zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisOnderzoek rol Nederlandsche Bank bij slavernijverleden gepresenteerd in Suriname

Onderzoek rol Nederlandsche Bank bij slavernijverleden gepresenteerd in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft op 1 juli 2022 zijn excuses aangeboden voor de rol die zijn financiële instelling heeft gehad bij het slavernijverleden. Dat Knot hiertoe overgaat is het resultaat van de bevindingen uit een onderzoek van de Universiteit van Leiden, naar het slavernijverleden en de rol van DNB daarin.

De conclusie hieruit is dat bij de oprichting van de Nederlandsche Bank de grootste investeerders veel belangen hadden in het slavernij systeem en dat het startkapitaal voor een deel afkomstig is uit slavernij gerelateerde activiteiten. Indirect is ze ook betrokken geweest bij het faciliteren/dienstbaar zijn aan dit systeem en een grote rol heeft gehad bij het beschermen van de afschaffing van de slavernij. Hiermee is ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse economie.

Dr. Karwan Fatah- Black presenteerde deze onderzoeksresultaten afgelopen maandag 11 juli tijdens een lezing in de vergaderzaal van het Nationaal Archief Suriname. Dit onderzoek is zelf op aandringen van de Nederlandsche Bank gedaan om erachter te komen welk aandeel zij had in de slavernij periode.

Gebleken is dat zij nogal een dikke vinger in de pap hadden bij het in standhouden van het slavernij systeem. Hun directe betrokkenheid bij het slavernijverleden was hiermee duidelijk zichtbaar en heeft DNB ook haar invloed aangewend om de afschaffing van de slavernij te vertragen.

Door toedoen van de Nederlandsche Bank werden slaveneigenaren vorstelijk beloond in ruil voor de slaven die vrijkwamen. Ook het Staatstoezicht, dat ingesteld werd na de afschaffing van de slavernij, werd door DNB voorbereid evenals dat voor de contracten bij de immigranten.

Al 12 – 14 jaar doet Dr. Karwan Fatah- Black onderzoek naar de geschiedenis van Suriname en vindt het verder ook interessant om samen met Surinamers hieraan te werken. “Niet alleen naar het slavernijverleden maar ook naar alle andere delen van de geschiedenis. Dit is een prachtige kans om de nationale geschiedenis opnieuw te onderzoeken en opnieuw te vertellen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

7 REACTIES
 1. Oud nieuws, wie is deze dr Karwah Fatah Black die zich presenteert als ik kom met revolutionaire nieuws naar buiten.

  Ook het Nederlands Koningshuis is betrokken geweest bij de Slavernij en hadden belang bij en hebben ermee geld verdiendcen nog velen.

  De Stad Amaterdam,
  WIC
  Provincie Zeeland
  Uit bijna alle provincies vd republiek zijn er vele families die aan de slavernij geld hebben verdiend en schuldig zijn aan onderdrukking en uitbuiting vd Afrikaanse mens die naar de nieuwe wereld werden gebracht.

  Hierin hebben de Afrikanen, oa de Ashanitie die toen deze Afrikanen oppakten en verhandelden ook verdiend en zijn hierin ook schuldig en moeten hiervoor ook worden aangesproken en ook hun excuses aanbieden en vergoedingen betalen. Daar hoor je ook niemand over praten of dat er daarover onderzoek wordt gedaan door professoren of academici met gewelduge namen.

  Ook de Ashanties zijn hierover muisstil en zij die schadevergoeding wensen kijken niet naar deze Afrikanen die de mensenndie ze gingen oppakken en verhandelden. Die hebben ook wel wat uit te oeggen en moeten ook uit de kast komen. Niet alleen naar West-Europa kijken, maar ook naar de Afrikanen die mensen oppakten, verkochten en geld mee verdienden.

  Ook die moeten schade vergoeding aan de afstammelingen vd tot slaafgemaakten vergoeden en wanneer komen hun excuses, Hoeveel miljarden US – $ moeten zij betalen?, Is er hierover al een studid gemaakt?.

  Handel is het kopen en verkopen van goederen en er zijn twee partijen. De ene vraagt en de andere biedt en er is een prijs.

  Ook de mensenrechten en leed hierin niet vergeten.

  De Ashantie koning werd in Suriname groot onthaald, niemand vroeg om excuses of vergoeding

  Weet u dat er Surinamers zijn die hun kinds Ashantie noemen? De mensen die hun voorouders oppakten en verhandelden. Dat is je geschiedenis echt goed kennen om
  je kids baar de handelaar te noemen.

  Is er in Ghana ook een slavernij museum vd. Asganties en hun wandaden en in Suriname over de Ashsnties en wat ze gedaan hebben, literatuur, hie groot is de schade die zij moeten betalen. Zij hebben wel goud overal aan hun lichaam en dragen dure pangies. Laat ze de helft of meer van het goud dat zij hebben aan de nakomelingen vd opgepakten en aan Europeanen verkochten die nu zijn geven als schade vergoeding.


  gemodereerd
 2. Die ouders die hun kids noemen naar de Ashanties zijn daar nog trots op en met stomheid verbazing luister ik naar hun verhaal hoe geweldig de Ashanties zijn en hun rijkdom, maar hoor niets over het oppakken en verhandelen van hun voorouders door de Ashanties aan de Europeanen.

  Ik kijk naar de kids die zo heten, de ouders en denk goed dat jij weet niets over de Ashanties en je eigen geschiedenis.


  gemodereerd
 3. Hé Karwan Fatah- Black.

  Wat een rare naam heeft die vent.

  Je kan zeggen wat je wilt…
  Maar die Hollanders hebben het geld dat verdient is met de slavernij niet over de balk gesmeten of verbrast aan feesten en wilde wijven.

  Ze hebben er voor hun tijdgeest toch ook veel goede dingen mee gedaan.
  Getuigt toch van een brede visie.
  Natuurlijk een dramatische tijd voor de slaven maar voor de rest van de betrokkenen letterlijk gouden tijden!
  Het is wat het is.

  Maar wat ik ook graag zou willen weten, wanneer start die dr. Akwasi nu eens met een uitgebreid onderzoek wat de Shanti-stam met hun opbrengsten van de slavenhandel hebben gedaan, want die gore smeerlappen hebben letterlijk de mensen verkocht en zaten tot hun neus in de slavenhandel.
  En Afrika is nog steeds een shithole, slaan elkaar nog steeds de hersens in om niks.

  Vreemd dat je nooit daar wat over hoort.
  Het wordt in de media gewoon doodgezwegen!
  Alles is de schuld van de witte man.

  Voor de onwetende onder ons…
  De zwarte mens heeft letterlijk de andere zwarte mens verkocht en is de enige echte grondlegger van de Afrikaanse slavernij (en zelfs in 2022 is in Afrika nog steeds slavernij).

  Waar blijven de excuses, waar blijven de herstelbetalingen van Ashanti-stam.
  Deze schoften hebben bergen geld verdient.

  Iedereen weet het, maar iedereen zwijgt en kijkt de andere kant op.

  Zo lezer, hoe voelt dat nu om zo hypocriet te zijn?


  gemodereerd
 4. Iam , dat hoor je niet van de nazaten van de slaven hier , zij zien alleen dat de Nederlanders de mensen uit Afrika haalden en hier en in vele andere landen als werker verkochten , en in die landen werden ze als slaaf gemaakt , na alle oorlogen in die tijd en ook deze mensenhandel is gewoon barbaars , maar het gebeurt nog dagelijks in Afrika , in India , in China , in Cuba , in Venezuela , in noord korea , in iran , in rusland , in wit rusland , in syrie , ja mensen kijk in al die dictator landen


  gemodereerd
 5. Ook in de EU komt dit voor. Ga naar op de
  wallen kijken in Amsterdamm of
  in de kassen in het Westland.

  Ook in allerlei beroepen worden mensen onder betaald, jongeren, supermarkt medewerkers m/v, arbeiders uit voormalige commumistische landen door tussenpersonen of uitzendburea’s,


  gemodereerd
 6. Passant, in ieder geval de Adel van Nederland. zie hieronder
  Let op de namen van de eigenaren!!!!

  Plantages Tout Lui Faut [Surinamerivier]

  (Ook bekend / gespeld als: Tout y Faut of Tout luy Faut)

  Sranan Tongo NaamTilifo

  LocatieSurinamerivier

  Grootte 2000 akkers (1737)

  ProductenSuiker

  Familienamen Emancipatie 1863

  Bedt
  Bint
  Bouva
  Contant
  Finken
  For
  Hor
  Jemie
  Kennie
  Konink
  Maase
  Meers
  Neel
  Net
  Pol
  Rauw
  Sant
  Schuil
  Son
  Spiegel
  Steen
  Stoof
  Vers
  Vierli
  Vis
  Wal
  Wenthol

  Eigenaren
  1737: Erven A. Desloges
  1770: Joh. Leen. van Son
  1819: Weduwe Patyn, H.Quintyn. Hartog Comans en C. van der Linden.
  1824: Wed. Patyn, H. Quintyn, W.P. en H.Q. Hartingh, Comans en C. van der Linden.
  1831: Boedel Weduwe G.A. Patyn en W.Q. Hartsinck Comans 5/6 en G. Maes 1/6.
  1833: D. van der Spiegel en Mr. D.J. Heeneman 5/6 en G. Maes 1/6
  1863: de familie Van der Heim, Van den Velden, Alting Siberg, Van Limburg Stirum, Van de Spiegel, Charles de Hartsingh, Eleonora Marie de Suchtelen, Elise de Lanskoy, douairiere van graaf Constantin de Suchtelen, Helena gravin de Suchtelen, Nathalie gravin de Suchtelen, Augusta H.J. Schillenberg, weduwe George Maes, Van Son, Pool, Lotsy, Van der Does en Van der Hoeven.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES