Minister Ramdin leidt vierde internationale ministeriële- en partners bijeenkomst over Haïti

5

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft op 8 juli de vierde internationaal ministeriële- en partners bijeenkomst gehouden over Haïti. Deze bijeenkomst had als doel om de onmiddellijke reeks uitdagingen, waarmee Haïtianen worden geconfronteerd en het belang van verdubbeling van de internationale steun en coördinatie van internationaal hulp te bespreken, om vervolgens in de meest dringende behoeften van Haïti te voorzien.

Eerder dit jaar was er reeds een derde bijeenkomst van internationale partners op hoog niveau over Haïti, georganiseerd door Frankrijk. Dit heeft als gevolg dat er over het algemeen sprake is van vooruitgang is in het overwinnen van de uitdagingen die Haïti het hoofd moet bieden.

Ramdin gaf in zijn openingstoespraak aan dat deze bijeenkomst bedoeld is om alle Haïtiaanse partners, vrienden en de internationale gemeenschap te mobiliseren om Haïti te steunen, bij haar inspanningen voor stabiliteit op politiekgebied en op het gebied van veiligheid. Echter is het reeds een jaar dat zij de dood van de voormalige president van Haïti, Jovenel Moïse, herdenken en er helaas nog steeds niet veel vooruitgang is geboekt met het onderzoek naar de moord van de president op zijn residentie.

De bewindsman gaf verder mee dat de problemen van Haïti naar oplossingen vragen. Daarmee doelde hij op alle politieke actoren in Haïti, de particuliere sector en de vakbond die zich moeten inzetten voor meer vaste verplichtingen ten aanzien van politieke overeenkomsten. “Wij als Caricom of internationale organisatie kunnen alleen assisteren op basis van de behoeften en prioriteiten van Haïti”, benadrukte de minister. “Als we het hebben over de te verlenen steun, verdubbelen we onze inspanningen om te investeren, steun te bieden op het gebied van veiligheid en ook de sociaaleconomische omgeving door het Basket Fund van de Verenigde Naties te steunen”, legde de bewindsman verder uit.

Het belang van de Basket Fund van de Verenigde Naties is als een financiële basis om activiteiten te initiëren om vrede en democratie in Haïti te doen herleven en te verzekeren. Ook is tijdens deze bijeenkomst de urgentie benadrukt om in eenheid de verlenging van het ‘Geïntegreerd kantoor van de Verenigde Naties in Haïti’ (BINUH) te ondersteunen om het werk van de VN-missie in Haïti verder te garanderen als strategie om stabiliteit te bereiken en de vrede in Haïti te herstellen.

5 REACTIES

 1. De geweldige minister van bibis.. niemand in de regering, geen Vp, geen minister, niemand kan aan deze man tippen. Schuift zichzelf bij elke gelegenheid naar voren, als de leider! Hij is echt de enige persoon, die internationaal hoog aangeschreven staat en de touwtjes hier in Suriname in handen heeft. Haiti zal straks de vruchten plukken van zijn visie en goede bedoelingen. We zijn in Suriname gezegend om zo een geweldenaar in de gelederen te hebben!
  gemodereerd

 2. Ben benieuwd hoe het werkelijk is met de geboorte en in leven zijnde New Surfin N.V. alsook hoe de uiteindelijke inkomstenstroom en financiering loopt.

  Dat Bouta stil blijft spreekt eigenlijk ook boekdelen want misschien is hij dus ook 1 van de vruchtenplukkers van de boom zo volgeladen
  gemodereerd

 3. Is de Bibis minister daar om over de armoede in Sur te praten?? We zijn 1 trap hoger dan Haitï mr niet beter. 1 ramp als hun en 85% is dakloos of dood
  gemodereerd

 4. Sur is zelf bijna Haiti.
  Elke keer als ik hoor Bibis, zeg ik in mezelf. Weer een onzin gaat hij uithalen. Als dit het beste is van Chan, dan kunnen ze inpakken.
  gemodereerd

 5. president u zou toch over vier weken bekend maken welke ministers vervangen worden , president we zijn nu 7 weken verder en iedereen zit nog op zijn plek , deze minister ramdin en de minister van transport en de minister van bosbeheer en grond , en nog een stel nutteloze ministers blijven maar , vandaag lazen we een bericht dat die minister vorswijk ook op andere projecten grond heeft uitgegeven aan familie en vrienden en aan andere abob-ers , president u verwachte toch de grondbeschikkingen van vorswijk , maar u onderneemt niets en het gewone volk kan weer jaren wachten op een stuk grond
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.