Fracties willen zaal in Tweede Kamer vernoemen naar Anton de Kom

3
Anton de Kom Suriname

Een aantal fracties in de Nederlandse Tweede Kamer wil dat een zaal in het Tweede Kamergebouw in Den Haag wordt vernoemd naar vrijheidsstrijder en verzetsman Anton de Kom.

In de Tweede Kamer zijn veel zalen te vinden die de naam dragen van Nederlandse politici uit het verleden. Als het aan D66, GroenLinks en Bij1 ligt, draagt één van die zalen binnenkort de naam van De Kom.

In een persbericht schrijven de initiatiefnemers dat het vernoemen van een zaal in de Kamer niet alleen vorm van waardering voor het werk van de denker en auteur is, maar ook een herinnering.

“Anton de Kom is een van de mensen die zijn leven lang streed om onze koloniale en slavernijgeschiedenis te vertellen zoals die is. Hij stond op tegen onrecht, ongeacht tegen wie het onrecht zich richtte. Niet alleen tijdens de koloniale overheersing van Suriname en de eilanden in het Caribisch gebied door Nederland, maar ook vanuit Den Haag tijdens de Duitse bezetting. Daarom is hij naast antikoloniale schrijver en denker, ook een Surinaamse en Nederlandse verzetsheld. Al is die eer hem tijdens zijn leven nooit toegekomen.

Die eer komt hem toe. We pleitten eerder al voor eerherstel voor De Kom en daar gaat de regering gelukkig voor zorgen. Dat traject loopt nog. Hij is toegevoegd aan de Canon van Nederland. En GroenLinks vindt, samen met Bij1 en D66, dat De Kom ook de eer van een eigen zaal in de Tweede Kamer verdient”, schrijft Groen Links.


3 REACTIES

  1. prima , maar zorg dat die ndp schreeuwers die tijdens de Anton de Kom lezing in Den Haag onze president met zijn vrouw en de nazaten van Anton de Kom racistisch zaten uit te schelden Nederland worden uitgezet , ja simons van bij1 het zijn jou ndp vrienden die Anton de Kom in een kwaad daglicht hebben gezet , en jij kunt ook beter vertrekken , alleen maar ruzie bij bij1
    gemodereerd

  2. Ik vind het geen probleen maar de kom was surinamer ook daar geboren steeds wordt caribische gebied erbij gehaald ook bij discriminatie meting dat caribische mensen en marokanen veel discriminatie ervaren nou ik klaag ook maar je wordt niet meegeteld ik ken caribsche mensen geen werk niets alleen maar weed roken en ruzie zoeken en de boel kapot frauderen deze lui zitten nooit in de misdaad cijfers omdat hun hoge contacten hebben bij de polities personen met achternamen de groot de jong en dijken en nog vele andere achternamen ook van allochtone agenten echt triest. De surinamer is goed voor cash geld afpakken door de politie en overheid en 10 keer harder werken dan de luie hollander en andere luilakken daarom wil ik weg uit nederland ik ga door de ellende en stress in nederland 15 jaren korter leven. Er wordt heel voorgelogen in de nederlandse media van oudsheer.
    gemodereerd

  3. Hoezo dat! Tot nu werden alleen politici genoemd, waarom nu een vrijheidsstrijder en ook nog van Surinaamse komaf. Wat willen ze daarmee bereiken, dit is zo hypocriet. Vraag de gemiddelde Nederlander wie hij was, en ze weten het niet eens. Ga toch heen, willen ze Sylvana misschien een beetje paaien, jammer dat ze er dan gevoelig voor is.
    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.