teken van Zwakte ! Deze gast probeerde altijd intelligent over te komen maar is dat zeker niet! Je hebt je kans gehad om er wat moois van te maken maar dat heb je verspeelt vriendje…Weg met deze racistische dictator ! Weg met deze Santhoky ( tje) en zklizijbekje aasgieren! Suriname verdient beter dan deze lul en die vorige dommerd Bouterse! I rest my case! Surinamers Afzetten deze gasten.. het wordt tijd dat de jeugd de kans krijgt en mij wens is dat er een capabele vrouw aan de macht komt die er voor alle Surinamers is! Suriname is een rijk land mer telkens weer deze idioten aan de macht! BAHHHHHHH Walgelijke strontvliegen zijn jullie!

  #B1
  gemodereerd

 29. Debby, woon je wel in su? Ben je een Surinaamse? Jouw zinsnede: ik hoop dat de trekkers de bende niet in bedwang houden (meervoud) doet mij vermoeden dat zulks niet het geval is. Foei toch.
  Wilson, lees jouw commentaar. Je spreekt jezelf tegen.
  Ben zelf niet onder de indruk van de verrichtingen van deze regering, maar terugkeer van de vorige zal destructieve gevolgen hebben. Waar blijft het alternatief?
  gemodereerd

 30. Suriname kun je vergeten, achter je laten. Het is daar nooit een eenheid geweest en zal het ook nooit worden. Creolen hebben een haat naar Hindoestanen. Zij denken dat het land van hun is een dat zij het kunnen regeren. Maar dat is een utopie. Wil men van Suriname een welvarend land maken waar toeristen met plezier naar toe gaan, dan moet men elkaar vertrouwen en samenwerken. En niet tegenwerken. Waar met name de afro surinaamse bevolking ( niet allemaal!)aan meewerkt
  gemodereerd

 31. De mensen die het hardst roepen om te protesteren hebben zelf geen oplossing voor de problemen in het land. Men heeft geen idee wat men over het volk roept als deze Santokhi opstapt. Deze regering heeft achter de schermen al zoveel werk verzet om de achterstand in schuldpositie die de vorige regering heeft achtergelaten weg te werking. De rovers zien weer geld in de staatskas en zijn nu al bang dat ze de nyang patoe gaan missen als deze regering in vijf jaar tijd wel welvaart kan brengen voor het volk. Ik snap niet dat het volk niet als harde eis stelt om achter de gelden te gaan die tijdens de vorige regering zijn verdwenen. Hun agenda op dit moment is erop gericht weer criminelen aan de macht te helpen in het land. Nergens heeft men aanwijzingen dat deze regering van het volk heeft gestolen. Dus snap ik niet dat het volk niet inziet dat het een scenario moet zijn van de criminele machthebbers in het land.
  Volk van Suriname, bezin eer men begint, u weet half niet welke problemen u op uw hals haalt door deze regering naar huis te sturen…want dan pas yu si pina
  Mi sar a volk disi, niet alleen dom maar ook in grote mate zelfkastijdend….
  gemodereerd

 32. Boefa moet vanwege de transparantie en het lopend onderzoek, verhoort worden door de politie en verplicht, de “betrouwbare” bron prijsgeven. Het volk wil weten wie. Die moet ook ondervraagd worden.

  Opmerkelijk dat deze “betrouwbare” bron doodstil bleef toen boefdraad en trik, 900 miljoen dollar roofden. Wie ben je.
  Schijnt dat paars van hoog tot laag warme banden onderhoudt met de onderwereld.

  Dus als de FL, zich terugtrekt, dan kan moesje uit sunny point, plotseling elke dag rijst met tomatensardien eten, laughing my ass out loud! Een eis.

  Jullie willen Sri Lanka lees ik, oké. Als jullie uitgezwommen zijn in Parima, netjes naar huis, want daarna wordt er net als in SL de noodtoestand uitgeroepen.

  Rommel!
  gemodereerd

 33. volk heeft gelijk…regering mot naar huis………..als is verhoogd…..wat praten jullie…as vhp.er…….regering go home…….zujn as giereen pe a money de ….zoveel gereist waar zijn de investerders……
  gemodereerd

 34. Het zijn en blijven rovers! Wij creolen zijn te vredelievend en moeten een keertje zeggen dat het genoeg is geweest ! Wij moeten ophouden om maar steeds maar passief toe te kijken hoe een select groepje stilletjes aan stinkend rijk wordt en met zijn vieze vuile corrupte klauwfieters naar ons wijst! Wake up people! Dubbele agenda is aan de orde van de dag….. #B1
  gemodereerd

 35. ha ha ha , al die paarse volgelingen hier op wtk , jullie zijn het protest van het protest wat hier gaande is , dom he schipper he debby , he robg , he lee ,he cedra , he koyla , he meltel ,he kronto , he lol , he konsensi , he eigen+mening , ja jullie protesteren op het verkeerde protest , paarse volgelingen ga toch protesteren daar in Den Haag bij de Surinaamse Ambassade of in Amsterdam in de bijlmer , wat zijn jullie paarse een raar volk
  gemodereerd

 36. o ja P.Vulta heeft het goed verwoord ,en paarse volgelingen hij geeft ook een sneer naar deze regering dus apegapers
  gemodereerd

 37. Als Chan weg moet, dan wie wordt president, aub echt GEEN ndp hoor want dan gaan we echt dood en weer in de rij staan te bedelen voor een schammele pakketje tegen kostprijs en $100 inwisselen bij Tjotilal. Dat moet ik niet meer. Tenminste kunnen we nu nog zelf eten kopen, tijdens ndp kreeg men tot aan huis een pakketje. Denk na mensen. Toen konden zij het niet meer aan.
  gemodereerd

 38. Mensen: laten wij eerlijk zijn. Chan en zijn Stripfiguren-kabinet kunnen het niet aan. Chan c.s. heeft de zwaarte van de functie onderschat; de wereld verandert heel snel en is zeer complex geworden( geopolitieke ontwikkelingen daarbij gelaten).
  Vervolgens zien wij de vrouw van Chan( ‘ firts-lady) die meeloopt en geld verzuipt. Volgens ingewijden zou zij ‘ zeer-deskundig’- zijn. Deskundig waarin? Ach: wat een poppenkast.
  Wij zitten in Suriname opgescheept met stripfiguren die een paar jaren politiek willen bedrijven en heel snel rijk willen worden ( Gayadiens-Brunswijkers- en al die VHP/ NDP ratten). Graaien maar……. Men is niet in staat een land tot ontwikkeling te brengen met nog geen 600duizend mensen. Guyana ontwikkelt zich in rap tempo en lezen wij niet over schandalen welke in Suriname zich dagelijks voordoen. In Guyana hebben ze leiders die rondlopen in t-shirts en spijkerbroeken( gewone mensen). In Suriname dragen zij drei-delig pakken en lopen rond in Armani-pakken. Leeghoofden die hun onkunde maskeren door rond te lopen in stropdassen , en zich laten rondrijden in politie-eskorte. Hoe misselijkmakend is dat niet.

  Onlangs zal ik een film uit een stad in Italie( 2021) waar boze kiezers ‘hun’ parlementariers(die geen moer hadden gedaan en alleen voor zichzelf hadden gezorgd) opwachten en in de afvalcontainers( Kliko’s) smeten met pak en al. Daar hoorden zij thuis: bij het afval tussen de poepluiers en hondenstront. Misschien ook tijd dat wij dit in Suriname gaan doen: oppakken die klojo’s als de Gajadiens c.s. en in de afvalcontainers smijten. Want dit soort figuren zitten in de DNA enkel en alleen om het geld. Ik heb nooit een begrafenisstoet gezien waarachter een brandkast werd getrokken. Deze mannen( en sommige vrouwen) vergeten dat wanneer zij tussen de 6-planken liggen, het over -en uit is. Kort samengevat: Suriname moet anders gaan stemmen in de toekomst: Geen NDP- en VHP-criminelen kiezen; geen door INTERPOL gezochte criminelen die nu VP is de ruimte meer geven. Nieuwe leiders; zonder blazoen; mannen/ vrouwen met een hoogstaande moraal en ruggengraat .
  gemodereerd

 39. Influencers zijn dik betaalde kinderen, die in bling bling producten promoten.
  Dit zijn mislukte lummels van 40jr.

  CDS kan een verzoek indienen om die bewuste FB pagina’s op te heffen of te beboeten. Ook die in Holland. Ze zijn racistisch, opruiend en zitten vol conspiracy theorieën. Als het met trump kon, kan het ook met hun.

  Voorbeelden genoeg hierboven; ze gebruiken allemaal exact dezelfde key-woorden. Geen eigen mening, gebrainwashte mee-lopers.
  gemodereerd

 40. Organisatie ORGANIC ??????????? Lijkt de naam van een haarmerk………….de lijders gentle en die andere clown willen het land gaan regeren????????????? wahahahahahahahaha…….comedyshow ten top met als 3e blok adongpai……….kwik , kwek en kwak en oom D(onald) is de regisseur. wahahahahahahaha
  gemodereerd

 41. @ WAT, Zo te zien ben je zo dom, dat het een schande is voor de slimme olifant.
  Je blijft maar dezelfde tape draaien en herhalen, waardoor de mensen die toen slim dachten te hebben gekozen, en nooit bij de NDP hebben behoort, een alternatief zullen zoeken en vinden.
  Leiders worden geboren, en er zijn veel leiders die zich niet willen bemoeien en vervuilen met
  partijen en mensen die alleen vanuit een niet humanitaire gedachte denken en handelen.
  Als jij de spreekbuis bent van de vuile politiek, dan zal je helemaal vergiftigd zijn met vuil en kan je DNA vermengd zijn met het DNA van ratten, verziekt en vuil.
  gemodereerd

 42. Het roven gaat nu in versneld tempo beginnen, kasreserves van staatsbedrijven worden in gereedheid gebracht om te worden opgevreten, ik vraag mij af hoeveel WAT krijgt of is beloofd bij deze njang.
  gemodereerd

 43. Wat een drukte en dat om een bende rand-debielen die denken dat ze met racistische leuzen wat kunnen bereiken. In mijn optiek zijn het allemaal losers, ze zijn daar allemaal voor eigen belang, inclusief Dave. Zijn droom om legaal weed te kweken is in rook opgegaan, dus a boi mandie….
  Maar misschien kan hij dat toch doen op een van de terreinen van didibrie, waar niemand durft te komen echter, …dat liedje legalice it, zal nooit werkelijkheid worden.
  gemodereerd

 44. Mooi genuanceerd verhaal. De racistische kaart wordt sinds het aantreden van Santokhi makkelijk getrokken. Het verbaast mij niet dat het overwegend mensen uit de creoolse groep zijn die demonstreren. Vraag naar hun opleiding en arbeidsverleden! Ik zie het ook niet als een volksprotest, maar een protest van mensen die zelf niet hard willen werken maar een goed leven willen. Santokhi doet het misschien niet goed genoeg, maar hij moet wel een beerput van de vorige regering schoonmaken. Mensen die met niets doen een goed leven willen, begrijpen dat niet. Winti wai lanti pai. En met gratis eten, drinken en muziek staat deze groep “demonstranten” altijd vooraan om mee te doen.
  gemodereerd

 45. Santokhi heeft deze anti-regering demonstratie aan zichzelf te wijten. Vanaf het begin ging het fout, de benoemingen van vrouw en broer, van F&F, de plannen en een batterij deskundigen die aanwezig zouden zijn, de 150 investeerders die stonden te trappelen, de diaspora (hoe ziet deze groep eruit en wie vertegenwoordig zij in diaspora) die met miljarden zou meedoen, allemaal uitspraken om de kiezers te paaien, kiezersbedrog. De verwijten aan Bouterse en dan dezelfde ‘streken’ uithalen, steeds dat gemekker van geen geld hebben en dan nog steeds op onnodige reisjes naar het buitenland gaan, geen geld om baby in leven te houden, mensen in Brokopondo in de blubber late leven. Dit is geen goed bestuur, dit is niet waarom wij Bouterse hebben weggestemd, wij willen geen tweede Bouterse.
  Als de VHP aan de macht wil blijven moeten zij Chan vervangen, als de NDP mee wil doen dan moeten zij DDB en zijn kliek lozen, als de Abop na 2025 mee wil doen dan moet zij Brunswijk en familie lozen, als de NPS nog van politieke betekenis wil zijn dan moeten zij een nieuwe leiding zoeken, hetzelfde geldt voor PL, lozen de familie Somohardjo, weg met de ‘oude’ racistische corrupte politieke bende. Komt het niet zover dan krijgt het volk wat zij verdient.

  Het opruimen van de grote financiële puinhoop (meer dan 4 miljard USD-schuld) die de regering Bouterse heeft achtergelaten willen doen opruimen met een dreamteam van beginners onder leiding van een voormalige politie-inspecteur en drugsdealer, met mensen zonder de nodige opleiding en gedane ervaring, dit was vragen om problemen. En zie anno 2022, zitten wij midden in de grote crises, voor de regering is het een wake up call. De president die samenwerkt met een VP, die voor drugsdealen is veroordeeld, die weigert de VP te corrigeren als die journalisten laat afrossen, die de VP niet corrigeert wanneer die het volk bruuskeert en intimideert, kortom wat kun je verwachten van zo’n president. Een president die een eigen presidentiële fonds van 150 miljoen zelfstandig mag beheren, hoe gek(ker) willen wij het hebben.
  De oranje sympathisanten, die op de populistische tour gaan, door het volk te intimideren met de opmerking dat zij Chan en co niet naar huis moeten sturen, want dan komt ddb weer aan de macht en dan is de ellende niet te overzien. De stemmers die zij eerst als slim stemmers kwalificeerden toen men Bouterse weg wilde hebben zijn nu ineens domme stemmers die niet geschoold zijn en niet weten waarom zij nu in protest zijn. Wat een gelul van deze ziende blind zijnde oranje “helden” die alles slikken van Chan, alleen om de NDP buiten te sluiten. De oranje “helden” komen met populistisch bedrog van, wat heb jij gedaan voor het land etc, gedaan, alsof zijzelf iets hebben betekent voor Sranan, opportunistisch gelul. Ze accepteren de corruptie, (zelf dhr Vulto), ze schijnen geen moeite te hebben met de verarming van het volk, de samenwerking met de voor drugsdealen veroordeelde Brunswijk, de grote grondrovers van de Abop, de vele juridische mislukkingen van het duo Ram & Acbai, het zgn prudent beleid van de minister van Financiën, hij doet het zo prudent dat hijzelf niet in de gaten heeft hoe lek zijn ministerie schijnt te zijn, en maar stelen.
  In DNA komen zij elke keer weer weg door de blablablabla verhaaltjes, toegestaan door een frauderende voorzitter (heeft 20.000 USD ten onrechte gespendeerd in Gabon), en ondersteunt door zijn operette clubje van amen knikkers.
  Oranje “helden”, dit zijn de redenen waarom men in verzet (van Vulto mag je het geen volksverzet noemen) komt, onderleiding van mensen, die (weer volgens Vulto geen ‘echte’ leiders zijn) wel de moed hebben om de leiding op zich te nemen (Vulto waar is jouw echte leider, een leider die opstaat wanneer hij ziet dat zijn volk aan het pinaren is) Trouwens het waren dezelfde mensen die toen tegen de regering Bouterse in verzet kwamen en dat met beide armen werd omarmd door dezelfde Chan, Brunswijk, Rusland en Somo . Het kan verkeren.
  Chan heeft zijn goodwill verspeelt en zal de drie resterende jaren op hete kolen moeten zitten.

  Btw, het valt mij op dat het de mensen die op Chan lijken het steeds over racisme hebben. Het zijn ook vaak dezelfde mensen die de mensen van de Abop (toch ook Surinamers) wegzetten/ stigmatiseren voor van alles en nog wat………………en maar klagen over racisme.
  gemodereerd

 46. @Poni
  Daar zeg je wat. Daar heb je gelijk in.

  Tijdens de verkiezingen waren er nieuwe partijen, de Surinaamse bevolking heeft voor het oude gekozen en nu maar klagen.
  Zij konden weten dat ABOP/VHP niet goed zou gaan en toch hebben zij zo gestemd.

  Waarom is er niet op een jong partij gestemd, een partij zonder die oude mensen die allemaal hun eigen belangen hebben. Ik hoop echt dat bij de volgende verkiezing de mensen in gaan zien dat de oude partijen verledentijd is.
  Dat zij op een partij met jongeren gaan stemmen, op een nieuwe generatie die niet geweven is met het oude. De jongeren zijn de toekomst.

  Mensen moeten ook stoppen met elkaar racistisch te bejegenen. Bundel de krachten, wij zijn allemaal Surinamers, geloof, afkomst of geaardheid moet niets uitmaken.
  Wij hebben ons mond vol van die bakra die zo discrimineert terwijl wij onderling daar niet voor onder doen.

  Wij hebben het over die slaventijd, wordt nu niet het zelfde gedaan met de bevolking.
  Als wij een functie bekleden denken wij GOD te zijn en moet de bevolking nederigheid tonen. Ik vraag mij af waarom dit zo diep verankerd zit in de Surinaamse samenleving.

  Mensen durven niet tegen een arts in te gaan omdat de arts het gevoel geeft dat de mensen van hen afhankelijk is.
  Mensen durven niet in conclaaf te gaan met de werkgever als er iets op de werkvloer veranderd moet worden te gunste van kwaliteit want de werkgever is de baas.
  Mensen durven niet tegen ambtenaren in te gaan want dan worden zijn niet geholpen, dit gaat maar zo door en door, neem maar een voorbeeld aan verplegend personeel etc….

  Als politiek partijen gekozen worden gaan familie en vrienden eerst, er wordt niet gekeken naar kwaliteit of wie kennis van zaken heeft. Plotseling zie je de gekozen mensen met een groot stuk grond die van een ander afgepakt is, grote huizen bouwen en in de nieuwste auto’s rijden terwijl de bevolking het zo zwaar heeft.

  Ik vraag mij nog steeds af hoe het komt dat bepaalde mensen de Surinaamse rijkdommen zichzelf toe-eigenen. Neem een voorbeeld aan goud, goud is in de Surinaamse grond het is eigendom van het Surinaams volk. Waarom hebben een paar mensen daar concessie over. Dit moet door de Surinaamse overheid geëxploiteerd te worden en dat geld dien in de samenleving geïnvesteerd te worden. En zo zijn nog meer voorbeelden.

  Mensen denk in oplossingen en niet in onmogelijkheden.
  Tang boeng.
  gemodereerd

 47. @Pony
  De waarheid doet pijn. kijk in de gevangenissen welke bevolkingsgroep oververtegenwoordigd is.
  gemodereerd

 48. P. Vulto chapeau, perfect omschreven. Velen die hier commentaren leveren hadden zich aan dit artikel kunnen optrekken maar kozen jammer genoeg het tegenovergestelde en tonen hiermee hun zwakte en onderontwikkeling aan.
  gemodereerd

 49. ha die kronto , ach kokosnoot ,jij hangt nog steeds in die ene boom he , en die boom laat je niet los hij houdt je vast , maar straks wordt de boom gekapt maar dan ben jij uit je lijden verlost
  gemodereerd

 50. haha, het klopt dus toch dat schijt altijd boven komt drijfen. de racist pöny schrijft dat anderen racisten zijn . hij gaat verder hij hij die geen ndper is, wat een go olo figuur zeg. een ordinaire tingie go
  hij schrijft dat hij geen ndpér is,en hij wil wel dat een DEMOCRATISCH gekozen regering opstapt. niet voor ndp hor, nee hor.ech niet lulletje of liever sneetje denkt dat als deze groep maar weg is dat moet gebeuren als deze groep maar weg is, ja dan blijft er weinig anders over dan
  de moordenaar, de dief en zijn onschuldige voortvluchtige schrootzoon over
  hoe doorzichtig en hoe stom.
  lulletje of sneetje donder op mars terug in je kot en kom over een paar jaar maar terug

  NERGENS op deze aardbodem is het een regering gelukt om zo een ongelooflijke financieel, sociaal, moreel laag gezonken natie er weer bovenop te krijgen. en wat willen de idiootjes hier========
  ze willen de japanse duizendknoop weer terug.
  waarom toch= waarom toch=
  waarom?
  Om nog meer te stelen.
  Schuldeisers zullen per direct hun vorderingen opeisen en dan???????? ja dan zakt suriname nog verder in de shit, schijt aan zegt ndp
  voor import zal er eerst moeten worden betaald, maar daar is geen geld voor. schijt aan zegt ndp
  Chan schrijft het ongedierte. mars kind mars voor jouw de heer Santokhi. knoop dat in je grote neus
  gemodereerd

 51. Het enigste wat ze kunnen is met hun reet schudden.
  Geef dit volk gewoon een enkele reis naar Afrika.

  Dit volk kan niet tegen democratie, een dictator is wat ze willen!
  gemodereerd

 52. Dear Brazilian president or president Duterte

  Please invade amd annex Suriname. The biggest morons and laziest people live in this country. They are all junkies, drugaddicts and drugdealers. This country doesn’t deserve to be autonomous. As they are lazy as hell invading will be no problem. They all rely on free presents for there food. No free food means protesting.
  gemodereerd

 53. Gratis eten. Gratis eten. Niet werken. Niet werken. Protesteren. Het nieuwe volkslied van Su. Lol.
  gemodereerd

 54. @Hendrik, bah, 🤮, typische uitspraak, wordt vaak gebruikt door racisten.
  Welke waarheid, de pijn van het volk, kijk liever naar de regering wie allemaal aan het bedriegen, roven, geld witwassen en stelen zijn, wie zijn deze mensen, tôg, zijn het zgn politici. Criminelen zijn van alle pluimage, maar de zgn nette vader, die gezellig en knus bij zijn familie zit, ondertussen in het dagelijks leven, loopt te bedriegen en te stelen, zo corrupt als de neten is, Hendrik, wie zijn deze integere vaders, ken je ze, of ben jij ook zo iemand die de balk…….
  gemodereerd

 55. Ach die Rampersadpersat toch, een schijtluis blijft een schijtluis, wat je zegt ben jezelf. Als je zelf een sufferd ben, oké, val anderen daarmee niet lastig.

  Het ‘eens’ zijn met het irrationele stuk van Vulto, maakt het nog niet tot een waarachtig stuk!!!🙈
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.