woensdag, juni 19, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieGroepen vechten met wapens om 'Gouden Berg' in binnenland Suriname

Groepen vechten met wapens om ‘Gouden Berg’ in binnenland Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Al vanaf begin vorige maand is het onrustig onder goudzoekers in de omgeving van Godo Olo. Aanleiding hiervoor is de zogeheten ‘Gouden Berg’ die twee partijen claimen. De goudwinning is hèt middel van bestaan in dat gebied en beide partijen claimen de berg voor het winnen van het edelmetaal, bevestigd de politie in Suriname.

Een woordvoerder van de Surinaamse politie noemt de situatie te Godo Olo zorgwekkend. De politie is in samenwerking met het Nationaal Leger druk bezig met het onderzoek. Uit de voorlopige rapportage blijkt dat 25 gemaskerde mannen vermoedelijk afkomstig uit het dorp Godo Olo het vuur hebben geopend op gouddelvers van Kisai, een dorp niet ver gelegen van Godo Olo.

Een gouddelver van het dorp is geraakt in zijn halsstreek. Eveneens blijkt dat er onderling mot is ontstaan in de groep van 25, waarbij er 2 gewonden te betreuren zijn. Bij het incident is er vermoedelijk gebruik gemaakt van machine- en jachtgeweren en pistolen. De schutters waren allen gemaskerd.

Dorpsbewoners van Kisai deden aangifte tegen dorpsbewoners van Godo Olo, ter zake diefstal middels geweldpleging en bedreiging/afpersing. Echter op 9 juli jl werd de politie wederom in kennis gesteld dat de dorpsbewoners van Kisai nu zouden hebben geschoten op dorpsbewoners/gouddelvers van Godo Olo.

De politie heeft laten weten dat zij zal optreden volgens wet en regelgeving. De orde handhavers zullen optreden tegen elk vorm van criminaliteit. Het is niet uitgesloten dat er aanhoudingen zullen volgen

opening
Fernandes Express
Passion in concert

8 REACTIES
 1. Amerikaanse wild west situaties in het zuiden van Suriname.Een wild zuid situatie dus.


  gemodereerd
 2. laten ze elkaar maar uit moorden dan zal het goud delven stoppen en de natuur kan weer tot rust komen , alleen is er wel een kwik probleem , proberen om het kwik te verwijderen


  gemodereerd
 3. Dit is zelfs nieuws voor de NPO ieder uur op de radio!
  Ik wacht persoonlijk de verdere berichtgeving af dat de groep van de VP op hun ATV voertuigen de winnaar zal worden in deze strijd. In de trant van :waar 2 honden vechten om een bot de derde ermee vandoor gaat.
  Familie verbanden worden verstoord door de gierigheid om geld en goud.
  Straks duikt Bordo nog op in dit geheel met zijn overspannen kop om te proberen om weer milliardair te worden.
  De rovers in de stad die mensen overvallen en beroven kunnen nu beter naar de berg gaan want daar ligt het voor het opgraven. Alleen zullen de struikrovers ze ook opwachten opweg naar de opkopers
  Wie op de langere termijn iets wil verdienen aan deze gierigheid en vernietiging van het leefmilieu in de binnenlanden van Suriname, kan beter kwik gaan winnen verwerken en opslaan want ook dat zal ooit schaars worden.
  Feit is ook nog dat er binnenkort een 3e dorp ontstaat rond die berg met alleen vrouwelijke bewoners uit Brasjon.


  gemodereerd
 4. @Kwakoe van Helena Christina,@ WAT, jullie beiden hebben gelijk.
  Elk uitmoorden zou beter zijn. Dan heeft niemand recht op goud en het oerwoud zou hersteld worden.
  Ze worden rijk en laten de toekomst van de kinderen barsten. Er is groot probleem met kwik, voor het hersteld van de gebieden waar goud gedolven zijn, dat duurt een eeuw. Als ze nu niet stoppen zullen in de dorp alleen maar verminkte kinderen lopen of kruipen.
  Als de staat alle vergunning intrekt en ze gaan goud delven zonder kwik en de dorpeling op loonlijst zetten. Vergeet niet de vergunning van hout, graniet/marmer in te trekken. Eigenlijk wat de natuur aan Suriname heeft gegeven en door God is geschonken is van de Staat en uit armoede uit te halen. Dan was Suriname erg rijk land zijn. Goud delven is net als olie boren in het zee. Ik vraag me af, hoe kan dat dat de olie wel van de Staat is en alle winsten gaat in de Staatskas. Hoe kan dat, bij goud heeft de Staat niets te zeggen, hierdoor lijdt de Staat verlies. I.p.v dat beide in het bezit van de Staat is, om win win situatie te hebben om het land te herstellen, moderniseren. Ik heb veel gereisd, Venezuela, Isla Margaretha, Indonesia, Thailand, Aruba, Curaçao, Maurits, Brits en Frans Guyana dit zijn de landen Ontwikkelingslanden, maar ze zijn 1000x moderner dan Suriname. Suriname is te vergelijk met een van armoede landen uit Afrika of India. Hadden ze vanaf begin alles in hun eigen handen genomen zou misschien een van rijkste land van Zuid-Amerika zijn. Suriname is rijk aan bauxiet, hout, graniet/marmer, goud, olie en toch is er geen winst, alleen van Staatsolie. Ondanks Suriname veel geleerden hebben om het draaien te houden, durft de Staat niet zelf de proberen. Lukt het niet dan haal je een derde persoon uit Nederland of Amerika om in het land de mensen om te scholen.


  gemodereerd
 5. Zulke situaties gaan steeds meer gebeuren. Steeds meer buitenlanders komen ook naar het binnenland om goud te zoeken.
  Als de zuidelijke grens met Brazilië niet bestond uit moeilijk begaanbaar berggebied, dan hadden we een enorme instroom van criminele Braziliaanse bendes en goudzoekers.

  Suriname zou gewoon erbij staan en kijken. Want het leger zou er niet tegen opgewassen zijn.
  De grens met Guyana is al slecht bewaakt, laat staan het zuiden van het land.


  gemodereerd
 6. @A3: Ik hoorde vandaag een hoge Pief uit het binnenland op Apintie. Hij is niet tevreden en eist dat er geen Politie en Militairen meer naar het binnenland te sturen om de boesnengi’s te komen vermoorden.
  Hij spreekt de Pres en de vieze Pres er zelfs op aan dat ze tijdens de verkiezings beloften zoveel beloofd hebben maar nog niets hebben waargemaakt.
  En ja hoor hij had een hele verlanglijst met huizen en al.
  Ik vraag me af wanneer ze zelfvoorzienend gaan worden met al dat goud dat ze winnen.
  Ze bezittten grronden in het binnenland en opteren voor percelen in de stad…
  De geest van het Parimameer moet nu eens eindelijk wakker worden want er wordt geroofd.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES