Vechten, pesten, ‘gangvorming’ en drugsgebruik punten van zorg op scholen

9
Muloschool leerlingen in Suriname
Voorbeeldfoto uit archief.

De politie in Suriname heeft een dringend beroep gedaan op ouders van schoolgaande kinderen, om met ze in gesprek te gaan. De laatste twee weken heeft de Surinaamse politie namelijk moeten optreden op scholen, waar vechtpartijen waren uitgebroken.

Naast het vechten is ook pesten, ‘gangvorming’ en drugsgebruik een punt van zorg. De politie heeft zelfs geld en drugs in beslag genomen op een VOJ school. Ook op GLO scholen worden kinderen door andere scholieren gepest en zelfs afgetakeld. Uit vrees voor de oudere kinderen, wensen de iets jongere kinderen niet meer naar school te gaan.

Deze zaken hebben de aandacht van de politie zegt de woordvoerder van het Korps Politie Suriname inspecteur Milton Bisschop. De afdeling Voorlichting Jeugdzaken zal hierin een belangrijke rol moeten vervullen. Indien er zaken rakende de jeugd zijn moeten de scholen, ouders en of andere belanghebbende de afdeling Jeugdzaken contacten.

Maar allereerst kunnen zij het dichtstbijzijnde politiestation aandoen om hun beklag te doen. Het komt in de praktijk nog vaak voor dat mensen gelijk worden verwezen naar de afdeling Jeugdzaken. Dat is niet de werkwijze. De basis politie moet primair op de hoogte worden gesteld.

“Aan de scholieren wil ik meegeven om hun attitude te veranderen. In de vakantie periode zal er meer aandacht hieraan worden besteed. Ook zullen leerkrachten worden getraind” meldt de PR woordvoerder.

Wat betreft het verzoek om leerkrachten te trainen, om aangaande politie preventie werkzaamheden op scholen te kunnen uitvoeren, kan gemeld worden dat dit door de korpschef is goedgekeurd. De bedoeling hiervan is dat de leerkrachten zullen inkomen qua preventie op scholen.

De training zal onder supervisie van de PR afdeling van KPS zijn. Leerkrachten zullen getraind worden in het omgaan met strafbaar gedrag, waaronder gebruik van drugs en zaken aangaande seks. “De leerkrachten bezitten reeds de dictatorische en pedagogische vaardigheden dus het is een pluspunt om hun de tools te geven”, aldus KPS.


9 REACTIES

 1. Heeft alles te maken met moreel verval en de vervaging van normen en waarden.
  Dit, a.g.v. jarenlange misstanden onder de voormalige- en huidige politieke leiders.
  Een vice-president die opdracht geeft om een journalist klappen te geven en er ongestraft mee wegkomt.
  De jongeren kopiëren gewoon het gedrag van volwassenen. Het kunnen politieke leiders zijn maar ook mensen die dichter bij hun staan zoals een vader, moeder, oom, opa enz.
  Het is geen rocket-science, maar gewoon maatschappij-leer.
  gemodereerd

 2. sommige ouders van tegenwoorden voeden alleen maar voerden niet op. Moreen verval tot en met omdat we geen voorbeeldfiguren hebben..mensen met hoge fucnties a.s. bordo gedragen zich asociaal op social media…agenten in uniform op tik tok en als met er wat van zegt schelden ze je huid vol. Wat voor voorbeelden heeft de jeugd??

  Opvoeden begint thuis en we moeten het niet voor de leerkrachten laten. Wat als je de juf optreedt, komen de ouders op school als agu’s doen.
  Het is een groot probleem met de jeugd en er gaan rigoureuze maatregelen genomen moeten worden….ook in de politiek. want daar zijn de normen en waarden echt loos!
  gemodereerd

 3. De politie zet het op het bord van de lesgevenden.
  Laat op gezette tijden onverwachts een paar agenten voor controle op school gaan.
  gemodereerd

 4. @Boesskowtoe,
  Vergeet ook niet de invloed van de media en internet. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een cell en de meest verschrikkelijke dingen worden op sociale media geplaatst. Daarbij wordt het echt hoog tijd dat de regering de rapscene een halt toeroept. Deze music scene straalt zoveel agressiviteit en geweld uit dat het hoog tijd wordt om dit music soort in de ban te doen. De jeugd wil graag en te snel rijk worden en dit kan bereikt worden door geweld en drugshandel.
  gemodereerd

 5. De verloedering en verpaupering van deze maatschappij neemt buiten proportionele vormen aan. De jongeren in dit land hebben het moeilijk. Wat word er voor de jeugd gedaan? In her huidige beleid is er weinig tot geen aandacht voor onze jongeren. Alleen wanneer er internationale hoogwaardigheids bekleders in her land zijn, word er zogenaamd met de mantel der liefde over onze toekomstige opvolgers gesproken. Terwijl de realiteit anders is. Het onderwijs systeem is belabberd en van een bedenkelijk niveau. Voor velen zal de armoede waarin ze leven en het weinige perspectief op verbetering niet bijdragen aan de focus om te studeren en zichzelf te ontwikkelen. Het resultaat is al hier. Kinderen die hosselen om wat geld te kunnen verdienen, moet toch een indicatie zijn dat er iets goed mis is in onze maatschappij. Ouders kunnen we niet allemaal over een kam scheren, maar wat ze ook doen. De invloeden die de jeugd op school en buitenshuis op doen, kunnen ze niet stoppen. Er is valt nog heel veel werk te verrichten om onze jongeren op het juiste spoor te krijgen. Te beginnen bij onszelf als opvoeders
  gemodereerd

 6. Vroeger als je op school zat en je gehoorzaamde niet, wel dan kreeg je zwepen met 3 latten (linealen). Is niet goed te spreken, maar toen was er gezag en de jongeren konden nog in toom worden gehouden.

  Situatie nu? Zelfs tegen de politie staat men nu te schelden…
  gemodereerd

 7. Straf niet alleen de kinderen, maar ook de ouders. Als je ze in hun portemonnee treft of ze een week Santa Boma geeft gaan ze misschien op hun kinderen letten.
  gemodereerd

 8. @Papa Jantje: Je hebt gelijk, maar ik ben bang dat die cell niet meer weg te denken is in het leven van de jeugd in Su. Als ze het niet hebben, beroven ze je ervan!
  En die rapscene; over 10 jaar hoor je het niet meer. Soul, Jazz, Salsa, Barchata enz. zullen er altijd zijn, maar dat puinmuziek is tijdelijk.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.