dinsdag, april 23, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijZorgraad trekt aan de bel bij minister Mac Andrew over Basiszorgverzekering

Zorgraad trekt aan de bel bij minister Mac Andrew over Basiszorgverzekering

-

Does Travel - naar Suriname

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) heeft op donderdag 7 juli de Zorgraad onder leiding van Glynis Tjon Eng Soe ontvangen voor een onderhoud, dit nadat de Raad de behoefte hiertoe had aangeven.

De Raad beschouwt het ministerie van AWJ als een van de belangrijke actoren in de zorgsector en wenste daarom de minister te spreken, mede ter voorbereiding op de openbare vergadering over de Basiszorg die gepland is voor 13 augustus 2022. Dit orgaan adviseert de regering over zaken met betrekking tot de zorg en houdt toezicht op de Wet Nationale Basiszorgverzekering in Suriname.

Bij deze gelegenheid heeft de Raad haar bezorgdheid uitgesproken over het functioneren van de Basiszorgverzekering waarbij steeds minder personen buiten hun schuld om, gebruik kunnen maken van het recht op de zorg zoals beschreven in de wet. De wet en de bij wet vastgestelde tarieven voldoen volgens de Raad niet meer aan de tijd, waardoor aanbieders van de zorg hun diensten hebben stopgezet. Hierdoor is het bijna onmogelijk geworden voor werkgevers om hun werknemers nog verplicht te kunnen verzekeren op basis van de wet.

De Raad wees de bewindsman erop dat de wettelijk vastgestelde premie voor personen van 21 tot en met 59 jaar nog steeds is vastgesteld op SRD 165, een bedrag dat door de devaluatie in de achter ons liggende jaren allang is achterhaald. Volgens dit orgaan kan dit tarief middels een staatsbesluit al worden aangepast, vooruitlopend op de herziening van de wet. De Zorgraad verklapte dat door de ontstane situatie er niet opgetreden kan worden tegen werkgevers die hun werknemers wel willen verzekeren, maar het niet kunnen omdat de aanbieders van de zorg niet bereid zijn tegen de huidige premie het product aan te bieden. Het orgaan maakt zich bezorgd over het feit dat hierdoor steeds minder personen onverzekerd rondlopen.

Met de uitvoering van deze wet is belast het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar aangezien de wet ook werkgevers en werknemers regardeert zal minister Mac Andrew binnen de Raad van Ministers aandacht vragen voor de aanpassing van de premie en voor een spoedige herziening van de wet. Hij vreest voor een crisis binnen de zorg als personen, waaronder werknemers met hun gezinnen, geen gebruik meer kunnen maken van de Basiszorgverzekering door de ontstane situatie. Hij vindt het daarom noodzakelijk dat er nu actie wordt ondernomen door de premie aan te passen in overleg met de sociale partners. Hij zal hieromtrent in dialoog treden met zowel het bedrijfsleven als de vakbeweging om draagvlak te creëren en om de follow-up te bepalen.

De minister beloofde de Zorgraad om bij het directoraat Arbeidsinspectie na te gaan als er klachten zijn binnengekomen van werknemers over het niet verzekerd worden door de werkgever

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

7 REACTIES
 1. Even kijken of ik dit goed begrijp. Het gaat om de basiszorgverzekering en 3 ministeries gaan hierover of hebben daarmede te maken, te weten:
  1. Ministerie van Binnenlandse zaken
  2. Ministerie van AWJ en natuurlijk
  3. het ministerie van Volksgezondheid

  Ziet u het probleem? 3 ministeries, die belast zijn met de basiszorg. Organisatorisch zit het niet goed in elkaar, dit vraagt om controleproblemen en dus een zeer gunstige situatie voor fraude en natuurlijk de onzekerheid welk ministerie daarvoor verantwoordelijk kan worden gesteld. Zijn er geen organisatiedeskundigen meer in Suriname? Het lijkt op een pikie plei. En dan wil ik het nog niet hebben over de basiszorg zelf, want dat is ook een probleem op zich waar andere problemen een rol spelen.


  gemodereerd
 2. alleen rijke ndp-ers , abob-ers , vhp-ers en al de rest van die plukkers , krijgen gratis zorg en als ze hier niet geholpen kunnen worden en ze naar het buitenland moeten voor medische zorg wordt alles betaald door de staat bijvoorbeeld bouterse , wijdenbosch noem ze maar op , maar wij gewone burgers zien ze liever dood gaan want dat mag geen geld kosten
  bouterse leeft nog maar van die wijdenbosch hoort men niets meer , is hij onder gedoken daar in Nederland


  gemodereerd
 3. Een land met niet eens 700 duizend inwoners. Zoveel puinhoop en onbekwame idioten. Je wordt er gewoon agressief van.
  Het volk heeft ook geen eenheid. Van de politiek moet je ook geen eenheid verwachten. Het is nu een ieder voor zichzelf.

  Zo komt het kleinste land van Zuid-Amerika met de kleinste bevolkingspopulatie ook nooit vooruit. Het blijft een ongeregeld en corruptgevoelig doormodderende PUINHOOP.

  Dan wil men dat er buitenlanders/diaspora komen om te investeren!?!?
  Daarvoor gaat er heel veel moeten veranderen. Want op deze manier blijven alleen de standaard cowboy en mafia ondernemers naar het land toe komen.


  gemodereerd
 4. @Kwakoe van Helena Christina

  Dat heb je heel goed begrepen.

  Dat is het probleem in heel Suriname, veel te veel ambtenaren ze houden gewoon zichzelf aan het werk of schuiven het door.

  En als het echt fout gaat, is er wederom niemand die verantwoording neemt.


  gemodereerd
 5. Suriname moet gewoon werk maken van een van de grootste – zo niet de grootste – alternatieve geneeskundige systeem ter wereld: de Ayurved.
  Velen weten niet dat veel chirurgische instrumenten die vandaag de dag gebruikt worden, voortkomen uit de Ayurved.
  Ook het vervaardigen van pillen en diverse therapieën zijn terug te vinden in de Ayurvedische verhandelingen.
  Daarnaast heeft Suriname – net als India – een diversiteit aan kruiden. Ook daarom past Ayurved heel goed bij Suriname.


  gemodereerd
 6. Zo’n ingewikkeld artikel in nederland heel erg simpel dure kosten besparen door bejaarden gepensioneerden in een tehuis te stoppen en huurmoordenaars regelen en elke week 3 bejaarden een dodelijk gitig spuit gegeven ambtenaren regelen dit en kan ook met valse namen en paspoorten (huurmoordenaars) regelen deze overheid ambtenaren in nl super criminelen. Echte huurmoordenaars ik vrees hun. Gelukkig hoop ik voor dat hun niet naar de nederlandse zorgmodel kijken anders zouden alle oudjes in dodelijk spuit krijgen, dus beter ingewikkeld praten zoals in suriname dan artsen in huren(huurmoordenaars) voor dodelijk spuit zoals in nederland gebeurd ik ken veel enge gevallen, maar 1 verschil in dit artikel gaat het over werknemers niet gepensioneerden of ouderen.


  gemodereerd
 7. @Phalane
  Ayurved is een leuke aanvulling en zeker nuttig in sommige gevallen, maar ik vertrouw toch echt meer op de uitslag van een CT-Scan als je het niet erg vindt.

  Inderdaad Suriname heeft een grote diversiteit aan kruiden, alleen veel minder kennis.
  Het interesseert de meeste Surinamers geen zak, anders hadden ze er wel meer mee gedaan.
  Tevens is Suriname westers georiënteerd, ze nemen tegenwoordig liever een paracetamolletje in en als de huisarts geen receptje voorschrijft voor hun aanstelleritus, is het meteen een slechte huisarts!

  Dit in tegenstelling tot India. Waar de aller armste helaas helemaal geen geld hebben om een paracetamolletje te kunnen kopen.
  Ook al worden al die medicamenten daar in India geproduceerd in opdracht van de Westerse-medicijn-mafia, goedkope arbeidskrachten (moderne slavernij).

  Tevens is de levensverwachting in India nou niet bepaald hoog.
  De hygiënische omstandigheden zijn natuurlijk ook bedroevend slecht, doen al hun behoeften letterlijk gewoon op straat. Toen ik de 1e keer in India kwam, gingen mijn ogen wel eventjes goed open, nog nooit zo’n onhygiënische mierenhoop van mensen gezien en alles zwaar chemisch vervuild. Een mensenleven is daar letterlijk niks waard en zo leven ze ook.

  En wij hier in het Westen maar belasting betalen voor elke klimaatverandering en zogenaamd voor een schoner en beter miilieu, en in landen als India en China verkloten ze het milieu waar je bij staat.

  Even ter vergelijking…
  In Nederland was de levensverwachting gemiddeld 82 jaar (2020).
  In China was de levensverwachting gemiddeld 78 jaar (2020).
  In Suriname was de levensverwachting gemiddeld 73 jaar (2020).
  In India was de levensverwachting gemiddeld 70 jaar (2020).

  Niks tegen Hindoes, integendeel, maar jezelf baden waar ze 1 meter verder op zitten te schijten in het water of hun vuile onderbroeken uitspoelen en er ondertussen doodleuk een opgeblazen ontbonden lijk voorbij komt drijven is nou niet bepaald gezond voor een mens!

  Dus dat baden sla ik even over.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES