maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politiePresident vraagt samenleving geduld en begrip tijdens onderzoek OM

President vraagt samenleving geduld en begrip tijdens onderzoek OM

-

Does Travel - naar Suriname

Reeds enige dagen gaat er een schokgolf door de samenleving vanwege de spraakmakende ontwikkelingen met betrekking tot gelden die het ministerie van Financiën toekomen. Het gaat hierbij om een strafbaar feit, en wel het vervreemden van grote sommen geld van de staat. Op basis hiervan zijn de justitiële- en de politiële autoriteiten ingeschakeld voor het strafrechtelijk onderzoek.

Het Openbaar Ministerie heeft de volledige onafhankelijkheid om het onderzoek te verrichten en schakelde het gespecialiseerde justitieel interventie Team in. Verder gaf het Openbaar Ministerie ook door dat het onderzoek een embargo karakter heeft, wat niets anders inhoudt dan dat het gaat om een besloten onderzoek, waarbij in alle stilte, met alle ten dienste staande middelen, strafbare feiten en personen zichtbaar gemaakt worden ten einde de waarheid zo snel als mogelijk te achterhalen.

Verder geldt voor het embargo ook dat er geen contaminatie, noch beïnvloeding van het onderzoek plaatsvindt. “Wij als regering hebben respect voor het standpunt van het Openbaar Ministerie en zijn ook heel zorgvuldig omgegaan met de informatie die zowel in het parlement als op overige plekken, onder andere via de minister van Financiën is gedeeld”, geeft president Santokhi aan.

“Jammer genoeg merken wij dat derden, die de informatie toegestuurd hebben gekregen, een andere houding etaleren waarbij geen rekening wordt gehouden met het standpunt van het openbaar ministerie. Willens en wetens presenteren zij de informatie op zodanige wijze dat enerzijds een vertekend beeld kan ontstaan maar erger nog het lopend onderzoek schade ondervindt en het onderzoeksbelang wordt ondermijnd”, voegt het staatshoofd eraan toe. Er ontstaat nu een situatie waarbij er zoveel informatie in de samenleving terechtkomt waarbij onduidelijk is wat juist of onjuist en onzuiver is.

Op basis van het voorgaande laat de president optekenen dat deze regering ten alle tijde het rechtsstaat principe zal hanteren, wet en recht altijd zal versterken en bovenal de naleving daarvan blijvend zal bevorderen.

Het Openbaar Ministerie met name de Procureur-generaal is belast met de opsporing en vervolging. Op basis van haar onafhankelijkheid verricht zij haar eigen onderzoek en dat zal deze regering immer respecteren. De regering respecteert verder het feit dat deze instantie heel zorgzaam en zorgvuldig omgaat met het onderzoek en kijkt met vertrouwen uit naar de resultaten van hun verrichtingen. Wat recht overeind staat voor de regering is het vertrouwen dat het onderzoek zich niet alleen richt op daders en verdachten, maar dat ook het gestolen geld terug zal vloeien in de boezem van de staat. Dit geld behoort immers de Surinaamse samenleving toe. De regering betreurt dat dit heeft kunnen gebeuren.

Inmiddels heeft de president opdracht gegeven aan de minister van Financiën om naast het strafrechtelijk onderzoek van het openbaar ministerie, ook een eigen, intern onderzoek te starten. Hierbij moeten financiële deskundigen nagaan hoe de strafbare handelingen zijn gepleegd waardoor vervalste documenten, waaronder reçu´s, in het systeem zijn terecht gekomen.

Het voorlopig verslag geeft aan dat er verdachten zichtbaar gemaakt zijn die worden opgespoord. Het is zeker hoopgevend dat dit reeds op korte termijn geschied. Op basis van de beschikbare informatie heeft het er veel van dat er sprake is van georganiseerd crimineel opereren met mogelijke bijstand van interne structuren. “Ik kan nu wel aangeven dat het gaat om verschillende strafbare feiten zoals deelname aan criminele organisaties, valsheid in geschrifte en overtreding wet strafbaarstelling moneylaundering”, stelt de president. Aangegeven mag worden dat er zonder aanziens des persoons zal worden opgetreden.

President Santokhi doet in deze een beroep op eenieder om het Openbaar Ministerie alle ruimte te geven voor het onafhankelijk onderzoek. Het Openbaar Ministerie komt te zijner tijd met alle informatie naar buiten. Tot dan zal de regering alle verkregen informatie delen met het parlement en de samenleving.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

12 REACTIES
 1. Op basis van de beschikbare informatie heeft het er veel van dat er sprake is van georganiseerd crimineel opereren met mogelijke bijstand van interne structuren. “Ik kan nu wel aangeven dat het gaat om verschillende strafbare feiten zoals deelname aan criminele organisaties, valsheid in geschrifte en overtreding wet strafbaarstelling moneylaundering”, stelt de president.

  Het resultaat zal zijn “as usual what is compatible with the Hoefdraad case. No leads to nowhere the sewage wil remain closed” no one shits in this shithole anymore”


  gemodereerd
 2. Ik denk niet dat het volk begrip en geduld zal hebben voor zo een blunder.

  Mensen leveren in en aan de andere kant sluizen beroepscriminelen ALWEER geld weg.

  Toen de president minister was van Juspol was hij tienduizendmaal daadkrachtiger. Nu lijkt hij wel een bobo…


  gemodereerd
 3. Ja rook de criminele bende met wortel en tak uit hun holen en breng ze voor het voetlicht en bovenal ontneem ze bij bewezen feiten alle roerende en onroerende goederen van zichzelf en naaste bloedverwanten die baat hebben gehad bij wederom een diefstal van geld van het Surinaamse volk.
  Sinds de zg revolutie is er vaker op grootscheepse basis van het volk gestolen. Dit moet ophouden
  Misschien moet nu zelfs de hulp van Interpol worden gevraagd!
  En de straffen moeten niet zuinig zijn!
  Oproerkraaiers die denken munt te slaan uit deze zaak ook ff opbergen in het belang van de rust die nodig is om het werk goed te doen.
  Ik wens Suriname sterkte in het oprollen van de dievenbende!


  gemodereerd
 4. Bla bla bla, lijkt op tra la la. Wat n bullshit over rechtstaat en wet en recht. Verschillende onderzoeken heeft deze zelfde Chan in t verleden bolooft bv Min v Grondzaken toen. Resultaat nul komma nada. Ongeloofwaardige president. Friends en family man. Achter de schermen worden personen beschermd. Duidelijk.


  gemodereerd
 5. De president wil met zijn standpuntbepaling zijn vrienden de ruimte geven om een waterdichte scenario uit te stippelen.Santoki wil deze mega-fraude in de doofpot stoppen.Zijn doofpotoperatie mag geen succes worden. Diverse geruchten doen de ronde.Zo wil men de gelden terug laten storten om vervolgens te beweren dat de overmakingen naar CombeMarkt betalingen zijn van de vorige regering.


  gemodereerd
 6. Het volk hoeft helemaal geen begrip te tonen als de president zelf niet in staat is krachtig op te treden. Waarom duurt het zo lang om de grondroof door de ABOP krachtig te veroordelen. Dat durft de president niet, want hij heeft steeds mooie praatjes over prudent beleid en blablablabla. Waarom heeft de voorzitter van DNA, de heer Bee van de ABOP die $20.000 voor snoepreisje naar Gabon nog steeds niet teruggestort in landskas. Wanneer gaat de president de incompetente ministers reshuffelen. Het volk is behoorlijk moe van de mooie praatjes van de president. Het volk wil daadkracht zien.


  gemodereerd
 7. VHP bij twee jaar regering-Santokhi: “We krijgen over enkele jaren een prachtig land”
  ==========
  Hoe krijg je over enkele jaren een prachtig land als de ABOP en de heer Jogi alle grond geroofd heeft. Of bedoeld de VHP, we gaan nu flink roven en het volk laten pienaren en daarna wat kruimels geven van de eventuele olieopbrengsten.


  gemodereerd
 8. Alles gebeurd uit het zicht van de samenleving, ook nu stelt de President, dat ze in alle stilte het onderzoek willen laten doen door de PG cq het OM en aan de andere kant, door de verantwoordelijke minister van Financiën. Hoe krom is dat? Beide partijen zijn dubieus. Het is al eerder gebleken dat hoe ernstig het feit ook is. Het OM de grote vissen niet straft. De kleine man die in de fout gaat, word keihard aangepakt! Ik ben bang dat de schuld, gelegd zal worden bij een paar onbeduidende figuren, maar de hoofd verantwoordelijke die ervoor dient te waken, dat onze gelden veilig en verantwoord worden uitgegeven, en incapabel is voor zijn functie, wederom de dans zal ontspringen….


  gemodereerd
 9. ha ha ha die robg, eigen+ mening en konsensi , ja jullie zien de bui al hangen he dat straks de zwarte aap uit de mouw komt , alles wijst erop dat jullie ndp hier de hoofdrol in heeft , en dan zal jullie paarse boeven van de ndp allemaal achter slot en grendel zitten , en jullie afgod ddb wilde toch oorlog tegen deze regering , maar paarse klojo’s hij werkt met waterpistooltjes dus mislukt en dat is het einde van de ndp


  gemodereerd
 10. Het is weer gebleken, dat de paarse criminele organisatie GEEN ene donder snapt of wil snappen van de werking van het principe:SCHEIDING DER MACHTEN. De Trias Politica. Boefa probeert zijn foefoer maties weg te laten komen door stemmingmakerij en dat ze net als boefdraad kunnen vluchten.
  President, uitroeien die paarse criminele roversbende, te beginnen met opa D, de grootste verkrachter en drugsdealer en moordenaar van Suriname. En al die paarse ratten, die nog op VITALE POSTEN zitten ene de boel destabiliseren. Na 2 jaar is het TIJD!!!


  gemodereerd
 11. Wel opmerkelijk dat de personen die nu in beeld zijn wel nauwe nauwe banden onderhouden met de NDP. Zo is de heer Kalipdewsing van Combe Markt is een grote sponsor van de NDP geweest. Mosa Rother en de voortvluchtige Robert Koenjbiharie zijn vaak gesignaleerd op NDP bijeenkomsten. Van Sergio. C is vanwege het ontbreken van de achternaam niet veel bekend.


  gemodereerd
 12. RobG & Konsensi

  Het is niet fraai echter zoals het er uit ziet is er geen bestuurder zichtbaar direct betrokken. Er is direct na constateren een onderzoek gestart. Bouva kan wel schreeuwen over van alles als nog wat als de CBvS of het ministerie het niet ontdekt had en niet tot actie over gegaan was dan had hij het niet geweten want dan was er nog steeds geen spoor geweest.
  Denkt u eens na. Als de regering dof bestuurders dit georganiseerd hadden dan was het in de doofpot gegaan en waren net als onder Bouterse alleen de vrachtwagens met zand gezien.
  Ondertussen:
  1>> zijn er twee mensen verdacht en worden ze actief gezocht.
  2>> zijn er twee dure mercedessen in beslag genomen.
  3>> is er geld geblokkeerd op een rekening van Combee markt een duidelijke NDP sympathisant.

  zet dit eens af tegen het carrifesta onderzoek of de schoolse opvang welke onderzoeken die duidelijk gesaboteerd zijn.

  Zie ook de onderzoeken naar de houtcontainers en de trikt/boefdraad kongsi.

  De NDP zoekt afleiding in stomiteiten zoals Surfin, HSPG of de Mafia MOU. Allemaal zaken die nooit tot iets geleid hebben omdat de Governance beetje bi beetje na 10 jaar ordeloosheid op poten gezet wordt. 10 jaar roofbouw kan niet in 2 jaar hersteld worden.

  Venetiaan heeft er 10 jaar over gedaan om 4 jaar Wijdenbosch te repareren.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES