OM stelt vrouwelijke pa’s in attesten zwendelzaak in vrijheid

7
Gevangenis
Voorbeeldfoto

Het Openbaar Ministerie in Suriname heeft vandaag de drie vrouwelijke penitentiaire ambtenaren (pa’s) te weten R.T., L.N. en P.D., die wegens valsheid in geschrifte en oplichting van de staat waren aangehouden, in vrijheid gesteld. Dit bevestigen de advocaten Vanessa Nooitmeer en Chandra Algoe tegenover Waterkant.Net.

Het betreft in deze een officier en twee onderofficieren, die regelmatig doktersattesten hebben ingeleverd, die vermoedelijk vervalst zijn. De betreffende arts, van wie de attesten afkomstig zouden zijn, is bijkans 5 jaar terug overleden. Na ontdekking werd er een intern onderzoek ingesteld door de afdeling personeelszaken. Er was hierover ruis ontstaan, waarbij er aangifte bij de politie van Santo Boma werd gedaan.

Deze zaak was voor verder onderzoek overgedragen aan Recherche Midden. In november 2021 waren bijkans acht rekruten voor soortgelijk strafbaar feit aangehouden. Ook zij hadden vervalste attesten ingeleverd. Ze werden toen na verhoor heengezonden. In goed overleg met de leiding van het ministerie werd hun contract ontbonden.

De drie vrouwelijke pa’s werden op donderdag 7 juli na afstemming met het OM in verzekering gesteld. Volgens de raadslieden was een invrijheidstellingsverzoek conform artikel 54a ingediend bij de rechter-commissaris (rc). Voor de behandeling van het verzoek stelde het OM het trio in vrijheid.

De advocaten zijn de mening toegedaan, dat er geen gelijkheidsbeginsel aan de orde is gekomen en dat er sprake is van willekeur. Advocaat Nooitmeer zegt dat zij na overleg met haar cliënten zal nagaan welke andere stappen zij zullen ondernemen. Feit is dat alle drie cliënten vandaag in vrijheid zijn gesteld. “Het hoefde niet zo ver te komen. Er zou bijvoorbeeld tuchtmaatregelen toegepast kunnen worden, maar daarvoor is er niet gekozen”, aldus advocaat Nooitmeer.

“Dit waren volstrekt onrechtmatige aanhoudingen. Het OM bleek niet eens geïnformeerd te zijn de dat rekruten, waaronder de distributeur van alle attesten, voor dit zelfde feit waren heengezonden” merkte advocaat Algoe op.


7 REACTIES

 1. Een rekruut is nog in opleiding en niet beëdigd. Dus voor een officier en 2 onderofficieren is het vergrijp veel zwaarwegender. Het is onvergelijkbaar. De straffen moeten dan ook conform zijn en de het verbreken van de ambtseed moet daarbij in aanmerking genomen worden. Het minste is net als die rekruten ontslag, maar een fikse boete is op zijn minst op zijn plaats, zo al niet gevangenisstraf.
  gemodereerd

 2. Het rammelt al lang genoeg met vrouwen in de rechtspraak zal nog een tijdje aanhouden.
  gemodereerd

 3. Het moet niet uitmaken wat voor rang of stand iedereen die een strafbaar feit pleegt moet gestraft worden.
  Onmiddellijk uit functie ontheven worden
  gemodereerd

 4. Wat een bakba kondre! Je kunt liegen, bedriegen valsheid in geschrifte plegen en word niet vervolgd. Het voorval is een vrijbrief voor alle na-apers.
  gemodereerd

 5. Sodom en gomorrah in Su.
  Er zijn genoeg artsen die je een attest geven dus waarom van een dode arts gebruiken??
  De top sjoemeld, wat denk je dat de rest gaat doen???
  gemodereerd

 6. Men kan kiezen voor een intern onderzoek en loopt gelijktijdig een Strafrechterlijke.
  Deze mensen zijn niet geschikt om PA te zijn. Ze worden toch op den duur ontslagen.
  Mogelijk was er bij een intern onderzoek meer bagger boven komen drijven en dan waren ze ook de klos.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.