‘Volledig wegvallen SLM zal ticketprijzen concurrenten juist omhoog duwen’

33
Reisbureau ontkent verspreiden bericht over artiesten met ticketschuld

Paul de Haan, directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) was maandag te gast in het ABC radioprogramma ‘Welingelichte Kringen’. Hij ging daarbij in op uitspraken van sommigen, die al jaren roepen ‘dat de SLM maar failliet moet gaan en moet ophouden te bestaan’.

De SLM topman doet een beroep op mensen om die gedachte los te laten. Als vluchten van de SLM helemaal wegvallen doordat het bedrijf wordt opgedoekt, gaan de de prijzen van de concurrenten enorm omhoog. “Een retourtje Paramaribo-Amsterdam gaat dan 3.500 USD in de economy class kosten”, waarschuwt De Haan.

“Dit brengt met zich mee dat Suriname onbereikbaar wordt voor mensen met een gemiddelde portemonnee. Het is verschrikkelijk duur nu om naar Suriname te reizen of vanuit Suriname naar de rest van de wereld te gaan. En dat maakt een land onbereikbaar”, aldus De Haan.

Op social media werden de afgelopen dagen diverse screenshots gedeeld van voorbeelden van hoge ticketprijzen.

Het gesprek van ABC met de Haan:


33 REACTIES

 1. Wat een kwarts verhaal over de ticketprijzen. Inderdaad ben je overgeleverd aan de KLM als zij als enige de landingsrechten hebben in Suriname. Maar bezie het ook zo dat er aan meerdere luchtvaartbedrijven landingsrechten geven. De gevolgen voor de prijzen zullen merkbaar zijn.
  Nu is het zo dat de SLM en de KLM de alleenrecht hebben de route Amsterdam – Paramaribo v.v. te bevliegen. Kijk maar naar Curacao waar de ticket donderden euro’s goedkoper zijn dan Amsterdam – Paramaribo terwijl Curacao geen eigen luchtvaatbedrijf bezit (nationaal carrier).
  De haan moet eens ophouden fabeltjes te vertellen doch eerlijk zijn met prijzen vergelijken.
  Reeds jaren is de route Amsterdam – Paramaribo een STAR en geen cashcow omdat de markt groeit gestaag en het aandeel op die markt is groot voor de KLM.

  Wat de Haan in zijn monoloog verder aangeeft is de Holding oprichten om de activiteiten binnen de SLM te verzelfstandigen om een groter omzet te maken, de Haan spreekt dus niet van “om meer WINST te maken” wat iets anders is dan omzet.
  Verder vergeet de Haan dat een rede om de activiteiten te verzelfstandigen, dus uit de schoot van de SLM te halen, ook als doel kan hebben om de SLM als bedrijf te ontmantelen door de winstgevende onderdelen eruit te tillen.
  SLM met de activiteiten in minder moeilijk verkoopbaar dan alleen de SLM die dan alleen rode cijfers zal schrijven.
  Je tilt de winstgevende activiteiten uit de SLM om deze mogelijkerwijs te verkopen of om ze de vrije hand te geven om zelfstandig te opereren en risico mijdend bezig te zijn (gaat SLM failliet dan gaan alle activiteiten mee) , wat makkelijk zal lukken omdat ze winst maken, en zo de sterfhuisconstructie van de SLM te bespoedigen.

  Tja dit wilde ik even kwijt om de lezers duidelijk te maken dat wat de Haan uit zijn duim zuigt niet de waarheid behoeft te zijn en dat de Haan eerlijk en open moet communiceren.
  1 ding leert de ervaring. Je mag nog een zo goed gevulde orderportefeuille hebben maar als er geen geld is ben je nagenoeg stervensdood omdat je niets kunt ondernemen (kosten voor de baten)
  gemodereerd

 2. KLM maakt misbruik van de prijs concurrentie, nu al betaald je 3200 voor een ticket naar Suriname en flying blue punt zijn niet meer waard. Chan doe wat aan de prijs anders blijven de diaspora mensen weg en dat betekent geen toeristen geen geld
  gemodereerd

 3. De prijzen waren altijd al hoog door de prijsafspraken tussen de klm en slm.
  Ze hebben jarenlang misbruik gemaakt van de situatie. Geef meer maatschappijen landingsrechten en je zult zien dat er meer concurrentie komt en de prijzen lager zullen uitvallen. de Haan verteld graag fabels en iedereen geloofd hem om z’n blauwe ogen.
  In Nederland komt hij niet aan de bak, dus gaat hij lekker makkelijk geld verdienen in Surbabwe.
  gemodereerd

 4. Ach de Haan. Maak jij je daarover geen zorgen. Suriname is reeds lang financieel en luchtvaarttechnisch geïsoleerd. Het probleem van die hoge ticketprijzen is niet van nu. Probeer nu een bedrag van een ton en hoger naar Suriname bancair over te maken en zie wat er gebeurt. En de SLM is sedert het militair regime gebruikt als financiële melkkoe.
  gemodereerd

 5. Laat echte prijsvechters erop vliegen. vb. Turkish Airlines. Ryan Air Corendon. Maar dat gasn ze niet doen want dan kunnen die heren niks onder de tafel verdienen. SLM is verdoemd te mislukken.
  gemodereerd

 6. Nu de mensen massaal naar buitenlang gaat SLM pas beginnen te zoeken naar kist. Kijk maar hoe regerings mensen gaan reizen.
  Deze kist is voor de regeringsgasten om te gaan vliegen met familie en ook nog gratis.
  Niet dure tickets moet je naar kijken van KLM maar gratis reizen van Surinamers met SLM.
  gemodereerd

 7. Je kan liever een duurdere ticket kopen bij de KLM, dan steeds de onzekerheid bij de SLM.
  gemodereerd

 8. Dat de ticketprijzen zullen stijgen bij wegvallen van SLM hoeft deze meneer ons niet te vertellen.
  Dat weten ze zelfs onder de Centrale Markt!
  Wat hij niet durft te vertellen is dat de SLM geen lang leven meer heeft te gaan.
  Bedankt meneer de Haan!🐓
  gemodereerd

 9. Ik kan niet zo goed de verschillen zien tussen wat die de Haan aan het sleutelen is binnen de SLM en wat van Trikt heeft uitgevoerd bij de Centrale bank en in de bak is beland behalve dat de een Surinaamse roots heeft en de Haan de luis is die de KLM niet lust.
  gemodereerd

 10. Hoe diep kan je vsllen. Gaan we t volk nu dreigen. Typisch het gedrag v n beunhaas. .
  Zakken schaamteloos vullen. En wat heeft hij gepresteerd? Nul komma nada.. eerder negatief.. wegwezen profiteur..
  gemodereerd

 11. Noy sorry vind her sowiezo al een blamage dat er geen duidelijkheid komt. En eerlijk wat de prijzen betreft schande dat een doorsnee Surinamer niet eens een keertje een ticket kan boeken. Want het kost simpelweg teveel met of zonder monopolie van wie dan ook. Geef eens toe dat SLM zn langste tijd heeft gehad.
  Misschien moet het gebeuren, ja in 1e instantie word het duurder, maar dan kunnen er misschien meerdere maatschappijen een kentering in de prijs brengen. Verander de monopolie eens.
  gemodereerd

 12. Heeft de grote strateeg, alleskunner en betweter, prof. drs. ing., RobGay zich nog niet gemeld als de grote verlosser bij SLM?????
  gemodereerd

 13. De Haan praat/kraait in zijn straatje. Hij wil zijn droombaan met riante salaris veiligstellen. Als de SLM ophoudt te bestaan, kan je net zo goed een scenario bedenken met als resultaat dat de tickets van en naar Suriname goedkoper worden. Een eigen National Carrier jarenlang met subsidies drijvende/vliegende houden is niet goedkoop en die subsidies moeten natuurlijk op een of andere manier opgehoest worden en als ze nu iut belasting gelden of uit dure tickets moeten komen, het Surinaamse publiek is de klos.
  gemodereerd

 14. Wat een onzin allemaal. Het vliegen is in 40 jaar alleen maar goedkoper geworden en niet duurder. In 1982 betaalde ik 1620 NFL voor een retourtje economie. Vandaag de dag bij de KLM 820€. Vrijwel dezelfde prijs. Met die verschil dat in 1982 dat meer als een maandsalaris was! En dat zonder 40 jaar inflatie mee te rekenen!!!!
  En ja als je je handjes ophoudt bij SVB of SD dan is het veel echter het staat niet in verhouding met wat je destijds betaalde.
  Gewoon gejammer van de mensen.
  gemodereerd

 15. Ik vind belachelijk en on eerlijk dat je een beetje hoop krijg dat ze weer gaan vliegen en alles recht gaat trekken bij de reisbureau en die man dood leuk zegt in opdracht van de slm alleen vluchten geboekt vanaf 20juli naar paramaribo vertrekken terwijl ik sedert 1juli moest vertrekken dat ze zo onmenselijk omgaan met mensen en je nog een grote smont krijg v die reisbureau terwijl ik ook mijn geld heb betaald doet mij vreselijk pijn zo uit gekeken naar mijn vakantie met mijn dochter dan alles betaald voor mijn poku voor 30juli wie gaat mij vergoeden voor alles wil nog zoveel schrijven geef alleen hartkloppingen
  gemodereerd

 16. De doemdenkers weer ens aan het woord. Allemaal sabiso’s die liever hun euro’s betalen bij de KLM. Meedere maatschappijen toelaten geeft geen enkele garantie dat de tickets goedkoper zullen worden. Allemaal “gold diggers” die tijdens hoogtijdagen willen vliegen om daarna met de noorderzon te vertrekken. Ga de geschiedenis na.
  gemodereerd

 17. Het verhaal van de Haan is onzin ten top.Met 3290 euro vlieg je geen economie class. Je zit dan, beter gezegd, lig je bij de rijke gasten op schoot. Men loopt in het luchtledige te kleppen. Slm, dat is lekker, onbetrouwbaar.

  Je huurt toestellen en verzaakt je verplichtingen. Je huurt een toestel en deze blijft een jaar lang wortels schieten en betaal je scheel. Je laat toestellen aan de ketting leggen en je blijft maar gaten met gaten dichten. Men wilt nu boter bij de vis en vooruit, niet achteraf.
  De HAAN moet maar ophouden met z’n onzin en velen van ons landgenoten ook. Er is en blijft vervoer na de slm.
  Slm doet alleen maar aan kapitaalvernietiging en meer niet.
  gemodereerd

 18. Beste meneer de Haan .
  Uw reactie op het volk is onzin immers de cijfers tonen hun gelijk .
  Hoofdkantoor gesloten en geen toestel .
  Slm had alleen kunnen overleven met eerlijkheid, eerlijkheid en normaal gedrag
  Voorbeeld :
  Een ticket in Suriname is duurder dan een ticket in Nederland voor retour .
  Dan ook als men niet kan vliegen door pech , een niet ingezetene heeft recht op slaap plek en ingezetene niet.
  Als slm grootvwil zijn of worden zal het samen moeten gaan met andere kleine maatschappijen.
  Een van de maatschappijen had kunnen zijn TUI , een prijsvechter zodat kosten laag konden zijn en er groei in vluchten kon zijn .
  Meneer de Haan u hebt ervaring ,u hebt kennis .
  Ik van die twee op vlieggebied niks .
  Toch naar “domme” mensen luister kan geen kwaad wat als zij gehoord worden zitten er misschien 20 woorden tussen die openingen bieden ..
  Dag meneer de Haan ga zo verder ..
  Geen klanten
  Geen diaspora
  Werknemers zonder werk .
  En u … u hebt een mooie status er bij .
  gemodereerd

 19. De vraag die men moet stellen is waarom de enige aandeelhouder van de SLM, te weten de Surinaamse staat, nog geen (strafrechtelijk) onderzoek heeft laten doen naar de malversaties van de afgelopen 10+ jaren.

  Meneer de Haan heeft niet de puinhoop veroorzaakt, hij heeft het zo aangetroffen. Zoals gewoonlijk wil de Surinaamse samenleving (degenen die gretig hebben geprofiteerd van de SLM) niet de boezem in eigen hand steken door toe te geven dat zij ZELF schuldig zijn aan de vernietiging van het bedrijf.
  gemodereerd

 20. Als de ticket suriname teduur word gaat men ergens anders.

  Surinamers kunnen fluiten naar hun toeristen inkomen.

  Wie is dan hier bij gebaat om het goedkoper te maken?
  gemodereerd

 21. Toch wel triest dat iemand die zich CEO noemt zulke domme uitspraken kan doen zonder te worden gecorrigeerd door de interviewer. Ik merk op:
  – Hij zegt er zijn geen inkomsten maar dan ook geen kosten ! Weet hij niet dat er vaste kosten zijn ? En hoe moeten de schulden worden afgelost?
  – Hij gaat een vliegtuig leasen om de niet-mid Atlantische routes te testen. Hoevaak moet hij dit gaan testen? Wat voor nut heeft dit om dan dezelfde routes te doen en derhalve weer verlies te maken.

  Er wordt onverantwoord met publieke middelen omgegaan en dat dit ongestraft kan doorgaan. Dat prijzen duurder zullen worden door het uitvallen van SLM is natuurlijk onzin. De overheid kan de SLM opdoeken en de concessie opengooien voor andere maatschappijen. Deze kunnen via een tender inschrijven en zo een goede dienst leveren. Probleem is dat noch de SLm noch de KLM dat willen omdat zij daarbij een van de meestwinstgevende lijnen ter wereld zullen verliezen. Niet voor niets is deze route bekend als het gooudmijntje.
  gemodereerd

 22. Daarom boek ik vroeg. Ik heb in februari voor mijn man en ik en onze 2 kleuters 2800€ betaald. Dat is voor 4 personen hoogseizoen met KLM!! Je maakt het zo duur als je wilt. Tenzij je last minute vertrekt dan betaal je inderdaad een hoge prijs!
  gemodereerd

 23. Prijzen worden bepaald door vraag en aanbod. Dus laat meer maatschappijen vliegen. Zeker met het uitzicht op olie is dat logisch. Maar ik begrijp dat de Haan liever de SLM aan het infuus laat blijven hangen om de prijzen van de KLM tickets laag te houden? Want dat is wat hij feitelijk zegt. Krankzinnig natuurlijk.
  gemodereerd

 24. @Terrence. Heel groot verschil. De haan rooft niet. Hij verdient $$ .hij is gewoon een touroperator. De klm lust hem missvhien niet. Maar lady X die lust hem zeker wel.
  gemodereerd

 25. Ik ben het volledig eens met Bigi Sma. SLM moet gewoon opdoeken. Suriname moet landingsrechten geven aan andere maatschappijen, want alleen zo kan het toerisme een boost krijgen. Niemand gaat een hoge ticketprijs betalen naar een land waar er geen moer te beleven valt. Hou de prijzen laag en als er veel toeristen komen stop je het geld in de toeristische sector.
  gemodereerd

 26. TUI moet haar vluchten naar Suriname hervatten.Zeer stom van de SLM dat zij niet in zee gaan met TUI.
  gemodereerd

 27. ha ha die robg , TUI zal nooit met de slm in zee gaan en de KLM en Martinair ook niet , robg TUI heeft een jaar gevlogen voor de slm , weet jij dat niet meer , maar TUI zag dat ze zelf alleen als maatschappij konden vliegen want de slm was niet betrouwbaar , late of soms niet betaald , robg en de TUI wil misschien wel weer vliegen naar Suriname , maar pas als de slm opgedoekt is , en de haan zal dat zeker weten
  gemodereerd

 28. de haan zegt als de slm volledig wegvalt ,( raar je zegt toch als de slm omvalt ) zullen de concurrenten de ticket prijzen omhoog duwen , maar de slm is nog niet omgevallen en jullie zullen toch 20 juli de vluchten hervatten van Amsterdam-Paramaribo , Paramaribo- Amsterdam , wat zijn jullie ticket prijzen dan de haan het zelfde als van de KLM of nog duurder want jullie moeten toch wat verdienen , en een geleend vliegtuig met bemanning en de brandstof kost jullie veel geld , dus de haan gooi de handdoek in de ring en vlieg met de KLM weer terug naar Nederland, maar de haan wel zelf betalen want jij hebt genoeg geld verdient wat betaald is door het Surinaams volk
  gemodereerd

 29. Curacao heeft ook geen eigen luchtvaartmaatschappij die toeristen naar het eiland brengt. Dagelijks vliegen KLM (2x) en TUI (2x) naar toe en ook andere maatschappijen uit Duitsland en de VS. Curacao heeft wat Suriname niet heeft en dat is een toeristische oorden die schoon en goedkoop zijn. Wie wil nou naar het vieze Paramaribo komen en bestolen worden (al op Zanderij), beroofd worden ook in het binnenland. Wat heeft Suriname de toerist te bieden? Absoluut niets. Alleen onwetende witte NL-ders gaan er naar toe. Ik raad ze het af want er zijn mooiere en veiligere plekken zoals Costa Rica, Cuba en Tanzania/Zanzibar.

  Surinamers gaan alleen voor familiebezoek en nu vooral om dode familie te begraven. De jongere Suri’s hebben geen band met Suriname en gaan liever naar Ibiza en elders in Spanje waar het leuker is zonder die opdringerige Suri’s.

  Dus SLM ga lekker failliet en laat het vliegen aan anderen over die meer verstand van hebben. En ook al verhoogd KLM de prijzen. Je kan voor vakantie ook elders naar toe waar het echt vele malen leuker is. Ik ga nu maar mijn reis naar Sardinie boeken. Geen Russen en Engelsen en heel weinig NL-er. Heerlijk rustig vanaf mijn bergtop kijkend naar een mooie blauwe zee.
  gemodereerd

 30. Typisch streken van de voormalig kolonisator, ipv de helpende hand toe te steken. Gaat men de situatie uitbuiten. Chan.. indien je het nog niet doorhad, dit is de inborst van de mensen, die jij probeert te slijmen en uit te nodigen in ONS switi sranang ..! Open je ogen en leer hieruit
  gemodereerd

 31. konsensi en jij woont daar in het land van de kolonisator , ben je soms slaaf daar van je eigen , lul als je een land verafschuwd , dan ga je er toch niet wonen , raar , of ben jij soms ook zo’n uitkeringstrekker daar , die niet wil werken , en zich zielig voordoet
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.