Stichting Gevallen Helden 1902 onthult kunstwerk op 30 juli

4
Stichting Gevallen Helden 1902 onthult kunstwerk op 30 juli
Het monument op het Plein van 30 juli 1902 te Mariënburg.

De Stichting Gevallen Helden 1902 herdenkt op zaterdag 30 juli 2022 het feit dat 120 jaar geleden een massa slachting plaatsvond te Mariënburg in Suriname. De stichting zal dit jaar een kunstwerk onthullen bij de herdenking.

Bij de opstand van immigrantenarbeiders die opkwamen tegen zeer lage lonen, onderdrukking en vernederingen werden zestien mensen, op meedogenloze wijze doodgeschoten. Hun lijken werden met een bijtende stof op gruwelijke wijze verminkt en op een tot nu toe onbekende plek in een massagraf gedumpt.

Jaarlijks worden bij de herdenking kransen en bloemen gelegd bij het monument op het Plein van 30 juli 1902 te Mariënburg (foto). Dit wordt voorafgegaan door gebeden van diverse Surinaamse geestelijken en enkele culturele voordrachten.

4 REACTIES

 1. How diep kan je vallen? “Als SLM er niet meer is bla bla bla”. Dit komt over als n dreigement: Laat me mn gang gaan want anders….Opzouten dit schepsel.
  gemodereerd

 2. Het klopt dat in 1902 een massamoord (op vooral Indiase contractarbeiders) is gepleegd door de voormalige kolonisator het Koninkrijk der Nederlanden te Marienburgh. Deze massamoord vond plaats nadat contractarbeiders de vernederingen en uitbuiting zat waren. De opzichter werd toen door een woedende menigte gelyncht en daaropvolgend werden 10 tallen contractarbeiders standrechtelijk gedood en vervolgens in een massagraf gegooid. De gebluste kalk deed de rest. Reeds toen al maakte Nederland zich schuldig aan misdaden tegen de mensheid (dit mag niet hard op gezegd worden maar ik doe het toch). We moeten deze misdaden nooit vergeten en daarom sta ik achter deze Herdenkingsbijeenkomst.
  gemodereerd

 3. Triest wat toen 1902 is gebeurt mensen uit india werden tegen hun zin onderdrukt ook mij familie, zelfs verkracht en vastgehouden om hard te werken op marienburg tegen hun zin en gedwongen. Dit gebeurt nog steeds in nederland, ik weet er alles van. Alles gedwongen doen anders loopt het slecht af.
  gemodereerd

 4. papa jantje uit livorno , het was ongebluste kalk , en dat is smerig spul alles wat maar vocht heeft wordt opgenomen , op de lts werd vroeger ongebluste kalk gebruikt er werd water toegevoegd en dan kwam er gas vrij en met dat gas kon men lassen (autogeen) en de gebluste kalk werd gebruikt voor het kalken van muren e.d. , gebluste kalk is niet meer gevaarlijk
  of ze 120 jaar geleden daar in Marienburgh al ongebluste kalk hadden , dat weten we niet , maar wat daar in 1902 gebeurde is triest
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.